zake je to diskriminatorno? svima daješ jednako malo. meni se to čini poštenodexter » wrote:ta beta u njemackom je neko ostro s cini mi se![]()
onda sam ja ovde najveci diskriminator, sve ikad pisem malim slovom
Jezikoterija
Misliš schluß?..a unda » wrote: ..nema to duplo s, sarfeses, ovo, ono..to je veliko b i slus.
Nije to veliko slovo, to je mala beta, velika beta izgleda ka naše B.
Ne znam za njemački, ali sasvim sam siguran da bi engleski bio daleko razumljiviji kad bi se imenice pisale velikim slovom.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
izvod iz alternativnog rječnika:
Nagasaki - egzhibicionistica po imenu Saki
Kabul - Dalmatinac koji lici na bika
Sidney - dalmatinska naredba za sjesti
Belfast - brzo zvono
Sarajevo - nazvati Saru volom
Zenica - zjenica na srpskom
licemjeri - estetski kirurzi
origami - zaliti se na mucninu neke bliske osobe
herpes - gospodin pas
nestanak - Eliot Ness na dijeti
viza - pitati tko podrzava neki prijedlog
mine - odgovoriti na pitanje podrzavate li neki prijedlog
opijanje - narediti da se janje dovede u alkoholizirano stanje
kajdanke - Zagorac koji ne razumije njemacki
rotkva - crvena patka
datulje - nekome podijeliti ulje
aloja - kreten koji sam sebe zove na telefon
karanfil - ljubitelj Gorana Karana

Nagasaki - egzhibicionistica po imenu Saki
Kabul - Dalmatinac koji lici na bika
Sidney - dalmatinska naredba za sjesti
Belfast - brzo zvono
Sarajevo - nazvati Saru volom
Zenica - zjenica na srpskom
licemjeri - estetski kirurzi
origami - zaliti se na mucninu neke bliske osobe
herpes - gospodin pas
nestanak - Eliot Ness na dijeti
viza - pitati tko podrzava neki prijedlog
mine - odgovoriti na pitanje podrzavate li neki prijedlog
opijanje - narediti da se janje dovede u alkoholizirano stanje
kajdanke - Zagorac koji ne razumije njemacki
rotkva - crvena patka
datulje - nekome podijeliti ulje
aloja - kreten koji sam sebe zove na telefon
karanfil - ljubitelj Gorana Karana
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Donna Sole
imam pitanje, ne znam jel to ode iđe
pauk /paučina
zašto pauk nije paukina tj zašto paučina nije od pauč?
i podpitanje: jel se paučina tvorila nekom glasovnom promjenom ili je to jednostavno nešto što nema objašnjenje?
pauk /paučina
i podpitanje: jel se paučina tvorila nekom glasovnom promjenom ili je to jednostavno nešto što nema objašnjenje?
kurvanjski avatar, a
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Nema. To smo uzeli od Švaba. Od pauken što mu ga dođe nešto ko lupati, bubnjati.Euklid » wrote:nadovezao bih se na chili... ono... kad dobro opaučiš nekoga, jel to ima kakve veze s paucima i paučinom?
O ovim chilinim paučinama ne znam ništa.
- Euklid
- old school
Danke Deutschland...nina williams » wrote:
Nema. To smo uzeli od Švaba. Od pauken što mu ga dođe nešto ko lupati, bubnjati.
'if you fall, i'll be there' (floor)
Ma jebo to, ma mislim, svaka tebi cast na znanju od tega, ali jesi li obavila gradjansku duznost?nina williams » wrote:
Nema. To smo uzeli od Švaba. Od pauken što mu ga dođe nešto ko lupati, bubnjati.
O ovim chilinim paučinama ne znam ništa.Mislim, mogla b bit palatalizacija, k u č, i te šeme, al ne b se htjela miješat.
Ovo je pametno, da bi reč rekel... Koliko znam, na njemačkom pauke znači bubanj.nina williams » wrote:
O ovim chilinim paučinama ne znam ništa.Mislim, mogla b bit palatalizacija, k u č, i te šeme, al ne b se htjela miješat.
A to znam iz knjige Super pamćenje koje preporučujem od srca svim inteligentnim i dovoljno načitanim Trkeljašima.
Drugima neće biti od velike pomoći....
- MmeTipfeler
Zato što pred sufiksom -ina k prelazi u č. E, sad... možda miješam primjere, ali, isto je i u riječima gorčina, kračina, pličina., iako je ovdje u pitanju izvedenica od pridjeva. Ne da mi se tražiti po priručnicima, ali ako treba, i to ću učiniti, samo da ti mirno spavaš.Chilimama » wrote:imam pitanje, ne znam jel to ode iđe
pauk /paučina
Meni je na pamet odmah pala - ne znam zakaj - pičketina...MmeTipfeler » wrote: Zato što pred sufiksom -ina k prelazi u č. E, sad... možda miješam primjere, ali, isto je i u riječima gorčina, kračina, pličina., iako je ovdje u pitanju izvedenica od pridjeva. Ne da mi se tražiti po priručnicima, ali ako treba, i to ću učiniti, samo da ti mirno spavaš.
- MmeTipfeler
Zašto, u to ne ulazim, ali to je drugi sufiks.judolino » wrote: Meni je na pamet odmah pala - ne znam zakaj - pičketina...
- MmeTipfeler
Ispravno je.blue » wrote:Jel ispravno pisati "eda" za "e da"?![]()
I od kad to? Ne sjećam se da sam to ikad prije vidjela.
Bacio je drva u peć eda bi se zagrijao. -
- MmeTipfeler
- MmeTipfeler
Moja nedoumica.
Odabrati ili izabrati.
Možda griješim i "doživljavam" riječ previše osobno, ali odabrati za mene znači "napraviti izbor između većega broja", a izabrati se odnosi na dvije mogućnosti.
Ili se to jezik samo zeza s nama?
Odabrati ili izabrati.
Možda griješim i "doživljavam" riječ previše osobno, ali odabrati za mene znači "napraviti izbor između većega broja", a izabrati se odnosi na dvije mogućnosti.
A ne, samo s nekima.
Sa mnom se, recimo, ne usudi tako zezati.
Jer zna da mu zezancija ne bi prosla.
tako nekako kaze i jezicni portal, i eto, kaze, neka kaze, ajd dobro, neka, ali..MmeTipfeler » wrote:Moja nedoumica.
Odabrati ili izabrati.
mene to podsjeca na dilemu, tj ako je uopce dilema, na.. pronaci i otkriti.
izabrati mi izgleda kao nesto, neko branje/biranje iznutra, iz neceg, valjda radi toga iz ..
zatim, tu vec imam jos vecih problema, ako idem malo komparirat, kako stvari stoje s engleskim.. s npr choose, pick up.. ili pick over i kojih sve vec pikova i cuzeva ima.
u ovakvim nekim dilemama, najvolim se vratit na latinski i grcki, a tu mi vec manjka literature i kojecega jos, tj ne zanima me bas direktan vokabular nego upotreba, kad se sto upotrijebilo i zasto, a tu mi baza moja podataka vec debelo steka da bih se mogao sjetit nekog primjera i pozvat se na njega, ne onako strojno, preslikavajuci, nego vise kao neku uputu.
da jos malo iskompliciram, iako je tu vjerojatno svima sve kristalno bistro, sto cemo sa selekcijom? kad je selekcija izbor, a kad odabir? i zasto?
meni tu nije bas sve najjasnije, barem ne onoliko koliko bi mi trebalo za neki minimum dosljednosti kako ce izbor izmedju odabira te dvije rijeci utjecati, usmjeriti daljnji kontekst.
vjerojatno i ovdje postoji neka formulica, jednostavnija, demistifikantnija.. evo, cekam sticha da kaze svoje misljenje, ako vec ne sud i imam dojam da ce se u toj formulici pojaviti neki padezi.. ali tek onda bi tu mogli doc problemi.
-
- Information
-