Lastan wrote:Povijest književnosti ne mora se pregledavati kronološki. Štoviše, princip povezivanja starog s novim unekoliko bi pomogao razumijevanju.
I učenju kako se koristi mozak. Da je 'a zašto' jedno od najtežih i najboljih pitanja koje si možeš i moraš postavljati.
Lastan wrote:No dobro; ja ionako smatram da bi se nastava književnosti trebala odvojiti od nastave hrvatskog jezika. :heretik:
U srednjoj ja od hrvatskog jezika valjda ni H vidjela nisam. Imali smo valjda 2 sata fonetike i fonologije u prvom srednje, pisali test, svi pali k'o kruške i žena to više taknula nije. Gramatika, pravopis - isto 0 bodova. I svejedno nismo stigli obraditi sve 4 čitanke. Gdje se tu trebalo ugurati i gradivo iz udžbenika, ja pojma nemam

Nije mi je krivo, to je ženska kojoj je bilo potpuno nebitno što ja npr. ne znam kako se zove glavni lik Ane Karenjine (karikiram), dok god joj znam reći zašto mi je išla na kurac i kad sve
Jedino što sam morala paziti je da ne pišem smajlije u zadanićama i da ne kažem da mi nešto "ide na kurac". Lektiru smo odgovarali, čak i prestali pisati, i bilo joj je važno čuti naš stav, a ne kopiju njene analize.
Nego, možda ne bi bilo loše da, vi koji pišete što bi stavili u lektiru, mrvu i opišete o čemu se radi/date link na wikipediju/nešto. Ne znamo svi naslove djela svih autora ili autore svih djela. Ono, ok, za Harry Pottera sam čula

ali morala bih duboko razmišljati mogu li rekonstruirati autoricu. Pa ono, motivirajte
Actually, ja nemam prijedlog što konkretno ubaciti. Stuff koji mene veseli je vama, vjerojatno šund

Svakako nije dubokoumno ni filozofski, no ne mislim da bi svi trebali čitati sve.
Bilo bi super da postoji popis npr 100 knjiga po razredu, biraš neki broj njih, braniš ih, objašnjavaš zašto baš njih i tako. I uz to da postoji mogućnost dodavanja ako profa odobri.
Klinci ne vole čitati jer to nije kul i jer je lektira dosadna. Zato mislim da treba prvo osvojiti ih temama, da steknu naviku čitanja, a onda ih pustiti da grebu u analize.
Nije grijeh ni ako ne čitaju dalje od beletristike. Važno je da čitaju. Jer to pričati ne zna, ne zna složiti rečenicu, ne zna složiti misao, ne zna napisati ni službeno ni neslužbeno pismo.
Kvocaju o svojim pravima, a ne znaju ih reći, ne znaju - pitati za drugu opciju. Jednostavno, Svijet im je uzak, a na facebooku nemaju od koga vidjeti nešto pametno. Najviše učimo - oponašanjem.
Klinci ne znaju ni čemu gugl služi
(Ovo je generalizirana opaska dobivena proučavanjem par generacija ekipe prve godine faxa - kao netko tko nije dio te ekipe - dakle, ne shvatiti doslovno ono 'klinci' - jednostavno imam osjećaj da je većina takva i jako me veseli vidjeti iznimku - koja je u stanju napisati i pročitati više od paragrafa i da to ima glavu, rep i nešto između.)