Suncokret je simbol ljeta

Vrt, priroda, ekologija... - sve što raste, i treba da raste
Pastir
Has thanked: 1012 times
Been thanked: 490 times
Post 04 Aug 2025, 11:12

„Suncokret je jedna od onih biljaka koje objedinjuju ljepotu, jednostavnost uzgoja i ekonomičnost. Njegova raskošna pojava već je dovoljna da privuče pažnju, no uz to je i iznimno otporan na sušu i štetnike, a lako ga je uzgojiti iz sjemena. Za vrlo malu cijenu moguće je uzgojiti desetke biljaka, a čuvanjem sjemena iz vlastitog vrta, sljedeće sezone taj broj može narasti na stotine. Ipak, iako su suncokreti prepoznatljiv simbol ljeta, mnogi nisu svjesni njihove nevjerojatne raznolikosti koja nadilazi klasične visoke, žute primjerke.

Jedna od najneobičnijih sorti je ‘Sun Fill Green’, čiji cvijet gotovo uopće nema latice. Umjesto toga, u prvi plan dolaze zelenkaste čašice, dajući biljci izgled križanca artičoke i morskog bića. Visoka je oko 180 cm, a zbog svoje zanimljive forme i duge stabljike često se koristi u cvjetnim aranžmanima.

S druge strane, ‘Teddy Bear’ donosi potpuno drugačiju estetiku – sitne, guste latice koje formiraju pahuljasti, gotovo plišani cvijet boje šafrana. Raste nešto niže, do 150 cm, i zbog svoje neobične teksture i simpatičnog izgleda često je omiljeni izbor u vrtovima s djecom.

Za ljubitelje izražajnih boja tu su sorte poput ‘Black Magic’, s tamnobordo laticama i čokoladnom sredinom, te ‘Ms Mars’, čiji cvjetovi prelaze iz tamnocrvene u nježno ružičastu u ombre prijelazu. Ove kompaktne biljke, visine svega 60 cm, savršene su za posude, male vrtove ili kao naglasci u cvjetnim gredicama.

Osim izbora sorte, izgled suncokreta moguće je oblikovati i načinom uzgoja. Primjerice, štipanjem vrha biljke krajem svibnja potiče se razvoj bočnih izdanaka i formiranje više manjih cvjetova, umjesto jednog velikog. Na taj način nastaju razgranate, zdepaste biljke koje donose više cvjetova i duže vrijeme cvatnje.

Bez obzira na to za koju se sortu ili tehniku odlučite, suncokret će unijeti vedrinu, boju i život u svaki vrt ili balkon. Pokušajte ga ove godine zasaditi na sunčano mjesto – pružit će vam mnogo radosti tijekom ljetnih mjeseci.“

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/insp ... e-15607958

Sviđa mi se ova ideja, da u vrtu posadim suncokret. A i podsjeća me na Slavoniju. :)

Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 623 times
Been thanked: 969 times
Post 04 Aug 2025, 13:33

Prva mi je asocijacija slikarstvo odnosno umjetnost, a ne priroda. Suncokreti su motiv dviju serija slika i crteža Vincenta van Gogha. Ne trebam ni reći da je nizozemski genijalac nadmašio samoga sebe.
Potpisi su za budale.
Pastir
Has thanked: 1012 times
Been thanked: 490 times
Post 04 Aug 2025, 14:20

U pravu si — to su divne slike. Ali meni trebaju „ukrasi“ koji će istovremeno biti lijepi, živi i funkcionalni. Bolje se odmaram gledajući svoj vrt, u kojem biljke bujaju i rastu, nego gledajući umjetnička djela. A bolje se i osjećam. S biljkama sam spokojan.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
  • Information