karambol » wrote:
Ok, skrenuo sam u krivo, ali mislim da 2+2 u dosta slučajeva bude 5 jer nagon se tuče s razumom.
Dobro si rekao, nagon se TUČE s razumom - ali ne mijenja *razumski* zaključak (nego eventualno ljudsku reakciju ili ponašanje). Aj probaj nekome prodat to da je 2+2=5, uz argumentaciju da si danas frustriran jer ti žena nije dala, i zato ti se baš sviđa da bude 2+2=5.
Ne razaznaješ precizno o čemu se govori; ja nikad ne bih porekao da nagon utječe na *čovjeka* (jer je to očito da utječe), ali to je baš zato što čovjek nije samo razum, nego još nešto (nagoni, emocije itd). No nagon definitivno ne utječe na sam 'razum' kao takav. Razumu je prirodno da pokušava 'sastrugati' eventualne naslage nagonskog, s onog što se tiče jedino razuma i ničeg drugog. Kažem, u kompletnoj matematici nema baš nikakvog 'nagona' niti nagon ima ikakvog utjecaja na matematičke aksiome, teoreme, dokaze, jednadžbe itd. Tako nagon ne utječe ni na razumske zaključke o prirodi, npr. Nego, ako utječe - to onda NISU 'razumski' zaključki, nego iracionalno fantaziranje.
Morticia » wrote:Nodense, zabrazdio si.
Ono što ja tvrdim jest da u suštini tog "žaljenja" oko tuđe jebačine ustvari stoji isti razlog koji ljude "tjera" da se jebu- nagon.
Pa shvatio sam da to tvrdiš.

No ja tvrdim suprotno, da to nema veze s nagonom. Jer, nagon je slijep; da je to gore posljedica nagonskog, onda bi tako bilo i sa životinjama. I sad, dobro - ako ti zbilja vjeruješ da tvoj pas u sobi napeto razmišlja o tome koliko se ševe drugi psi iz kvarta pa je nezadovoljan ako zaključi da je količina seksa u jedinici vremena opala - onda nemam dalje što argumentirati, nemam naravno dokaza da to nije tako.
Samo ću ti reći da ja ne vjerujem da je tako. I zato ne vjerujem da je to stvar čistog nagona, nego upravo nečeg vrlo ljudskog, nečeg što svakako ovisi o kulturi i specifično ljudskoj psihologiji.
Morticia » wrote:Ne svjesno, nisu do toga došli pomnim logičkim razmišljanjem, ali svi ti razlozi koji su navedeni ustvari se svode na isto- šteta je da se mladi ljudi ne jebu zato što je jebanje zdravo, prirodno i nagonsko te ukoliko ga se ne upražnjava vrlo lako postajemo bolesni, frustrirani i nesretni.
Po toj logici ja bih već trebao patiti od jedno 76 različitih mentalnih i fizičkih bolesti, premda sam u zadnjih 10 godina bio na bolovanju točno jednom. Osim toga, ovo što si gore napisala jest također rezultat razumskog zaključivanja, a ne nagona. Psi ne misle da je 'jebanje zdravo' - i ne jebu se zato što misle da je jebanje zdravo, nego zato što im se jebe. I živo im se jebe za razloge zašto je tako.

Potrebno je ipak biti čovjek da bi uopće filozofirao o jebanju ili razmatrao pitanje koliko je jebanje zdravo, ili zdvajao nad situacijom gdje jebanja ima manje nego prije.
Enivej, brijem da ti ne kužiš zapravo moju poziciju ovdje.
Da ti je ilustriram. Jebanje je zdravo. Znači, probaj zamisliti kako se Ze jebe s nekom mlađahnom djevojkom. Osjećaš li zadovoljstvo i sreću zbog takve predodžbe zdravog seksa?
Morticia » wrote:To što ga mi u 99,9% slučajeva koristimo za stvoriti si ogromnu ugodu ne mijenja činjenicu da je njegova osnovna i primarna uloga- razmnožavanje.
A priroda se pobrinula da nam bude ugodan, tako da bi se kotili i kotili i kotili, što više.
Tvoj stav je jednostavno nedosljedan.
Ako smatraš da iz činjenice što je priroda to tako uredila, i da je to sve zbog razmnožavanja, proizlazi to 'žaljenje' - onda ti ne bi samo trebalo biti 'žao' ako se ljudi ne jebu, nego bi ti trebalo biti jako žao, ako se jebu s prezervativima. Trebala bi 'nagonski' osjećati da je bolje se jebati bez zaštite - jer jebiga, pa priroda je to uredila zato da se razmnožavamo.
Nego ti taj argument prirode navlačiš kako ti treba u kojem kontekstu, i uopće ne razlikuješ prirodno od kulturološkog.
Morticia » wrote:I sve ovo što si ti napisao za pse i njihov intelekt ustvari ide u prilog mojoj tezi, a ta je da bi i psi žalili, kad bi bili sposobni za to.
Ali žalili bi iz istog razloga iz kojeg žale ljudi- potpuna nejebica je protunagonska, protuprirodna.
Kontracepcija je također 'protuprirodna'.

A nemoj samo da ti počnem nabrajati što je sve 'prirodno'. Primjerice, nasilje je vrlo prirodna stvar; a ti si ziher protiv nasilja, zar ne? Iako je protuprirodno gušiti svoje agresivne impulse ka zdravim oblicima nasilja, kakve možemo uočiti posvuda u djevičanskoj prirodi.
A kakve veze ima seks s nasiljem, ziher ćeš pitati? Pa evo, kod mnogih sisavaca, nasilje je praktički neizbježan dio seksualnosti, jer se npr. mužjaci kolju oko prevlasti nad ženkama. Eventualno kod bonobo majmuna nije tako, kod njih se svi sa svima. Hihihihi. Nego, misliš li da bi Ze imao što protiv da ti i ja malo glumimo bonobo majmune? Kad je to tako zdravo, naime. LOL.
(Inače, danas sam zbilja živčan, ali to nije zbog nejebice, nego ipak zbog Linića i PDV-a.

)