O rezultatima lokalnih izbora
Ja sam itekako razocaran s ovakvim rezultatima izbora jer ispada da ne mozemo nikog drugog izabarat osim kradezea/kukulelea. Naprosto mi je nevjerovatno da je najveci gubitnik ovih izbora lesar sa svojim laburistima,a barem se namece kao 3.politicka opcija,a kad ono fijasko...ustvari,nisu oni najveci politicki gubitnici,vec jadan narod,glasajuci za svoje krvnike...
Kako vi gledate na politicku sliku?
Zadovoljni?
Zadovoljni?
- Donna Sole
- Been thanked: 1 time
isto tako.miky0 » wrote:Ja sam itekako razocaran s ovakvim rezultatima izbora jer ispada da ne mozemo nikog drugog izabarat osim kradezea/kukulelea. Naprosto mi je nevjerovatno da je najveci gubitnik ovih izbora lesar sa svojim laburistima,a barem se namece kao 3.politicka opcija,a kad ono fijasko...ustvari,nisu oni najveci politicki gubitnici,vec jadan narod,glasajuci za svoje krvnike...
Zadovoljni?
svi smo mi gubitnici
samo da dodam da nisam razočarana ali samo zato jer nisam ni očekivala drugačije rezultate u mom gradu..sve samo pogodila da će bit kasko je ispalo
kurvanjski avatar, a
- Euklid
- old school
Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
To je jedina notorna istina.
Ako jedan Ivica Kirin pobjedi uvjerljivo u 1. krugu onda ti ljudi i ne zaslužuju ništa drugo.
To je jedina notorna istina.
Ako jedan Ivica Kirin pobjedi uvjerljivo u 1. krugu onda ti ljudi i ne zaslužuju ništa drugo.
'if you fall, i'll be there' (floor)
..pa, nema bas mjesta zadovoljstvu, politicka slika hrvatske je takva kakva je i bit ce jos dugo vremena. ne vidim nigdje neciji fijasko, kao sto nigdje ne vidim nekom veliki razlog za slavlje.miky0 » wrote:Ja sam itekako razocaran s ovakvim rezultatima izbora jer ispada da ne mozemo nikog drugog izabarat osim kradezea/kukulelea. Naprosto mi je nevjerovatno da je najveci gubitnik ovih izbora lesar sa svojim laburistima,a barem se namece kao 3.politicka opcija,a kad ono fijasko...ustvari,nisu oni najveci politicki gubitnici,vec jadan narod,glasajuci za svoje krvnike...
Zadovoljni?
samo jedna opcija je na ovim, kao i na svakim do sada izborima profitirala, nakon sto je utegnula tu neku demokraciju, interpretirala je, revidirala i oblikovala kako njoj to odgovara.
i, kazem, obzirom da ce ovakvo politicko, a onda i drustveno stanje bit prisutno u hrvatskoj jos duze vremena, dovoljno dugo da se mjeri u nekim godinama kvalitetnog zivota, savjetovao bih svima koji imaju ikakve mogucnosti, koji se osjecaju dovoljno mladima, da se odluce na taj korak i da odu negdje van ove drzave ili barem da potraze, da se zastite nekim drugim drzavljanstvom.
to je jedina poruka koju i ovi izbori salju i pitanje je samo vremena kad ce se prestat bit nestrpljiv i kad ce se ta poruka pocet neuvijeno izrazavat, a onda ce za mnoge vec bit kasno..
nemojmo se zavaravat da ciscenje ne postoji ako ga nitko takvim nije nazvao.
ovi koji ce ostati, nema tu nikakve pomoci, morat ce se snalazit kako znaju, pokusat promijenit ili zivjet u iluziji da mogu promijeniti nesto..ili odustati, pa sta bude, kako im bude.
ovi koji ce ostati i koji ce htjeti kvalitetnije zivjeti, morat ce inzistirati na jasnoj profilaciji politickih opcija, morat ce ih dovesti nekako u situaciju da se sasvim jasno izjasne koju politicku opciju zastupaju i koga uopce zastupaju, koji interes i ciji interes. neki odnosi ce se morati iskristalizirati, to ce prije svega morati poceti od dna, tj od onih samih koji ce ovdje ostati i koji ce, kako sam rekao, pokusati promijeniti nesto prema kvalitetnijem zivotu. to nece bit lako, jer ce tu trebati napraviti neke odluke bez kompromisa.
u tom smislu, ovi sad izbori, pa i nakon drugog kruga, mogli bi imati neki znacaj, ako ih se gleda kao uvod u sljedece velike izbore i ako se pocne vrsiti pritisak u sljedecih godinu, godinu i pol dana, koliko vec..da se ti odnosi iskristaliziraju i da se vec jednom vidi sto politicke elite zastupaju i ono osnovno..ko je sve u hrvatskoj, ustvari, politicka elita.
kad se to definira, onda ce se tak imati cista situacija od koje se moze nesto uopce poceti, a da bi se to definiralo, bit ce za pocetak potrebna jasna polarizacija, ne kao kao ovo do sada sto se nazivalo mozda polarizacijom, jer polarizacije nije niti bilo, tj, samo se jedna strana polarizirala, tako nekako da se izrazim, a ostala, druga strana je ostala po strani cekajuci godota vodjena za ular tamo amo, ne znajuci gdje ce sljedeci korak napravit.
kazem, politicke, pa i..drustvene odluke, da se tako izrazim, morat ce se vrlo prakticno donositi na nekoj intimnoj, osobnoj razini. morat ce se samom sebi reci sto se ustvari hoce, a onda taj svoj izbor i postovati. usprkos svim mogucim neugodnostima kojima ce se na takav nacin izloziti, takvom profilacijom, jel.
Hrvati su odustali od demokracije u pseudointelektualnom stavu da su svi političari isti i da demokracija ne funkcionira.
Normalno da jebeno ne funkcionira kad većina ne sudjeluje u njoj.
Samo što nemamo alternative. Neće se vlastodršci sami maknuti kad vide da nemaju podršku; ne drži ih na poziciji broj lajkova nego nedostatak opozicije, nevoljkost birača da biraju i da budu birani.
Ja počinjem tražiti posao ili stipendiju negdje izvan Hrvatske. I zaboli me više.
Samo što nemamo alternative. Neće se vlastodršci sami maknuti kad vide da nemaju podršku; ne drži ih na poziciji broj lajkova nego nedostatak opozicije, nevoljkost birača da biraju i da budu birani.
Ja počinjem tražiti posao ili stipendiju negdje izvan Hrvatske. I zaboli me više.
Politička slika ne može biti bitno različita od sociološke.
Koliko se mogu sjetiti, na raznim međunarodnim pregledima životnih stavova, Hrvati već dugo vode u mizantropiji, ksenofobiji, talibanstvu, zadrtosti svake druge vrste, nevoljenju vlastite države i mržnji spram svih ostalih itd. itd. Kako očekivati da će iz takve sredine poniknuti kvalitetan političar. Ako i ponikne, kako očekivati da će ga ljudi htjeti kao svog predstavnika u vlasti?
Usrana država, usran narod, usrana politika. Kad malo narastemo i naučimo kakiti u tutu bit će bolje. Pa kad stanemo na svoje noge, još bolje. Kad naučimo brisati guzu, još bolje. I tak. Za dvije-tri-četiri generacije bit ćemo OK.
Ništa čudno. I partizanskoj je generaciji trebalo tri-četiri desetljeća da se uljudi.
Koliko se mogu sjetiti, na raznim međunarodnim pregledima životnih stavova, Hrvati već dugo vode u mizantropiji, ksenofobiji, talibanstvu, zadrtosti svake druge vrste, nevoljenju vlastite države i mržnji spram svih ostalih itd. itd. Kako očekivati da će iz takve sredine poniknuti kvalitetan političar. Ako i ponikne, kako očekivati da će ga ljudi htjeti kao svog predstavnika u vlasti?
Usrana država, usran narod, usrana politika. Kad malo narastemo i naučimo kakiti u tutu bit će bolje. Pa kad stanemo na svoje noge, još bolje. Kad naučimo brisati guzu, još bolje. I tak. Za dvije-tri-četiri generacije bit ćemo OK.
Ništa čudno. I partizanskoj je generaciji trebalo tri-četiri desetljeća da se uljudi.
- Donna Sole
....a onda su započeli novi ratEmericzy » wrote:
kurvanjski avatar, a
..ko supek, npr i horvat. i taman kad su se uljudili. propuvali..Emericzy » wrote:Politička slika ne može biti bitno različita od sociološke.
a koja si ti generacija uljudbe?
Jebiga, za to se nisu dovoljno uljudili. Nije svaka uljudba dobra za sve svrhe. Rat je heavy-duty. Da ga izbjegneš uljudba ti isto tako mora biti moćna.Chilimama » wrote: ....a onda su započeli novi rat
Što hoćeš reći s tom dvojicom? Em su, kao što se dobro prisjećaš, bili 'propuvali', em nisu bili političari. I na politiku su imali samo marginalni utjecaj. Hoćeš reći da su bili uljuđeni'? Jesu, naravno. U svakom kukolju ima i žita. Pitanje je samo koliko. U jugoslavenskom kukolju bilo ih je nedovoljno, a kukolj je bio žestok...a unda » wrote: ..ko supek, npr i horvat. i taman kad su se uljudili. propuvali..
Slično je danas i u Hrvata. Trčiš, trčiš pa žito. A i tom žitu daj neku pinku i sinekuricu i zašutjet će. Pogledaj nevjerojatnu listu Bandićevu za gradsku skupštinu. Jebote, najkvalitetnija lista u hrvatskoj povijesti. Pao sam na rit kad sam ju vidio.
Zašto ni jedna stranka koja bar na imenu nešto vrijedi nije složila takvu listu? Zato što su primitivni diletanti.
Što je te žene natjeralo da se primile toj ofucanoj lopuži? Možeš triput pogađati.
I Bandić onda ispada -- i ne samo da ispada nego i jest -- najsposobniji političar u državi. Jedini ozbiljan, zapravo.
Irelevantno. Ja se politikom ne bavim aktivno. Samo dociram sa sigurne udaljenosti.a koja si ti generacija uljudbe?
..vidi.ono..cuj, kako ti rec, ali ima dosta toga sto ide u prilog da su politicari u hrvatskoj kasta za sebe. osim toga, polticki okviri u hrvatskoj i ne dopustaju neku znacajniju profilaciju. koji detalj koji se s mukom promijeni, a recimo da je na neki nacin strateski, tj da taj detalj sluzi da bi se i u buducnosti na njemu razvijale neke promjene, ogromna cijena se placa za njega, ogroman broj kompromisa je potrebno radit za taj detalj, tako da se pitam isplatili se uopce, jel postoji neki drugi nacin?Lastan » wrote:Hrvati su odustali od demokracije u pseudointelektualnom stavu da su svi političari isti i da demokracija ne funkcionira.
ovi izbori su mi pokazali neku inerciju, neki model, matricu ponasanja. podsjeca me dosta na 2002. ili 2003. godinu i pocinjem misliti da se ne radi o slucajnosti.
ne kazem ni da se radi o dogovoru, ali jednostavno ovo drustvo je preslabo da bi moglo samo o sebi odlucivati, da bi se moglo razvijati.
podsjetit cu na procese, mukotrpne, iscrpljujuce, u vrijeme sanaderovih mandata i onog sto se dogadjalo nakon tih mandata.
..i nakon svega, nakon, ponavljam, svega i svacega, isplivaju jucer tocke poput, evo..kirina. ili kalmete. ili bandica. u nekim gradovima koji su kao nositelji koncentracija neke volje. sto je van gradova, sto je sa zupanijama, i onako umjetno napravljenim, administrativno nepotrebnim i skupim, utocistima politicke kontrole iluzijom neke decentralizacije nakon sto se odlucilo da ce se podijelit pa vladat?
nemoj se ljutit, poslije mogu nesto vise rec o tome bez ikakve zelje da se opravdavam, ali npr..piratska stranka u nacionalnim ili nekim lokalnijim okvirima. ona je moguca samo kao, reci cu, potpuno nerazumijevanje politickog konteksta, okruzenja unutar hrvatske. cak bih rekao, dosta razmazeno i na neki nacin elitisticko gledanje bez svjesnosti onoga sto bi se nazvalo stanjem na terenu. politcki sirem terenu.
jest, moguce je da se ta ideja pojavi u npr zagrebu ili rijeci, tako u nekim krajevima koji su nekako, kako reci..granicni? granicni u smislu sa srodnim, civilnim idejama gdje demokracija nije tolika dogma ili cak mozda tabu kao ovdje, ali negdje drugdje, u nekim drugim sredinama u hrvatskoj, razlika izmedju piratske stranke, lgbt udruge, udruge potrosaca i stranke za ocuvanje tekovina kalaharijskih kisa, nema nikakve razlike.
nekako, najblize sto bih rekao jest da se u ovom trenutku, u ovom razdoblju radi o onom sto se zove nekim rasipanjem..
hrvatska jednostavno nije zrela za jednu takvu stranku, za jedanj takav izbor, a pod tim ne mislim da to podrazumijeva ucesce u vlasti.
hrvatska je podijeljena. svjetonazorski, kulturno, intelektualno (znam da ce me sad neko mozda optuzit da sam na kuljisevoj liniji, ali nisam.. ), ali to razgranicenje stvara samo jedna strana. druga se ne zeli izjasniti i tako, isto kao sto npr piratska stranka legitimizira samom svojom pojavom i aktivnoscu nekom, stvaranju imaginarija slobode, drustvene dinamike, bogatstva..legitimizira, dakle, ovu opciju koja se polako i sustavno polarizira i tako se u apsurdu namece kao jedino okruzenje unutar kojeg mogu postojati demokratski procesi i strane, tako i isto ova strana koja se ne izjasnjava (a pod tim ne mislim samo na izlazak ili neizlazak na izbore), tj koja se ne polarizira, koja nece da se polarizira, legitimira i nudi ovoj vec ustrojenoj moci da radi sto joj se god prohtije.
nesto si tamo negdje spomenuo da u nekom hipotetickom slucaju, da ces neke ljude..kako ono si rekao..izbrisat iz zivota.
e, sad, ne znam koliko si se salio i koliko je tu bilo retorike ili ega da ce se neko prepast toga
mogu to pokusati i pojasniti ako mozda bude potrebno, ali jednom treba nekim pojavama reci ne, kao i nositeljima tih pojava. tako se stvara alternativa, ne stvara se ona sa stavom..da, ali.
jednostavno, vec smo dovedeni u situaciju, dosta, rekao bih tesku situaciju..tesku za razvoj, napredak, kvalitetu.. da cim se spomene pozivanje na dijalog, automatski to znaci da nema dijaloga, nema kompromisa, vec je taj dijalog unaprijed vec zavrsen, a sam proces je samo maska, prazna forma.
jednom treba reci..ne, i tako stvoriti stranu, alternativu koja ce organizirano i u kontinuitetu moci reci ne, a ne ad hoc, prigodno, danas neki kazu negdje ne za jedno, sutra drugi negdje drugdje za drugo, nepovezano, rastrkano.
kazem, sad je puno teze, ali nije nemoguce..samo treba jednom nekako poceti i razviti dijalog, dogovor i koncenzus na toj strani i tek kad ta strana sustinski i realno zavlada, e tek onda je moguc razvoj neke demokracije, misli, politickog zivota, drustvene stratifikacije i/ili bogatstva, dijaloga, kulturnog bogatstva, izbora, slobode, prava..
sad toga nema. mi smo blize fasizmu, nego demokraciji, rekao bih, demokratsko dozirani fasizam ili jos puno bolje..fasizam doziran, uljepsan demokracijom.
svakodnevno smo suoceni s tim, na bezbroj nacina, na bezbroj mjesta i dok otpor tome gravitira od jednog tog do drugog mjesta, dok se prebaci od jednog takvog zarista ka drugom, sustav i inercija rade svoje i ide dalje, melje dalje, ravna dalje..
neko ce mozda reci da gledam prehermeticno, pretragicno, pretjerano, da ce ipak sad nesto doci, biti ta evropa, da ce se tako nesto promijeniti na bolje, ali ja se na to mogu samo nasmijati, a tu evropu mogu samo pozitivno spomenuti kao alat koji ce posluziti da se pobjegne iz ove memle i magle.
ne moze se protiv sustava ici nekim polustidljivim sporadicnim ili spontanim, polusporadicnim hakerajem, koji je u nasim uvjetima, cak i tako polustidljiv, vec nekako ono, herojski se mozda dozivljava. protiv takvog sustava se moze ici samo temeljito, sustavno, organizirano, pametno.. dakle, sustav koji moze reci ne drugom sustavu i koji ga moze kvalitetno zamijeniti, sustav koji moze sam za sebe funkcionirati, rekao bih paralelno, a ne u okviru ovog drugog sustava jer ce u tom slucaju otpor prema tom nadsustavu biti samo dekoracija, legitimiranje ili hrana kojom ce se to sustavno zlo hraniti.
eto, tek kad se dodje do te pozicije, onda se moze nesto ocekivati. ako se dodje, naravno. ako se ne dodje, ako se ne bude ubrzo islo u tom smjeru, onda podrzavam zdravorazumsku i nuznu odluku svakog da sto prije ode odavde, dok se jos samo govori ili upozorava..ako vam se ne svidja, odite.
uskoro se nece samo ostat na rijecima, budu li stvari ostale prepustene (naizgled) same sebima, tj ne bude li doslo do stvaranja sustavne alternative.
eto sta se svasta moze vidjet samo iz nekih tih, jel, demokratskih lokalnih izbora u hrvatskoj eu zapizdini donjoj gdje je bila brojnija izborna komisija, nego sto ima biraca..
pa ja sam mislio da si ti spomenuo neku uljudbu, neke generacije uljudbe, sori sta nisam ocekivao da ces odgovorit na neko trece pitanje, na osmi nacin. zaboravi, nema veze, moja greska..Emericzy » wrote:
Što hoćeš reći s tom dvojicom? Em su, kao što se dobro prisjećaš, bili 'propuvali', em nisu bili političari. I na politiku su imali samo marginalni utjecaj. Hoćeš reći da su bili uljuđeni'? Jesu, naravno. U svakom kukolju ima i žita. Pitanje je samo koliko. U jugoslavenskom kukolju bilo ih je nedovoljno, a kukolj je bio žestok.
Slično je danas i u Hrvata. Trčiš, trčiš pa žito. A i tom žitu daj neku pinku i sinekuricu i zašutjet će. Pogledaj nevjerojatnu listu Bandićevu za gradsku skupštinu. Jebote, najkvalitetnija lista u hrvatskoj povijesti. Pao sam na rit kad sam ju vidio.
Zašto ni jedna stranka koja bar na imenu nešto vrijedi nije složila takvu listu? Zato što su primitivni diletanti.
Što je te žene natjeralo da se primile toj ofucanoj lopuži? Možeš triput pogađati.
I Bandić onda ispada -- i ne samo da ispada nego i jest -- najsposobniji političar u državi. Jedini ozbiljan, zapravo.
Irelevantno. Ja se politikom ne bavim aktivno. Samo dociram sa sigurne udaljenosti.
Zašto bih se ljutio? Svjestan sam toga. Iako su se ljudi počeli organizirati u Petrinji i Vinkovcima, recimo; moglo bi biti nešto od njih...a unda » wrote:nemoj se ljutit, poslije mogu nesto vise rec o tome bez ikakve zelje da se opravdavam, ali npr..piratska stranka u nacionalnim ili nekim lokalnijim okvirima. ona je moguca samo kao, reci cu, potpuno nerazumijevanje politickog konteksta, okruzenja unutar hrvatske. cak bih rekao, dosta razmazeno i na neki nacin elitisticko gledanje bez svjesnosti onoga sto bi se nazvalo stanjem na terenu. politcki sirem terenu.
jest, moguce je da se ta ideja pojavi u npr zagrebu ili rijeci, tako u nekim krajevima koji su nekako, kako reci..granicni? granicni u smislu sa srodnim, civilnim idejama gdje demokracija nije tolika dogma ili cak mozda tabu kao ovdje, ali negdje drugdje, u nekim drugim sredinama u hrvatskoj, razlika izmedju piratske stranke, lgbt udruge, udruge potrosaca i stranke za ocuvanje tekovina kalaharijskih kisa, nema nikakve razlike.
nekako, najblize sto bih rekao jest da se u ovom trenutku, u ovom razdoblju radi o onom sto se zove nekim rasipanjem..
hrvatska jednostavno nije zrela za jednu takvu stranku, za jedanj takav izbor, a pod tim ne mislim da to podrazumijeva ucesce u vlasti.
Ali najmanje sam ja od svega ogorčen što nismo ništa osvojili.
Em je ovo što kažeš, em je u Zagrebu osnovana stranka Za grad, koja je sudeći po svemu SDP-ov satelit (dobro financirani, kampanju im vodio Kregarov stožer...) i koja nam je bila pristupila s modelom "suradnje" koji bi uključivao naše odustajanje od izbora u njihovu korist. Tako da čak ni u Zagrebu nismo mogli ništa; mala mi je utjeha da nisu uspjeli ni oni.
Mislio sam to posve ozbiljno. Ljudi za koje saznam da na ovom referendumu, koji će se vrlo vjerojatno raspisati, glasaju za ovakvo ustavno definiranje braka - mogu me mirno prekrižiti, kao što ću ja prekrižiti njih. Bez rasprave, bez opravdavanja, bez milosti i sućuti.nesto si tamo negdje spomenuo da u nekom hipotetickom slucaju, da ces neke ljude..kako ono si rekao..izbrisat iz zivota.
e, sad, ne znam koliko si se salio i koliko je tu bilo retorike ili ega da ce se neko prepast toga, ali recimo da bi o tom nacinu ili o njegovim varijantama, trebalo razmisliti.
mogu to pokusati i pojasniti ako mozda bude potrebno, ali jednom treba nekim pojavama reci ne, kao i nositeljima tih pojava. tako se stvara alternativa, ne stvara se ona sa stavom..da, ali.
jednostavno, vec smo dovedeni u situaciju, dosta, rekao bih tesku situaciju..tesku za razvoj, napredak, kvalitetu.. da cim se spomene pozivanje na dijalog, automatski to znaci da nema dijaloga, nema kompromisa, vec je taj dijalog unaprijed vec zavrsen, a sam proces je samo maska, prazna forma.
jednom treba reci..ne, i tako stvoriti stranu, alternativu koja ce organizirano i u kontinuitetu moci reci ne, a ne ad hoc, prigodno, danas neki kazu negdje ne za jedno, sutra drugi negdje drugdje za drugo, nepovezano, rastrkano.
kazem, sad je puno teze, ali nije nemoguce..samo treba jednom nekako poceti i razviti dijalog, dogovor i koncenzus na toj strani i tek kad ta strana sustinski i realno zavlada, e tek onda je moguc razvoj neke demokracije, misli, politickog zivota, drustvene stratifikacije i/ili bogatstva, dijaloga, kulturnog bogatstva, izbora, slobode, prava..
Prekrižio sam već u životu i članove obitelji, u čije se ime pokreće ovo govno od referenduma; lako ću prekrižiti i neke koji udaraju u temelje civilizacije.
S određenim skupinama nema dijaloga. O nekim se pitanjima ne može demokratski odlučivati.
Ovo je posve točno.ne moze se protiv sustava ici nekim polustidljivim sporadicnim ili spontanim, polusporadicnim hakerajem, koji je u nasim uvjetima, cak i tako polustidljiv, vec nekako ono, herojski se mozda dozivljava. protiv takvog sustava se moze ici samo temeljito, sustavno, organizirano, pametno.. dakle, sustav koji moze reci ne drugom sustavu i koji ga moze kvalitetno zamijeniti, sustav koji moze sam za sebe funkcionirati, rekao bih paralelno, a ne u okviru ovog drugog sustava jer ce u tom slucaju otpor prema tom nadsustavu biti samo dekoracija, legitimiranje ili hrana kojom ce se to sustavno zlo hraniti.
Zajeb je što takva stvar košta.
S vremenom možda dođemo do toga, ali treba dosta i novca i čovjekgodina da se to složi.
Pametno razmišljanje...a unda » wrote: ..vidi.ono..cuj, kako ti rec, ali ima dosta toga sto ide u prilog da su politicari u hrvatskoj kasta za sebe. osim toga, polticki okviri u hrvatskoj i ne dopustaju neku znacajniju profilaciju. koji detalj koji se s mukom promijeni, a recimo da je na neki nacin strateski, tj da taj detalj sluzi da bi se i u buducnosti na njemu razvijale neke promjene, ogromna cijena se placa za njega, ogroman broj kompromisa je potrebno radit za taj detalj, tako da se pitam isplatili se uopce, jel postoji neki drugi nacin?
ovi izbori su mi pokazali neku inerciju, neki model, matricu ponasanja. podsjeca me dosta na 2002. ili 2003. godinu i pocinjem misliti da se ne radi o slucajnosti.
ne kazem ni da se radi o dogovoru, ali jednostavno ovo drustvo je preslabo da bi moglo samo o sebi odlucivati, da bi se moglo razvijati.
podsjetit cu na procese, mukotrpne, iscrpljujuce, u vrijeme sanaderovih mandata i onog sto se dogadjalo nakon tih mandata.
...
Imaš li nešto konkretno na umu?..a unda » wrote:protiv takvog sustava se moze ici samo temeljito, sustavno, organizirano, pametno.. dakle, sustav koji moze reci ne drugom sustavu i koji ga moze kvalitetno zamijeniti, sustav koji moze sam za sebe funkcionirati, rekao bih paralelno, a ne u okviru ovog drugog sustava jer ce u tom slucaju otpor prema tom nadsustavu biti samo dekoracija, legitimiranje ili hrana kojom ce se to sustavno zlo hraniti.
Ili si samo protiv postojećeg i misliš da bi ga 'nešto' sustavno trebalo zamijeniti, ali ne znaš što točno?
I SDP je 2000. govorio o nečem sličnome, ali se ispostavilo da je to samo ušminkana i malo manje kriminalna verzija tuđmanizma. Ni Laburisti nemaju ništa konkretno u rukama, samo tuđmanizam s malo većim plaćama (i vjerojatno svinjskim polovicama).
Da. Komunistički režim, kako se malo-pomalo pretvarao u nešto podnošljivije, stvorio je sasvim solidnu količinu uljudbe...a unda » wrote: pa ja sam mislio da si ti spomenuo neku uljudbu, neke generacije uljudbe, sori sta nisam ocekivao da ces odgovorit na neko trece pitanje, na osmi nacin. zaboravi, nema veze, moja greska..
Prekratko je sve to skupa trajalo, pa ta uljudba nije prodrla bogznakako duboko i sve se učas raspalo, ali glupo bi bilo govoriti da je nije bilo. Taj površinski sloj bio je čak prilično impresivan.
Ono što nama fali je onaj temeljni sloj, a ne taj površinski, koji se stvori u par generacija. Treba uljudba koja šiša travnjake i smeće baca u koš i organizira pjevačka društva zato jer je to njoj samoj lijepo, a ne zato jer je javni red takav. A za to treba jako, jako, jako dugo. Puno više nego za tu 'kremu' kakvu je Juga stvorila u dvije-tri generacije.
Gledaj, recimo Slovence. Oni te vražje uljudbe imaju više od nas. Glupi su kao narod poprilično, tu negdje kao i mi, ksenofobični su do bola itd. itd. ali uljudbu imaju jaču. I zato stvari tamo bolje funkcioniraju. Autobusi idu po voznom redu i po njihovim vukojebinama. Sve radi. Sve je pismeno. Dvajst posto su kulturniji od nas i politika im je tih dvajst posto pametnija od naše.
To čak ne moraš ni osobito aktivno činiti. Ti su ljudi po svojem habitusu već takvi da -- osim fizički -- teško da imaš neke ozbiljnije kontakte s njima. Oni žive u svom paralelnom svemiru.Lastan » wrote:Mislio sam to posve ozbiljno. Ljudi za koje saznam da na ovom referendumu, koji će se vrlo vjerojatno raspisati, glasaju za ovakvo ustavno definiranje braka - mogu me mirno prekrižiti, kao što ću ja prekrižiti njih. Bez rasprave, bez opravdavanja, bez milosti i sućuti.
Prekrižio sam već u životu i članove obitelji, u čije se ime pokreće ovo govno od referenduma; lako ću prekrižiti i neke koji udaraju u temelje civilizacije.
Tu i tamo te život prisili da budeš s njima (recimo na radnom mjestu) ali protiv toga ionako ne možeš ništa, ogradio se ti od njih deklarativno ili ne.
Ali mislim da ipak kužim što hoćeš reći. Govoriš o simboličkom 'križanju'.
[Simboli su važni.
Ne, nažalost, ne žive. Ljudi su strahovito slijepi na fašizam. Ako im netko ponudi bombone i lijepo im se smješka, potpisat će jer nisu svjesni zla koje stoji ispod lijepih riječi i dobrih namjera. Jako sam svjesna toga ovih dana, slušam neke izjave nekih ljudi za koje znam da ne bi aktivno poticali progonjenje ikoga, ali vidim koliko su prijemčljivi za ne tako suptilne poruke zla kojekakvih idiota i posve mi postaje jasno kako su se Nijemci ograđivali od nacizma s "nismo znali".
Ovo sad progonjenje i protjerivanje sviju koji nisu Hrvatine bi lako moglo postati opipljivo i konkretno. A ta tiha većina, zlatna sredina neće u tome ni tad vidjeti ništa loše. Povijest nas je tome naučila. Ljudi su slijepi na zlo. Mali obični normalni ljudi s kojima pijemo kavu. Rijetko tko će reći NE u lice fašizmu. Rijetko rijetko tko. Mi smo na netu pa se vodimo time da smo okruženi jednakomislećim ljudima, ali nismo baš. Barem ja nisam. To što netko nije fašist ne znači da neće šutjeti i tiho i nesvjesno podržavati i pridonositi fašizmu. I to je ono najopasnije. I tome treba jasno reći ne. I to odmah i sad. Jer sad se pokušavaju udariti temelji netrpeljivosti i zla za ubuduće.
Ovo sad progonjenje i protjerivanje sviju koji nisu Hrvatine bi lako moglo postati opipljivo i konkretno. A ta tiha većina, zlatna sredina neće u tome ni tad vidjeti ništa loše. Povijest nas je tome naučila. Ljudi su slijepi na zlo. Mali obični normalni ljudi s kojima pijemo kavu. Rijetko tko će reći NE u lice fašizmu. Rijetko rijetko tko. Mi smo na netu pa se vodimo time da smo okruženi jednakomislećim ljudima, ali nismo baš. Barem ja nisam. To što netko nije fašist ne znači da neće šutjeti i tiho i nesvjesno podržavati i pridonositi fašizmu. I to je ono najopasnije. I tome treba jasno reći ne. I to odmah i sad. Jer sad se pokušavaju udariti temelji netrpeljivosti i zla za ubuduće.
Kako mislis da nemaju konkretno nista u rukama? Mislis na glasacko tijelo? Da,nemaju ga,ali to ne znaci da mozda nebi bili bolji od najvecih hrvatskih populista,hadezeja i esdepeja.Emericzy » wrote: Imaš li nešto konkretno na umu?
Ili si samo protiv postojećeg i misliš da bi ga 'nešto' sustavno trebalo zamijeniti, ali ne znaš što točno?
I SDP je 2000. govorio o nečem sličnome, ali se ispostavilo da je to samo ušminkana i malo manje kriminalna verzija tuđmanizma. Ni Laburisti nemaju ništa konkretno u rukama, samo tuđmanizam s malo većim plaćama (i vjerojatno svinjskim polovicama).
ma da, kosta, naravno, ali ima i jedan veci zajeb danas, a to je..kako reci..transparentnost financiranja, tako nesto. tj, cak mozes i imat lovu, ali..sta mislis..neka love, vec cemo je mi nekako osmislit, potrosit, provest, umnozit, pisi dva pamtim pet?Lastan » wrote:..
Zajeb je što takva stvar košta.
S vremenom možda dođemo do toga, ali treba dosta i novca i čovjekgodina da se to složi.[/color]
tj, nekom ce se kontrolirat svaka pribavljena para, a nekom ce vagoni love prolazit.
s druge strane ima nesto ko mujo kad je otvarao bordel, pa je rekao da ce za pocetak radit on sam.
osim toga, da oslikam odnose, jedna protuavionska strela, igla, cijene od par tisuca necega, moze unistiti par desetaka milijuna necega.treba samo znati kako, bit strpljiv i naravno, kao i uvije, imati malo srece. zasto vjerovati u neka cuda kad se u dovoljnoj mjeri mozemo pouzdati u njiih.
ono sto je vaznije, jest, to je vrijeme, zato i treba dobro sve isplanirati, sustavno isplanirati, ne paranoicno isplanirati.
ono, mislim..ne razumijem..Emericzy » wrote: Imaš li nešto konkretno na umu?
Ili si samo protiv postojećeg i misliš da bi ga 'nešto' sustavno trebalo zamijeniti, ali ne znaš što točno?[
..pa naravno da imam. pa naravno da sam protiv postojeceg. naravno da tocno znam sto..
ne, nije tako. jednostavno nije tako. vrlo povrsno gledanje. cak ni ne zelim disklejmirat da ne zelim opravdavat es de pe, ali..nije tako kao sto govoris. greske esdepea su sasvim druge prirode i oni su onda promasili sasvim neku drugu metu..SDP je 2000. govorio o nečem sličnome, ali se ispostavilo da je to samo ušminkana i malo manje kriminalna verzija tuđmanizma. Ni Laburisti nemaju ništa konkretno u rukama, samo tuđmanizam s malo većim plaćama (i vjerojatno svinjskim polovicama).
ne da mi se sad o tome pricat, ne da mi se pisat plahte..
laburisti imaju jos relativno dosta kredita kod mene (narocito obzirom na to da riskiraju ugasit se), jos uvijek ne mogu sve u vezi njih pohvatat, ali npr, jedno cu rec..brzaju, traze precice i umjesto da se bave politikom svojom, bave se slabostima drugih i jeftinim trikovima. od hadezea su pokupili nesto od taktike strvinarenja i ucjene, misle da ce i njima to pomoc. a to tako ne ide. hadeze je strvinarenje i reket i ucjenu razvio do savrsenstva, do monopola, to mu je doktrina, program i cilj.. neprikosnoveno caruje u takvoj i takvom politikom.
Možda su slijepi za zlo. Ja sam pesimističniji i mislim da zapravo jesu zli. Samo govorimo o različitim intenzitetima. I orijentacijama. Recimo, netko ti izgleda kao savršen pripadnik humanistički orijentiranog liberalnog demokrata i borca za ljudska prava, ali ne podnosi (recimo) Šiptare. I ima (njemu) sasvim logične racionalne razloge za to koji (u njegovim očima) nemaju nikakve veze s rasizmom. Ili imaš perfektnih inteligentnih ateista koji mrze vjernike. Doslovno mrze, kao kategoriju. Nemaju za njih nikakve tolerancije. Namjerno spominjem ljude od kojih bi čovjek očekivao inteligentniji pristup.ex anais » wrote:Ne, nažalost, ne žive. Ljudi su strahovito slijepi na fašizam. Ako im netko ponudi bombone i lijepo im se smješka, potpisat će jer nisu svjesni zla koje stoji ispod lijepih riječi i dobrih namjera. Jako sam svjesna toga ovih dana, slušam neke izjave nekih ljudi za koje znam da ne bi aktivno poticali progonjenje ikoga, ali vidim koliko su prijemčljivi za ne tako suptilne poruke zla kojekakvih idiota i posve mi postaje jasno kako su se Nijemci ograđivali od nacizma s "nismo znali".
Svi smo mi zli do neke mjere. Makar samo minimalno, neprimjetno. Svi smo bigotni do neke bar male mjere. Svi smo mi na nekoj razini svijesti ili podsvijesti rasisti. Svi smo mi tolerantni samo do neke mjere. Nije veliki problem to zlo, nije ni zatucanost niti netolerancija, sve dok smo te činjenice i njezine opasnosti aktivno svjesni i dok njome upravljamo i kontroliramo ju i borimo se protiv nje. Opasno je kad pomislimo da smo sazdani od vrline. A jako puno ljudi to misli.
Ne, ne govorim o glasačkom tijelu. Govorim o političkim idejama. Laburisti ne bi prepoznali ideju ni da se o nju spotaknu i slome nos.miky0 » wrote:
Kako mislis da nemaju konkretno nista u rukama? Mislis na glasacko tijelo? Da,nemaju ga,ali to ne znaci da mozda nebi bili bolji od najvecih hrvatskih populista,hadezeja i esdepeja.
Ovo je relativizacija. Kužim point, ali svejedno je relativizacija. Šta ja znam, ja sam zla ako mi se gadi ideja "progona izdajica, komunista itd"... Postoje stvari koje me ispunjaju doslovno fizičkim gađenjem. Ali nekako mislim da je to zato jer su te stvari iskonski zle, a ne ja. Dakako, ne mislim ni da sam sazdana od vrlina.Emericzy » wrote: Možda su slijepi za zlo. Ja sam pesimističniji i mislim da zapravo jesu zli. Samo govorimo o različitim intenzitetima. I orijentacijama. Recimo, netko ti izgleda kao savršen pripadnik humanistički orijentiranog liberalnog demokrata i borca za ljudska prava, ali ne podnosi (recimo) Šiptare. I ima (njemu) sasvim logične racionalne razloge za to koji (u njegovim očima) nemaju nikakve veze s rasizmom. Ili imaš perfektnih inteligentnih ateista koji mrze vjernike. Doslovno mrze, kao kategoriju. Nemaju za njih nikakve tolerancije. Namjerno spominjem ljude od kojih bi čovjek očekivao inteligentniji pristup.
Svi smo mi zli do neke mjere. Makar samo minimalno, neprimjetno. Svi smo bigotni do neke bar male mjere. Svi smo mi na nekoj razini svijesti ili podsvijesti rasisti. Svi smo mi tolerantni samo do neke mjere. Nije veliki problem to zlo, nije ni zatucanost niti netolerancija, sve dok smo te činjenice i njezine opasnosti aktivno svjesni i dok njome upravljamo i kontroliramo ju i borimo se protiv nje. Opasno je kad pomislimo da smo sazdani od vrline. A jako puno ljudi to misli.
Ni meni, zapravo, ali ja ih baš tako vidim. Oni su se pozicionirali baš kao Tuđman samo ne tako staromodno, ne tako lopovski, ne tako ustaški. Drugim riječima, drukčije su obučeni i imaju drugu šprehu. I privlače onu manje bogobojaznu polovicu stanovništva, dok HDZ privlači onu vjerničkiju...a unda » wrote: ne, nije tako. jednostavno nije tako. vrlo povrsno gledanje. cak ni ne zelim disklejmirat da ne zelim opravdavat es de pe, ali..nije tako kao sto govoris. greske esdepea su sasvim druge prirode i oni su onda promasili sasvim neku drugu metu..
ne da mi se sad o tome pricat, ne da mi se pisat plahte..
Pogledaj samo, recimo, bijedu SDP-ovog odnosa prema Srbima od 1990. do danas. Iz tog se odnosa jasno vidi odsustvo bilo kakve moralne ambicije. To su cinični... htio sam reći tehnokrati, ali za tehnokrate nisu dovoljno pametni. Oni su jeftina vrsta liberala, kao što je HDZ jeftina vrsta narodnjaka.
-
- Information
-