MmeTipfeler wrote: ↑28 Apr 2017, 19:42
Samo kratko, a onda se vraćam na posao.
Već sam naslov teme (
Postoje li, zapravo, monogamni muškarci?) sugerira da, kao prvo, takvi muškarci ne postoje, a kao drugo, da se pojam monogamije vezuje uz muškarce. Na to odgovaram i o tome govorim. Što si se ti u međuvremenu predomislio, nisam ja kriva. Da je tema postavljena u smislu 'je li monogamija prirodno ljudsko stanje', bila bi to druga priča.
Sorry, opet se ne slažem.
Nisam se predomislio, nego sam ti samo objasnio 'genezu' tog naslova; da je danas postavljam, opet bi zvučala isto - ergo, nisam se 'predomislio'. Nego, kao što rekoh: em se u mušku perspektivu lakše mogu uživjeti pa je već i s te strane logično da to pitam, em unatoč tome što je monogamija za oba spola dosta 'neprirodna' - za muškarce je to 'izraženiji' faktor nego za žene. Prema tome, nema uopće razloga da se inzistira na nekakvoj 'inkluzivnosti' u naslovu; dapače, kad bi naslov glasio tako kako ti predlažeš, tek *onda* bi se moglo reći da 'sugerira' da nema 'nikakve razlike' između spolova po tom pitanju. A ima: iako su i jedni i drugi prirodno ne-monogamni, muškarci su 'više' skloni šaranju. Iako, jasno, ta veća sklonost se ne može materijalizirati s obzirom da muškaraca i žena ima podjednako, što znači da je *stvarni* prosjek ne-monogamije (šaranja) približno isti za oba spola.
MmeTipfeler wrote: ↑28 Apr 2017, 19:42
Žena koja misli 'ako mu budem dovoljno dobra, neće me varati' obična je glupača. I da, prije nego što ti kažeš, reći ću ja: otprilike 90% žena tako doista i misli. To su one žene, majke, kraljice na kojima počiva svijet i o kojima ovisi opstanak ljudske vrste. I među muškarcima postoji otprilike isti razmjer, samo što 90% njih misli 'ako je budem dovoljno dobro jebao, neće tražiti drugoga'.

Osobno se uzdam u deset posto čovječanstva koje razmišlja drukčije. Koje ne smatra da je reprodukcija glavna svrha ljudskoga života. I sve u vezi s njom.
Meni je prilično teško zamisliti muškarca koji zbilja misli 'ako je budem dovoljno dobro jebao, neće tražiti drugoga'.

Ne bih rekao da 90% muškaraca tako misli, ni približno. Muškarci briju na neke druge stvari, čini mi se... (ili brijem, LOL)
Enivej, ono što gore rekoh praktički proizlazi iz one tvoje izreke 'kruha preko pogače'.

Kao što rekoh, nema baš ništa čudno u tome da netko hoće kruha preko pogače, ili graha preko francuske salate, ili što ja znam, bečkog odreska preko kavijara.

Iako je u praksi to često i nešto tipa, samoborski kotlet preko sarme.

Poanta je da ta izreka jednostavno nije nikakav 'razlog' za monogamiju; nego razlog mora biti nešto drugo (ili ništa).
Nije mi jasna ni ova zadnja rečenica; ništa što ja govorim nema veze sa 'mišljenjem' o reprodukciji. Nagoni ne funkcioniraju putem svijesti o njima, putem 'razmišljanja' (i formiranja 'stavova') - nego rade na 'nižoj' razini. Prema tome, muškarci koji šaraju to ne rade zato što 'smatraju da je reprodukcija bitna', dapače, ne moraju uopće razmišljati o nekakvoj reprodukciji - uglavnom ni ne razmišljaju. Jbt, pa je l' ti misliš da kad muškarac vidi 'dobar komad', da on *svjesno* razmišlja o nekakvoj 'reprodukciji' s njom, LOL? Naravno da ne razmišlja. A to što je u podlozi onog nagona, koji operira na 'nižoj' razini - zbilja nagon za 'reprodukcijom', to je druga stvar. To ne znači da on 'smatra' da je reprodukcija nekakva glavna svrha. Većina dašanjeg šaranja ionako ni ne rezultira 'reprodukcijom'.