Jezikoterija
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Maksimalni mir ili maska mira, pitanje je sad.Margarita » wrote:Haha, najbolje je što ja to sasvim ispravno čitam.
- robot jura
Područje građevinarstva koje se bavi zgradama.Herp » wrote:Mene zanima što je to "zgradarstvo".
Mene zanima otkud potječe izreka "istjerati mak na konac". Jel to neki stari običaj? Kakav?
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 804 times
- Been thanked: 1536 times
Ne. Kad tjeraš mak na konac, to znači da od nečeg jako sitnog pokušavaš napraviti ogrlicu, lančić - što je nemoguća misija. Znači, pretjeruješ.
Potpisi su za budale.
- robot jura
Hvala!
Ja tu izreku uvijek shvaćam u smislu "biti tvrdoglav do besvijesti" (poklapa se dijelom s pretjerivanjem).
Ja tu izreku uvijek shvaćam u smislu "biti tvrdoglav do besvijesti" (poklapa se dijelom s pretjerivanjem).
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- Stitch
- Head Honcho
Pa više je povezana sa sitničarenjem nego s tvrdoglavošću, ali ima veze. Slična je dlaci u jajetu, ako baš hoćeš analogiju.
Potpisi su za budale.
Okej, znači nije izmišljena riječ?robot jura » wrote: Područje građevinarstva koje se bavi zgradama.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
- Stitch
- Head Honcho
Nije, postoji već neko vrijeme kao termin.
Potpisi su za budale.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Može li me netko podučiti? (Vidite kako se samo fino umijavam, stavila sam i t u neko.
Ne bi ja da nije sila.
) Odlučila sam u ovu najnoviju Novu godinu uć prosvijetljena.
Imam problem s instrumentalom, ja to pripisujem okolini koja me nije dobro naučila kad je bilo vrijeme, nema boga da je to do mene.
Ne znam, u podosta riječi, razlikovati kada treba doći e, a kad o, npr. ne znam napamet odredit da li je s tramvajom ili s tramvajem.
Ne radi mi "sluh" za instrumental. Recimo, za č i ć mi radi savršeno, tu je okolina izvrsan posao napravila, ja tu ne mogu zeznut. Kod ije i je, više-manje radi dobro, ako stanem i razmislim (prebacim u ikavicu/ekavicu) rijetko kad ću zeznut.
Ima li kakvo pravilo u vezi instrumentala, da bar naštrebam kad već ne čujem?
Imam problem s instrumentalom, ja to pripisujem okolini koja me nije dobro naučila kad je bilo vrijeme, nema boga da je to do mene.
Ne znam, u podosta riječi, razlikovati kada treba doći e, a kad o, npr. ne znam napamet odredit da li je s tramvajom ili s tramvajem.
Ne radi mi "sluh" za instrumental. Recimo, za č i ć mi radi savršeno, tu je okolina izvrsan posao napravila, ja tu ne mogu zeznut. Kod ije i je, više-manje radi dobro, ako stanem i razmislim (prebacim u ikavicu/ekavicu) rijetko kad ću zeznut.
Ima pravilo. Ako osnova završava na palatal (č, ć, dž, đ, j, lj, nj, š, ž) nastavak je -em. U ostalim slučajevima -om (ima iznimaka gdje dolazi do razjednačivanja, ali to će te samo zbuniti).nina williams » wrote:Može li me netko podučiti? (Vidite kako se samo fino umijavam, stavila sam i t u neko.Ne bi ja da nije sila.
) Odlučila sam u ovu najnoviju Novu godinu uć prosvijetljena.
![]()
Imam problem s instrumentalom, ja to pripisujem okolini koja me nije dobro naučila kad je bilo vrijeme, nema boga da je to do mene.![]()
Dakle, mačem, krajem, tramvajem
U nekim slučajevima gdje osnova završava na -r, može oboje: mornarom i mornarem.
I to ne vrijedi samo za intrumental nego i za druge oblike. Npr. N mn. krajevi, mačevi, puževi... ali stolovi, ratovi, podovi....
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
- nina williams
Hvala. Puno i od srca.Perzefona » wrote: Ima pravilo. Ako osnova završava na palatal (č, ć, dž, đ, j, lj, nj, š, ž) nastavak je -em. U ostalim slučajevima -om (ima iznimaka gdje dolazi do razjednačivanja, ali to će te samo zbuniti).
Dakle, mačem, krajem, tramvajem, tušem... Najčešće se griješi s nosom i mrazom. Gdje treba -om.
U nekim slučajevima gdje osnova završava na -r, može oboje: mornarom i mornarem.
Mrvu me sram što i prije nisam saznala kad je tako jednostavno.
Ma u mojim je krajevima samo instrumental problematičan. Uvijek neki problemi s njim, nije nam čak ni na "pravom" mjestu bio-mi smo ga učili kao šestog, a lokativ je bio sedmi. Druge padeže volimo, recimo vokativ nam je jako drag.Perzefona » wrote:I to ne vrijedi samo za intrumental nego i za druge oblike. Npr. N mn. krajevi, mačevi, puževi... ali stolovi, ratovi, podovi....
Tako mi je drago to čuti. Ja sam mislila da sam posenilila.nina williams » wrote: Ma u mojim je krajevima samo instrumental problematičan. Uvijek neki problemi s njim, nije nam čak ni na "pravom" mjestu bio-mi smo ga učili kao šestog, a lokativ je bio sedmi. Druge padeže volimo, recimo vokativ nam je jako drag.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- MadnessInMethod
a ja sad moram upasti i pitati koji se vrag dogodio s padežima zadnjih godina, em su mi u udžbenicima pobrkani em mi ih učenici nekim čudnim redom recitiraju...
"Madness in method, that's genius." F. Herbert
- nina williams
Ovaaaaj, nemoj se sad prepast, al danas se uče po jednom sasvim drugom redoslijeduMargarita » wrote: Tako mi je drago to čuti. Ja sam mislila da sam posenilila.
nominativ, akuzativ, genitiv, dativ, lokativ, instrumental, vokativ. (Opet je instrumental šesti, došli smo na svoje bar malo.
- Stitch
- Head Honcho
Samo umekšanog, jer po dativu/lokativu moru znamo da je u nominativu more s mekim r. Tako u našim srednjovjekovnim spisima imaš oblike kral6 ili kral', a ako bi iza osnove slijedilo u, ona bi se palatalizirala - kralju. (Preskočio sam sada priču o nestajanju palatalnih grafema l', n', koji su se u našim spisima bilježili kao obično l i n. Imaš je ovdje.)ElliQuinn » wrote:Ali more uvijek ima morem. To je zato jer je r u more nastalo od nekakvog vibrirajućeg r ili tako nekako.: ponosnija na sebe od mačka na boru :
Potpisi su za budale.
- robot jura
Kako se deklinira "uho"? U jednini i množini?
Non stop me zbunjuju "uši", "uha", "ušesa"... (nisam odrasla ovdje, tak da mi je hrvatska gramatika slaba).
Non stop me zbunjuju "uši", "uha", "ušesa"... (nisam odrasla ovdje, tak da mi je hrvatska gramatika slaba).
- Stitch
- Head Honcho
Uho se u staroslavenskom sklanjalo po S-deklinaciji, nazvanoj po umetku (infiksu); otud ta ušesa. Tako danas imamo i nebesa. Uho i oko u množini imaju dvojinske oblike, jer dolaze u paru, oči i uši, a oni su došli iz I-deklinacije (kost, kosti; po nastavku u genitivu).
Uho, uha, uhu, uho, uho, uhu, uhom; to je jednina. A u množini imaš tri oblika u nominativu: uši/ušesa/uha (recimo, na posudi). Dalje je, vjerujem, lako.
Uho, uha, uhu, uho, uho, uhu, uhom; to je jednina. A u množini imaš tri oblika u nominativu: uši/ušesa/uha (recimo, na posudi). Dalje je, vjerujem, lako.
Potpisi su za budale.
- robot jura
A, ok. Znači sva tri oblika u množini su pravilna. Hvala!
- MadnessInMethod
erm... zašto?nina williams » wrote:
Ovaaaaj, nemoj se sad prepast, al danas se uče po jednom sasvim drugom redoslijedu:
nominativ, akuzativ, genitiv, dativ, lokativ, instrumental, vokativ. (Opet je instrumental šesti, došli smo na svoje bar malo.)
ja se u nastavi susrećem samo s prva četiri, i ništa mi nije bilo jasno.
prvo sam kontala da su to napravili za njemački da olakšaju učenje, jer su u ženskom, srednjem rodu i množini nominativ i akuzativ jednaki, pa da djeca lakše upamte (iako, nije neka muka upamtiti tablicu, fora je u tome da pukneš pravi padež na pravom mjestu
"Madness in method, that's genius." F. Herbert
- Stitch
- Head Honcho
Ravnali su se po tome koliko su neki padeži česti, ali i po tome koja im je funkcija u rečenici. "Bitne" su naveli prve.
Potpisi su za budale.
Odustali su od toga. I ja sam bila jako važna jer ni one godine kad su to uveli nisam to uvažila. Tako da su npr. u 5. razredu djeca "poslušnih" profesora naučila novi poredak padeža, a u 6. su se opet susrela s uvriježenim. I moje su kolegice pizdile, a ja sam se smješkala.Hekatonhir » wrote:Ravnali su se po tome koliko su neki padeži česti, ali i po tome koja im je funkcija u rečenici. "Bitne" su naveli prve.
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
-
- Information
-