sta apsolutno? nema apsolutno.
Jasno da religija i znanost nisu nespojive aktivnosti. To je reći kao reći da je fizička aktivnost potpuno nespojiva s štajaznam košarkom jer košarka je neracionalna na temelju izmišljenih pravila, timova, ovog onog, a 35 puta dizanje utega i pritom gubitak 100 kalorija je istina i košarku van iz škola.

Poprilično ograničeno razmišljanje.
ma kakvi, nema veze, nije to isto. za tebe je sad i religija i znanost sport. u pocetku bijase sport.
kako ti mislis spojit religiju i znanost? vjerujes da ces dokazat ili ces dokazat da vjerujes? mislim, jel znas il vjerujes, odluci se. odluci se kad znas, a kad vjerujes i jel vjerujes i u ono sto nas ili u ono sto ne znas vjerujes jer je to lakse?
ne znam jel to ograniceno razmisljanje, ali je dosta egzaktno. eto, nije savrseno, nije idealno, nije apsolutno, ali.. bit ce bolje. valjda.
Na temelju religije se i može donijeti neki sud jer taj sud se uklapa u nekakve religijske aksiome ove ili one religije i može se pozivati na iste. Uostalom to je i temelj reformi raznih religija.
na temelju religije se moze donijet sud koji je na temelju religije. tako to meni ispada sto kazes. o reformama religije se bavi sociologija. uopce, religija moze bit predmetom proucavanja, ali religijom se ne moze nista proucavat. nista. ali nista..
ona tome ne sluzi. ona ne postavlja pitanja ona nudi odgovore. tj odgovor. jedan. idealan. apsolutan, savrsen. ok, barem ove sad najmanipulativnije religije.
A logika, isto ko' što je logično opljačkat tuđu imovinu i zabranit posjedovanje štajaznam računala i grablji zato jer nisu svi jednaki...

U svakom slučaju u isto vrijeme pozivanje na strogu logiku i provjerljivost te neke nedostižne utopijske ciljeve je jednako pozivanju na istu tu provjerljivost i nadnaravni utopijski cilj.
nema stroge i nestroge logike. jedino, mozda imas neke sustave referentne, pa onda navedes na koji se sustav referiras, na koju logiku.
ne znam na sto mislis kad kazes na nedostizne utopijske ciljeve. ne znam ni koji su to dostizni utopijski ciljevi. u svakom slucaju, znanost podrazumjeva neko znanje, religija se tome suprotstavlja. mislim, to je logicno, moc znanjem i moc neznanjem, pa ko se za sto odluci..
I možeš se ne rodit a živjeti, što je sasvim jasno iz raznih ultrazvuka i ostalih tehnika... a i iz obrazloženja liječnika zašto je neka majka na bolovanju. Naime čuvaju život nečega što se nije rodilo... Dijete uči i u majčinoj utrobi. Uostalom i kad umreš i po civilnom zakonu živiš utoliko što se čuva mir pokojnika itd. itd.
eto, i amebe se nisu rodile, kako majti kaze, a zive. a nisu se ni zacele. pa zive. u svakom slucaju, nitko nije umro da bi se rodio. ili zivio. ono, kao sto je za mozarta neko napisao da je on svoj zivot zapoceo u devetoj godini, tako bi mogli za nekog napisat i on je svoj zivot zapoceo smrcu. tek kad je umro, poceo je disat punim plucima, dakle, rodio se.
aj to kazi doktoru, pas vidjet njegovu dijagnozu.
jel punoglavac sto uci u majcinoj utrobi? ..a ameba? kad ona uci? jel ameba uci npr u majcinoj utrobi da je hrvat? ili mozda.. katolik? jel punoglavac mozda to uci? jel kad jedemo zabe neka vrsta kanibalizma?
sta civilni zakon, sta kad umres zivis? ..ej, di si ti? oces da ti pustim zvukove zalosne cubake?