Okej, ovo nije trebala biti tema o ZET-u, ali kad je već tu, iskoristit ću je da priupitam još nešto.
Naime, meni bi ovako dobro došao jedan kodeks ponašanja u tramvaju. Ako bi netko imao takvo što priu ruci ili bio voljan u kratkim crtama objasniti problem dizanja u tramvaju. To me pitanje iz dana u dan sve više muči i čini mi se da neću dugo poživjeti u Malom Beču ako ne svladam tu nadasve korisnu vještinu. Danas sam, evo, imala jednu od onih situacija kad se dočepam slobodnog mjesta i zasjednem, znajući dakako da idila neće dugo trajati i da ću se kad-tad morati ustati jer eto još barem 20-30 godina neće biti društveno prihvatljivo da osoba moga značaja sjedi. I tako ja sjedim, uberem bapca već pri dolasku na stanicu, osvrnem se oko sebe da vidim ima li još tko moje kategorije tko bi se trebao ustati bapcu, vidim da baš i nema, i polako sam već u pripravnosti da se bapcu ustanem. Dakako, neću to činiti dok babac ne pokaže namjeru da sjedne i dok se ne zaputi u mom pravcu. E, ali očito ne reagiram dovoljno brzo, pa se tako neka gospođa srednje dobi (dakle, još uvijek premlada da sjedi) krene ustati prije mene. Na to babac s par metara udaljenosti odmjerenom frevencijom, amplitudom i bojom glasa (vježbalo se, vidi se to) gledajući u daljinu i ne obraćajući se nikom posebno, dakako, kaže: "Ne treba, gospođo, ima ovdje mlađih. Gospodična bu se ustala". A ja pak već na "gospodična" krenem vraćati dupe na sjedalo, okrenem se prema prozoru i pravim se da nije moj posao. E neš, babac, ne.

Ako zaustiš još što, reći ću da sam trudnica, pa ti zovi gospodičnom koga oš.
E pa sad vi meni recite...
1. Kad ja točno trebam krenuti ustajati, koliko sekundi mora proći da djelujem da najozbiljnije mislim ustati kad vidim bapca sa štapom?
2. Kome se uopće sve diže u tramvaju? Kad ste se vi prestali dizati i kad se vama počelo dizati?
3. Imam li uopće ikad pravo sjediti?
4. Razno.
Usporedbe radi, kaže mi sestra ovako da tamo negdje u bijelom svijetu ne samo da nije obaveza ustajati bapcima već se ljudi maltene uvrijede na to. Ovdje u našem Malom Beču, s druge strane, pošteni radni čovjek živi da bi mu se dizalo u tramvaju. Sanja kako će jednoga dana biti dovoljno star da mu se diže ili kako će biti u posjedu zlatne invalidske iskaznice da se nikome ne mora opravdavati što, jebote, sjedi.
Ergo, molim par praktičnih savjeta, neugodno mi, brate mili, ne znam kako da se ponašam.