Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Emericzy

Post 04 Apr 2013, 15:44

Zekoslawa » wrote:Ah, pa u tom slučaju ne moraš bježati od tuđice. Ili to, ili uopće nije bitno da je to bijela ploča, nego tek da je nekakva ploča u igri.
Margarita » wrote:Onda izmisli riječ. Prikazploča.
Bojim se da se izdavaču neće dopasti ni jedna od ove dvije mogućnosti. Ma OK; snaći ću se nekako.

MmeTipfeler

Post 04 Apr 2013, 15:47

U nekom sam prijevodu nedavno pročitala "ploča za kredu", što očito označava školsku ploču iz naše mladosti. A možda još i danas takvo što postoji u školama? :ne zna: Očito je kao prijevo za whiteboard dovoljno samo "ploča". Ili, ako se baš mora precizirati, "ploča za pisanje".
Emericzy

Post 04 Apr 2013, 15:50

Hvala svima.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 04 Apr 2013, 16:02

Emericzy » wrote:Kako bi se na hrvatskom reklo whiteboard? Našao sam na gugletu 'bijela ploča' i 'prezentacijska ploča'. Ima li tko bolje rješenje?
..ja bi to preveo kao..tabula raza. :zubo:

protiv sam prezentacijske ploce. duboko protiv. pametna ploca? ..jos gore.

navijam za bijelu plocu ..ili bijelu tablu. kako stoji hrvatski sa tablama? meni je tabla ok. :ne zna:

i eto..zasto ne bi bila..prazna tabla? ..ili..prazna ploca? cak bi mi to bilo zanimljivo, ono.. neka kao maaala zabunica nekom se moze stvorit, a mozda cak bi se prazna ploca mogla tu prikazat i kao domisljata subverzijica prevoditelja, a? ..prazna ploca.. prazna ploca.. kako ti to zvuci ..prazna ploca?

nije bas tako lose kao sto na prvu moze izgledat, jelda? ono, sto vise ponavljas.. sve ti je nekako blizi taj izraz, prirodniji.
aj..aj, jos jednom..praaazna ploca. ono prazna malo njeznije izgovorit, a ono ploca..izgovarat kao da ima dva l i to meka dva l ..

..a? prazna ploca ..sve vise mi se svidja. ustvari, jako mi se svidja. sad necu moc stat i citav dan cu ic po kuci i govorit..praazna plloca.. praazna plloca..

:D
Emericzy

Post 04 Apr 2013, 16:14

..a unda » wrote: ..ja bi to preveo kao..tabula raza. :zubo:

protiv sam prezentacijske ploce. duboko protiv. pametna ploca? ..jos gore.

navijam za bijelu plocu ..ili bijelu tablu. kako stoji hrvatski sa tablama? meni je tabla ok. :ne zna:

i eto..zasto ne bi bila..prazna tabla? ..ili..prazna ploca? cak bi mi to bilo zanimljivo, ono.. neka kao maaala zabunica nekom se moze stvorit, a mozda cak bi se prazna ploca mogla tu prikazat i kao domisljata subverzijica prevoditelja, a? ..prazna ploca.. prazna ploca.. kako ti to zvuci ..prazna ploca?

nije bas tako lose kao sto na prvu moze izgledat, jelda? ono, sto vise ponavljas.. sve ti je nekako blizi taj izraz, prirodniji.
aj..aj, jos jednom..praaazna ploca. ono prazna malo njeznije izgovorit, a ono ploca..izgovarat kao da ima dva l i to meka dva l ..

..a? prazna ploca ..sve vise mi se svidja. ustvari, jako mi se svidja. sad necu moc stat i citav dan cu ic po kuci i govorit..praazna plloca.. praazna plloca..

:D
:rofl: Unda, uz tebe je užitak raditi.
Zekoslawa

Post 04 Apr 2013, 16:22

Undo, ti trebaš prevoditi i pisati knjige napomena prevoditelja, rekoh ti već. :rofl:
Zekoslawa

Post 04 Apr 2013, 17:13

Idemo malo na građevinu. Koji je vrag podinženjer, kako se to još zove da znam di da tražim? Oću reć, šta mu oće reć to "pod"?
..a unda
Undaminator

Post 04 Apr 2013, 17:14

..submisivni ili pasivni inzenjer. :kava:
Zekoslawa

Post 04 Apr 2013, 17:27

:rofl: A je, bit će da je kakav subingegnere, ali nisam sigurna.
..a unda
Undaminator

Post 04 Apr 2013, 17:29

Zekoslawa » wrote::rofl: A je, bit će da je kakav subingegnere, ali nisam sigurna.
mozda nesto sa sub ako ces fincukasto prevodit, inace..nesto sa sotto. :raspa:
Zekoslawa

Post 04 Apr 2013, 17:32

..a unda » wrote: mozda nesto sa sub ako ces fincukasto prevodit, inace..nesto sa sotto. :raspa:
Je viš, doguglah do nešto sa sotto-. Ali isto tako i sa sub. Ali sve neke neozbiljne stranice, ne vrijedi mi to puno.
MmeTipfeler

Post 04 Apr 2013, 20:03

Zekoslawa » wrote:Je viš, doguglah do nešto sa sotto-. Ali isto tako i sa sub. Ali sve neke neozbiljne stranice, ne vrijedi mi to puno.
Ma, možeš staviti i jedno i drugo. Nijedno više u Italiji ne postoji. :cerek:
Zekoslawa

Post 08 Apr 2013, 17:58

Kako ono, šta mi radimo s websiteom i webpageom, ništa, jelda? Nama to sve stranica? Osim Hrobijeva situsa, a što nije uputno. :zubo:

Znači, šta da radim s rečenicom "to i to e' disponibile in altra pagina del sito, cui si rimanda". Ilitiga "to i to dostupno je na drugoj webpage websitea". E, ali nemere to tako jer nije prikladno za ovu vrstu teksta. :gaah:
Emericzy

Post 09 Apr 2013, 13:45

Danas biser s Google Translate:

There may be a middle ground = Postoji svibanj srednje tlo
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 809 times
Been thanked: 1538 times
Post 09 Apr 2013, 13:54

Zekoslawa » wrote:Kako ono, šta mi radimo s websiteom i webpageom, ništa, jelda? Nama to sve stranica? Osim Hrobijeva situsa, a što nije uputno. :zubo:

Postoji razlika između termina "page" i "site". Mi smo sve obuhvatili pojmom "stranica" pa se to ne vidi. Ako nije bitna veličina i struktura, ako govoriš općenito - stavi "internetska stranica".
Zekoslawa » wrote:Znači, šta da radim s rečenicom "to i to e' disponibile in altra pagina del sito, cui si rimanda". Ilitiga "to i to dostupno je na drugoj webpage websitea". E, ali nemere to tako jer nije prikladno za ovu vrstu teksta. :gaah:
A ako veličina i struktura jesu bitni, stavi "webpage" i "website", nema ti druge. Nažalost. :zubo:
Potpisi su za budale.
Zekoslawa

Post 09 Apr 2013, 14:02

Hnje, web mjesto ili lokacija.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 09 Apr 2013, 15:50

Zekoslawa » wrote:Hnje, web mjesto ili lokacija.
Ja sam site prevodio kao mjesto. Prije ili kasnije morat ćemo smisliti neku distinkciju između pagea i planta, pardon, sitea...
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 10 Apr 2013, 13:01

Evo zadatka za lumene: pokušajte ovo prevesti na ljudski jezik, bilo koji...

Image
Pero

Post 10 Apr 2013, 14:25

A original s donjeg dijela fotke nisi pokazao do kraja. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 10 Apr 2013, 18:27

judolino » wrote:Evo zadatka za lumene: pokušajte ovo prevesti na ljudski jezik, bilo koji...

Image
obozavam engris.. :cerek:

pa nije ovo bas tako nemoguce prevest. trebalo bi mi malo vremena kojeg sad nemam, ali..ono..d not blou d briiz. to je fraza i mislim da bi u duhu hrvatskog jezika najblize, tj idealno skoro bilo prevest kao..ne sviraj kurcu.. :ne zna:

citava bi recenica bila nesto kao..ne sviraj kurcu i mani se struje.. mozda ipak najtocnije.. ne zajebaji se sa strujom.. :ne zna:
MmeTipfeler

Post 12 Apr 2013, 03:37

Naši rječnici prevode arrowslit kao "puškarnica". Što je, naravno, bez veze jer se kroz taj procijep u zidu izbacuju strijele. Bar u trenutku radnje mojeg romana. Imamo li u hrvatskome nekakav terminus technicus ili da jednostavno napišem "procijep za strijelce / strijele"?
Emericzy

Post 12 Apr 2013, 10:57

MmeTipfeler » wrote:Naši rječnici prevode arrowslit kao "puškarnica". Što je, naravno, bez veze jer se kroz taj procijep u zidu izbacuju strijele. Bar u trenutku radnje mojeg romana. Imamo li u hrvatskome nekakav terminus technicus ili da jednostavno napišem "procijep za strijelce / strijele"?
Riječ 'puška', koliko znam, izvorno je označavala strijelu. U slovenskom, možda čak još uvijek to znači. U deminutivu je definitivno puščica = strelica. Vjerujem da je zato riječ 'puškarnica' starija od vatrenog oružja.

(HJP 'puška' izvodi, međutim, iz njemačkog büchse. Nisam siguran da je to ispravno.)
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 12 Apr 2013, 14:40

Emericzy » wrote: Riječ 'puška', koliko znam, izvorno je označavala strijelu. U slovenskom, možda čak još uvijek to znači. U deminutivu je definitivno puščica = strelica. Vjerujem da je zato riječ 'puškarnica' starija od vatrenog oružja.

(HJP 'puška' izvodi, međutim, iz njemačkog büchse. Nisam siguran da je to ispravno.)
Pa prije bi bilo od muškete, majku mu.

Nego, raja, imate li neku ideju za toxic shares? Nema konteksta, prevodim neki film.
Zekoslawa

Post 12 Apr 2013, 14:48

Emericzy » wrote: Riječ 'puška', koliko znam, izvorno je označavala strijelu. U slovenskom, možda čak još uvijek to znači. U deminutivu je definitivno puščica = strelica. Vjerujem da je zato riječ 'puškarnica' starija od vatrenog oružja.

Nije to samo HJP, i drugdje se spominje puška kao germanizam. Ne mogu naći točno kako, otkud i zašto, ali ne vjerujem da se generacijama provlači pogrešna etimologija te riječi.
..a unda
Undaminator

Post 12 Apr 2013, 14:49

judolino » wrote:..
Nego, raja, imate li neku ideju za toxic shares? Nema konteksta, prevodim neki film.
pa ima to svoj naziv. :kava. ali ne znam sad koji je.. :zubo:

moram nabrajat, pa cu valjda pogodit..

otrovne dionice, prljave dionice, kontaminirane dionice, brzopadajuce dionice, smece dionice, opasne dionice..

aj, ko ce nastavit dalje, ja sam se umorio..
  • Information