Ne nekad.
Barem mislim.
Meni je problem koncentriran u dvije grupe ljudi. Jedna unutar standardnog govora odbija strane riječi izgovarati izvorno. S time sam i počeo diskusiju, pizdeći na izgovor riječi tabu.BoDerek » wrote:
Pa nismo govorili o tome. Ovi o kojima ti pričaš su debosi, jebiga. Iako ne znam di ih nađeš.
Em je pričao o južnjacima u Zagrebu koji navodno iz nepoštivanja i nekulture govore Jarun.
Ali zapravo, kad bi Bosanac ili Dalmatinac, pričajući na svom dijalektu, izgovorio Jarun, to bi bilo nepoštivanje ušiju i dobrog sluha.
Kao kad Bandić kaže kaj, totalna povreda ušiju.
A Dalmacija ponekad kažem i ja, kad se uskajkam, čisto da ne narušim ritam i sklad.
I ako ćeš nekad živjeti u Zadru, nećeš nikome učiniti uslugu ako ćeš govoriti "Joj, jebate, kak ja volim Dalmaciju".
Ma molim te, odakle ti to? Futur prvi i drugi, nominativ umjesto vokativa, kupiš dva dobiš tri, škarnicl umjesto papirnate vrećice i još se napizde kad im prodavačica na moru složi facu jer je u dvajs godina što oni tamo vikendaše mogla više i naučit što je škarnicl... zagrebački vernakular toliko je ušao u opću upotrebu da ljudi kao ti ni ne primjećuju da je ono za što misle da je standard zapravo počesto urbani zagrebački govor.Emericzy » wrote:Zagrepčani svoj dijalekt vole i koriste ga kolokvijalno, ali znaju da je u biti provincijalan. Standardu priznaju njegovo mjesto i govore ga u službenim prilikama i kad nisu na svom terenu.
Farbanje je, recimo, jedan izraz baš po standardu. Kak' se šika.Emericzy » wrote: Pogledajte, recimo, forum. Mislim, onaj forum. Potražite malo dijalekte. Koje ćete naći i u kojoj frekvenciji? Zagrepčana je na forumu jako puno. Koji od njih piše 'po zagrebački'? Q.E.D.
Jebote, sad ti pričaš u apsolutima. Nitko ne govori apsolutni jezik. Svi govorimo nekakvu korumpiranu verziju standarda čak i onda kad govorimo 'standardno'. Osobito u usmenom obliku. Pitanje je tko se trudi biti blizak standardu a tko ne. I tko je ponosan da govori 'svoj' govor i kad treba i kad ne treba.klonka » wrote: Ma molim te, odakle ti to? Futur prvi i drugi, nominativ umjesto vokativa, škarnicl umjesto papirnate vrećice, kupiš dva dobiš tri... zagrebački vernakular toliko je ušao u opću upotrebu da ljudi kao ti ni ne primjećuju da je ono za što misle da je standard zapravo počesto urbani zagrebački govor.
Pa to i nije baš neočekivano. Dalmatinci su isto tako ponosni i na svoju lignju, maslinu, pršut, sir, more i misle da je to najbolje na svijetu. Jer su jednostavno nadmen i bahat narod.Emericzy » wrote: I tko je ponosan da govori 'svoj' govor i kad treba i kad ne treba.
Pa nije li to normalno ako je tako? I zašto ne pomisliš da se isto događa i tebi?klonka » wrote: Ipak, svi se ti izrazi sve češće mogu primijetiti u javnoj, formalnoj komunikaciji. Ne dovodiš ih u pitanje samo zato što su ti toliko bliski da si ih prestao primjećivati.
Zekoslawa » wrote: Ako budeš živit u Zadru.
Govorimo o različitim stvarima.klonka » wrote:Bok, Maja. Bravo, Ivica! Recite, gospodine Linić.Istok? Nije.
Ali... ali... tako je.Jedino što ja tvrdim u ovoj temi je da nije istina da su Zagrepčani pristojniji u javnoj komunikaciji i da se više priklanjaju standardu od ljudi iz ostatka Hrvatske.
Perzefona » wrote: - Dodaj mi, molim te, olovku.
- Čega?
U pravu si. Treba ikad.Morticia » wrote:Al' dajte, stvarno, pomozite mi oko ovog- ako budeš nekad živjela u Zadru.
To ne može, je li tako?
Nije gore, ali je u komunikaciji u formalnim situacijama rjeđe. Teško da ćeš na televiziji ili u novinama koje nisu regionalne pročitati da se ide u Šime na ručak dok je zagrebački vernakular na mjestu standarda gotovo uobičajena pojava.Perzefona » wrote: I rugala se sova sjenici.Po čemu je izjednačavanje V s N gore od izjednačavanja genitiva s akuzativom? Mislim da se Morti nedavno s tim zajebavala i pozravljala svih. Ili sviju. Čak se i u upitnoj formi umjesto što sve više čuje "čega".
Em tvrdi da nije tako, da se Zagrepčani više trude, a Hercegovci i Dalmatinci ne.Ali... ali... tako je.Prije nego poludiš, reći ću još da jedanko čine svi kajkavci i čakavci. Jer je njima standard temeljen na štokavštini jaaaaako stran. Dakle, po čistoj prirodi stvari, oni u nastojanju da govore što bliže standardu vrše puno više i puno teže prilagodbe nego što to čine štokavci. Ne što bi htjeli, nego što je tome tako.
Ono što si sama rekla - ne obratiš pozornost na to jer ti je tako prirođeno. A ja itekako čujem da se na TV ide u Jokera i da se pozdravlja sviju. Kao što tebi zagrebački zapara uho a ja ga ne čujem. Ali zašto da ti ne vjerujem?klonka » wrote: Nije gore, ali je u komunikaciji u formalnim situacijama rjeđe. Teško da ćeš na televiziji ili u novinama koje nisu regionalne pročitati da se ide u Jokera dok je zagrebački vernakular na mjestu standarda gotovo uobičajena pojava.
Ali... ali... tako je.Prije nego poludiš, reći ću još da jedanko čine svi kajkavci i čakavci. Jer je njima standard temeljen na štokavštini jaaaaako stran. Dakle, po čistoj prirodi stvari, oni u nastojanju da govore što bliže standardu vrše puno više i puno teže prilagodbe nego što to čine štokavci. Ne što bi htjeli, nego što je tome tako.
Pa ja kažem isto, samo sam proširila i umjesto Zagrepčani rekla kajkavci i čakavci Trude se jer moraju, jebiga, da bi uopće mogli komunicirati. A umjesto Dalmatinci i Hercegovci rekla sam štokavci.Em tvrdi da nije tako, da se Zagrepčani više trude, a Hercegovci i Dalmatinci ne.
I to je točno. Pa rekoh, moja vlastita djeca mrtva hladna idu kod bake.A i današnji Zagrepčani teško da su kajkavci. Odnosno, jesu, onoliko koliko su Splićani čakavci. Samo u filmovima.
Da, to je logično. Dobiješ svašta.
To ti govori kako se u Zadru govori.Morticia » wrote:![]()
Samo ti mene zajebavaj.
Nemam ja pojma pravila i slično, meni po sluhu ne paše ovo nekad, tako da nemam pojma jel' ispravo ili nije.
Pa nisu Dalmatinci štokavci, pobogu. I zar stvarno misliš da je npr. bročki bliži standardu od zagrebačkog? Po čemu?Perzefona » wrote: Pa ja kažem isto, samo sam proširila i umjesto Zagrepčani rekla kajkavci i čakavci Trude se jer moraju, jebiga, da bi uopće mogli komunicirati. A umjesto Dalmatinci i Hercegovci rekla sam štokavci.
Možda Perzefona misli da su i Dubrovčani Dalmatinci.klonka » wrote: Pa nisu Dalmatinci štokavci, pobogu.
Em nije ni nestandarno, ni nakaradno. Em je jedno fino gospodin.Perzefona » wrote:
Ti to vjerojatno ne osjećaš kao em nestandardno em nakaradno.
..a nego sta su? saraceni?
Khm... čakavaca danas ima oko 10% od ukupnoga broja govornika hrvatskih dijalekata. Ja bih ipak rekla da Dalmatinci jesu štokavci. Ikavski i ijekavski štokavci. Čakavci sporadično.klonka » wrote: Pa nisu Dalmatinci štokavci, pobogu. I zar stvarno misliš da je npr. bročki bliži standardu od zagrebačkog? Po čemu?
Users browsing this forum: ClaudeBot and 3 guests