Umjetnost - što je to?

O duhovnim i materijalnim dobrima
aisling

Post 02 Nov 2011, 14:10

Da li netko stvarno misli da ako ispred sebe ima obrađenu fotografiju da iza toga ne stoji neko promišljanje, ideja, misao, emocija? :confused:

Happy Easter!
Morticia

Post 02 Nov 2011, 14:10

Meni je vrhunac neumjetnosti ona baba koja je rezala glave pilićima na nekakvom trgu ili tako nešto. :confused:
I oni kreteni koji su mazali cijelu kuću sirom. :facepalm:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
aisling

Post 02 Nov 2011, 14:13

baja » wrote: može, valjda :ne zna:
meni nije
kao što mi nije ni otfikarivanje glave mojsiju :D

kad sam se uhvatila mojsija :D, svejedno mi je hoće li ga masakrirati laserom ili bušilicom vulgaris
Bajo, znaš li da su se fotografije obrađivale puno prije pojave programa za obradu i digitalije? U tamnim komorama su se čuda radila, umjetnost živa :cerek:

Mislim da je problem kod fotografije u raširenosti i što ono što većina poznaje i gleda je loše. Predrasude valjda, i slažem se - većina je sranje. Al ne zbog načina nego zbog dostupnosti.
Happy Easter!
baja

Post 02 Nov 2011, 14:17

aisling » wrote: Bajo, znaš li da su se fotografije obrađivale puno prije pojave programa za obradu i digitalije?
kako ne bi znala, ta nije mi baba biserje imala :zubo:
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 14:19

ajme kad se sjetim moje bake i obrade fotografija (pardon, intervencije u fotografije :D) u mracnoj komori s nojm.
pa bojanje slika...

ono sto daas ljudi zovu fotosopiranje, nekoc se zvalo retusiranje :cerek:
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
aisling

Post 02 Nov 2011, 14:27

Morticia » wrote:Meni je vrhunac neumjetnosti ona baba koja je rezala glave pilićima na nekakvom trgu ili tako nešto. :confused:
I oni kreteni koji su mazali cijelu kuću sirom. :facepalm:
OK. Ali, zašto? :D
Happy Easter!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 02 Nov 2011, 14:31

aisling » wrote:
Mislim da je stvar u tome da neko djelo može biti umjetničko upravo zbog samog procesa kako je nastalo, tj. nije konačan rezultat umjetničko djelo, nego je umjetničko djelo taj proces u kojem je nešto nastalo.

A opet može biti umjetnost i konačan rezultat nekog procesa bez da sam proces bude umjetničko djelo : D
eto, kad citas moje postove i onda ih kazes na svoj nacin bez ikakvog utjecaja. : D :D
da, mislim da se radi o procesu, dakle o prostoru, vremenu i..mozda jos necem :zubo:, ali necu sad o tome..ali i mislim da ne mozemo taj proces svoditi samo na tocke, orijentire kad je nesto nastalo, kad je nesto zavrsilo.
tj mozemo i kao neki emitenti i kao recipijenti, ali samo to neko djelo pocinje zivjeti svojim ztivotom, tako da se izrazim, neovisno od jednog i drugog i taj proces je malo duzi nego sto bi nam se to moglo ciniti.
uostalom, mozemo mi..tj, mozda i moramo na svake te etape neke staviti tocku i onda s tim dozivljejem krenuti..naprije, natrag, negdje, ali koliko nam se puta dogodilo da to neko, jel, umjetnicko ili kakvo vec djelo, nakon nekog vremena mu se opet vratimo, opet ga procitamo, gledamo, slusamo (evo dosli smo polako i do osjetila :D ) i da ga drugacije dozivimo, odmislimo, pa i stvorimo.
onda one stare tocke ostaju mozda gdje su bile, ali stvaramo nove, pisemo nove recenice, stvaramo novu sintaksu i onda s tim idemo dalje, itd, itd, bla, bla, trkenj, trkenj.. :D
Tu je ona razlika između djela koja su sama po sebi umjetnine bez da se o njima išta zna, a neka su umjetnine velike vrijednosti upravo zbog neke okolne priče i procesa koji se vežu uz njih.
..jel ovdje sta editirano? ..jelujesto ovog pisalo nesto drugo? zbunjen sam. vec sam napisao nesto, ali to nema veze kao komnetar na ovo gore..:zubo:

Sad sam malo otišla s puta, al zbog čega obrađena fotografija ne bi bila umjetnost? Zato što je lakše dostupna većem broju ljudi od recimo kiparske opreme? Zato što svaki mlatimudan se može time baviti, pa ako je tako onda to automatski više nije umjetnost? Ne znam, to je ko da netko kaže da svi političaru lažu i rade sranja i svejedno izlazi na izbore stalno i vjeruje u sustav :D

Što ćemo s kolažima? Da li su oni umjetnost? Ako oni jesu, zašto fotošopirane slike nisu?
trebalo bi mi malo vise vremena, ali recimo ovako, da skratim..hoce li digitalne animacije koje ce u buducnosti zamijeniti klasicni film, koji je baj d vej, danasnjom produkcijom vec na onoj strani nezahtjevnosti razumijevanja, biti umjetnost?
kojim ce se kodom sluziti, kojim govorom, kojim jezikom? filmskim, aristotelovom poetikom, fotografskim..?
to je fejslifting filma, nikakva umjetnost. tako je i sa fotosopom.

ako imamo prevazilazenje jezika kako neki teoreticari to nazivaju, onda je npr fotosop glumljenje da se jezik prevazisao. : D :D

ne razumijem pricu o kolazima i fotosopu. ovo mi mirise na jednu pricu koju cu opet virtulano ponoviti. jednom sam pricao s jednim mojim dragim dragim pragmaticnim i nestrpljivim hvatacem rilkeovih krugova :D, i tako dodjosmo mi do impresionizma, nakon cega je on mudro utvrdio da je onda sve impresionizam. :cheer:
o ekspresionizmu zato nikada s njim nisam htio nastaviti, mozda i bolje jer bi sigurno doslo do neke pometnje i on ne bi valjda bio danas tako poznat..i mislio da je to sto on radi umjetnost. : D

fotografija je fotografija, fotomontaza je fotomontaza, kolaz je kolaz, fotosop je fotosop..kako drugacije to reci? fotosop nije tehnika, fotosop je algoritam ili skup algoritama koji su napravili ljudi radi obrade piksela. dakle, tu je vec u startu dvostruka prevara, najmanje.
izazov fotosopa je izazov praznog lajera. njega treba ispuniti. bilo cime, a to bilo cime je piksel.

zesto ja ne bih obukao roza haljinicu na kamufe i skakutao s prstom na glavi po ulici i govorio da je to balet, umjetnost? i onda to to snimis, pustis na fotosop, obuces me u bijelu haljinicu i svi se smiju dobrom stosu i onda je to dupla umjetnost..:D
Morticia

Post 02 Nov 2011, 14:32

aisling » wrote: OK. Ali, zašto? :D
Vjerojatno zato što se to kosi s mojim poimanjem umjetnosti kao nečeg što je produkt dara, tj. talenta.
Za zaklat pilića u svrhu "performansa" ne treba ti neki talent. Trebaš samo biti sjeban u glavu.
Što danas i nije nešto posebno. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 14:37

Lord Byron » wrote: U strogom značenju riječi, nije - ali, to je nebitno. Ti si fotošop proglasio neumjetnošću zato što je laž. Fotografija (svaka, pa i nedigitalna) je također svojevrsna laž.

Ne može kriterij za (ne)umjetnost biti tehnika/tehnologija kojom je nešto nastalo.
ne, nije laz, barem ne u svom principu. u fotosopu predlozak nije ni bitan. a fotografija nema predloska osim u nasoj glavi. :D

amo sad kao i onaj moj impresionist. amo proglasit da je citava umjetnost lazna, dakle i nepotrebna i idemo raspustit topik. :D

ako se bavis fotosopiranjem, meni je jako zao, ali bavis se stosom i blefom, ne umjetnoscu. :D
Eks

Post 02 Nov 2011, 14:47

Može li mi netko linkati umjetničke slike rađene u photoshopu? Naime, skeptična sam, ali nemam neki formirani stav.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 14:49

dimnjak » wrote: ako bas hoces, mogu nakon razgovora sa rodicom.
studirala je multimediju u londonu.
pokazivala mi je stvari od kojih mi je pamet stala.
no ne pamtim imena jer inace ne pamtim imena.
i inace je akademska slikarica.
da ne mislis da pricam o sarlatanstvu.
ima i papir i medjunarodne izlozbe.
sve ono sto se trazi za ratifikaciju umjetnika.
o cemu ja ne znam, ipak sam drustvenjak. :zubo:

na nekim sam i bila. multimedijalnim.

fotošop je bio fakin primjer. jer je najpoznatiji.
macromedia ima veiki izbor programa. pardon, adobe ih je kupio. a ima i adobe.
opa, malcmiija, jel se tako izgovara? :kokice: :D

cekaj, cekaj, hoces rec da ima sve certifikate koji dokazuju kompetenciju? :D
sta oces, da izvlacimo tesku artiljeriju?:D

..dakle, pusti londonsko trziste, kazi ti meni za koje ti to cuvene instalacije i multimedijalnosti znas i koje bi od njih htjela imat u kuci, npr. :D

cuj, sve ti je to uglavnom..trci lazi..:D
Tyden

Post 02 Nov 2011, 14:51

Lord Byron » wrote: U tvojoj usporedbi, taj blok je fotografija - a neobrađena fotografija itekako može biti umjetnost. Za razliku od, jel'te, bloka. :)
Then, we agree to disagree :D.

Može i odvaljena stijena biti umjetničko djelo :). Npr., i ovakav je dojmljiv, i može se smatrati umjetničkim djelom (mada nema autora), a može ga netko preraditi u nešto novo, umjetničko.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 14:54

aisling » wrote:Da li netko stvarno misli da ako ispred sebe ima obrađenu fotografiju da iza toga ne stoji neko promišljanje, ideja, misao, emocija? :confused:
..zar ti stvarno mislis da iza bilo cega (ok, na ljudske aktivnosti mislim, ne na prirodu) ne stoji neko promisljanje, ideja, misao, (a stoga i..) emocija?

iza svega stoji, nazalost. :D
aisling

Post 02 Nov 2011, 15:02

Unda, OK, ne slažemo se. Po meni digitalne animacije ne mijenjaju klasični film. Klasični film je i dalje tu. Niti je svaki umjetnost ko što nije ni svaka digitalna animacija. Al meni neka jednostavno je.

Ili će netko reć da u Pixaru nema ni jednog umjetnika? OK, nek kaže.

Anais,
kako ti se ovo čini:

Image
Happy Easter!
Eks

Post 02 Nov 2011, 15:05

Ne znam. Onako...
aisling

Post 02 Nov 2011, 15:06

I meni je Mona Lisa onako.

Ako ćemo iskreno. Al zbog toga neću reć da slikarstvo nije umjetnost.

Btw. nije ni čudno da ti je onaj lik vratio šal s ovakvim stavovima mislim... :rolleyes: :o
Happy Easter!
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 15:08

meni je mona lisa totalno bezveze. nije mi cak niti lijepa.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 15:09

aisling » wrote:Unda, OK, ne slažemo se. Po meni digitalne animacije ne mijenjaju klasični film. Klasični film je i dalje tu. Niti je svaki umjetnost ko što nije ni svaka digitalna animacija. Al meni neka jednostavno je.

Ili će netko reć da u Pixaru nema ni jednog umjetnika? OK, nek kaže.

Anais,
kako ti se ovo čini:

Image
..dobro, kad ukinu glumce, kameru, kad montazu bude radio fajnl kat ai i kad scenarij bude slagan tako da se ispermutiraju svi poznati scenariji do sada koji se nalaze u bazi podataka, pa ih se izsemplira i ti to nazoves filmom, ok. mos nazvat i umjetnoscu, masta i cudjenje tada i onako nece vise postojat. :D
Eks

Post 02 Nov 2011, 15:09

Novo je. To je problem. Još nismo prihvatili svu tehnologiju kako spada, brzo nam je.
Eks

Post 02 Nov 2011, 15:10

aisling » wrote:
Btw. nije ni čudno da ti je onaj lik vratio šal s ovakvim stavovima mislim... :rolleyes: :o
On isto voli klasičnije stvari. :o
Al džabe... :rofl:

A čija je to slika? :kokice:
aisling

Post 02 Nov 2011, 15:10

..a unda » wrote: ..dobro, kad ukinu glumce, kameru, kad montazu bude radio fajnl kat ai i kad scenarij bude slagan tako da se ispermutiraju svi poznati scenariji do sada koji se nalaze u bazi podataka, pa ih se izsemplira i ti to nazoves filmom, ok. mos nazvat i umjetnoscu, masta i cudjenje tada i onako nece vise postojat. :D
Ali zašto jedno isključuje drugo ili zašto jedno pobija drugo ili zašto jedno umanjuje vrijednost drugog?

Gledaj ih odvojeno. Ovo što pričaš nema smisla.

Unda, pa tebe je strah starosti. Tek mi je sad sinulo. :bicedobro:
Happy Easter!
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 15:12

..a unda » wrote:
opa, malcmiija, jel se tako izgovara? :kokice: :D

cekaj, cekaj, hoces rec da ima sve certifikate koji dokazuju kompetenciju? :D
sta oces, da izvlacimo tesku artiljeriju?:D

..dakle, pusti londonsko trziste, kazi ti meni za koje ti to cuvene instalacije i multimedijalnosti znas i koje bi od njih htjela imat u kuci, npr. :D

cuj, sve ti je to uglavnom..trci lazi..:D
pa mnoge su "nekomercijalne". znaci, od njih ne mozes ziviti. ne stanu u kucu.
al ne stane niti kip. niti zgrada.

iako ima ih par koje bi mogle, samo da se jos estetski rijese kablovi koji napajaju strujom instalaciju. :D

npr. naiva stane u stan, al ja ju ne bi pa makar imala rupu na zidu koju necim treba sakrit i naiva je jedina koju imam i to moze. ono, dobila kao poklon na svadbi :D
aisling

Post 02 Nov 2011, 15:14

ex_anais » wrote:
On isto voli klasičnije stvari. :o
Al džabe... :rofl:

A čija je to slika? :kokice:
Image
Chema Madoz.
Happy Easter!
Eks

Danas sam pročitala da su prestaje proizvodnja cd-a, osim posebnih izdanja za kolekcionare. I ne znam, nekako sam bila tužna.
Kad sam ja bila dijete, još su kazete bile u điru, ploče su već odumirale, a i toga mi je žao. Onda ti cd-ovi. Sad više nema ni toga. Nasilna je ta tehnologija, i to je problem.
Ne sjećam se kad sam zadnji put se nečem posvetila koncentrirano. Jebeš net. :rofl: Ali to je za neku drugu, zasebnu temu.
dimnjak

aisling » wrote:
Ali zašto jedno isključuje drugo ili zašto jedno pobija drugo ili zašto jedno umanjuje vrijednost drugog?

Gledaj ih odvojeno. Ovo što pričaš nema smisla.

Unda, pa tebe je strah starosti. Tek mi je sad sinulo. :bicedobro:
ni uz one silne macke ti nije prije sinulo? :lol: :zubo:
  • Information