ZET
Iskreno, ne vidim što fali ZETovoj usluzi. Pogotovu ako ju usporedimo s razinom usluge od prije 10 godina. Sada je neusporedivo bolje. I nije mi baš jasna đepikina teza da nam nisu trebali novi tramvaji, majke mi. Otkad novi tramvaj ne podiže kvalitetu usluge ter time i javno dobro? Lijepi veliki klimatizirani/grijani tramvaj s miljun mjesta (btw. proizveden u Hrvatskoj) je kakti isti ko po zimi hladni, po ljetu uzavreli mali drndavi škripavi česi od pre 30 godina? Kamon. 
Nek(v)arljiva.
Kako sam u uvodnom postu i rekla, nisam protiv plaćanja javnog prijevoza, dapače, ali nemoguće je bezobrazno poskupljenje ne promatrati u kontekstu razloga istog poskupljenja i gledati ga isključivo kao neki kurčeviti bunt. Da je mjesečna karta pristupačne i pristojne cijene, 90% ljudi bi ju imalo.
Kupit ću najminimalniji mogući broj karata koji mogu i nemam niti najmanju grižnju savjesti.
Jebe mi se što je pokaz negdje dvjesto tisuća novaca.
Da, nepravedno je i vjerovatno precijenjeno, i šta sad, da iz solidarnosti s tim ljudima dajem novce koje nemam?
Možda mi brat studira, a roditelji su besposleni pa njemu dam novac za hranu jer oni ne mogu, osim što moram namirit svoju hranu i stanarinu i režije. A ne zarađujem prosječnu hrvatsku plaću, nit medijan.
Ja se uopće ne švercam iz preseravanja, čak nisam ni faks blokirala - hej!, nego iz čistog neimanja love za mjesečni pokaz od 360kn. Želim jesti, i oprat se, i slaba mi je dilema između 360kn za hranu ili zet. Jebiga.
Kao koje?
Koje? Kako znaš da ih plaćam?
Kakvo je ovo pitanje zaboga.
Kojih? Ovo je nestvarna nepravda? Stvarna pravda?
Baš me zanima da zet digne cijene mjesečnog pokaza na 850 šta bi onda rekli. Pa šta, nekupovanje karte je krađa, mora se holding namirit. Još jednom, puca mi kurac za tristo milijardi kuna dugova koje su napravili nesposobnošću i krađom od tih istih ljudi kojima sad povećavaju cijene karte.Silajn » wrote: Kad je postalo fora hvaliti se krađom?
Kupit ću najminimalniji mogući broj karata koji mogu i nemam niti najmanju grižnju savjesti.
Jebe mi se što je pokaz negdje dvjesto tisuća novaca.
Da, nepravedno je i vjerovatno precijenjeno, i šta sad, da iz solidarnosti s tim ljudima dajem novce koje nemam?
Koji kurac ti znaš kolika ja imam primanja i na što odu?I ne ljute me ni klinci, ni siromašni, već ekipa koja se šverca iz preseravanja.
Možda mi brat studira, a roditelji su besposleni pa njemu dam novac za hranu jer oni ne mogu, osim što moram namirit svoju hranu i stanarinu i režije. A ne zarađujem prosječnu hrvatsku plaću, nit medijan.
Ja se uopće ne švercam iz preseravanja, čak nisam ni faks blokirala - hej!, nego iz čistog neimanja love za mjesečni pokaz od 360kn. Želim jesti, i oprat se, i slaba mi je dilema između 360kn za hranu ili zet. Jebiga.
Egzistenciju, svoju i svoje obitelji.Koje kurčeve principe zapravo branite?
Mislim, ak ste takve face, zašto ne odbijete plaćat neke druge račune?
Kao koje?
Za usluge koje su također poskupile?
Koje? Kako znaš da ih plaćam?
Zašto ne odbijete davanja za prireze?
Kakvo je ovo pitanje zaboga.
Zašto se nigdje ne bunite zbog stvarnih nepravdi?
Kojih? Ovo je nestvarna nepravda? Stvarna pravda?
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
Ovo sa internetom sam ja jucer htjela spomenuti, pa zaboravila. I tv pretplatom isto, zapecate tv i nek se nose sa svojim "programom". Sto je nuznije, doci od a do b ili trolati? Ako se nema novaca za oboje?Silajn » wrote:
Zašto se onda uopće voziš?Ako ne želiš sudjelovati u financiranju sotonskog holdinga, što je sasvim legitimno, zašto ne hodaš? Nije valjda da ti je baš potrebna usluga javnog prijevoza...
Nego, što još ne plaćaš? Zanima me kojom logikom se donosi odluka da se, primjerice, plati preskupi internet, a ne plati karta za tramvaj. Ili, zašto bi netko platio kabelsku? Zašto ljudi svojim gradovima plaćaju prirez iz plaće?
Dalje, uzmimo da je ZET-ova cijena karte nabrijana isključivo zbog ovog što ti ističeš. Uzmimo da značajan broj ljudi smatra da ih se time oštećuje. Švercanjem će se ispraviti nepravda?
Mozda negdje i ima ali nisam srela jos javni prijevoz tako organiziran da nije orjentiran na profit. Ili da je jeftin.
Na koga da se Hrvatska ugleda?
Sto se tice novih tramvaja, nije li sad lakse mama s kolicima i starijim osobama uci u iste?
ocete, brez brige, uvest ce nas kerum, bandic & co. na lancukukuriku » wrote:Argumentacija se svodi na "drugi kradu, pa bi ja bio glup da i ja ne kradem."
Grejt.![]()
Nikad s vama takvima nećemo u evropu.
stoga, placajmo i sutimo
Internet me košta 23kn mjesečno, inače. I neophodan mi je za posao, doslovno.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
vako dakle!
nek mi neko objasni, kad sam ja već debil: diplomirala sam prije nekoliko mjeseci, posao nemam, novce nemam...starci mi nisu direktori niti kirurzi...zapravo, grizu nokte oće li do kraja godine još imat posao ili ne! ja tražim posao, i zovu me na razgovore u zg, odlazim gore na proklete razgovore 3 puta u misec dana...trošim na autobusnu kartu gore - dole, tri takve, a nije da su jeftine! stojim u zagrebu 2-3 dana! svaki dan izađem iz stana, odem u posjetu nekome, kad sam već gore, pođem na kavu, kad sam već gore, a naravno, tribala bi poć i na razgovor!u jednom danu 2 puta izađem vani, i 2 puta se vraćam...a obzirom da u zagrebu boravim na rubu grada, uvijek se tribam vozit tramvajem!
i sad, karta je 15 kuna...a ja bi tribala imat 60kn svaki dan za poć na razgovor za posao, vratit se, i onda popodne poć na kavu i vratit se? i na povratku doma, otić do kolodvora ...? dakle, za 3 dana provest u zagrebu, tribam ponit 200kn da bi mogla poć na jebenu kavu i nekome u posjet? i nemojte mi govorit o pješačenju...ne znam ko bi po zimi, po mraku, išao pješke od črnomerca do trga! i nazad!
ili bi tribala uopće ne poć na razgovor za posao, ne ić u zg uopće, nego čekat da mi daju posao jer sam lijepo napisala zamolbu!
ja bi tribala davat novce koje nemam, za prijevoz koji mi treba, zbog čega točno? jer inače kradem od bandića koji je studentima dao besplatni prijevoz tramvajima???
koji debil daje studentima besplatni prijevoz? u zagrebu...gradu studenata! pa jebote, oni se najviše voze tramvajima...da je cijena godišnje karte 400-500kn, svak bi je kupia! umirovljenicima nek bude mukte, zaposlenim ljudima nek bude neka normalna cijena...al jebote, ne studentima davat besplatan prijevoz...pa im nakon 3-4 godine, kad shvatiš da si bio idiot, postavit cijenu mjesečne karte ko šta je prije bila godišnja! ja bi sad, zbog takvih, tribala novce koje nemam, njima davat! jer nisu mislili, kad su trubali mislit!
ako vam se plaća karta, plaćajte...ja vam riči neću reć! al najviše mi diže živce ova jebena glupa izjava 'to je krađa'! jeboga, nemojte me jebat s tim idiotskim izjavama, molim vas!
nek mi neko objasni, kad sam ja već debil: diplomirala sam prije nekoliko mjeseci, posao nemam, novce nemam...starci mi nisu direktori niti kirurzi...zapravo, grizu nokte oće li do kraja godine još imat posao ili ne! ja tražim posao, i zovu me na razgovore u zg, odlazim gore na proklete razgovore 3 puta u misec dana...trošim na autobusnu kartu gore - dole, tri takve, a nije da su jeftine! stojim u zagrebu 2-3 dana! svaki dan izađem iz stana, odem u posjetu nekome, kad sam već gore, pođem na kavu, kad sam već gore, a naravno, tribala bi poć i na razgovor!u jednom danu 2 puta izađem vani, i 2 puta se vraćam...a obzirom da u zagrebu boravim na rubu grada, uvijek se tribam vozit tramvajem!
i sad, karta je 15 kuna...a ja bi tribala imat 60kn svaki dan za poć na razgovor za posao, vratit se, i onda popodne poć na kavu i vratit se? i na povratku doma, otić do kolodvora ...? dakle, za 3 dana provest u zagrebu, tribam ponit 200kn da bi mogla poć na jebenu kavu i nekome u posjet? i nemojte mi govorit o pješačenju...ne znam ko bi po zimi, po mraku, išao pješke od črnomerca do trga! i nazad!
ili bi tribala uopće ne poć na razgovor za posao, ne ić u zg uopće, nego čekat da mi daju posao jer sam lijepo napisala zamolbu!
ja bi tribala davat novce koje nemam, za prijevoz koji mi treba, zbog čega točno? jer inače kradem od bandića koji je studentima dao besplatni prijevoz tramvajima???
ako vam se plaća karta, plaćajte...ja vam riči neću reć! al najviše mi diže živce ova jebena glupa izjava 'to je krađa'! jeboga, nemojte me jebat s tim idiotskim izjavama, molim vas!
meg ti je glupa!!! :xlux:
A.P., Mulice, zašto onda lijepo ne kažete da se švercate jer nemate za kartu? Kaj, prebolno je to izgovorit? Je l' dovoljno reć da se ja, recimo, sjećam da je karta kada sam počela radit na tom poslu van centra bila 13 vraćenih boca i da sam do prve plaće svaki dan strepila kak ću doć do posla uopće.
A Afrika, ti se pjeni koliko hoćeš, sama si rekla da si navikla na švercanje još od srednje škole i da ti je to normalno. I gle, sad ti tu tvrdiš da nemaš 360 Kn mjesečno za prijevoz. Ok, nemaš. Ali nisi otvorila topik zato što nemaš, nego zato jer ih principa ne misliš plaćat toliko. E pa, možda si krivo otvorila topik, ali ja bih rekla da se radi o izboru.
Pitanje o plaćanju prireza nije glupo, već samo pokušavam ukazat da se na ekstra marginalnoj sitnici potpuno besmisleno "bunite" dočim se niste skloni bunit oko strukturalnih problema.
Usput, studentima je prijevoz besplatan i u Zadru, u Splitu je studentski pokaz, mislim, 60 ili 80 Kn.
Mulice, ti dakle smatraš da je ZET tebe dužan besplatno voziti na kavu i na razgovor na posao? Molim odgovor sa da ili ne.
A Afrika, ti se pjeni koliko hoćeš, sama si rekla da si navikla na švercanje još od srednje škole i da ti je to normalno. I gle, sad ti tu tvrdiš da nemaš 360 Kn mjesečno za prijevoz. Ok, nemaš. Ali nisi otvorila topik zato što nemaš, nego zato jer ih principa ne misliš plaćat toliko. E pa, možda si krivo otvorila topik, ali ja bih rekla da se radi o izboru.
Pitanje o plaćanju prireza nije glupo, već samo pokušavam ukazat da se na ekstra marginalnoj sitnici potpuno besmisleno "bunite" dočim se niste skloni bunit oko strukturalnih problema.
Usput, studentima je prijevoz besplatan i u Zadru, u Splitu je studentski pokaz, mislim, 60 ili 80 Kn.
Mulice, ti dakle smatraš da je ZET tebe dužan besplatno voziti na kavu i na razgovor na posao? Molim odgovor sa da ili ne.
a ko imaa toliko novca da može svaki dan plaćat tu cijenu? meni je rodica studirala u zg-u, živila u domu, studirala na račun ministrarstva, a svaki mjesec su joj starci slali 800-900kn! i evo, da ona sad gore studira, kako bi mogla izdvojit 300kn za mjesečni pokaz?Silajn » wrote:A.P., Mulice, zašto onda lijepo ne kažete da se švercate jer nemate za kartu? Kaj, prebolno je to izgovorit? Je l' dovoljno reć da se ja, recimo, sjećam da je karta kada sam počela radit na tom poslu van centra bila 13 vraćenih boca i da sam do prve plaće svaki dan strepila kak ću doć do posla uopće.
Ti si toliko odlučna neplaćat da te ne zanima ni cijena. Molim te, odgovori mi na zadnje pitanje 
Dakle, cijene: http://www.politikaplus.com/novost/5257 ... -hrvatskoj
kriste, nisam odlučna ne plaćat, halo! ja ne živim u zg-u, ja ne studiram u zg-u, ja ne studiram uopće! nemam potrebu znat kolika je točna cijena karte, ja je plaćat neću! nemam potrebu znat niti koja je cijena karte za umorovljenike! al je neko na početku napisao da je 300kn...ok, kriva informacija, al bez obzira na to, 112 kn mjesečno, u usporedbi s 300-400 kn godišnje...je velika razlika!Silajn » wrote:Ti si toliko odlučna neplaćat da te ne zanima ni cijena. Molim te, odgovori mi na zadnje pitanje
bez obzira na to sve - dizat cijenu dnevne karte za 50% sad, u ovim trenucima, nije nikakav potez! zaradit sigurno neće! uvjerena sam da neće zaradit na kartama, zaradit će jedino na kaznama...al će i potrošit više na konduktere! pa im eto računica!
Moja je ideja, barem dok se ne napravi mobilna aplikacija iste namjene, praćenje kondora putem Twittera.A.P. » wrote:Plaćate li kartu i općenito koji kurac napravit sad?
Dakle, pratiš hashtag #elcondorpasa i šalješ na Twitter statuse tipa "tram 11 > Crnomerec, Britanac #elcondorpasa" ili "bus 120 > Gajnice, Medpotoki #elcondorpasa". Ako ti se da zajebavati (te imaš kartu i kondor je došao do tebe), dopišeš i broj značke.
Praćenje kondora u realnom vremenu zahvaljujući modernim telekomunikacijskim tehnologijama.
Skraćivanjem bi se moglo složiti i hashtagove za pojedine linije i stanice, pa pratiš samo što te zanima (umjesto tram 11, staviš #T11, a umjesto bus 120 staviš #B120, recimo). No budući da se kondori prebacuju iz vozila u vozilo, trebalo bi pratiti i stanice na taj način, a to je pun kurac hashtagova. Zato i tražim mobilnog programera da složimo aplikaciju koja će na sličan način omogućiti praćenje kondora.
Dobro, jesi ti uopće pročitala moje postove na ovom topiku? Napisala sam to na prvoj strani.Silajn » wrote:A.P., Mulice, zašto onda lijepo ne kažete da se švercate jer nemate za kartu? Kaj, prebolno je to izgovorit?
A drugo, čemu to neukusno podjebavanje, kao prebolno je reći - da je karta jebeno preskupa i da većini ljudi koja preživljava u ovoj državi plaćena karta od 15kn u jednom smjeru stvarno nije najvažnija stvar?
Radi se o prioritetima. Kad si nemoš sve priuštit, i kad napraviš listu svega što moraš, plaćanje preskupog javnog prijevoza (koji je preskup jer su mu na čelu nesposobni moroni) je poprilično nisko na listi. Oduzet ću sebi iz usta, e oduzet ću i zagrebačkom holdingu. Da, nećemo u europu, i svijet će propasti, dekadencija i nemoral. Stavi se u muličinu poziciju npr. - radije ćeš ne jesti 10 sati samo da platiš kartu za 6 stanica vožnje tramvajem nego da se prošvercaš, kupiš ručak, pa kud puklo? Toliko si moralna i čvrstih uvjerenja? Really?
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
Švercanje ni tebi ni mnogima drugima nije sramota iz jednog jednostavnog razloga: vožnja je preskupa.A.P. » wrote:Meni švercanje nije sramota, nemam pojma zašto. Tak smo se svi švercali u hžu u srednju, i uopće nemam nikakav sram glede švercanja u hžu ili zg holdingu.![]()
Mislim, ja se ne švercam već dobrih 15 godina (uvijek imam pokaz), ali ZET se ponaša kao donedavno taksisti: "ne zarađujemo dovoljno pa ćemo smanjiti broj linija i podići cijene". Bravo, genijalci; tako garantirate još manje prihode.
Jer sada švercanjem štediš više nego donedavno.
Da je karta 4 kn, ljude bi bilo sram da se švercaju. Da možeš platiti pola kune po stanici (imamo elektroničku naplatu, samo klikneš na odredište), pa do maksimalno nekih 8 kn, ljudima ne bi bilo glupo davati 12 ili 15 kn za vožnju od par stanica.
Ali ne. Ajmo ljudima onemogućiti da plate koliko troše. Ajmo im ukinuti mobilnu naplatu karata iako vozači u tramvajima više ne prodaju karte. Ajmo si pucati ne samo u nogu nego i u glavu, da budemo sigurni da smo se maksimalno sjebali.
A pazi ovog papana iz teksta:
Nemojte se zaduživat. Ja sam prva bila protiv besplatnih studentskih pokaza.
Još uvijek se ne mogu načudit debilu koji je izmislio, i debilima koji su se složili, s idejom da karte toliko nerealno poskupe.
I kupila sam ju danas na kiosku, evo, 12kn. Baš čekam da vidim kad ću ju apsolutno biti prisiljena poništit.
Zaš ne možemo? Ljudi zarađuju više, prijevoz je organiziraniji, karte su jeftinije. How comes, what gives?Jesu li u Holdingu i ZET-u svjesno ili nesvjesno obmanjivali javnost, teško da ćemo ikada znati, ali znamo što nam je glasnogovornik Holdinga Dušan Viro rekao kada smo mu kazali da jeftiniji javni prijevoz od zagrebačkog jest u Beču, Rimu, Parizu, Pragu, Berlinu, Budimpešti, Ljubljani pa čak i u New Yorku.
- Znate i sami da se ne možemo uspoređivati s tim gradovima, primjerenije je da se uspoređujemo s najvećim gradovima u Hrvatskoj, a jeftiniji smo od svih njih - rekao nam je Viro.
Nemojte se zaduživat. Ja sam prva bila protiv besplatnih studentskih pokaza.
Još uvijek se ne mogu načudit debilu koji je izmislio, i debilima koji su se složili, s idejom da karte toliko nerealno poskupe.
I kupila sam ju danas na kiosku, evo, 12kn. Baš čekam da vidim kad ću ju apsolutno biti prisiljena poništit.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
Oh, pa to je barem jednostavno. Kontrolori su veliki junaci kao i skinjare: velike su face kad pred njima stoji kakva curica kojoj možeš bez pardona skeljiti šamar, ali kad mrga od dva metra visine i metar i pol širine zagrmi "nemam" (kartu, jel), samo prođu dalje.karambol » wrote:Ne, ne...oni pokazuju mišiće kao i murja. Znaš ono, evo, mi provodimo zakone i vjerujemo u poštivanje pravila i nekršenje zakona...Tko se usudi ovako prolazi, i to...
Ajde tko će im plaćati 200 kontrola u tri smjene svaki dan?? I koji će to kontrolori biti kad nalete na, npr. BBB koji idu na tekmu jebat Mamiću mater ili ekipi bildera s Ferenščice i slično...
Pičkice.
Usput, kolika je kazna? Isplati li se švercat i bit ulovljen, recimo. dvaput mjesečno?
A.P., uopće te ne podjebavam. Mene prijevoz u kojem se uopće ne mogu švercati košta višestruko više, moš to protumačit kao ljubomoru
Kak ne možete shvatit da je, uz uvjet da ste svi u pravu, do ove ili one mjere, a koliko vidim - jeste, švercanje najgluplje rješenje? Zapravo, uopće nije rješenje. Kad postavljaš pitanje "što kad bude 850 Kn?", nije li ti jasno da je potreban nekakav vid građanskog pritiska da se to ne dogodi? Švercanje to nije. Šeranje karata, dojave o kontrolorima su, eto, neka polurješenja, ali kako jednostavno nećete shvatit da to nije otpor?
A.P., uopće te ne podjebavam. Mene prijevoz u kojem se uopće ne mogu švercati košta višestruko više, moš to protumačit kao ljubomoru
Kak ne možete shvatit da je, uz uvjet da ste svi u pravu, do ove ili one mjere, a koliko vidim - jeste, švercanje najgluplje rješenje? Zapravo, uopće nije rješenje. Kad postavljaš pitanje "što kad bude 850 Kn?", nije li ti jasno da je potreban nekakav vid građanskog pritiska da se to ne dogodi? Švercanje to nije. Šeranje karata, dojave o kontrolorima su, eto, neka polurješenja, ali kako jednostavno nećete shvatit da to nije otpor?
Upravo to. I po engleskom principu (ili mi tako barem kažu da je u Engleskoj): kad kontrolor uhvati nekoga bez karte, vozilo se zaustavlja i ne kreće dalje dok ovaj ili ne plati kartu ili ne izađe iz vozila. A onda te putnici kojima se nekamo žuri linčuju ako kreneš zajebavati.*jezebel* » wrote:afriko, zasto smijesna izjava? pa sverca se pola zagreba (a mozda i vise od pola), mnogi prakticki nikad ne kupe kartu. nije nitko propao zbog jednog svercera, ali ima ih previse i bit ce ih jos vise. a postene budale placaju precijenjenu kartu. ja sam za to da karte budu puno jefinije i da placaju svi. svi svi svi. a ne da neki klinjo ide besplatno, ali zauzme stolicu ili maltretira druge s walkmanom. nemali sam broj puta samo po forumima naisla na izjave tipa ''necu im placat' iz principa''. onak', ljudi se hvale jer nisu platili kartu. jbg, pa i ako su svi odlucili imat' te principe, zet se opet mora odnekud namirit', pa ce izmedju ostalog i iz tog razloga podici cijene, lupati kazne i ne znam sta sve ne. u zetu jesu gamad, a bandic nije cvijece, ali i dalje ne vjerujem da je cinjenica da su gamad jedini problem u cijeloj prici. iako, ponavljam, vjerujem da bi te svoje gubitke lakse namirili bez tog bezobraznog poskupljenja. zasto, recimo, ne otpuste par stotina ljudi?
I kao što rekoh, imamo elektroničku naplatu karata, lako bi se sredilo da plaćaš pol kune po stanici.
Inače mi je zabavno bilo gledati kako se drugdje u svijetu ponašaju kontrolori, em u javnom gradskom prijevozu, em po željeznici.
Naši kontrolori dolaze unaprijed nabrijani i bahati i samo zadržavaju bujicu kojom će te obasut, vidiš im to na faci, oš kondukteri hž-a, oš ovi iz zeta. Iako, HŽovi kondukteri su ipak pristojniji od ZETovih kontrolora (dok sam imala besplatan studentski, nisam bježala od njih) i ne dižu glas.
Vozila sam se javnim prijevozom u svakom švicarskom kantonu
, pa i busom/vlakom po švici. Ljudi su jednostavno kulturni
Dođe, pita kartu, imaš, ok, nemaš, naplati ti ju i bok. Kod nas već kad traže kartu su nadrkani. I onda da plane na mene, pa moš mislit šta bih joj ostala dužna. Koji se kurac istresaš.
Dvije zetovke, plavuše, negdje u kasnim četrdesetima, ordiniraju po zapadnom tijelu grada, cibona-ljubljanica, pa i busevi oko črnomerca. Neviđeno su bahate i nadrkane. Žene su kontrolori jer je to mjesto gdje se mogu izdrkavat po ljudima. Marš.
Silajn, nije me nikad kontrola uhvatila. Ako ću ikad izdvojit za pokaz, bit će zato što mi se neće više dat pazit jesu ušli. Ovako ih stignem snimit i izać na vrijeme, jebiga. Plus, da me uhvate na prepad, ne bi im dala dokument, samo bih izašla van, tak da mi se isplati, da.
Naši kontrolori dolaze unaprijed nabrijani i bahati i samo zadržavaju bujicu kojom će te obasut, vidiš im to na faci, oš kondukteri hž-a, oš ovi iz zeta. Iako, HŽovi kondukteri su ipak pristojniji od ZETovih kontrolora (dok sam imala besplatan studentski, nisam bježala od njih) i ne dižu glas.
Vozila sam se javnim prijevozom u svakom švicarskom kantonu
Dvije zetovke, plavuše, negdje u kasnim četrdesetima, ordiniraju po zapadnom tijelu grada, cibona-ljubljanica, pa i busevi oko črnomerca. Neviđeno su bahate i nadrkane. Žene su kontrolori jer je to mjesto gdje se mogu izdrkavat po ljudima. Marš.
Silajn, nije me nikad kontrola uhvatila. Ako ću ikad izdvojit za pokaz, bit će zato što mi se neće više dat pazit jesu ušli. Ovako ih stignem snimit i izać na vrijeme, jebiga. Plus, da me uhvate na prepad, ne bi im dala dokument, samo bih izašla van, tak da mi se isplati, da.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
Zagreb je generalno skup grad, s daleko većim prirezom od ostalih gradova u Hrvatskoj. Jesi li to uračunala?Silajn » wrote:Iznervirali ste meOpalit ćete tu kuknjavu zbog jebenih 300 Kn za prijevoz, što je kikiriki u usporedbi s onim što plaćaju ljudi u drugim krajevima Hrvatske i uglavnom se ne mogu švercati, a manje više svi ćete deklarativno biti za poštivanje pravne države i skloni popovat drugima o racionalnom trošenju para
![]()
Ajmo bit fer: očito racionalnim smatrate varanje ili, da se sasvim precizno izrazim, krađu. Svaka takva krađica u Hrvatskoj se uvijek može racionalizirati na način da je netko drugi kriv - il Bandić il Vlada ili bilo jebeno tko - uvijek se vaše pare otimaju za nečije kumove blablabla. Čak i ako jest tako, opet očito postoji koncept prema kojem smatrate da usluge koje koristite, ne treba platiti. Ponavljam, 300 Kn je ništa. Unutar jedne zone praktično je nemoguće napraviti razne kategorije cijena karata pa da vi koji se vozite 3 stanice plaćate manje u odnosu na one koji se voze osam. I da, svi se bar nekad vozite i tih osam.
I manji je problem koliko će sad karta koštati, a daleko veći o kolikom se povećanju cijene radi.
Bandić se godinama bespotrebno kurčio s besplatnim kartama za pola grada, a bogme i mnoge koji nisu prijavljeni u Zagrebu. I zna se tko na kraju plaća taj ceh.
I ne, švercanje nije krađa, jednako kao što ni piratiziranje nije krađa.
Emocionalno nabijen rječnik ne pomaže u rješavanju problema.
Plaćanje po potrošenom itekako je izvedivo; onih 75+ milijuna spižđenih na sustav elektroničke naplate (koji je inače svugdje u svijetu osim u Zagrebu doveo do pada cijena karata!) dalo nam je sustav koji se može prilagoditi na plaćanje po stanici. Uđeš, prineseš karticu, stroj te pita dokle se voziš, odabereš stanicu s ekrana i bok.
A pritom u principu i ne moraš vaditi karticu iz novčanika jer RFID dejstvuje na par cm.
-
Almost Rosey
Eh da, ovo nikad neću razumjet. S kondukterima u vlaku nikad nisam imala problema, niti sam svjedočila iznimno neugodnim situacijama kad netko nije imao kartu.A.P. » wrote:Inače mi je zabavno bilo gledati kako se drugdje u svijetu ponašaju kontrolori, em u javnom gradskom prijevozu, em po željeznici.
Ono, dođe, traži, imaš, hvalađenja, nemaš, naplati, hvalađenja.
Dok su zetovci stvarno neugodni, čak i kad imaš kartu. Ono, jedno "molim" i "hvala" te ne bi ubilo.
A nije da je HŽ cijepljen od zapošljavanja po babi i stričevima
Majke mi, meni su bili draži neklimatizirani tramvaji.kukuriku » wrote:Iskreno, ne vidim što fali ZETovoj usluzi. Pogotovu ako ju usporedimo s razinom usluge od prije 10 godina. Sada je neusporedivo bolje. I nije mi baš jasna đepikina teza da nam nisu trebali novi tramvaji, majke mi. Otkad novi tramvaj ne podiže kvalitetu usluge ter time i javno dobro? Lijepi veliki klimatizirani/grijani tramvaj s miljun mjesta (btw. proizveden u Hrvatskoj) je kakti isti ko po zimi hladni, po ljetu uzavreli mali drndavi škripavi česi od pre 30 godina? Kamon.
Jer zetovski kreteni zimi, kad je vani -10°C, griju na +20°C. Ljeti, kad je vani nekih 40°C, hlade na 18°C.
Rastrošno i glupo. To je javni prijevoz na kratke pruge; nećeš zimi skidati jaknu jer je u tramvaju fino toplo jer niti imaš mjesta, niti je imaš kamo objesiti. Ali ćeš se skuhati tijekom vožnje.
U starim tramvajima ljeti otvoriš prozor i kad krene, luftaš se. A zimi nije ništa hladnije unutra nego vani čak i bez grijanja (iako je i to grijanje sasvim pristojno).
Prvi novi tramvaji bili su očajni, a još su neki od njih u prometu. Malo sjedalica, puno mjesta za stajanje, ali nigdje rukohvata.
Frend iz Johannesburga (Ivanića, jelAlmost Rosey » wrote: Eh da, ovo nikad neću razumjet. S kondukterima u vlaku nikad nisam imala problema, niti sam svjedočila iznimno neugodnim situacijama kad netko nije imao kartu.
Ono, dođe, traži, imaš, hvalađenja, nemaš, naplati, hvalađenja.
Dok su zetovci stvarno neugodni, čak i kad imaš kartu. Ono, jedno "molim" i "hvala" te ne bi ubilo.
A nije da je HŽ cijepljen od zapošljavanja po babi i stričevima
Ja sam pak svjedočio samo situacijama gdje su putnici bili bahata đubrad, uključujući jednu situaciju gdje sam se spremao intervenirati ako jedna poludjela putnica bez karte skoči na metar i pol visoku te uopće sitnu kontrolorku.
Ali ZET... majko mila.
Nađe ih se pristojnih, u kojem sam slučaju i ja pristojan. Ali ako su nepristojni ili djeluju nadrkano, moje je da ih zajebavam do krajnjih granica. Imam pokaz, ali ga pokazujem tek kad vidim njihovu značku, iskaznicu, a po potrebi i radni nalog...
-
- Information
-