Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 810 times
Been thanked: 1542 times
Post 10 Jun 2015, 09:04

Ovisi o kontekstu. Stavi spojnicu, ipak. Stoji da je prostor neodvojiv od vremena, ali i prostor i vrijeme zasebne su kategorije, koliko god Einstein tvrdio da su relativne. Vrijeme jest neodvojivo povezano s promatračem koji mjeri njegov protok, što dokazuju npr. crne rupe ili putovanje brzinom svjetlosti - ali koncept četverodimenzionalnog prostorno-vremenskog kontinuuma (odnosno prostorvrijeme) ne vrijedi u klasičnoj mehanici, primjerice. Drugo je teorija relativnosti, pa i kvantna fizika.

Pitanje je ustvari filozofsko koliko i fizikalno, i ovisi o konceptu. Newtonovo shvaćanje vremena kao apsoluta, kao kategorije koja je svemu nadređena - ne postoji u strogo znanstvenom smislu, ali za svakodnevne potrebe dovoljne su nam fundamentalne veličine, pa tako i ono što je njima izraženo.

Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 12 Jun 2015, 07:37

Jučer sam se sjetila ovoga s i sa. Čini se da su svi poludjeli. Dohvatila sam srpski prijevod jedne Baldačijeve knjige - da, da, tako piše na naslovnoj stranici, a naslov je ili Nedovršena igra ili Nedovršena partija, zaboravila sam, u originalu je to, dakako, Baldacci: Hour Game, što sam naknadno otkrila pa sad onlajn čitam engleski tekst jer mi je prijevod lagano počeo ići na živce... uglavnom, gdje sam ono stala? Aha. Dakle, jezik je srpski i svugdje piše sa: sa nekoliko, sa nizom, osim - pazi sad! - bluza s šarom. Ne znam, možda je to neki modni žargon. :cerek:

Nego, pitam se nešto drugo pa sad pitam i vas. Naučili smo i tako je uvijek pisalo po raznim pravopisima da se nešto piše velikim ili malim početnim slovom. Zašto tu zapravo nema s? Slovo, bez obzira na to je li veliko ili malo, nije sredstvo.
Stitch
Head Honcho
Post 12 Jun 2015, 09:54

MmeTipfeler wrote:Naučili smo i tako je uvijek pisalo po raznim pravopisima da se nešto piše velikim ili malim početnim slovom. Zašto tu zapravo nema s? Slovo, bez obzira na to je li veliko ili malo, nije sredstvo.
Analogija, čini mi se. Napiši velikim slovima Stitch. Ili: napiši malim slovima Milanović. :D

Poslije se to samo prenosilo, bez prevelikog razmišljanja. Fraza kojoj svi razumiju smisao.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 12 Jun 2015, 11:33

Blažena analogija. Bez nje lingvistika uopće ne bi bila zamisliva. :cerek:

Ali, da, mislim da si u pravu.

Prepisivalo se i nekim historijskim gramatikama pa nikome ništa.
Nenia Salonitana

Post 12 Jun 2015, 12:00

znate preko čega ja nikako ne mogu prijeći? prijezir.
prijezir zvuči kao tepanje. naglasak je takav da ublažava. prezir s druge strane ima kratki, odrješiti naglasak kakav takva riječ i zaslužuje.

vidim da je po hjp i jedno i drugo ispravno, ali dojma sam da će te većina pismenih ljudi poput onih intelektualaca na onoj mojoj obrazovnoj ustanovi gledati kao nepismenog kretena ili srbina kad bi napisao ili rekao prezir.
MmeTipfeler

Post 12 Jun 2015, 12:22

Mene odmah ubroji u manjinu. Prihvatila sam da je moguć i prijezir, ali govorim i pišem prezir.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 12 Jun 2015, 22:46

Kad počnem pisati prijejebati umjesto prejebati, onda ću bre da počnem i da pišem prijezir... :kava:

A ti Didi uzmi Hitac od Baldačija pa vidi kak su Hrvati superiorni u prevodu, jebo Srbe...
MmeTipfeler

Post 13 Jun 2015, 09:33

judolino » wrote:A ti Didi uzmi Hitac od Baldačija pa vidi kak su Hrvati superiorni u prevodu, jebo Srbe...
Možda bolje ne. Pročitala sam ga na engleskom. :kava:
MmeTipfeler

Post 03 Jul 2015, 21:53

Inače, zašto se serija o Willu Robieju ne prevodi po redu? Pročitala sam prvu knjigu (The Innocent) i moram reći da mi je čak i daleko bolja i zabavnija od druge i treće. Mala Gettyca jednostavno je nenadjebiva. Ima li još koja? Što se priprema?

A sad moja dilema. Meni je Hascheck silno koristan jer mi ispravi bar neke tipfelere, a ima ih poprilično. Neke i propusti. Recimo, ja redovito pogrešno pišem smo kao mso, ali Hascheck to ne primjećuje. :mig: Međutim, boje s prefiksom svjetlo- redovito mi označava i pita ne bi li to trebalo biti svijetlo-. Koliko ja znam, ako se piše zajedno onda ide je, a ako se piše rastavljeno onda ije. Tko je u pravu - Hascheck ili ja?
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 04 Jul 2015, 20:24

MmeTipfeler » wrote:Inače, zašto se serija o Willu Robieju ne prevodi po redu? Pročitala sam prvu knjigu (The Innocent) i moram reći da mi je čak i daleko bolja i zabavnija od druge i treće. Mala Gettyca jednostavno je nenadjebiva. Ima li još koja? Što se priprema?

A sad moja dilema. Meni je Hascheck silno koristan jer mi ispravi bar neke tipfelere, a ima ih poprilično. Neke i propusti. Recimo, ja redovito pogrešno pišem smo kao mso, ali Hascheck to ne primjećuje. :mig: Međutim, boje s prefiksom svjetlo- redovito mi označava i pita ne bi li to trebalo biti svijetlo-. Koliko ja znam, ako se piše zajedno onda ide je, a ako se piše rastavljeno onda ije. Tko je u pravu - Hascheck ili ja?
Nemam blagog pojma kaj je Hašišar-čekičar, ja godinama hranim glupi custom.dic u Wordu.
Srećom, imam jovanku da pročita poslje mene, a ja iza nje, jebo ti Skajnet, Skajnet je glup, nema do čoeka...

A ovo za Willa nemam pojma, prvi nisam čital, drugi jesam, a nisam znal da je izašel treći.

Ma zapravo, kurac, ti si čitala u originalu. Kaj nije preveden prvi dio? Je li preveden treći? Ima li na Marsu života? Zašto rodama ne raste dlaka umjesto perja? Zašto Zečici fali đoka a ne marko? Ah, toliko pitanja...

(Ma dobro, zajebavam se, ali zanima me kaj se zbiva s tim prevodima, pa ak nekaj znaš - reci.)

BTW, ti si u pravu, a ne taj glupi program. Zašto sumnjaš u sebe?
MmeTipfeler

Post 04 Jul 2015, 21:48

Mislila sam da nije preveden prvi dio kad ga nisi spomenuo. :mig: Sad sam provjerila, preveden je. Ovo je treći. I nije preveden. Nemam pojma što se zbiva u Znanju - svojevremeno sam ih morala odbiti jer sam radila nešto drugo, a njima je bilo hitno. Zapravo, ne znam izdavača kojem nije hitno - svi bi da je prijevod gotovo već jučer. Poslije mi se više nisu javljali.

Iz serije o Robieju očekuje se The Guilty, krajem ove ogdine, a postoji i Bullseye, ali to nisam čitala.

P. S. Meni su Sean i MIchelle isto dobri.
Stitch
Head Honcho
Post 04 Jul 2015, 21:58

MmeTipfeler » wrote:Koliko ja znam, ako se piše zajedno onda ide je, a ako se piše rastavljeno onda ije.
Koliko ja znam - a čini mi se da znam - naglasak na svjetloplav mora biti kratak, sa zanaglasnom duljinom. Naglašeni jat onda ne može biti dug, to nije sustavno.

Dodavanjem slogova kratiš jat. A kad spajaš dvije riječi, na mjestu naglaska druge stoji duljina. Te su dvije stvari gotovo aksiomi.
Potpisi su za budale.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 05 Jul 2015, 08:08

MmeTipfeler » wrote:Mislila sam da nije preveden prvi dio kad ga nisi spomenuo. :mig: Sad sam provjerila, preveden je. Ovo je treći. I nije preveden. Nemam pojma što se zbiva u Znanju - svojevremeno sam ih morala odbiti jer sam radila nešto drugo, a njima je bilo hitno. Zapravo, ne znam izdavača kojem nije hitno - svi bi da je prijevod gotovo već jučer. Poslije mi se više nisu javljali.

Iz serije o Robieju očekuje se The Guilty, krajem ove ogdine, a postoji i Bullseye, ali to nisam čitala.

P. S. Meni su Sean i MIchelle isto dobri.
Fala, onda moram pročitat prvi dio.

A treći mi se baš i ne čita jer vidim da je Reelova opet u igri, a to je onda već fakin badi muvi, jebeš Rilovu.

Nego, po drugom dijelu (Hitac, ne) mogao bi se snimiti al ono ful jebački film, zar ne?

Bil sam jučer kod frenda kaj se kuži u knjižarstvo i kaže mi da je Znanje uspjelo utjerat neku lovu od dužnika, da su još uvijek jaki, ali koriste Todorićevu infrastrukturu.
MmeTipfeler

Post 05 Jul 2015, 12:46

Mislim da Baldacci igra odnosno da će igrati na nikad realiziranu vezu koja stalno tinja, kao i s Kingom i Maxellicom - ono, vole se oni, ali to nije jednostavno. Tako da se Reelice nećemo riješiti do daljnjega, a i roman nije baš nešto.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Jul 2015, 00:52

MmeTipfeler » wrote:Mislim da Baldacci igra odnosno da će igrati na nikad realiziranu vezu koja stalno tinja, kao i s Kingom i Maxellicom - ono, vole se oni, ali to nije jednostavno. Tako da se Reelice nećemo riješiti do daljnjega, a i roman nije baš nešto.
Znači - kurčina...

Što mi idu na kurac te neke romantiĆne veze, ne-veze, bezveze...

Treba pucat, jebo sekas! :mudri:

Šta bi Rambo potamanio da mu je uletila Sevka? Kur moj, ukoko bi ga neki šupak ko Đona lenomona... :durica:

EDIT: Eh, da, umalo zaboravih...

S obzirom da sam te svojedobno zajebavao, ovim ti se putem javno ispričavam.

Jebiga, ja mislio da si neka polovnjača, ali ipak s damama od šest - sedam banki ne bih htio ulaziti u konflikte... :giggle:
MmeTipfeler

Post 06 Jul 2015, 07:00

judolino » wrote: EDIT: Eh, da, umalo zaboravih...

S obzirom da sam te svojedobno zajebavao, ovim ti se putem javno ispričavam.
Jooooj. Ovo ti je zbilja bez veze. Sad više neće biti zabavno.
Jebiga, ja mislio da si neka polovnjača, ali ipak s damama od šest - sedam banki ne bih htio ulaziti u konflikte... :giggle:
Treba biti oprezan, da. Mogle bi te vrlo brzo posjetiti kao vampirice. :cerek:
Stitch
Head Honcho
Post 19 Jul 2015, 14:37

Sve je to goli kurac od književnosti. Le Carre. Deighton. Forsyth. Ti su ljudi znali pisati, bili su majstori psihološke karakterizacije, atmosfere, detalja. Istraživanja i poznavanja toga o čemu pišu. I te se špijunske trilere moglo čitati dvaput, triput, petput... bez ikakvih problema. Plemeniti đak, Špijun koji se sklonio u zavjetrinu; Operacija Šakal; trilogija Gem, Set, Meč - to su jednostavno dobre knjige, a ne dobri trileri. Tek trideset mjesta iza njih dolaze Ludlum i Lustbader. Mogu se čitati jer znaju graditi zaplet, napeti su i zanimljivi, ali od književnosti tu nema ni k.

Ovi danas - Deaver, Child, prije njih spomenuti Baldacci, ma apsolutno svi - čitaju se samo jednom, i služe za kraćenje vremena. Književnost mora biti više od toga, književnost nije isključivo zabava. Nije to prostitucija, to je umjetnost.
Potpisi su za budale.
Leteća
babin nakurnjak

Post 19 Jul 2015, 21:35

Jbg, kao dijete sam progutala Sheldona a onda su mi trileri prestali biti interesantni. Prevedem tu i tamo koji i zato mi baš pašu oni koji nisu prepametni.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Stitch
Head Honcho
Post 20 Jul 2015, 11:40

Progutao sam i ja Sheldona. I Foletta. I Robbinsa. I još mnogo njih. Ali ne mogu više naći nikoga tko bi me zaintrigirao dulje od četiri-pet sati, koliko mi treba da pročitam roman. Serijal o Reacheru svidio mi se, recimo. Ali jebiga, skidao sam dva komada dnevno. Bio sam gotov s njim za tjedan dana. Ono što nisam našao na hrvatskom pročitao sam na engleskom. I skužio sam šablonu već na drugoj knjizi - moderni vestern s glavnim junakom koji i poševi štogod umjesto da samo nestane kad obavi posao. Unatoč tomu, kopao sam dalje. I nije to tô.

Nabijem moderne pisce. Hoću krimiće kakve su pisali Ellroy, Hammett, Spillane i Chandler. I hoću špijunske trilere čiji autori ne misle na Hollywood dok pišu. Jebeš hepiende. I supermene svih vrsta. Pa bili i nepokretni invalidi. To je prodavanje mačka u vreći, a ne oponašanje stvarnosti.
Potpisi su za budale.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Jul 2015, 18:10

Da sam ja neki veliki stručnjak, a moderni pisci mi idu na kurac, sve bih zajebo pa osobno napisao strašan, jebački, vrhunski krimić!

A ovak sam serem po forumu... :tuzni:
Stitch
Head Honcho
Post 20 Jul 2015, 19:16

:rofl:

Nije loše. Ali ljudi daleko više stradavaju od pohvala nego od kritika. Za 30 godina, uostalom, pitat ću te za te pisce. :raspa:
Potpisi su za budale.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Jul 2015, 22:20

Ma ja krimiće čitam samo kad ih prevodim. A ako ih poželim čitati za gušt, sumnjam da će biti iz ovog milenija.

Nekad sam volio SF, a sad se sve to zmešalo - SF, fantazi, horor... Bez veze.
Stitch
Head Honcho
Post 21 Jul 2015, 00:13

Ah, tko ne voli SF. Iako, Elli mi pod nos gura Bujoldicu, ja njoj Le Guinovu - ispada da oboje nemamo ni vremena ni energije za opsežne cikluse. Ovisi za koji se dio opusa odlučiš, danas svi pišu sve. Recimo, Simmons je dobar, a ciklus o Hyperionu čisti je SF, bez čarobnjaka i mačeva, samo visoka tehnologija. Prvi je dio remek-djelo, na svim razinama. Sadržajnoj, stilskoj, jezičnoj. Ostala su tri lošija, ali mogu se čitati. Prolistaj ako nisi, šteta je barem Hyperion propustiti. Nije Asimov, Clarke ili Heinlein, nije Herbert, nije Dick - ali nije bogme ni tutlek.

Ilij i Olimp, opet, nisu klasični, ali jesu SF. Kako volim i Homera i Shakespearea, sviđaju mi se referencije koje je putem posijao, poput Ivice i Marice. Poštujem ga, u svakom slučaju.
Potpisi su za budale.
Leteća
babin nakurnjak

Post 21 Jul 2015, 15:23

Ne znam nikoga tko prati taj žanr a nije pročitao Hyperion. Ali on je objavljen 1989.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Stitch
Head Honcho
Post 21 Jul 2015, 15:50

U Hrvatskoj? Algoritam je knjige iz serijala, i na engleskom i na hrvatskom, objavio dvije i neke. Tad sam ih i kupio.
Potpisi su za budale.
  • Information