Opet ste me nasmijali dobro:) Dobro, stvarno nisam mogao da propustim ovaj prvi Stitch-Džedijev komentar u vezi moga jezika, i ovo Wackernagelovo pravila o enklitikama, pa ne može posle zareza, pa nikad ne može, pa ne može ni kad žuriš Bogu.
Ako se o tome radi u tim Wackernagelovim pravilima, baci tu knjigu, i baci što prije, praviš sebi štetu čovječe, a onda druge zamaraš sa glupostima.
Probao sam da nađem iz tvog dijalekta, neki primjer da se pokaki u to tvoje pravilo da ne mogu ovi oblici prezenta posle zareza, i našao sam posle sekund i po, jednom pretragom knjiga na Guglu.
U tu se svrhu kralj bio obratio Mlečanima tražeći pomoć, ali oni, ne htijući ući u spor s gubernatorom, samo su kralju dozvolili da može u Dalmaciji unovačiti nešto vojske.72
Kad bih sad krenuo da kopam zatrpao bih ovaj forum sa upotrebama iz knjiga sa nepravilnim jezikom po tom tvom pravilu. I ne znam šta mi je više nevjerovatno, je li tvoje nerazumijevanje da ćeš među tim ljudima koje kreneš da popravljaš naći ljude koji imaju nepojmljivo bolje razumijevanje jezika koji govorimo od tebe, ili mi je više za čuđenje kako se dolazi do tih pravila.
To velim, ovi ljudi, što imaju ovu svijest o jeziku, su zalutali u ovaj posao.
Ovo je standardan jezik u upotrebi u mojem dijalektu jezika koji govorimo, i bilo ko ko ima problem sa ovom rečenicom, ima problem ne sa jezikom koji ja koristim, nego sa jezikom koji govore milioni ljudi.
Gramatički "što imaju ovu svijest o jeziku" je nerestriktivna relativna rečenica, i može da se ubaci evo taman odje dje sam je ja ubacio, i to upadne kao srećnoj prvu noć. I ne samo da može nego to ljudi stalno rade. Ja sad o ovome nisam nešto razmišljao baš do sad, nekako me uvijek iznenade nova i nova pravila koja čujem, ali u ovoj konkretnoj rečenici, prebacivanje "su" na stranu subjekta bi zvučalo daleko lošije ili potpuno neprihvatljivo, jednostavno jer relativna rečenica koja ide iza subjekta traži da je antecedent što bliže ili neposredno ispred, da ne bi bilo zabune na šta se kvalifikacija odnosi.
U principu, zavisiće vjerovatno od sadržaja apozitiva je li bolje zvuči da se oblik prezenta zadrži sa glagolom ili sa subjektom. Pozicija apozitiva u rečenici je zaista labava, i može da se zakači dje oćeš, zavisno od konteksta i gramatičkih faktora.
To su zadnje, ali sad su zaista zadnje instrukcije o jeziku koje ste dobili za džabe za sad, i sad možete da nastavite sa slikovnicama.