Melody » wrote:
Ovako čak i odokativno bi se reklo da itekako znamo

Ozbiljno, veliki si ti momak, slipni jedan u novčanik, malo košta, zauzima malo mjesta, zlata vrijedi.

Opens up a whole new door. Whole new

Kondom se ne bi trebao nositi u novčaniku, piše u uputama, jednom na fhru sam mislim ja pitala zašto, čak ni kuki nije iskopala, od tad uokolo pitam, doktore, ginekologe, ekipu u sex shopu - pa ili nisu čuli da se ne preporuča nositi u novčaniku ili nemaju pojma zašto.
Ja i dalje tražim taj zašto
I da, bolesti se prenose i oralnim sexom, određeni rizik postoji.
Za HIV je, od nezaštićenih najopasniji - analni, pa klasični, pa oralni
Zaštita nije 100%, nikakva, Kondom samo smanjuje rizik na dosta niske razine.
No, hoćemo sad ono - ako želiš biti safe - za pušenje isto tako treba kondom, i za lizanje dental dam/gum kako god - smanjuje ono što je na samom tijelu alatki, no, opet, neke stvari se nalaze u korijenu što nije pokriveno kondomom (hpv na muškima, npr).
Usprkos tome, i dalje kondom smanji vjerojatnost zaraze.
Dakle, kad god možeš, da, uzmi i tjeraj se na to da uzmeš, i da, uzmi i za oralni.
Mislim da svatko od nas treba imati onaj stav: ja biram razinu zaštite i kontracepcije i ne može me se nagovoriti na nižu. (ni ucjeniti)
Ako oboje drže do svog stava, uzima se minimum, i ako to znači - drkat jedno pored drugog - ok, ako to znači trčati do benzinske - ok, a ako to znači 'poševit ćemo se s kondomom i ona je još na pilulalama' - opet ok.
Ako te već ponese trenutak i odigraš ruski rulet, budimo fair i recimo da je to bilo prilično svjesno odricanje od vlastite kontrole (a ne nikakvo 'nisam znao što radim'), onda je mudro - napraviti test nakon toga. Za hiv treba 3 mjeseca, postoji test na slinu i rezultat je tu u roku 30 minuta.
Iz krvi se može čekati do tjedan dana.
I besplatno je, u Zaraznoj, Zagreb, a ima na netu i lokacija za druge gradove.
Nekako, s vremenom, mi se svijest digla, pooštrili stavovi. Jednom možda budem nekog odvukla u spomenutu zgradu i natjerala da se testira preda mnom
Dok ne eskalira u te mjere, neka mješavina zaštite, povjerenja (po viđenom rezultatu), ruleta + testiranje nakon ruleta (ono, ne mogu garantirati da se neće dogoditi, ali znam da je u planu takve stvari svesti na minimum).
Ona priča 'ja ti vjerujem da si mudro birao partnere, i da se ne krećeš u TAKVIM krugovima' mi je bullshit

Smatram da ne postoje 'takvi krugovi'. Povjerenje i mudrost u biranju partnera te ne štiti od bivših tih istih partnera i neznanja o vlastitom zdravstvenom stanju.
Kad se ševiš s nekim, ševio si se sa svim njegovim/njenim ex. Lančano je. Ako netko u toj strukturi nije svjestan npr HIVa ili HPVa, a prenese ga dalje, a sve 'pouzdani ljudi' i nikome ne padne na pamet nabaciti testiranje - stvar ima veliku šansu da se širi uokolo.
Jedino čemu zapravo možemo vjerovati je - vlastiti test i on nam kaže da je ono do prije 3 mjeseca bilo ok.
Svi ostali mogu imati 'rupu' u sjećanju. Ne bi me čudilo da ljudi krenu muljati da su se testirali, ako skuže da tebi to nešto znači

Ono, mislim da jednostavno, dok osoba ne izađe iz te zgrade sa 'friško pečenim papirom' i preda ti ga u ruke - sve ostalo treba uzeti za zrnom soli i paziti.