Vrti seombia » wrote:Nego jel sam ja tako umorna ili se tvoja ovca fakat vrti?
ZET
Iznervirali ste me
Opalit ćete tu kuknjavu zbog jebenih 300 Kn za prijevoz, što je kikiriki u usporedbi s onim što plaćaju ljudi u drugim krajevima Hrvatske i uglavnom se ne mogu švercati, a manje više svi ćete deklarativno biti za poštivanje pravne države i skloni popovat drugima o racionalnom trošenju para
Ajmo bit fer: očito racionalnim smatrate varanje ili, da se sasvim precizno izrazim, krađu. Svaka takva krađica u Hrvatskoj se uvijek može racionalizirati na način da je netko drugi kriv - il Bandić il Vlada ili bilo jebeno tko - uvijek se vaše pare otimaju za nečije kumove blablabla. Čak i ako jest tako, opet očito postoji koncept prema kojem smatrate da usluge koje koristite, ne treba platiti. Ponavljam, 300 Kn je ništa. Unutar jedne zone praktično je nemoguće napraviti razne kategorije cijena karata pa da vi koji se vozite 3 stanice plaćate manje u odnosu na one koji se voze osam. I da, svi se bar nekad vozite i tih osam.
zašto bi bilo nemoguće?Silajn » wrote:Iznervirali ste meOpalit ćete tu kuknjavu zbog jebenih 300 Kn za prijevoz, što je kikiriki u usporedbi s onim što plaćaju ljudi u drugim krajevima Hrvatske i uglavnom se ne mogu švercati, a manje više svi ćete deklarativno biti za poštivanje pravne države i skloni popovat drugima o racionalnom trošenju para
![]()
Ajmo bit fer: očito racionalnim smatrate varanje ili, da se sasvim precizno izrazim, krađu. Svaka takva krađica u Hrvatskoj se uvijek može racionalizirati na način da je netko drugi kriv - il Bandić il Vlada ili bilo jebeno tko - uvijek se vaše pare otimaju za nečije kumove blablabla. Čak i ako jest tako, opet očito postoji koncept prema kojem smatrate da usluge koje koristite, ne treba platiti. Ponavljam, 300 Kn je ništa. Unutar jedne zone praktično je nemoguće napraviti razne kategorije cijena karata pa da vi koji se vozite 3 stanice plaćate manje u odnosu na one koji se voze osam. I da, svi se bar nekad vozite i tih osam.
viđala sam takvu praksu i u manjim gradovima po evropi (karte rangirane po vremenu valjanosti, obiteljske karte, grupne karte...), a čak je i beograd imao formu zvečarki
ja jesam i za deklarativo i za praktično poštivanje pravne države dok regulativama vlada i trunka razuma
u poslu kojim se bavim znam da određeni broj ljudi lovu prima na ruke, rade tako godinama
ja sam umjesto toga lojalan obrtnik koji zaradu dijeli s državom, i gradom, jer je to razumno
da mi mogu majci pemziju isplatiti
međutim, na putu do tog posla platim hž-u 230 i onda bi trebala i zet-u još 300 za dvije stanice, koje sam najčešće prošetala ali govorim načelno, a to mi je sasvim nerazumno
stoga pri punoj svijesti i savjesti biram građanski neposluh izlažući se riziku sankcija, koje ću ipak poslušno platiti, baš kao što sam se svjesno izložila i riziku prosvjedujući protiv tog istog bandića
mislim da mu dajem i previše svoje love da se nerazumno igra
gore opisana situacija mi je vrijedila do nekidan; sad sam na drugoj lokaciji i trošim svoj auto i gorivo, a uskoro ću pedale
al' i nadalje ću smatrati nerazumnim, i neekonomičnim, da jednako košta vožnja jednu ili deset stanica
Osim da ovo za tri stanice nije bas neizvedivo. Postoji po cijeloj Europi unutar jedne zone, zove se "kratka streka" ili nekako slicno i kosta pola karte.
Nije u pitanju uvijek isti broj stanica, ali ista udaljenost je.
Ako te ulove s takvom kartom na bilo kojoj drugoj relaciji je problem. Al za ljude koji idu kuca posao, a ducan je tu izmedju je dobro.
Okej, super, ali osvrnule ste se na manje bitno. Prvo, pričamo o pokazu, dakle, ja sam mislila na pokaze podijeljene u niz potkategorija, ali eto, da, zapravo ne vidim razlog da ako se stalno voziš na relaciji Kvatrić - Trg Bana Republike ili Glavni - Zapadni, to ne bi pisalo na pokazu koji bi onda koštao manje od onog Dubrava - Črnomerec.
Ali, ono što je mene iznerviralo je način na koji se pravda ovdje neplaćanje korištene usluge pa se spominje kako se švercalo i u HŽ-u pa Bandić troši nerazumno itd.
Da se razumijemo, ja sam u Zgb većinu vremena živjela i radila u centru, vozila se tramvajem nisam nikad, ali onda sam promijenila posao i plaćala kartu. Jebiga. Sad živim u Dalmaciji, putujem na posao 4 zone i plaćam za javni prijevoz skoro kao da se vozim autom, a kako je daleko lošije organiziran nego u Zgb, prisiljena sam i na međugradske linije (20 Kn jedan smjer, nema pokaza). I još sam na dobroj lokaciji, ima sela i općina i u Slavoniji i Dalmaciji gdje su dječji pokazi po 600 kn. Ili 1890 Kn http://urednik.slobodnadalmacija.hr/Dal ... fault.aspx
Ali, ono što je mene iznerviralo je način na koji se pravda ovdje neplaćanje korištene usluge pa se spominje kako se švercalo i u HŽ-u pa Bandić troši nerazumno itd.
Da se razumijemo, ja sam u Zgb većinu vremena živjela i radila u centru, vozila se tramvajem nisam nikad, ali onda sam promijenila posao i plaćala kartu. Jebiga. Sad živim u Dalmaciji, putujem na posao 4 zone i plaćam za javni prijevoz skoro kao da se vozim autom, a kako je daleko lošije organiziran nego u Zgb, prisiljena sam i na međugradske linije (20 Kn jedan smjer, nema pokaza). I još sam na dobroj lokaciji, ima sela i općina i u Slavoniji i Dalmaciji gdje su dječji pokazi po 600 kn. Ili 1890 Kn http://urednik.slobodnadalmacija.hr/Dal ... fault.aspx
Uostalom, dok oni to ne rješe (a da, isplatilo bi im se), za povremene putnike je ideja sa šeranjem karata dobra. Dakle, tamo gdje su velike frekvencije, na primjer Glavni kolodvor, otprilike istom broju ljudi je to početna ili krajnja stanica. Valjda pol ljudi što se iskrca na toj stanici može ostaviti kartu onima koji se ukrcaju, i jedni i drugi u sat vremena prođu svoje putanje.
Ma mogu se jebat ako se građani odluče na takav potez. Pravno je sasvim u redu na izlasku držati kartu u ruci i predati je onome koji ulazi. Meni bi bilo fora i da se jave volonteri koji imaju pokaze i koji se voze na dugim relacijama (školarci, penzineri?) da nose neku značkicu pa da ljudi znaju kome dati i od koga uzeti kartu. Fino jedna akcijica na netu, dogovor i svima dobro. A onda udruga koja će lobirat za te kratkotrajne karteombia » wrote:Sljedeci potez zeta ce onda biti postaviti strazu kraj automataili gdje se vec karte ostavljaju.
Zvuci dobro.
Ima i koncept (moja mjesecna karta je tako) da svaki dan nakon 19:00 i cijeli vikend do ponedjeljka ujutro mogu povesti jednu osobu besplatno na moj pokaz. Pa te cesto potpuno nepoznata osoba na stanici pita jel imas pokaz i dokle se vozis.
Funkcionira dobro.
Ima i koncept (moja mjesecna karta je tako) da svaki dan nakon 19:00 i cijeli vikend do ponedjeljka ujutro mogu povesti jednu osobu besplatno na moj pokaz. Pa te cesto potpuno nepoznata osoba na stanici pita jel imas pokaz i dokle se vozis.
Funkcionira dobro.
Mene puno više nervira što su drugdje cijene brutalno visoke, a povezanost nikakva. A i nije teren za bicikl.Silajn » wrote:Iznervirali ste me![]()
Naravno da se iz Zagreba, u kojem živi bitno više ljudi nego u mom bivšem selu, žali više ljudi nego što se žalilo ljudi iz mog bivšeg sela kad je skočila cijena pokazne a linije su nastavile ne postojati. A i s postojećima se znalo dogoditi da autobus na koji presjedam i koji jednostavno mora čekati moj autobus - ode. Pa treba pješke pol sata do autobusne stanice druge linije, ali za tu liniju mi ne vrijedi pokazna, pa se zapravo švercam. Mogu i platiti deset kuna zato što kasnim pol sata i morala sam ići pješke, ali nekako ne želim. Pa na mojoj liniji vozi nekoliko autobusa dnevno, do linije kojom voze češće imam nekih pol sata pješke, ali za tu liniju mi ne vrijedi pokazna pa moram platiti deset kuna cvikalicu. Isto sam to nekako izbjegavala. Homo si teć, aš ni kurijeri.
A ja sam još imala tu sreću da mi pokazna do, recimo, srednje škole nije 600 ili 1000 kuna.
Naravno da se ljudi žale, pa najavljena cijena kartice u jednom smjeru je 15 kuna. To je pet kilometara taksijem!
ups, nije pet, sad vidim na taksi topiku da je ovdje taksi skuplji.
prošle sam godine u 20 dana bila 3 puta u zg-u, po 3-5 dana! mislim da sam kupila sve skupa 2 karte! iskoristila sam jednu
i to sam je iskoristila kad je ušla kontrola! fino sam pitala tetu kontrolorku da mi se pomakne, žena se pomakla, ja prošla do aparata i timbrala kartu! to je bio jedan jedini put da sma timbrala kartu! inače je redovito ostavitm bratu! kako se švercam doma, švercam se i gore...skupe s karte nenormalno! ovo s 15 kuna je bolesno! 
ne planiram plaćat ni tih 15, ko šta nisam ni ovih 10! amen! :zen:
nek nađu novce za proračn izn nekih drugih izvora!
ne planiram plaćat ni tih 15, ko šta nisam ni ovih 10! amen! :zen:
nek nađu novce za proračn izn nekih drugih izvora!
meg ti je glupa!!! :xlux:
Zen? Krađa.
A neki drugi izvori će biti tvoji sugrađani koji će plaćati karte po 20 ili 30 kuna, da nadoknade, osim Bandićevog, i tvoj lopovluk.
Kad je postalo fora hvaliti se krađom? I ne ljute me ni klinci, ni siromašni, već ekipa koja se šverca iz preseravanja. Koje kurčeve principe zapravo branite? Naravno da je ZET samo primjer rezoniranja. Mislim, ak ste takve face, zašto ne odbijete plaćat neke druge račune? Za usluge koje su također poskupile? Zašto ne odbijete davanja za prireze? Zašto se nigdje ne bunite zbog stvarnih nepravdi? Ne, vi ćete jebat mater Bandiću tako da ćete se švercat u javnom prijevozu. Way to go!

Kad je postalo fora hvaliti se krađom? I ne ljute me ni klinci, ni siromašni, već ekipa koja se šverca iz preseravanja. Koje kurčeve principe zapravo branite? Naravno da je ZET samo primjer rezoniranja. Mislim, ak ste takve face, zašto ne odbijete plaćat neke druge račune? Za usluge koje su također poskupile? Zašto ne odbijete davanja za prireze? Zašto se nigdje ne bunite zbog stvarnih nepravdi? Ne, vi ćete jebat mater Bandiću tako da ćete se švercat u javnom prijevozu. Way to go!

- schmokljan
Neplaćanjem izražavaju stav. Kakav stav takva i izvedba.
Reći da je švercanje u tramvaju krađa je izjava jednake razine debilnosti kao i reći da je skidanje glazbe i filmova krađa.
Javni prijevoz bi trebao biti javno dobro, a trenutno je monopoliziran na štetu javnosti i na korist zaposlenika ZET-a i nesposobnh imbecila koji njime upravljaju slično kao što je donedavno bio monopoliziran taksi prijevoz.
Neplaćanje karte je legitiman oblik prosvjeda. Iako, da budem iskren, ja se u Zagrebu ne švercam da bih prosvjedovao, nego da izbjegnem onaj neugodan osjećaj davanja novca ZET-u, isti kao da dajem u crkvenu škrabicu.
Javni prijevoz bi trebao biti javno dobro, a trenutno je monopoliziran na štetu javnosti i na korist zaposlenika ZET-a i nesposobnh imbecila koji njime upravljaju slično kao što je donedavno bio monopoliziran taksi prijevoz.
Neplaćanje karte je legitiman oblik prosvjeda. Iako, da budem iskren, ja se u Zagrebu ne švercam da bih prosvjedovao, nego da izbjegnem onaj neugodan osjećaj davanja novca ZET-u, isti kao da dajem u crkvenu škrabicu.
Biti i mniti svemiropolisno
Ne, htio sam reći da bi ZET-u prioritet trebao biti što efikasniji transport građana, a ne kolektivni ugovori, novi tramvaji, i suludo visoke plaće za polupismene idiote koji voze nove Mercedesove autobuse.kuki » wrote: I ne financirati se prihodom od naplaćivanja karata? Stvarno?
Dakle, htio sam reći da je svrha tog servisa da što efikasnije opslužuje grad, a ne da bude besplatan.
Biti i mniti svemiropolisno
Zašto se onda uopće voziš?JPK » wrote:Reći da je švercanje u tramvaju krađa je izjava jednake razine debilnosti kao i reći da je skidanje glazbe i filmova krađa.
Nego, što još ne plaćaš? Zanima me kojom logikom se donosi odluka da se, primjerice, plati preskupi internet, a ne plati karta za tramvaj. Ili, zašto bi netko platio kabelsku? Zašto ljudi svojim gradovima plaćaju prirez iz plaće?
Dalje, uzmimo da je ZET-ova cijena karte nabrijana isključivo zbog ovog što ti ističeš. Uzmimo da značajan broj ljudi smatra da ih se time oštećuje. Švercanjem će se ispraviti nepravda?
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Jedini argument bio bi da za dane novce ne dobivaš kvalitetnu uslugu. U tom slučaju bi trebalo sav javni prijevoz u Hrvatskoj bojkotirati, jer je em skuplji, em lošiji, em ionako nije prilagođen potrebama korisnika i aktivno doprinosi slaboj mobilnosti hrvatskih radnika.Silajn » wrote:Neplaćanje te pretpate je vrlo suvislo argumentirano. Ne vidim suvislu argumentaciju za neplaćanje ZET-a
Takav rezon je loš za društveni kapital.kukuriku » wrote:Argumentacija se svodi na "drugi kradu, pa bi ja bio glup da i ja ne kradem."
-
- Information
-