O shizofreniji

Blago onom tko rano poludi
baja

Post 28 Feb 2012, 22:56

ombia » wrote:Pije lijekove svaki dan, ide na psihoterapiju i pod tim uvjetima je medju najnormalnijim ljudima koje znam. Boljeg covjeka nisam upoznala. Toliko dragog i pozrtvovanog.
da li bi mu povjerila svoje dijete?

ja ne bi
moj šizofrenik je isto drag i požrtvovan, uistinu, ali iz njegovog primjera nažalost znam koliko daleko šubovi mogu odvesti, puno dalje nego znanost može predvidjeti
terapija u njihovom slučaju nije lijek nego ortopedsko pomagalo

ombia

Post 28 Feb 2012, 23:13

baja » wrote: da li bi mu povjerila svoje dijete?

ja ne bi
moj šizofrenik je isto drag i požrtvovan, uistinu, ali iz njegovog primjera nažalost znam koliko daleko šubovi mogu odvesti, puno dalje nego znanost može predvidjeti
terapija u njihovom slučaju nije lijek nego ortopedsko pomagalo
Bi. :) Bez problema. Ako budem imala svoje, i budem.
Naime njemu njegovi braca i sestre itekako redovito povjeravaju svoju djecu. :) Svi su u obitelji doktori i njegova bolest nije tabu tema.
baja

Post 28 Feb 2012, 23:36

ombia » wrote: Svi su u obitelji doktori i njegova bolest nije tabu tema.
to što je obiteljski okružen doktorima može mu pomoći da dobije finije ortopedsko pomagalo
i, naravno, da obiteljska skrb dobro kontrolira stanje
ali ne vjerujem da socijalni kontekst mijenja prirodu bolesti
Pješčana

Post 28 Feb 2012, 23:40

da se uključim na ovu temu:
ne znam dovoljno o šizofreniji. ne mislim da su hodajuća bomba, ali ja im svoje dijete ne bih povjerila.
ja mnogima svoje dijete ne bih povjerila, ne znam zašto bih si išta išla dokazivati davanjem bebe na čuvanje nekome tko ima zaista pravih problema s vlastitim umom.
ako su šizofreničari inteligentni koliko tu čitam da jesu, zašto bi ijedan tražio da bejbisitta? :ne zna:
dijete zna prouzročiti stresne situacije, sigurno neočekivane i intenzivne, zašto nekog gurati na rub?

sto doktora tu ne može pomoći, ako lavina u umu krene..
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 28 Feb 2012, 23:49

baja » wrote: to što je obiteljski okružen doktorima može mu pomoći da dobije finije ortopedsko pomagalo
i, naravno, da obiteljska skrb dobro kontrolira stanje
ali ne vjerujem da socijalni kontekst mijenja prirodu bolesti
Ne nismo se razumjele. To sto je obitelj medicinske struke govori da znaju vrlo dobro kakva je to bolest i da ne zive u nekim laznim iluzijama pa mu zato povjeravaju djecu. Na to sam mislila. A ne na socijalni kontakt ili nesto slicno.
Dakle vjeruju mu sve te godine. Ima brojnu obitelj i svima cuva djecu po potrebi.
Nisu to vise bebe, to bi mu kaze bio preveliki stres. I inace vrlo postuje svoje granice.

Pjescana veceras se nekako stalno brije o nekakvom dokazivanju. Ne bih nikome dokazivala nista.
Dijete ne bih dala susjedu koji je normalan al kad popije onda je malkice neugodan jel. Niti poznanici koja doduse nema dijagnosticirano nista al je kolericna strasno.
Njemu bih dala jer sve ove godine nisam imala razloga pomisliti nesto drugo.
Pješčana

Post 28 Feb 2012, 23:53

ali ne pišem o tebi, pišem o sebi.
ja svoje dijete ne bih dala. da svi drugi ljudi na forumu daju svoje dijete svojim prijateljima šizofreničarima, ja ga nebih dala. o tome se radi.
ne da mislim da ti treba nešto dokazati :)

ako je polazišna točka da moj prijatelj ima bolest zbog čega mu je um varljiv, neću ni sebe ni njega dovoditi u situaciju da testiramo terapiju i moć uma. vrlo je jednostavno.

ovo nema veze s tvojom pričom, nego mojom izmišljenom situacijom
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 28 Feb 2012, 23:59

Ne nisam ni mislila da meni treba nesto dokazati. Nego da si napisala da oni koji bi povjerili dijete takvoj osobi idu sebi/drustvu nesto dokazivati. :ne zna:
A od toga sam cjepljena, zivim ionako u okolini gdje drugome puca ona stvar sto vozis, kako zivis i u sto si obucena.
Ne bih ni ja svakom sizofrenicaru povjerila dijete, ovome bi.
I nisu ti shubovi nesto sto nastane u roku par sekundi. Takva stvar se ako je osoba iskrena, a on je i ako ide na terapiju nagovijesti najcesce.
Problem je nedostatak monitoringa. Prilican dio sizofrenicara po Hrvatskoj, pogotovo u manjim mjestima ne idu ni par puta godisnje na psihoterapiju a kamoli svaki tjedan, nego piju tablete i onda dosao sub iznenada. Nije.
baja

Post 29 Feb 2012, 00:06

ombia » wrote:Ne nismo se razumjele. To sto je obitelj medicinske struke govori da znaju vrlo dobro kakva je to bolest i da ne zive u nekim laznim iluzijama pa mu zato povjeravaju djecu
razumjele smo se
ali se ne slažemo :D
jer ja mislim da to što su obiteljske struke ne može izliječiti bolest i u tom smislu socijalni kontekst, ne kontakt, nije bitan
Na to sam mislila. A ne na socijalni kontakt ili nesto slicno.
Nisu to vise bebe, to bi mu kaze bio preveliki stres.
dobro da nisu bebe, ne mogu pobjeći ako zaiskri
ombia

Post 29 Feb 2012, 00:13

Kakve obiteljske struke?
Ocito se ipak ne razumijemo.
Nisam ni tvrdila da taj kontakt ili kontekst cini ista za tijek njegove bolesti a ti to evo vec drugi put ponavljas. :ne zna:
Nego sam spomenula medicinsku struku kako netko ne bi dosao na ideju da su to glupi, neinformirani ljudi i da imaju nekog povjerenja u njega iz - neznanja ili neinfomiranosti.
Mene je vise strah ovih nedijagnosticiranih i bez terapije.
dobro da nisu bebe, ne mogu pobjeći ako zaiskri
Valjda onda mogu pobjeci ako nisu bebe. Nista te ne razumijem.
baja

Post 29 Feb 2012, 00:37

ombia wrote:Kakve obiteljske struke?
pardon, kasne su ure - to što su obiteljski medicinske struke
ombia » wrote:Nego sam spomenula medicinsku struku kako netko ne bi dosao na ideju da su to glupi, neinformirani ljudi i da imaju nekog povjerenja u njega iz - neznanja ili neinfomiranosti.
ja uopće ne ulazim u razloge povjerenju; bilo da je temeljeno na informiranosti ili neinformiranosti, ili tek pukoj ljubavi, ne može premostiti hendikep
Valjda onda mogu pobjeci ako nisu bebe.
da
to, malo zbrčkano, i htjedoh reći :D
srećom da nisu bebe
Beau

Post 29 Feb 2012, 08:29

ombia » wrote:Kakve obiteljske struke?
Ocito se ipak ne razumijemo.
Nisam ni tvrdila da taj kontakt ili kontekst cini ista za tijek njegove bolesti a ti to evo vec drugi put ponavljas. :ne zna:
Nego sam spomenula medicinsku struku kako netko ne bi dosao na ideju da su to glupi, neinformirani ljudi i da imaju nekog povjerenja u njega iz - neznanja ili neinfomiranosti.
Ne kužim čemu si uopće spominjala medicinsku struku? Znači li to da bi ti tvoji doturi dali bilo kojem šizofreničaru dijete na čuvanju jerbo su informirani kakva to bolest stvarno je? Okej, znam da nisi mislila tako, ali netko zlonamjeran bi iz tvojih upisa na ovoj temi zaključio da smatraš da su svi šizofreničari približno jednaki, i da bi svi oni mogli jednako kvalitetno živjeti kad bi ih netko stručan znao uputiti.
Možda bi se mogla, za potrebe teme, malo odvojit od tog svog jednog slučaja. Jer inače ne kužim point tog tvog jednog pozitivnijeg slučaja? Ako može on, mogu svi?
Mene je vise strah ovih nedijagnosticiranih i bez terapije.
E, i ovaj dio me zanima, nekoliko si puta nešto slično rekla.
Možeš malo objasniti? Di su ti nedijagnosticirani i bez terapije šizofreničari? Ti si ih upoznala, vidjela?
vrrrlet

Post 29 Feb 2012, 09:51

Almost Rosey » wrote:Sjećam se članka s nekog portala o psihijatrici koja boluje od sch, kontrolira je lijekovima, a kolegama na poslu koji ne znaju za dg. je samo "malo ekscentrična". Ono, žena završila faks i specijalizaciju, radila, sve po pe-esu :S
edit: i da, mislim da ima kćer s istom dg.
Blago ocu, njemu doma nikad nije dosadno.

Psihički bolesnici imaju pravo znati. Ionako su već ludi, nije da imaju kaj izgubit'.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Morticia

Post 29 Feb 2012, 09:55

Na neko kraće vrijeme bih bez problema povjerila dijete osobi koja boluje od shizofrenije, a u koju inače imam povjerenja i koja je u tom trenutku u dobroj fazi.
Čak i bebu, koja ne može pobjeći. :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Leteća
babin nakurnjak

Post 29 Feb 2012, 11:17

Molim nekog od modova, tko već prvi naleti da u uvodni post doda nešto tipa "postovi prebačeni s druge teme", nekom lijepom bojom. :)
Ja više ne mogu editirati, a ovako izgleda kao da sam iz čista mira otvorila temu laprdanjem o ljudima-gušterima. Još će neko pomislit da se družim s Davidom Ickeom. :zvrko:
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Pješčana

Post 29 Feb 2012, 11:22

na staroj temi je lijepom drugom bojom sve objašnjeno :)
i u redu je ovako, ne brini :mig:
ombia

Post 29 Feb 2012, 11:22

BoDerek » wrote: Ne kužim čemu si uopće spominjala medicinsku struku? Znači li to da bi ti tvoji doturi dali bilo kojem šizofreničaru dijete na čuvanju jerbo su informirani kakva to bolest stvarno je? Okej, znam da nisi mislila tako, ali netko zlonamjeran bi iz tvojih upisa na ovoj temi zaključio da smatraš da su svi šizofreničari približno jednaki, i da bi svi oni mogli jednako kvalitetno živjeti kad bi ih netko stručan znao uputiti.
Možda bi se mogla, za potrebe teme, malo odvojit od tog svog jednog slučaja. Jer inače ne kužim point tog tvog jednog pozitivnijeg slučaja? Ako može on, mogu svi?
Ovo gore bi mogao zaista zakljuciti izrazito povrsni citac. :ne zna: Jer sam dapace upravo suprotnu stvar naglasila.
Inace nije jedan slucaj samo, al ono fulala si me skroz.
Možeš malo objasniti? Di su ti nedijagnosticirani i bez terapije šizofreničari?
Nisam uopce mislila na sizofrenicare. Ali kako je vrlo cudno u kolikoj mjeri me krivo shvacas, necu se upustati u daljnju komunikaciju.

Morticia :rofl:
Morticia

Post 29 Feb 2012, 11:23

Šta se smiješ, ja sam ozbiljna. :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 29 Feb 2012, 11:23

Morticia » wrote:Čak i bebu, koja ne može pobjeći. :zubo:
Image

:D

nego, zašto na kraće vrijeme?
Morticia

Post 29 Feb 2012, 11:25

:rofl:

Pa zato što se proboji ne događaju preko noći.
Taj prelazak iz dobre u lošu fazu može trajati i trajati.

Dakle, na par dana (pod pretpostavkom da bih ikome bebu ostavila na par dana) bih bez previše razmišljanja ostavila dijete nekome tko boluje od shizofrenije, a trenutno je ok.
baja

Post 29 Feb 2012, 11:36

Morticia » wrote:Taj prelazak iz dobre u lošu fazu može trajati i trajati.
ja, nažalost, znam da se može dogoditi brzo i dramatično
naravno, dalo bi se špekulirati, onako u general poslije bitke stilu, o tome što je trebalo ili moglo biti uočeno, a nije....
Pješčana

Post 29 Feb 2012, 11:47

ombia » wrote:Ne nisam ni mislila da meni treba nesto dokazati. Nego da si napisala da oni koji bi povjerili dijete takvoj osobi idu sebi/drustvu nesto dokazivati. :ne zna:
A od toga sam cjepljena, zivim ionako u okolini gdje drugome puca ona stvar sto vozis, kako zivis i u sto si obucena.
Ne bih ni ja svakom sizofrenicaru povjerila dijete, ovome bi.
.
nisam :)
napisala sam da ne bih sebi išla išta dokazivati, misleći pritom na " moj prijatelj je terapiji, i pokazat ću mu svoje povjerenje dajuć mu svoju bebu na čuvanje, a i on će sigurno pritom misliti kako mu ljudi vjeruju."
Morticia

Post 29 Feb 2012, 11:53

baja » wrote: ja, nažalost, znam da se može dogoditi brzo i dramatično
naravno, dalo bi se špekulirati, onako u general poslije bitke stilu, o tome što je trebalo ili moglo biti uočeno, a nije....
Ne znam, stvarno, nisam dovoljno upućena.
Govorim o primjerima koje sam gledala.
Uvijek, ali baš uvijek se sranje valjalo iza brda.
ombia

Post 29 Feb 2012, 21:28

Morticia » wrote:Šta se smiješ, ja sam ozbiljna. :o
Znam da jesi al dobro je ono formulirano, cak i bebe. :zubo:
I u tom si pogledu i od mene malo tolerantnija. :)
elma

Post 11 Mar 2012, 19:56

Nije mi jasno zašto se uvijek kad se priča o psihičkim bolestima povuće to pitanje o djetetu. Ja znam hrpu ljudi kojima ne bih dala ovce čuvati, a kamoli dijete. A nemaju dijagnozu.
ombia

Post 11 Mar 2012, 20:25

kajla » wrote:Nije mi jasno zašto se uvijek kad se priča o psihičkim bolestima povuće to pitanje o djetetu. Ja znam hrpu ljudi kojima ne bih dala ovce čuvati, a kamoli dijete. A nemaju dijagnozu.
Amen.
  • Information