Dakako, na noge se digla sva zaštitarska javnost - mislim na udruge za zaštitu životinja, naravno, sa zakašnjenjem, svi vade klješta i noževe, a meni neke stvari baš i nisu jasne.
Nije mi jasno kako se psa koji reagira na izravne podražaje, stječe navike, ali ne izvodi zaključke može batinama te uskraćivanjem hrane i vode navesti na to da, citiram uz odgovarajuću izmjenu, "lakše dozvoli maltretiranje". Net.hr govori o "pokušaju procesa uvjetovanja", što je sve kretenarija. Rodezijski goniči psi su uzgojeni za lov na lavove: ukratko, nema tu uvjetovanja, ono, daš mi pičku odnosno guzicu, a ja ću te nahraniti, nego su morali biti fizički iscrpljeni tako da se nisu bili u stanju braniti.
Izjava vještakinje do boli je kretenska: psi reagiraju uplašeno. Trebali bi mahati repom ili što? Psi su upropašteni i bilo bi ih najpametnije eutanazirati, što je, pretpostavljam, već i učinjeno. Dumovac ne drži pse dvije godine na čuvanju.
Toliko što se tiče pasa. No psi ne organiziraju ljudsko društvo, a naše je dozlaboga neorganizirano. Nemamo zakonskoga propisa koji bi po službenoj dužnosti obvezivao upućivanje na liječenje osoba opasnih po okolinu. Niti ga mislimo imati. Imamo medije koji nakon dvije godine otkriju, ne samo priču o zlostavljanju pasa, nego i činjenicu da je počinitelj bio član Europskoga parlamenta, ali i HBK, a bome se nitko nije ni potrudio provjeriti je li to ista osoba.
Napeto ću pratiti nastavak priče.
Znam, kombinacija imena i prezimena ne dopušta mnogo mogućnosti za zabunu, ali pogrešna legitimacija ostavlja samo jednu mogućnost: tužbu zbog klevete. No, kakva država, takvi i novinari. Ili obratno.