Umjetnost - što je to?
Bajo, znaš li da su se fotografije obrađivale puno prije pojave programa za obradu i digitalije? U tamnim komorama su se čuda radila, umjetnost živabaja » wrote: može, valjda
meni nije
kao što mi nije ni otfikarivanje glave mojsiju
kad sam se uhvatila mojsija, svejedno mi je hoće li ga masakrirati laserom ili bušilicom vulgaris

Mislim da je problem kod fotografije u raširenosti i što ono što većina poznaje i gleda je loše. Predrasude valjda, i slažem se - većina je sranje. Al ne zbog načina nego zbog dostupnosti.
Happy Easter!
OK. Ali, zašto?Morticia » wrote:Meni je vrhunac neumjetnosti ona baba koja je rezala glave pilićima na nekakvom trgu ili tako nešto.
I oni kreteni koji su mazali cijelu kuću sirom.

Happy Easter!
eto, kad citas moje postove i onda ih kazes na svoj nacin bez ikakvog utjecaja. : Daisling » wrote:
Mislim da je stvar u tome da neko djelo može biti umjetničko upravo zbog samog procesa kako je nastalo, tj. nije konačan rezultat umjetničko djelo, nego je umjetničko djelo taj proces u kojem je nešto nastalo.
A opet može biti umjetnost i konačan rezultat nekog procesa bez da sam proces bude umjetničko djelo : D

da, mislim da se radi o procesu, dakle o prostoru, vremenu i..mozda jos necem

tj mozemo i kao neki emitenti i kao recipijenti, ali samo to neko djelo pocinje zivjeti svojim ztivotom, tako da se izrazim, neovisno od jednog i drugog i taj proces je malo duzi nego sto bi nam se to moglo ciniti.
uostalom, mozemo mi..tj, mozda i moramo na svake te etape neke staviti tocku i onda s tim dozivljejem krenuti..naprije, natrag, negdje, ali koliko nam se puta dogodilo da to neko, jel, umjetnicko ili kakvo vec djelo, nakon nekog vremena mu se opet vratimo, opet ga procitamo, gledamo, slusamo (evo dosli smo polako i do osjetila

onda one stare tocke ostaju mozda gdje su bile, ali stvaramo nove, pisemo nove recenice, stvaramo novu sintaksu i onda s tim idemo dalje, itd, itd, bla, bla, trkenj, trkenj..

..jel ovdje sta editirano? ..jelujesto ovog pisalo nesto drugo? zbunjen sam. vec sam napisao nesto, ali to nema veze kao komnetar na ovo gore..Tu je ona razlika između djela koja su sama po sebi umjetnine bez da se o njima išta zna, a neka su umjetnine velike vrijednosti upravo zbog neke okolne priče i procesa koji se vežu uz njih.

trebalo bi mi malo vise vremena, ali recimo ovako, da skratim..hoce li digitalne animacije koje ce u buducnosti zamijeniti klasicni film, koji je baj d vej, danasnjom produkcijom vec na onoj strani nezahtjevnosti razumijevanja, biti umjetnost?Sad sam malo otišla s puta, al zbog čega obrađena fotografija ne bi bila umjetnost? Zato što je lakše dostupna većem broju ljudi od recimo kiparske opreme? Zato što svaki mlatimudan se može time baviti, pa ako je tako onda to automatski više nije umjetnost? Ne znam, to je ko da netko kaže da svi političaru lažu i rade sranja i svejedno izlazi na izbore stalno i vjeruje u sustav
Što ćemo s kolažima? Da li su oni umjetnost? Ako oni jesu, zašto fotošopirane slike nisu?
kojim ce se kodom sluziti, kojim govorom, kojim jezikom? filmskim, aristotelovom poetikom, fotografskim..?
to je fejslifting filma, nikakva umjetnost. tako je i sa fotosopom.
ako imamo prevazilazenje jezika kako neki teoreticari to nazivaju, onda je npr fotosop glumljenje da se jezik prevazisao. : D

ne razumijem pricu o kolazima i fotosopu. ovo mi mirise na jednu pricu koju cu opet virtulano ponoviti. jednom sam pricao s jednim mojim dragim dragim pragmaticnim i nestrpljivim hvatacem rilkeovih krugova

o ekspresionizmu zato nikada s njim nisam htio nastaviti, mozda i bolje jer bi sigurno doslo do neke pometnje i on ne bi valjda bio danas tako poznat..i mislio da je to sto on radi umjetnost. : D
fotografija je fotografija, fotomontaza je fotomontaza, kolaz je kolaz, fotosop je fotosop..kako drugacije to reci? fotosop nije tehnika, fotosop je algoritam ili skup algoritama koji su napravili ljudi radi obrade piksela. dakle, tu je vec u startu dvostruka prevara, najmanje.
izazov fotosopa je izazov praznog lajera. njega treba ispuniti. bilo cime, a to bilo cime je piksel.
zesto ja ne bih obukao roza haljinicu na kamufe i skakutao s prstom na glavi po ulici i govorio da je to balet, umjetnost? i onda to to snimis, pustis na fotosop, obuces me u bijelu haljinicu i svi se smiju dobrom stosu i onda je to dupla umjetnost..

Vjerojatno zato što se to kosi s mojim poimanjem umjetnosti kao nečeg što je produkt dara, tj. talenta.aisling » wrote: OK. Ali, zašto?
Za zaklat pilića u svrhu "performansa" ne treba ti neki talent. Trebaš samo biti sjeban u glavu.
Što danas i nije nešto posebno.

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
ne, nije laz, barem ne u svom principu. u fotosopu predlozak nije ni bitan. a fotografija nema predloska osim u nasoj glavi.Lord Byron » wrote: U strogom značenju riječi, nije - ali, to je nebitno. Ti si fotošop proglasio neumjetnošću zato što je laž. Fotografija (svaka, pa i nedigitalna) je također svojevrsna laž.
Ne može kriterij za (ne)umjetnost biti tehnika/tehnologija kojom je nešto nastalo.

amo sad kao i onaj moj impresionist. amo proglasit da je citava umjetnost lazna, dakle i nepotrebna i idemo raspustit topik.

ako se bavis fotosopiranjem, meni je jako zao, ali bavis se stosom i blefom, ne umjetnoscu.

opa, malcmiija, jel se tako izgovara?dimnjak » wrote: ako bas hoces, mogu nakon razgovora sa rodicom.
studirala je multimediju u londonu.
pokazivala mi je stvari od kojih mi je pamet stala.
no ne pamtim imena jer inace ne pamtim imena.
i inace je akademska slikarica.
da ne mislis da pricam o sarlatanstvu.
ima i papir i medjunarodne izlozbe.
sve ono sto se trazi za ratifikaciju umjetnika.
o cemu ja ne znam, ipak sam drustvenjak.
na nekim sam i bila. multimedijalnim.
fotošop je bio fakin primjer. jer je najpoznatiji.
macromedia ima veiki izbor programa. pardon, adobe ih je kupio. a ima i adobe.

cekaj, cekaj, hoces rec da ima sve certifikate koji dokazuju kompetenciju?

sta oces, da izvlacimo tesku artiljeriju?:D
..dakle, pusti londonsko trziste, kazi ti meni za koje ti to cuvene instalacije i multimedijalnosti znas i koje bi od njih htjela imat u kuci, npr.

cuj, sve ti je to uglavnom..trci lazi..

Then, we agree to disagreeLord Byron » wrote: U tvojoj usporedbi, taj blok je fotografija - a neobrađena fotografija itekako može biti umjetnost. Za razliku od, jel'te, bloka.

Može i odvaljena stijena biti umjetničko djelo

..zar ti stvarno mislis da iza bilo cega (ok, na ljudske aktivnosti mislim, ne na prirodu) ne stoji neko promisljanje, ideja, misao, (a stoga i..) emocija?aisling » wrote:Da li netko stvarno misli da ako ispred sebe ima obrađenu fotografiju da iza toga ne stoji neko promišljanje, ideja, misao, emocija?
iza svega stoji, nazalost.

Unda, OK, ne slažemo se. Po meni digitalne animacije ne mijenjaju klasični film. Klasični film je i dalje tu. Niti je svaki umjetnost ko što nije ni svaka digitalna animacija. Al meni neka jednostavno je.
Ili će netko reć da u Pixaru nema ni jednog umjetnika? OK, nek kaže.
Anais,
kako ti se ovo čini:

Anais,
kako ti se ovo čini:

Happy Easter!
..dobro, kad ukinu glumce, kameru, kad montazu bude radio fajnl kat ai i kad scenarij bude slagan tako da se ispermutiraju svi poznati scenariji do sada koji se nalaze u bazi podataka, pa ih se izsemplira i ti to nazoves filmom, ok. mos nazvat i umjetnoscu, masta i cudjenje tada i onako nece vise postojat.aisling » wrote:Unda, OK, ne slažemo se. Po meni digitalne animacije ne mijenjaju klasični film. Klasični film je i dalje tu. Niti je svaki umjetnost ko što nije ni svaka digitalna animacija. Al meni neka jednostavno je.
Anais,
kako ti se ovo čini:

Ali zašto jedno isključuje drugo ili zašto jedno pobija drugo ili zašto jedno umanjuje vrijednost drugog?..a unda » wrote: ..dobro, kad ukinu glumce, kameru, kad montazu bude radio fajnl kat ai i kad scenarij bude slagan tako da se ispermutiraju svi poznati scenariji do sada koji se nalaze u bazi podataka, pa ih se izsemplira i ti to nazoves filmom, ok. mos nazvat i umjetnoscu, masta i cudjenje tada i onako nece vise postojat.
Gledaj ih odvojeno. Ovo što pričaš nema smisla.
Unda, pa tebe je strah starosti. Tek mi je sad sinulo.

Happy Easter!
pa mnoge su "nekomercijalne". znaci, od njih ne mozes ziviti. ne stanu u kucu...a unda » wrote:
opa, malcmiija, jel se tako izgovara?![]()
cekaj, cekaj, hoces rec da ima sve certifikate koji dokazuju kompetenciju?![]()
sta oces, da izvlacimo tesku artiljeriju?:D
..dakle, pusti londonsko trziste, kazi ti meni za koje ti to cuvene instalacije i multimedijalnosti znas i koje bi od njih htjela imat u kuci, npr.
cuj, sve ti je to uglavnom..trci lazi..
al ne stane niti kip. niti zgrada.
iako ima ih par koje bi mogle, samo da se jos estetski rijese kablovi koji napajaju strujom instalaciju.

npr. naiva stane u stan, al ja ju ne bi pa makar imala rupu na zidu koju necim treba sakrit i naiva je jedina koju imam i to moze. ono, dobila kao poklon na svadbi

mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Happy Easter!
Danas sam pročitala da su prestaje proizvodnja cd-a, osim posebnih izdanja za kolekcionare. I ne znam, nekako sam bila tužna.
Kad sam ja bila dijete, još su kazete bile u điru, ploče su već odumirale, a i toga mi je žao. Onda ti cd-ovi. Sad više nema ni toga. Nasilna je ta tehnologija, i to je problem.
Ne sjećam se kad sam zadnji put se nečem posvetila koncentrirano. Jebeš net.
Ali to je za neku drugu, zasebnu temu.
Kad sam ja bila dijete, još su kazete bile u điru, ploče su već odumirale, a i toga mi je žao. Onda ti cd-ovi. Sad više nema ni toga. Nasilna je ta tehnologija, i to je problem.
Ne sjećam se kad sam zadnji put se nečem posvetila koncentrirano. Jebeš net.

ni uz one silne macke ti nije prije sinulo?aisling » wrote:
Ali zašto jedno isključuje drugo ili zašto jedno pobija drugo ili zašto jedno umanjuje vrijednost drugog?
Gledaj ih odvojeno. Ovo što pričaš nema smisla.
Unda, pa tebe je strah starosti. Tek mi je sad sinulo.

mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
-
- Information
-