Zato jer je hladno, zato jer bi mi (isto) trebalo sat vremena, zato jer bih se morala ustati još ranije da pojedem nešto (ovako jedem kad dođem u ured) i tak.
ZET
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Po kasnjenju su nazalost poznati. Kasne barem svaku drugu voznju, ne puno ali sitno jako cesto. I jednokratna karta je u prosjeku 2,50 eura. Al da su pristojni, jesu.Pješčana » wrote:r
što se tiče inozemstva, dok am bila u Njemačkoj na pamet mi nije palo švercati se. ali sjećam se da je ta karta bila jeftinija nego ZETova, unutar gradski vlak je dolazio na minutu, bio je brz, čist i siguran, nakon toga je ta karta vrijedila za tramvaj i za bus i vozila sam se s kraja na kraj grada od 300 000 + stanovnika za nekih 7 kuna. nije bilo kašnjenja.
metro u Parizu pokazao mi je kako kontrola zna izgledati. za one koji nisu bili tamo: nakon što kartu provučete kroz automat, metalna prečka se pomakne da možete proći i otići na svoj peron. dakle, kartu "dajete" debelo prije vlaka. a kontrola se sastoji od nekoliko velikih snažnih kontrolora, koji kreću zbijeno kroz vlak i pregledavaju karte. nisu micemace niti im se čavrlja. i nikog nisam čula da se bune. no dobro, po Parizu šeću i vojnici s oružjem pa se ni na to ne bune ljudi..
I tu vrijedi, ne smijes stajati ni na stanici podzemne, nadzemne da, bez karte. U nekim gradovima isto imaju te precke za proci. Isto je i sa Svedskom, na stanicama po gradu nekad ne mozes ni uci u iste bez karte.
Silajn
Koliko filozofije oko neplacanja koristenja usluge. I struju se isto koristi a ne plati se jer je preskupa ili jer su lopovi? Ne?
I jos vidimo da ti isti koji bi se u hrvatskoj svercali, vani se ne bi svercali, cak i da je tehnicki moguce.
Zasto?
zasto ocekivano i zasto neodrzivo? bolje bi bilo rec..suludo je sto je ocekivano neodrzivo.
mislim, rjesenje problema javnog prijevoza, ako je problem, relativno je jednostavno. treba se samo odluciti sto zelimo i to.. sto zelimo od sebe.
da ne govorim sad o drugim gradovima, zet bi po zagrebu ili dokle ce vec bit zagreb i za koga sve i za koje razloge, trebao bi bit velikim dijelom besplatan za stanovnike zagreba ili placat neku simbolicnu naknadu, par kuna po karti, tako nesto.
kad kazem..besplatno, onda govorim o tome da se npr karta ne bi trebala naplacivati dva ili tri puta i to s gubitkom za npr zet, drzavne ili gradske financije, itd.
npr, oni koji rade, zar se njima ne isplacuju troskovi prijevoza? kako se isplacuju? sto pise u ugovorima? ili, ako se ne isplacuju, zato se ne isplacuju ili..zasto smo pristali da nam se ne isplacuju?
dobro, dalo bi se tu razgovarat jos i o razredima, koliko ce tko placat i zasto, je li svejedno da netko iz njemacke oce doc u zagreb preko vikenda vozat se tramvajima zato to su dzabe ili netko sa lastova treba tjedan dana bit u zagrebu i dva puta dnevno doc iz pescenice u sveti duh.
jos nadalje, trebalo bi vidjet i nesto sire slike, kao sto su moguce ustede, ali i dobiti na nekoj makro razini, od vremena, preko novca i energije, do kvalitetnijeg zivota, ako se stimulira javni prijevoz.
naravno, treba vidjeti i kakvu korist od toga imaju korporacije i veliki investitori bez pokrica koji su se dzabe ili poludzabe dokopali javnog prostora i vremena i misle kako su sposobni i socijalno angazirani, produktivni i nadasve osjetljivi. calen, bite..pa cemo vidjet vasu socijalno dugovnu stranu. ili potraznu. profitnu?
sve se to da rijesiti s velikom kolicinim elegancije, samo se treba odluciti. treba se odluciti je li grad tvrtka ili nije. hoce li se sve javne ili komunalne usluge (cemu i kome uopce one koriste, radi cega postoje?) i odrzavanja onda prepustiti privatnicima koji ce od toga stvarati dobit? mislim, zasto ne, mozda je to najbolje, pa ko ima, nek se vozi, ko nema, jebi ga..
ali, kazem, za bilo kakvu odluku treba biti prije svega iskren prema samom sebi, danas u vezi zeta, jucer u vezi nekog javnog prostora, sutra u vezi posla nekog natjecaja, posla, gdje cemo se ponasati kao u ratu i reci..ili on ili ja, nema milosti..i nakon sto ga zgazis nogom za vrat, reci mu..oprosti, nista osobno, zivot je to..
Je, ziher, neko će se doć vozat zetovim tramvajima turistički jer je besplatno.
Zanima me samo kolika je točno ekonomska, realna cijena jedne karte. Evo, ZET ima jednu liniju koja po rasporedu vozi. Niskopodni, onaj duži, tramvaj, četvorka je linija. Od glavnog kolodvora skoro do okretišta u jednom smjeru su unutra, osim mene, bila još 4 putnika. U kojem je ZET gubitku što u njemu nisu bila 154?
Sve što želim je da netko stavi realnu cijenu jebene karte. Onako, da sjedne i izračuna kolika je cijena karte, da osmisli neki plan da karte barem vrijede u oba smjera ili neki kurac. Ovo je nakaradno i užasno.
Zanima me samo kolika je točno ekonomska, realna cijena jedne karte. Evo, ZET ima jednu liniju koja po rasporedu vozi. Niskopodni, onaj duži, tramvaj, četvorka je linija. Od glavnog kolodvora skoro do okretišta u jednom smjeru su unutra, osim mene, bila još 4 putnika. U kojem je ZET gubitku što u njemu nisu bila 154?
Sve što želim je da netko stavi realnu cijenu jebene karte. Onako, da sjedne i izračuna kolika je cijena karte, da osmisli neki plan da karte barem vrijede u oba smjera ili neki kurac. Ovo je nakaradno i užasno.
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
Naravno da je bolesno. Tvoj izbor je pristati na bolest ili voziti bicikl. Švercanje nije pristojno.AdMulica » wrote:prošle sam godine u 20 dana bila 3 puta u zg-u, po 3-5 dana! mislim da sam kupila sve skupa 2 karte! iskoristila sam jednui to sam je iskoristila kad je ušla kontrola! fino sam pitala tetu kontrolorku da mi se pomakne, žena se pomakla, ja prošla do aparata i timbrala kartu! to je bio jedan jedini put da sma timbrala kartu! inače je redovito ostavitm bratu! kako se švercam doma, švercam se i gore...skupe s karte nenormalno! ovo s 15 kuna je bolesno!
ne planiram plaćat ni tih 15, ko šta nisam ni ovih 10! amen! :zen:
nek nađu novce za proračn izn nekih drugih izvora!
Od Črnomerca do Trga ima po ure hoda, debelima deset minuta više.AdMulica » wrote: i sad, karta je 15 kuna...a ja bi tribala imat 60kn svaki dan za poć na razgovor za posao, vratit se, i onda popodne poć na kavu i vratit se? i na povratku doma, otić do kolodvora ...? dakle, za 3 dana provest u zagrebu, tribam ponit 200kn da bi mogla poć na jebenu kavu i nekome u posjet? i nemojte mi govorit o pješačenju...ne znam ko bi po zimi, po mraku, išao pješke od črnomerca do trga! i nazad!
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Ne, to je zakonska obaveza; glupo je voziti se biciklom po pločniku.Karl Jozef » wrote:Glupo je i neopravdano vozit se po kolniku.
Realno, preopasno je i hodati po pločniku, može ti pasti žbuka ili snijeg na glavu. Ali mi hrabri ljudi se nikada nismo obazirali na opasnosti našeg staništa. Hrvati će uvijek ponosno hodati ispod starih otpadajućih žbuka!Karl Jozef » wrote: To ja znam samo realno je preopasno voziti se po cesti i policija je neodgovorna što pokušava natjerati ljude u realnu opasnost. Kada u gradu budu označene biciklističke staze onda da inače ne.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Javni prijevoz vani nije ni besplatan ni posebno jeftin. Zasto se tamo ne svercate?
Inace imam mjesecnu aka godisnju kartu i najavili su strajk od 2 dana. Dva dana ce grad biti u komi. Jer hoce da karta kosta vise. Da bi imali za povecanje placa radnicima. Vec se veselim, pogotovo ako ce padati kisa.
Inace imam mjesecnu aka godisnju kartu i najavili su strajk od 2 dana. Dva dana ce grad biti u komi. Jer hoce da karta kosta vise. Da bi imali za povecanje placa radnicima. Vec se veselim, pogotovo ako ce padati kisa.
Kojim radnicima?
Jel ti nije neugodno više toliko očito lagati? Daj se odstrani s tim izmišljanjem stvari samo da serendaš o nekoj temi.
Jel ti nije neugodno više toliko očito lagati? Daj se odstrani s tim izmišljanjem stvari samo da serendaš o nekoj temi.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
Čula sam od jednog zgroženog forumaša da ti voziš Ponicu!
To mi je rekao kad sam mu rekla da se mora oženit za tebe.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
A.P. » wrote:Kojim radnicima?
Na sluzbenoj je stranici prijevoznog hm preduzeca. A i u svim novinama.
I strajkaju barem jednom godisnje.
Nije li ti vise neugodno toliko ocito trolati?
Radnicima koji rade za taj strani ZET, podrzava ih prilicno jak sindikat. Zele nekih 5 % vece place.
To sto mislis da bih lagala o strajku koji se lako provjeri na internetu, to je tvoj problem, ne moj.
Ne isplate mi se kad mi ih operater naplaćuje izvan standardnog pretplatničkog paketaPješčana » wrote: sms karte vrijede kud god ideš
Ombia, inače si na ignoru. Bok.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
Ne znam točno otkad, ali nekoliko godina sigurno, a ni prije nisam čula da su kontrolori nekome prigovarali zbog idiotske ideje da se karte plaćaju samo za određeni smjer. 90 minuta u bilo kojem smjeru, piše i službeno po tramvajskim stanicama (meni je dosadno u životu dok čekam tramvaje pa ponekad čitam sitni print).
To je bila prepreka?Morticia » wrote:Čula sam od jednog zgroženog forumaša da ti voziš Ponicu!![]()
:r ofl:
To mi je rekao kad sam mu rekla da se mora oženit za tebe.
gonj špadi
Premili kriste
Ne, ne razumijem.
Ne, ne razumijem.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
pa eto, pretpostavljam da nece, tj pretpostavljam da nece samo zato jer je besplatno i nisam mislio turisticki, nego onako, mozda iz obijesti. ali..kad vec spominjemo famozni turizam u kojeg se toliko ufamo i koji nam predstavlja surogat ili nadomjestak za nize vrijedne oblike postojanja poput zeljezara, kemijske industrije, brodogradilista, nesvjesni koliko je takvo nase poimanje turizma bukvalno i direktno opasno, zar se u tom nekom marketing miksu, u nekom tom svetom obliku trzisnog postojanja i uskrsnuca, ne bi mogao iskoristiti nekako i taj moguci element kvalitetnog i jeftinog gradskog ili javnog prijevoza?A.P. » wrote:Je, ziher, neko će se doć vozat zetovim tramvajima turistički jer je besplatno.
zar se ne bi mogao nekako istraziti, ukalkulirati, naplatiti, iskoristiti taj moguci kvalitetni i jeftini i brzi gradski prijevoz da bi se doslo do neke potrosnje, nekog multipliciranja, neke konzumacije kulture koja bi se na neki drugi nacin placala, ako vec ne direktno, odmah i tada kroz cijenu jedne tramvajske karte?
je li itko o tome razmisljao? ako nije, zasto nije? ako ne sada, kada?
uska gledanja stvaraju dodatne usko mislece ljude, dakle, vrlo usku, u smislu..mrsavu, anoreksicnu kulturu ili kao kod nas, neku paradoksalnu bulimicnu kulturu koja misli da svojim vomotiranjem ne tezi svojem limesu.
a kultura (kad smo vec spomenuli turizam iako je turizam samo jedna od nuzgrednih, pa i smijesnih pojava kojima se zeli obuhvatiti i objasniti sve), jest turizam, pa ma sto mi mislili o svojoj kulturi smatrajuci je originalnom i kreativnom, pa i u smislu ponude.
pa, mislim da bi se iznenadila kolika bi trebala bit realna cijena jedne karte u tramvaju ili za prvu zonu. mislim da bi ta cijena bila puno veca nego sto je deset ili petnajst kuna.Zanima me samo kolika je točno ekonomska, realna cijena jedne karte. Evo, ZET ima jednu liniju koja po rasporedu vozi. Niskopodni, onaj duži, tramvaj, četvorka je linija. Od glavnog kolodvora skoro do okretišta u jednom smjeru su unutra, osim mene, bila još 4 putnika. U kojem je ZET gubitku što u njemu nisu bila 154?
osim toga, trebalo bi vidjeti tu kalkulaciju koju ti nazivas..tocnom, ekonomskom, realnom cijenom. bas me zanima sto bi tu sve bilo uracunato i kako.
da ne govorim da bi se trebali dogovoriti i sto je to realno, ali ponavljam, i sto su to troskovi, sto sve ide u troskove.
da parafraziram klarka, realnost je puno realnija (fantasticnija) nego sto to zamisljamo.
lako je vidjeti kolika je realna cijena karte zetovog prijevoza (dakle i autobusi), u rangu sadasnje kvalitete ponude. treba samo dati nekom privatniku zet, bez da ga se sufinancira na bilo koji nacin, nego da se financira samo od putnih karata.
unaprijed ti mogu reci da bi se ta neka kvaliteta te neke usluga smanjila, neke bi linije cak i nestale, a cijena karte bi bila tolika da bi sadasnji prigovori zetu izgledali smijesnima.
da se razumijemo, ne branim ni zet, niti sam za koncept gradskih holdinga, koji je sam po sebi smece koje se odrzava proizvodjenjem jos veceg smeca, svakakvog..ekonomskog, drustvenog, karakternog, etickog, kulturnog.
jednostavno, od onih sam kojima nije jasno kako to jedna drzava poput hrvatske ne moze svakodnevno i usprkos svega svakodnevno citavu godinu povezivati brodskom linijom dubrovnik i rijeku ili pulu.
reci da se radi o ekonomskoj neisplativosti (slicno kao kad se govori o zetu) nije glupost. glupost je za takvo misljenje u rangu mense..
radi se o nekim drugim motivima kojima je pozivanje na tu ekonomsku isplativost samo bacanje pijeska u oci.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Mislim da bi se ljudi mnogo lakše mobilizirali kad se ne bi govorilo o građanskoj akciji nego o zaštiti potrošača. Ne doživljavamo sebe kao čimbenik u društvu ili politici, ali se doživljavamo nekakvim čimbenikom* u ekonomskim transakcijama.Silajn » wrote:
Ja bih da se svi mi tim problemom pozabavimo na drugačiji način jer je ovaj društveno štetan. Način za tražit bolju i jeftiniju uslugu je suvisla građanska akcija. Sve ovo ostalo su samo opravdanja samom sebi za nastavak jedenja govana.
*čitaj: jebenom strankom.
inače, cijene:
http://www.zet.hr/media/145175/zetcjenik2012.pdf
ako ste dobrovoljni (zar postoji drugačiji? ) darivatelj krvi, imate pravo na besplatan prijevoz
http://www.zet.hr/media/72976/ddk_informativna.pdf
ovo su vam Upute o vožnji
http://www.zet.hr/o-zet-u/pravila-prijevoza.aspx
na primjer
Članak 33.
U vozilima nije dozvoljeno uzimati na prijevoz:
stvari čije su dimenzije veće od 80 x 50 x 40 cm ili koje su teže od 30 kg
vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine
predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i prometnog osoblja
predmete koji mogu ozlijediti, onečistiti, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili prometno osoblje
životinje, osim peradi u posebnoj ambalaži i pasa u slučajevima propisanim u članku 36. ove odluke
http://www.zet.hr/media/145175/zetcjenik2012.pdf
ako ste dobrovoljni (zar postoji drugačiji? ) darivatelj krvi, imate pravo na besplatan prijevoz
http://www.zet.hr/media/72976/ddk_informativna.pdf
ovo su vam Upute o vožnji
http://www.zet.hr/o-zet-u/pravila-prijevoza.aspx
na primjer
Članak 33.
U vozilima nije dozvoljeno uzimati na prijevoz:
stvari čije su dimenzije veće od 80 x 50 x 40 cm ili koje su teže od 30 kg
vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine
predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i prometnog osoblja
predmete koji mogu ozlijediti, onečistiti, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili prometno osoblje
životinje, osim peradi u posebnoj ambalaži i pasa u slučajevima propisanim u članku 36. ove odluke
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Maleficent
Baš gledam ove noćne cijene... zanima me hoće li zetovci zbilja od 0-4 dežurati po tramvajima.
bas zato ne bi trebalo govoriti o zastiti potrosaca, radi takve vrste identiteta ili odabira identiteta iz ponudjenih ladica ili izloga.ElliQuinn » wrote: Mislim da bi se ljudi mnogo lakše mobilizirali kad se ne bi govorilo o građanskoj akciji nego o zaštiti potrošača. Ne doživljavamo sebe kao čimbenik u društvu ili politici, ali se doživljavamo nekakvim čimbenikom* u ekonomskim transakcijama.
*čitaj: jebenom strankom.
osim toga, ako cemo vec govoriti o zastiti potrosaca, mozemo li se tako i zastiti od zakona, od moci..od nekih drugih konzumnih kategorija?
legitimiranje je to nase ili cije vec pozicije kao potrosaca, svodjenje na tu poziciju nakon sto mozda propadnu svi pokusaji reagiranja, legitimiranje je to sustava kojemu je potrosac sirovina.
jedno jedino je pravilo na koje potrosac ima, oduvijek..kaveat emptor.
sto se tice zeta ili stovise, sto se tice naseg odnosa prema sebi i okolini, sasvim mi dobro zvuci ideja da se organizira opticaj karata koje se jos uvijek mogu iskoristiti i koje se moze dati nekom drugom ako nama vise ne trebaju.
mozda jos neku akciju pokrenuti koja ce biti, da tako kazem, paralelno sustavnog karaktera.
ali, za to je potrebna nesto veca razina svijesti, nego sto je to potrosacka. enivej, trebalo bi pokusati..tu last minit gradjansku akciju. dosta sam uvjeren, ako bi taj nacin ista znacajnije profunkcionirao, da bi bilo i problema, pojavili bi se neki odvjetnici, novi kontrolori, tumaci vlasnistva, posjeda, prava, usluga, acte..
-
- Information
-