Komunikacijska kompetencija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Morticia

Post 02 May 2012, 12:50

Ako ikad budeš živjela u Zadru.
Ne nekad.

Barem mislim. :brukica:

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Emericzy

Post 02 May 2012, 12:51

BoDerek » wrote:
Pa nismo govorili o tome. Ovi o kojima ti pričaš su debosi, jebiga. Iako ne znam di ih nađeš.

Em je pričao o južnjacima u Zagrebu koji navodno iz nepoštivanja i nekulture govore Jarun.
Ali zapravo, kad bi Bosanac ili Dalmatinac, pričajući na svom dijalektu, izgovorio Jarun, to bi bilo nepoštivanje ušiju i dobrog sluha. :rofl:
Kao kad Bandić kaže kaj, totalna povreda ušiju.

A Dalmacija ponekad kažem i ja, kad se uskajkam, čisto da ne narušim ritam i sklad.

I ako ćeš nekad živjeti u Zadru, nećeš nikome učiniti uslugu ako ćeš govoriti "Joj, jebate, kak ja volim Dalmaciju".
Meni je problem koncentriran u dvije grupe ljudi. Jedna unutar standardnog govora odbija strane riječi izgovarati izvorno. S time sam i počeo diskusiju, pizdeći na izgovor riječi tabu.

U drugoj su grupi ljudi koji misle da je njihov dijalekt superioran standardu. Zagrepčani svoj dijalekt vole i koriste ga kolokvijalno, ali znaju da je u biti provincijalan. Standardu priznaju njegovo mjesto i govore ga u službenim prilikama i kad nisu na svom terenu. Dalmatinci uglavnom ne. Oni su uvjereni da je dalmatinski beskrajno šarmantan i da je standard izmišljotina kontinentalaca s metlom u guzici. Upotrijebe ga samo ako će u protivnom imati loše posljedice. A i onda preko kurca.

Pogledajte, recimo, forum. Mislim, onaj forum. Potražite malo dijalekte. Koje ćete naći i u kojoj frekvenciji? Zagrepčana je na forumu jako puno. Koji od njih piše 'po zagrebački'? Q.E.D.
klonka

Post 02 May 2012, 13:16

Emericzy » wrote:Zagrepčani svoj dijalekt vole i koriste ga kolokvijalno, ali znaju da je u biti provincijalan. Standardu priznaju njegovo mjesto i govore ga u službenim prilikama i kad nisu na svom terenu.
Ma molim te, odakle ti to? Futur prvi i drugi, nominativ umjesto vokativa, kupiš dva dobiš tri, škarnicl umjesto papirnate vrećice i još se napizde kad im prodavačica na moru složi facu jer je u dvajs godina što oni tamo vikendaše mogla više i naučit što je škarnicl... zagrebački vernakular toliko je ušao u opću upotrebu da ljudi kao ti ni ne primjećuju da je ono za što misle da je standard zapravo počesto urbani zagrebački govor.

Emericzy » wrote: Pogledajte, recimo, forum. Mislim, onaj forum. Potražite malo dijalekte. Koje ćete naći i u kojoj frekvenciji? Zagrepčana je na forumu jako puno. Koji od njih piše 'po zagrebački'? Q.E.D.
Farbanje je, recimo, jedan izraz baš po standardu. Kak' se šika.
gonj špadi
Emericzy

Post 02 May 2012, 13:20

klonka » wrote: Ma molim te, odakle ti to? Futur prvi i drugi, nominativ umjesto vokativa, škarnicl umjesto papirnate vrećice, kupiš dva dobiš tri... zagrebački vernakular toliko je ušao u opću upotrebu da ljudi kao ti ni ne primjećuju da je ono za što misle da je standard zapravo počesto urbani zagrebački govor.
Jebote, sad ti pričaš u apsolutima. Nitko ne govori apsolutni jezik. Svi govorimo nekakvu korumpiranu verziju standarda čak i onda kad govorimo 'standardno'. Osobito u usmenom obliku. Pitanje je tko se trudi biti blizak standardu a tko ne. I tko je ponosan da govori 'svoj' govor i kad treba i kad ne treba.
klonka

Post 02 May 2012, 13:38

Ne, ne govorim o apsolutima. Govorim o tome da si od jezične kompetencije Zagrepčana odlučio napraviti mit. Farbanje nije standard. Ni na forumu, a ni na portalu žena.hr, kozmo web stranicama ili pak stranicama agencije za prodaju nekretnina. Ni kupiš dva dobiš tri, ni dobro jutro klinci, ni recite gospodine mamić, ni koncert bob dylana, ni nađemo se pred kućom, ni ako će to biti tako i tako. Ipak, svi se ti izrazi sve češće mogu primijetiti u javnoj, formalnoj komunikaciji. Ne dovodiš ih u pitanje samo zato što su ti toliko bliski da si ih prestao primjećivati.
gonj špadi
JPK

Post 02 May 2012, 13:49

Emericzy » wrote: I tko je ponosan da govori 'svoj' govor i kad treba i kad ne treba.
Pa to i nije baš neočekivano. Dalmatinci su isto tako ponosni i na svoju lignju, maslinu, pršut, sir, more i misle da je to najbolje na svijetu. Jer su jednostavno nadmen i bahat narod.
Biti i mniti svemiropolisno
Zekoslawa

Post 02 May 2012, 13:54

Vako, ako mislite da ćete se nabacivati stereotipima, bogami nećete. Ni o Dalmatincima, ni o bilo čemu drugome. Ili ćete prvo definirati pojam "Dalmatinac" i razgraničiti gdje točno počinje i završava Dalmacija, da znamo o čemu pričamo. :D
Perzefona

Post 02 May 2012, 14:18

klonka » wrote: Ipak, svi se ti izrazi sve češće mogu primijetiti u javnoj, formalnoj komunikaciji. Ne dovodiš ih u pitanje samo zato što su ti toliko bliski da si ih prestao primjećivati.
Pa nije li to normalno ako je tako? I zašto ne pomisliš da se isto događa i tebi?

Moja vlastita rođena djeca, kajkavci do neba i po mojoj i po očevoj strani, pitaju me "Gdje ideš?" Odakle mi to? Kladim se da ti to ne bi uočila kao nestandardno.

Isto tako idu kod zubara. :rolleyes: Ti to vjerojatno ne osjećaš kao em nestandardno em nakaradno. Eto, prodrlo je i susreće se svuda, kao i farbanje i ono što si ti navela.

I jedan žestoki protest što se Bob Dylana tiče. :cerek: Lijepo molim, to nema veze sa zagrebačkim govorom, ni kajkavskim općenito. Zagrepčani su to usvojili možda kako bi si olakšali komunikaciju s onima koji tako govore. Kao i "gdje ideš".

Ja sam eto tvrdo uvjerena da to izostavljane padeža u prvom članu iimena dolazi s istoka, jugoistoka. A ti, vidim, obratno. :ne zna:
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
klonka

Post 02 May 2012, 14:24

Bok, Maja. Bravo, Ivica! Recite, gospodine Linić. :serek: Istok? Nije.

I odakle ti ideja da ja to ne primjećujem ili da se meni ne događa? Primjećujem, itekako. Kupim gdje god stignem i što god stignem, moj govor i naglasak su prilično grozomorna mješavina svega i svačega.
:raspa:

Jedino što ja tvrdim u ovoj temi je da nije istina da su Zagrepčani pristojniji u javnoj komunikaciji i da se više priklanjaju standardu od ljudi iz ostatka Hrvatske.
gonj špadi
Zekoslawa

Post 02 May 2012, 14:27

Morticia » wrote:Ako ikad budeš živjela u Zadru.
Ne nekad.

Barem mislim. :brukica:
Ako budeš živit u Zadru. :zubo:
Morticia

Post 02 May 2012, 15:01

Zekoslawa » wrote: Ako budeš živit u Zadru. :zubo:
:o
Samo ti mene zajebavaj. :mama:
Nemam ja pojma pravila i slično, meni po sluhu ne paše ovo nekad, tako da nemam pojma jel' ispravo ili nije. :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Perzefona

Post 02 May 2012, 15:35

klonka » wrote:Bok, Maja. Bravo, Ivica! Recite, gospodine Linić. :serek: Istok? Nije.
Govorimo o različitim stvarima.

Ja sam govorila, na tvoj poticaj, o nedekliniranju prvog člana imena. Film s Brad Pitom. :rolleyes: Konkretnije, spominjale smo Bob Dylana.

Ti pak sad govoriš o vokativu kojeg u kajkavskom nema. Tj, oblik je isti kao i za nominativ, što dođe kao da ga nema.

I rugala se sova sjenici. :p Po čemu je izjednačavanje V s N gore od izjednačavanja genitiva s akuzativom? Mislim da se Morti nedavno s tim zajebavala i pozravljala svih. Ili sviju. Čak se i u upitnoj formi umjesto što sve više čuje "čega".

- Dodaj mi, molim te, olovku.
- Čega?

Razgovor iz zbornice. :zubo:
Jedino što ja tvrdim u ovoj temi je da nije istina da su Zagrepčani pristojniji u javnoj komunikaciji i da se više priklanjaju standardu od ljudi iz ostatka Hrvatske.
Ali... ali... tako je. :cerek: Prije nego poludiš, reći ću još da jedanko čine svi kajkavci i čakavci. Jer je njima standard temeljen na štokavštini jaaaaako stran. Dakle, po čistoj prirodi stvari, oni u nastojanju da govore što bliže standardu vrše puno više i puno teže prilagodbe nego što to čine štokavci. Ne što bi htjeli, nego što je tome tako.

Dakako da je nama onda čudno (a možda i krivo) što mi čiinimo tolike silne ustupke standardu, a štokavci se odbijaju odreći i - u našim očima - sitnica u svojim nestardandnim jezičnim pojavnostima.

Ako me kužiš. :)
Morticia

Post 02 May 2012, 15:37

Perzefona » wrote: - Dodaj mi, molim te, olovku.
- Čega?
:mama: :mama: :mama:

I nisam ono sa svih bila ja, mislim da je bio Herp, a Tupelo je dodala- SVIJU. :zubo:
Morticia

Post 02 May 2012, 15:38

Al' dajte, stvarno, pomozite mi oko ovog- ako budeš nekad živjela u Zadru.
To ne može, je li tako?
Perzefona

Post 02 May 2012, 15:43

Morticia » wrote:Al' dajte, stvarno, pomozite mi oko ovog- ako budeš nekad živjela u Zadru.
To ne može, je li tako?
U pravu si. Treba ikad.
Morticia

Post 02 May 2012, 15:45

Fala. :zubo:
klonka

Post 02 May 2012, 15:54

Perzefona » wrote: I rugala se sova sjenici. :p Po čemu je izjednačavanje V s N gore od izjednačavanja genitiva s akuzativom? Mislim da se Morti nedavno s tim zajebavala i pozravljala svih. Ili sviju. Čak se i u upitnoj formi umjesto što sve više čuje "čega".
Nije gore, ali je u komunikaciji u formalnim situacijama rjeđe. Teško da ćeš na televiziji ili u novinama koje nisu regionalne pročitati da se ide u Šime na ručak dok je zagrebački vernakular na mjestu standarda gotovo uobičajena pojava.
Ali... ali... tako je. :cerek: Prije nego poludiš, reći ću još da jedanko čine svi kajkavci i čakavci. Jer je njima standard temeljen na štokavštini jaaaaako stran. Dakle, po čistoj prirodi stvari, oni u nastojanju da govore što bliže standardu vrše puno više i puno teže prilagodbe nego što to čine štokavci. Ne što bi htjeli, nego što je tome tako.
Em tvrdi da nije tako, da se Zagrepčani više trude, a Hercegovci i Dalmatinci ne. :serek:

Pritom uopće nije u stanju definirati što bi to bio nekakav dalmatinski dijalekt. A i današnji Zagrepčani teško da su kajkavci. Odnosno, jesu, onoliko koliko su Splićani čakavci. Samo u lošim televizijskim serijama.

Usput, bacite pogled na jezični utjecaj velikih gradova :mig:
gonj špadi
Perzefona

Post 02 May 2012, 16:08

klonka » wrote: Nije gore, ali je u komunikaciji u formalnim situacijama rjeđe. Teško da ćeš na televiziji ili u novinama koje nisu regionalne pročitati da se ide u Jokera dok je zagrebački vernakular na mjestu standarda gotovo uobičajena pojava.
Ono što si sama rekla - ne obratiš pozornost na to jer ti je tako prirođeno. A ja itekako čujem da se na TV ide u Jokera i da se pozdravlja sviju. Kao što tebi zagrebački zapara uho a ja ga ne čujem. Ali zašto da ti ne vjerujem?
Em tvrdi da nije tako, da se Zagrepčani više trude, a Hercegovci i Dalmatinci ne. :serek:
Pa ja kažem isto, samo sam proširila i umjesto Zagrepčani rekla kajkavci i čakavci Trude se jer moraju, jebiga, da bi uopće mogli komunicirati. A umjesto Dalmatinci i Hercegovci rekla sam štokavci.

Pa ne možemo negirati evidentnu činjenicu da je osnovica standardu štokavština.

I onda nastane problem kad treba pojmiti da štokavsko narječje nije isto što i standard. Kkajkavcu i čakavcu kristalno je jasno da njegov zavičajni govor odudara jako od standarda. Štokavcima mnogim nije.
A i današnji Zagrepčani teško da su kajkavci. Odnosno, jesu, onoliko koliko su Splićani čakavci. Samo u filmovima.
I to je točno. Pa rekoh, moja vlastita djeca mrtva hladna idu kod bake. :mama:
Da, to je logično. Dobiješ svašta.
MightyMe

Post 02 May 2012, 16:32

Morticia » wrote: :o
Samo ti mene zajebavaj. :mama:
Nemam ja pojma pravila i slično, meni po sluhu ne paše ovo nekad, tako da nemam pojma jel' ispravo ili nije. :o
To ti govori kako se u Zadru govori. :D
Nećeš ić u Zadar književno govorit, ugledaj se na Mikija Bandića kako to stručno u Zagrebu radi. :zubo:
klonka

Post 02 May 2012, 18:30

Perzefona » wrote: Pa ja kažem isto, samo sam proširila i umjesto Zagrepčani rekla kajkavci i čakavci Trude se jer moraju, jebiga, da bi uopće mogli komunicirati. A umjesto Dalmatinci i Hercegovci rekla sam štokavci.
Pa nisu Dalmatinci štokavci, pobogu. I zar stvarno misliš da je npr. bročki bliži standardu od zagrebačkog? Po čemu? :ne zna:
gonj špadi
MmeTipfeler

Post 02 May 2012, 18:48

klonka » wrote: Pa nisu Dalmatinci štokavci, pobogu.
Možda Perzefona misli da su i Dubrovčani Dalmatinci. :E
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 02 May 2012, 18:55

Perzefona » wrote:
Ti to vjerojatno ne osjećaš kao em nestandardno em nakaradno.
Em nije ni nestandarno, ni nakaradno. Em je jedno fino gospodin. :gaah:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 02 May 2012, 19:59

MmeTipfeler » wrote:
Možda Perzefona misli da su i Dubrovčani Dalmatinci. :E
..a nego sta su? saraceni? :facepalm:

..ustvari, kad malo..khm.. :misli:
Zekoslawa

Post 02 May 2012, 20:55

klonka » wrote: Pa nisu Dalmatinci štokavci, pobogu. I zar stvarno misliš da je npr. bročki bliži standardu od zagrebačkog? Po čemu? :ne zna:
Khm... čakavaca danas ima oko 10% od ukupnoga broja govornika hrvatskih dijalekata. Ja bih ipak rekla da Dalmatinci jesu štokavci. Ikavski i ijekavski štokavci. Čakavci sporadično.
Perzefona

Post 02 May 2012, 22:16

Hvala, Zečice! :)

I daj piši.

Meni je kao kajkavki nezgodno pisati o tim stvarima, ispada da je sve što govorim navijanje vode na moj mlin. A još mi je nezgodnije govoriti "ali ja to znam, to sam, onak, studirala".

@Klonka, svaki je štokavski dijalekt bliži standardu od zagrebačkog samim time što je štokavski, pa i onaj koji si spomenula. Pod uvjetom da zagrebačkim govorom smatramo zaista zagrebački, dakle kajkavski. Jer Zagreb je, kao i svaka velika sredina, prepun različitih dijalekata i njihovih svakojakih mješavina.

@Zatipkica, Perzefona nema što misliti. Ne samo da znam dijalelktologiju, nego i nešto geografije. I svaki moj učeniik mora znati da je Dalmatinska zagora pa... dalmatinska :cerek: i da u njoj žive Dalmatinci i da govore štokavskim narječjem.

@unda :kiss:
  • Information