Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Herp
Nikki Gauda

Post 13 Mar 2012, 15:34

Krajem travnja na biciklu me zaustavila policija na Savskoj cesti na pločniku, stotinjak metara od početka biciklističke staze, te su mi napisali upozorenje zbog prometnog prekršaja (po članku 46. koji se odnosi na motorna vozila).
(...)
“Provodimo preventivnu akciju zapisivanja biciklista i pješaka”, rekao mi je policajac.

Na upit da li sada trebam sići na kolnik uz sav promet na Savskoj, policajac je odgovorio da mi to ne bi preporučio i pustio me da nastavim dalje pločnikom do biciklističke staze.

(izvor: http://www.bikemyday.com/2011/05/29/drz ... icikliste/)

Eto, i drotovi su svjesni apsurda zakona koje bi trebali provoditi.

It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
ombia

Post 13 Mar 2012, 15:40

Lastan » wrote: U međuvremenu sam ponovo učio i hodati.
I vidis da ti dobro ide. Tako bi sa biciklom.
Mogao bi deset puta brze zabijati saku u rebra nesretnih zalutalih pjesaka.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 13 Mar 2012, 15:43

Mislim da bi trebalo kad se na biciklističkoj stazi pojavi kafić, stati i nazvati policiju s primjedbom da se u toj i toj ulici našla prepreka na cesti i da se ne može prometovati.

Tako jedno 100 poziva dnevno po raznim mjestima u gradu, možda i nešto koordinirano i onda će skužiti da se ne može voziti preko stolica terasa kafića, da se ne može preletjeti mjesto gdje nema biciklističke staze odnosno da je nasilnički tjerat čovjeka da glumi kamikazu po prometnicama gdje se vozi 50 ili više.

... preventivno tjeraju ljude da slome ruke, noge ili poginu ... :facepalm:
vrrrlet

Post 13 Mar 2012, 16:15

ombia » wrote:
I vidis da ti dobro ide. Tako bi sa biciklom.
Mogao bi deset puta brze zabijati saku u rebra nesretnih zalutalih pjesaka.
Ovo bi ti Lastane bilo skroz zgodničko. Mogao bi čak staviti kružnu pilu na upravljač bicikla i piti krv slamkom.
Karl Jozef wrote:Mislim da bi trebalo kad se na biciklističkoj stazi pojavi kafić, stati i nazvati policiju s primjedbom da se u toj i toj ulici našla prepreka na cesti i da se ne može prometovati.

Tako jedno 100 poziva dnevno po raznim mjestima u gradu, možda i nešto koordinirano i onda će skužiti da se ne može voziti preko stolica terasa kafića, da se ne može preletjeti mjesto gdje nema biciklističke staze odnosno da je nasilnički tjerat čovjeka da glumi kamikazu po prometnicama gdje se vozi 50 ili više.

... preventivno tjeraju ljude da slome ruke, noge ili poginu ... :facepalm:
Nema nikakvog razloga da auti i bicikli ne kohabitiraju na prometnicama gdje se smije voziti do 80 km/h. Na neprometnim međugradskim cestama to može biti i stotka. Na nizbrdicama nije ni dobar biciklist puno sporiji od toga.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
karambol

Post 13 Mar 2012, 16:21

vrrrlet » wrote:
Ovo bi ti Lastane bilo skroz zgodničko. Mogao bi čak staviti kružnu pilu na upravljač bicikla i piti krv slamkom.

Nema nikakvog razloga da auti i bicikli ne kohabitiraju na prometnicama gdje se smije voziti do 80 km/h. Na neprometnim međugradskim cestama to može biti i stotka. Na nizbrdicama nije ni dobar biciklist puno sporiji od toga.
A još kad uloviš neki šleper pa mu uđeš iza prikolice u prostor bez otpora zraka...tja... :zubo:
Lastan

Post 13 Mar 2012, 17:21

Karl Jozef » wrote:Mislim da bi trebalo kad se na biciklističkoj stazi pojavi kafić, stati i nazvati policiju s primjedbom da se u toj i toj ulici našla prepreka na cesti i da se ne može prometovati.

Ovo apsolutno podržavam.
zeleni zub

Post 14 Mar 2012, 07:20

Lastan » wrote: Salonski je aktivizam onaj gdje gladiš kitu u svojoj fotelji ne radeći ništa korisno.
Ne, takvo glađenje nježnika se naziva masturbacija. Ako bi o autoerotizmu ovo je ipak bliže poluciji, nego onaniji.
Pješčana

Post 22 Mar 2012, 19:07

danas mi je biciklist podletio pod kotače. vraćala sam se s posla, i vozila Vukovarskom. u jednom trenutku trebala sam skrenuti lijevo, kod Lisinskog. skupina biciklista krneula je na pješačko zeleno sa otoka, i na cesti s 2 istosmjerne trake vozili paralelno sa mnom, da bi jedan od njih odlučio u trenu koristiti prava pješaka i naglo skrenuti iz desne kolne trake nalijevo, nasred ceste. meni , koja sam bila paralelno u lijevoj, ravno pod kotače.
usrala sam se. on me je gledao ko da prvi put vidi auto, uopće nije izgledalo kao da je svjestan što radim, s time da sam ja jako kočila i škripalo je i sve, i izderala sam se u tom trenutku kroz otvoren prozor.
i on je nastavio dalje dezorijentirano, a ja sam se išla sparkirati da se malo smirim.
to je bilo prije par sati, mene još uvijek boli glava od svega :rolleyes:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Herp
Nikki Gauda

Post 22 Mar 2012, 19:48

Meni je danas istu stvar napravio veliki kombi. :o
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Morticia

Post 22 Mar 2012, 20:21

Sta, podletio ti pod kotace?

Ne sjecam se da si spominjala da si kupila tenk. :misli: :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Herp
Nikki Gauda

Post 22 Mar 2012, 20:41

Nije, pokušao je :zubo:

Vozi paralelno uz mene u desnoj traci, polako u drugoj, i ODJEDNOM ubrza taman za pola dužine auta i bez žmigavca i bez ičeg krene u moju traku ispred mene :S
Ja uspijem zakočiti i legnem na trubu, ovaj stoji ukoso preko dvije trake i viče mi "Glupačo, kako to voziš" :S
Ode u rikverc malo, izravna se u svojoj traci i za par metara skrene u ulicu desno, u koju ne bi mogao skrenuti čak i da se uspio ubaciti ispred mene sa suludih 25 na sat :S
Lastan

Post 22 Mar 2012, 20:58

Pješčana » wrote:danas mi je biciklist podletio pod kotače. vraćala sam se s posla, i vozila Vukovarskom. u jednom trenutku trebala sam skrenuti lijevo, kod Lisinskog. skupina biciklista krneula je na pješačko zeleno sa otoka, i na cesti s 2 istosmjerne trake vozili paralelno sa mnom, da bi jedan od njih odlučio u trenu koristiti prava pješaka i naglo skrenuti iz desne kolne trake nalijevo, nasred ceste. meni , koja sam bila paralelno u lijevoj, ravno pod kotače.
usrala sam se. on me je gledao ko da prvi put vidi auto, uopće nije izgledalo kao da je svjestan što radim, s time da sam ja jako kočila i škripalo je i sve, i izderala sam se u tom trenutku kroz otvoren prozor.
i on je nastavio dalje dezorijentirano, a ja sam se išla sparkirati da se malo smirim.
A što je najgore od svega, u cijeloj si priči ti pod stresom, a ne on.
klonka

Post 22 Mar 2012, 22:50

Kako znaš? Možda on baš sad na nekom drugom forumu sav istraumatiziran priča kako ga je neka ludara skoro pokupila na Vukovarskoj. :zubo:

Pješčana, nisam shvatila. On je vozio po kolniku i skrenuo je, gdje, na zebru? :misli:
gonj špadi
Pješčana

Post 22 Mar 2012, 23:28

klonka, ja sam skretala lijevo. u isto vrijeme skupina biciklista je čekala pječačko zeleno na semaforu, recimo iz smjera NSB prema Lisinkom. znači, u trenutku kad sam ja skrenula lijevo prema Lisinskom, oni su paralelno prelazili pječaki u smjeru Lisinskog. u tom trenutku silaze s nogostupa na pločnik, i vozimo paralelno, ja u lijevoj traci, oni u desnoj. u jednom trenutku, jedan od biciklista skuži nešto s druge strane ceste( zamisli da osoba desno od tebe ugleda nešto s tvoje lijeve strane) i naglo skrene preko novog pješačkog- tu su zebre svako malo, u svim sjerovima. samo je skrenuo, ko herpu ovaj kombi, nije pogledao ni lijevo, ni desno, ni usporio, nita. mislim, usporio je kad je naišao na zapreku

ima lastan pravo, bilo je stanje stresa.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
zeleni zub

Post 22 Mar 2012, 23:51

Mene muči ovo s Vukovarske lijevo na Lisinski. Zar je to skretanje dozvoljeno?
Herp
Nikki Gauda

Post 22 Mar 2012, 23:51

zeleni zub » wrote:Mene muči ovo s Vukovarske lijevo na Lisinski. Zar je to skretanje dozvoljeno?
Je.
Pješčana

Post 22 Mar 2012, 23:53

zeleni zub » wrote:Mene muči ovo s Vukovarske lijevo na Lisinski. Zar je to skretanje dozvoljeno?
:D

ovaj, je

kako to misliš- misliš da ja kršim zakone na trotračnim cestama?
zeleni zub

Post 22 Mar 2012, 23:54

Ma da? Pa kak? Moraš se prestrojiti za skretanje u širini otoka?
zeleni zub

Post 22 Mar 2012, 23:56

Pješčana » wrote: :D

ovaj, je

kako to misliš- misliš da ja kršim zakone na trotračnim cestama?

Ne, nije mi se dalo pisati da ne aludiram na to. Evo, na kraju ipak pišem :) . Čisto ovako, da me netko pita kako s Vukovarske do Lisinskog rekla bih mu da ne može tamo lijevo.
Pješčana

Post 22 Mar 2012, 23:59

Image

ok, vidiš ovaj bijeli auto kako skreće na slici lijevo? tim putem sam skrenula, na traci za skretanje u lijevo, čak imam i poseban semafor za to.
a do semafora sam se dovezla ovom praznom trakom, u smjeru istoka( na slici je to smjer desno prema desnom dijelu slike)
zeleni zub

Post 23 Mar 2012, 00:04

Još jednom- iznenađena sam da se smije s Vukovarske lijevo na Lisinski. Samo to.
Pješčana

Post 23 Mar 2012, 00:10

evo još jedne informacije, možda ti pomogne jednom: ta cesta u zavojima ide pored Lisinskog, zatim pored prazne zgrade Paromlina, zatim vidiš Importane slijeva ali ti skreneš desno, i tamo je veliki besplatni parking :)
zeleni zub

Post 23 Mar 2012, 00:15

:) Znam i ta na koju odeš desno, a ne lijevo s autobusima je i dalje Koturaška, to je ljudima neobično skoro kao meni s Vukovarske na Lisinski lijevo :zubo: .
schmokljan

Post 23 Mar 2012, 02:45

Bicikliranje je civilizirani oblik transporta i nije za svakoga.
carrier pigeon

Post 28 Mar 2012, 13:17

Pješčana » wrote:danas mi je biciklist podletio pod kotače. vraćala sam se s posla, i vozila Vukovarskom. u jednom trenutku trebala sam skrenuti lijevo, kod Lisinskog. skupina biciklista krneula je na pješačko zeleno sa otoka, i na cesti s 2 istosmjerne trake vozili paralelno sa mnom, da bi jedan od njih odlučio u trenu koristiti prava pješaka i naglo skrenuti iz desne kolne trake nalijevo, nasred ceste. meni , koja sam bila paralelno u lijevoj, ravno pod kotače.
I nije to usamljeni slučaj. Da li ste slučajno u sinoćnjim vijestima, mislim na Novoj TV, vidjeli razgovor s biciklistima? E, pa, bilo je poučno. Rade svinjarije i većinu intervjuiranih boli đon zbog toga. A jedna guska nije niti znala da to ne smije raditi "do prekjučer, kad joj je rekao bratić, ali ona i dalje"... radi to isto. I ne boje se toga što rade, boje se da ne dobiju kaznu.
Nisu samo biciklisti takvi. To je, po mom skromnom mišljenju, opće stanje svijesti u Hrvatskoj. Ja radim onako kako meni paše, za sve vas ostale me boli briga. Jedino moram paziti da me nitko ne ufati... Biciklisti nas samo nerviraju jače od ostalih jer su vidljiviji. I jer ja, kao vozač koji je dosta pažljiv, mogu pogaziti takvu budaletinu i imati traume kao za pravog čovjeka. Lastan kaže da je tu na djelu Darwinova nagrada, ali mene brine što ću ja nakon toga, meni nije svejedno da li ću pogaziti neko ljudsko stvorenje, makar i totalnog bezobzirnog imbecila bez kojeg će svijet biti bolje mjesto za život.
Ja se, kao pješak, mičem biciklistima koji voze po pločniku iako ne bih trebala. Ali što kad ovako netko podleti a ja ne stignem reagirati? Slaba korist od toga da budem proglašena ne-krivom na sudu, kako da ja živim sama sa sobom? To je pitanje za bicikliste koji nisu korektni u prometu.
  • Information