Tema za praćenje predizborne kampanje

Stare teme i začeci foruma
JPK

Post 21 Sep 2011, 10:03

Gazda wrote: Kao i svaki Hrvat. Umjesto da bude obratno. Zato i jesmo u kurcu. Mahneš šahovnicom i..proračun? Šta je to?
Bas sam i ja napisao da treba biti obrnuto, i onda mi je nestao post.
Ili ga je ona stara komunjara Lastan pobrisala. :mad:

Biti i mniti svemiropolisno
JPK

Post 21 Sep 2011, 10:05

Emericzy wrote: Točno. Ali, ta razina gluposti nikad nije bila politički problem.
U Hyrvatskoj nije, ali vidi kako izgleda kad postane na primjeru Njemacke.
Emericzy

Post 21 Sep 2011, 10:33

JPK wrote: U Hyrvatskoj nije, ali vidi kako izgleda kad postane na primjeru Njemacke.
Hoćeš reći, kad su u parlamentu, trkeljaju i prave gluposti? Kako neobično!
kukuriku

Post 21 Sep 2011, 10:36

Emericzy wrote:Eto s ovim tvojim komentarima također je lako izmjeriti dubinu gluposti hrvatske oporbe.

Nitko mi nikada nije uspio objasniti zašto se oporba ne trudi izgledati domoljubno. Zašto zazire od Domovinskog rata, od branitelja, od obljetnica? Što je u tim temama (na deklarativnoj i na principijelnoj razini) protivno zasadama na kojima počivaju oporbene političke platforme?

Ništa. Bježanje od deklarativnog domoljublja kardinalna je glupost, koju si jedan političar ne bi smio dozvoliti. Jedini razlog da ga izbjegava jest činjenica da se takvim domoljubljem kite HDZ i desnica. Ali, što onda? Ako će se obje strane njime kititi, domoljublje će se konačno početi podrazumijevati, prestat će biti predizborni adut i hvalabogu će konačno splasnuti na neku normalnu razinu. A ovako se umjetno održava kao znak raspoznavanja. Domoljublje=HDZ. Oporba=antihrvatstvo.

Na ovaj način, čak i oni brojni mrzitelji HDZ-a desno od političkog centra ne mogu prihvatiti oporbu i radije će apstinirati ili glasovati za HDZ stisnuta nosa.

Josipović je to, izgleda, shvatio i on čini mi se relativno vješto pronalazi put prema nekom svom deklarativnom domoljublju koje je biračima prihvatljivo a istovremeno nije nepodnošljivi kič. Zašto to SDP i ostatak oporbe nije u stanju? Zašto oni sve vezano uz domoljublje prihvaćaju s bolnom grimasom na licu? To je u najmanju ruku necivilizirano, a politički graniči s samoubojstvom.
Ovo u cijelosti moram citirati, zato što se pitam navlas isto.
Koji đavo spriječava SDP i HNS i ine da se deklariraju kao hrvati i/ili hrvatski domoljubi. Hoće li im otpast kita? Što?
Naime toga što to ne žele učiniti, puše glasova da je to fantastično.

Odreći se gro glasova umjerenih "nacionalista" zato da bi na skupu 200 ortodoksnih apatridnih ljevičara mogao pozdraviti s "Drugovi i drugarice!", jednostavno je stupidno. Ako Milanović tako misli vodit državu, kako je dobar u procjeni uloženog i dobivenoga, bože me oslobodi njegove vladavine.

Jer licemjerja se ne bojim u politici, ono se podrazumijeva, ali nesposobnosti i glupavosti i neznanja da ne znaš, bojim se kao vrag tamjana. Makar, ne znam što bi drugo mogli i dobiti. Jebo te led. :facepalm:

edit: gle, emer, imaš na avataru pijetla! jel i kukuriče? :D
Nek(v)arljiva.
Gazda

Post 21 Sep 2011, 10:42

Koliko ja imam dojam, oporbi se ne da previše biti na vlasti, pa uvijek imaju adut izvikivanja komunističkih parola, ako svi drugi pokušaji da se izgube izbori propadnu. :D
Silajn

Post 21 Sep 2011, 11:03

kukuriku » 10 minutes ago wrote:
Ovo u cijelosti moram citirati, zato što se pitam navlas isto.
Koji đavo spriječava SDP i HNS i ine da se deklariraju kao hrvati i/ili hrvatski domoljubi. Hoće li im otpast kita? Što?
Naime toga što to ne žele učiniti, puše glasova da je to fantastično.
Mislim da je tu više razloga:
1. politički su idioti :D
2. HDZ je, nevezano uz ponašanje oporbe, vrlo lukavo još devedesetih monopolizirao domoljublje, državotvornost pa i Hrvatsku
3. "domoljublje" pa i "Hrvatska" prestali su biti univerzalno pozitivni pojmovi, opterećeni su i negativnim značenjima; uz domoljublje se veže pljačka, a uz Hrvatsku izvjesna biljka; totalno je poremećena percepcija (i među političarima) što je dobro za državu, a što loše. Recimo, po svim kategorizacijama ono što HDZ radi već dvadeset godina moglo bi se podvest pod veleizdaju, a ono što je, primjerice, napravio Mesić svjedočenjem u Haagu baš i ne tako jednostavno, a par Pusićkinih poteza, koliko god mi i ona išla na kurac :zubo: idu u red najvećih pojedinačnih zasluga za Hrvatsku pa će je se opet gledati kao nedomoljuba.
4. u SDP-u, a i u nekim drugim strankama, još ima ljudi koji zaista nisu načisto s time koji koncept države ili zajednice ljube :D :D
5. edit: ovo što Gazda kaže :rofl:

Desničare uvijek pitam isto pitanje kad mi počnu drvit o domoljublju: što je država? Nikad mi nitko nije odgovorio :moli:
Emericzy

Post 21 Sep 2011, 11:06

kukuriku » wrote:emer, imaš na avataru pijetla! jel i kukuriče? :D
Ne bih o tome.

Hrvatska izreka "pas koji laje ne grize" ima kinesku inačicu "pas koji laje nije dovoljno kuhan". Čisto se bojim što kažu za pijetlove koji kukuriču.
JPK

Post 21 Sep 2011, 11:47

Emericzy » wrote: Hoćeš reći, kad su u parlamentu, trkeljaju i prave gluposti? Kako neobično!
Hocu reci, kad su u parlamentu, rade i pravu stetu. Trenutno zatvaraju njemacke nuklearke i cine drzavu jos ovisnijom o ruskom plinu i francuskoj struji.
Emericzy

Post 21 Sep 2011, 11:57

JPK » wrote: Hocu reci, kad su u parlamentu, rade i pravu stetu. Trenutno zatvaraju njemacke nuklearke i cine drzavu jos ovisnijom o ruskom plinu i francuskoj struji.
Umjesto o ruskom kavijaru i francuskom vinu. Da, znam, zeleni su budale. Ali, tko nije, dragi moj JPK? Tko nije? Ima li koga na političkom obzoru modernog svijeta tko nije. OK, možda onaj Lula u Brazilu, ali gle, i njega maknulo. A i da nije, daleko je nama Brazil.

JPK

Post 21 Sep 2011, 12:11

Emericzy » wrote: Umjesto o ruskom kavijaru i francuskom vinu. Da, znam, zeleni su budale. Ali, tko nije, dragi moj JPK? Tko nije? Ima li koga na političkom obzoru modernog svijeta tko nije. OK, možda onaj Lula u Brazilu, ali gle, i njega maknulo. A i da nije, daleko je nama Brazil.

Nema tu mjesta relativizaciji, u energetskoj politici postoje dobri i losi izbori. Francuska je odlucila biti energetski neovisna tako da se osloni na nuklearnu energiju, i danas ima vrlo jeftinu struju i najveci je svjetski izvoznik iste.
S druge strane, Njemacka i Italija su napravile lose izbore i dosad su ih skupo placale, a u buducnosti ce jos i skuplje.
Lastan

Post 21 Sep 2011, 12:55

Emericzy » wrote:A HDZ nisu kreteni? A na vlasti su koliko ono godina? Šesnaest? Sedamnaest? Pobijedili na koliko općih izbora? Pet?
Oh, jesu. Ali između njih i Zelenih morao bih jako dugo razmišljati koji su manje zlo. Isto kao s Pernarom, recimo.
Lastan

Post 21 Sep 2011, 12:56

JPK » wrote:Bas sam i ja napisao da treba biti obrnuto, i onda mi je nestao post.
Ili ga je ona stara komunjara Lastan pobrisala. :mad:
Jao, kad te dohvatim… ti’š meni komentirat moderiranje, a? :azdaja:
Lord Byron

Post 21 Sep 2011, 12:59

Lastan » wrote:Isto kao s Pernarom, recimo.
Nikad neću shvatiti kako se nitko, ali nitko od vladajućih nije sjetio jednostavnom "rješavanju Pernara": trebalo je samo reći "joj, baš dobro da ste se okupili, evo, odmah ćemo sjesti s vama za stol, samo se najprije, radi uštede vremena, dogovorite i formulirajte svoje zahtjeve".

U roku od sat vremena policija bi morala razdvajati demonstrante u strahovitoj međusobnoj tučnjavi.
Silajn

Post 21 Sep 2011, 13:09

Lord Byron » wrote: Nikad neću shvatiti kako se nitko, ali nitko od vladajućih nije sjetio jednostavnom "rješavanju Pernara": trebalo je samo reći "joj, baš dobro da ste se okupili, evo, odmah ćemo sjesti s vama za stol, samo se najprije, radi uštede vremena, dogovorite i formulirajte svoje zahtjeve".

U roku od sat vremena policija bi morala razdvajati demonstrante u strahovitoj međusobnoj tučnjavi.
Pa zato to valjda i nisu napravili :ne zna: Zar nije njima sva ta traljavost najviše išla na ruku? Ono, izgledalo je na televiziji da živimo u demokraciji :D :D
Lord Byron

Post 21 Sep 2011, 13:21

Silajn » wrote:Zar nije njima sva ta traljavost najviše išla na ruku? Ono, izgledalo je na televiziji da živimo u demokraciji :D :D
Hm.

Volio bih nekad negdje saznati je li stvarno netko bio tako genijalno vidovit pa ispravno zaključio da od toga neće biti veće štete. Naime, cijela se stvar ispuhala zato što se na prosvjedima u cjelokupnom izvanzagrebačkom ostatku Hrvatske okupilo ljudi k'o na manjem vjenčanju.

Da je to krenulo sa širenjem, ne bi izgledalo lijepo na televiziji (disclaimer: mislim da je sve to skupa bilo promašeno, iz puno razloga).
Silajn

Post 21 Sep 2011, 13:37

Lord Byron » wrote: Hm.

Volio bih nekad negdje saznati je li stvarno netko bio tako genijalno vidovit pa ispravno zaključio da od toga neće biti veće štete. Naime, cijela se stvar ispuhala zato što se na prosvjedima u cjelokupnom izvanzagrebačkom ostatku Hrvatske okupilo ljudi k'o na manjem vjenčanju.

Da je to krenulo sa širenjem, ne bi izgledalo lijepo na televiziji (disclaimer: mislim da je sve to skupa bilo promašeno, iz puno razloga).
Pa, neka istraživanja iz kojih se može procijeniti kako će ljudi reagirati - postoje. I rade se redovno. Tko ih sve koristi, ne znam, ali Vlada ih koristi sigurno, dobar dio ih se i plaća iz proračuna.
Plus, nije ti potrebno istraživanje nego malo dedukcije: koji je većinski sustav vrijednosti u Hrvatskoj? Kakve su generacijske razlike? Stupanj obrazovanja? Informiranost? Društvena kohezija? (...) Niš korisnog od prosvjeda u Hrvatskoj, još dugo vremena.
Lord Byron

Post 21 Sep 2011, 13:42

Silajn » wrote:koji je većinski sustav vrijednosti u Hrvatskoj? Kakve su generacijske razlike? Stupanj obrazovanja? Informiranost? Društvena kohezija? (...)
Jel' se možeš ti sjetit' koji je nick imao onaj optimistični curetak koji je spominjao prosvjećivanje biračkog tijela i tako to - mislim, da joj forwardam ovo... :D.

Doduše, treba imati na umu da za "valjanje pravde ulicom" ne treba neki poseban sustav vrijednosti ni stupanj obrazovanja - upravo stanje ta dva pokazatelja generira veliki broj ljudi kojima još uvijek zvone u glavi davna obećanja o "Švicarskoj na Jadranu", koji su razočarani i ogorčeni, a da nemaju pojma na koga. Takvi bi išli u svake prosvjede - to i jest najopasnije u cijeloj priči.
Silajn

Post 21 Sep 2011, 13:45

Lord Byron » wrote: Jel' se možeš ti sjetit' koji je nick imao onaj optimistični curetak koji je spominjao prosvjećivanje biračkog tijela i tako to - mislim, da joj forwardam ovo... :D.
Koliko se ja sjećam, taj curetak ti je poručio da ima potrebu vjerovati da se stvari mogu mijenjati na bolje, iako ciniik u njoj zna da je i ovako i onako loše, sve je loše (Kolakowski) :D
Margarita

Post 21 Sep 2011, 14:32

Emericzy » wrote: Josipović je to, izgleda, shvatio i on čini mi se relativno vješto pronalazi put prema nekom svom deklarativnom domoljublju koje je biračima prihvatljivo a istovremeno nije nepodnošljivi kič. Zašto to SDP i ostatak oporbe nije u stanju? Zašto oni sve vezano uz domoljublje prihvaćaju s bolnom grimasom na licu? To je u najmanju ruku necivilizirano, a politički graniči s samoubojstvom.
Josipoviću sam prigovorila zbog populizma i samo se nasmijao i rekao da se ne isplati antagonizirati ljude zbog nevažnih stvari. I morala sam se složiti. Milanoviću sam spočitnula da je antipatičan biračima (ne sjećam se sad u kakvu sam formu to zamotala da ne zvuči ovako direktno) pa se nafurio, što nije poželjna reakcija mudrog političara, od njih očekujem da me pokušaju pridobiti. Meni je domoljublje isprazni sentiment, nudiš ga kad ne pružaš ništa bolje i/ili kad to bolje spremaš sebi u džep. Ne znam ni sama bih li posezala za njim da sam u poziciji lidera stranke.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
kukuriku

Post 21 Sep 2011, 14:40

Margarita » wrote:Meni je domoljublje isprazni sentiment, nudiš ga kad ne pružaš ništa bolje i/ili kad to bolje spremaš sebi u džep. Ne znam ni sama bih li posezala za njim da sam u poziciji lidera stranke.
Stvar je u tome da pametan političar, mislio on/ona o domoljublju kao ispraznom ili manje ispraznom, sentimentalnom ili racionalnom, ne bi trebao suditi po sebi misli li pridobiti glasove većine.
Ako ne misli, a bože moj. U oporbi je ionako najljepše. I ja bi rado da me plaćaju da kakim po svima, a ne radim ništa.
Nek(v)arljiva.
nemam pojma

Post 21 Sep 2011, 14:59

Lord Byron » wrote:Ti si baš sigurna u radost svojeg bavljenja politikom? Hm.

Politika je, nužno, i trgovanje - i to ne trgovanje sa sebi sličnima, nego trgovanje s ljudima s kojima ne bi sjela u isti tramvaj. To što vjeruješ da znaš što i kako treba, to što vjeruješ da ne bi podlegla izazovima korupcije, opsesijom moći i tako to - to je predivna teorija. Ali, i dalje je teorija.

Osim u nekoj situaciji apsolutne moći i vlasti ("It's good to be the king!" :)), svaka tvoja politička želja, koliko god pametna i pravilna bila, može se ostvariti samo trgovanjem. I onda se u trenu nađeš u situaciji da, uime te i takve trgovine, pristaješ na stvari od kojih ti se stišće želudac.
Nikada nisam u ništa 100% sigurna.
Ali da, mislim da bi se s radošću bavila politikom u normalnoj zemlji.
I sada trgujem s ljudima od kojih mi se okreće želudac. I pristajem na stvari na koje mogu pristati samo i isključivo zbog posla. Pa vjerujem da bih, za "bolje sutra" moje djece, države, a i same sebe, bila u mogućnosti proširiti paletu tih stvari.

Na kraju krajeva, većina poslova je neki vid trgovanja. I kad - tad će se pojaviti netko od koga ti se okreće želudac. A zbog posla ćeš morati trgovati s njim.

Da se razumijemo, ne mislim da ne treba imati granice i principe. Ja zanm do kojeg nivoa mi se može okretati želudac za posao. Dalje od toga ne ide ni za zlatnu plaću.
Emericzy

Post 21 Sep 2011, 16:53

Lord Byron » wrote: Nikad neću shvatiti kako se nitko, ali nitko od vladajućih nije sjetio jednostavnom "rješavanju Pernara": trebalo je samo reći "joj, baš dobro da ste se okupili, evo, odmah ćemo sjesti s vama za stol, samo se najprije, radi uštede vremena, dogovorite i formulirajte svoje zahtjeve".

:rofl: And the Macchiavelli for 2011 goes to...
Emericzy

Post 21 Sep 2011, 17:00

Margarita » wrote:Meni je domoljublje isprazni sentiment, nudiš ga kad ne pružaš ništa bolje i/ili kad to bolje spremaš sebi u džep. Ne znam ni sama bih li posezala za njim da sam u poziciji lidera stranke.
Deklarativnom domoljublju ne bi trebalo biti mjesto na koliko-toliko urednoj političkoj sceni, ali u demokratskoj smo politici mi još uvijek na stupnju jednostaničnih organizama. Zato je normalno da se argument domoljublja žilavo drži na javnoj sceni. Dok on jest tu, idiotski je da ga politički lideri ignoriraju.

Da je oporba imalo mudra, davno bi ga već bila izbila HDZ-u iz ruku.
Emericzy

Post 21 Sep 2011, 17:04

nemam pojma » wrote:
Nikada nisam u ništa 100% sigurna.
Ali da, mislim da bi se s radošću bavila politikom u normalnoj zemlji.
I sada trgujem s ljudima od kojih mi se okreće želudac. I pristajem na stvari na koje mogu pristati samo i isključivo zbog posla. Pa vjerujem da bih, za "bolje sutra" moje djece, države, a i same sebe, bila u mogućnosti proširiti paletu tih stvari.

Na kraju krajeva, većina poslova je neki vid trgovanja. I kad - tad će se pojaviti netko od koga ti se okreće želudac. A zbog posla ćeš morati trgovati s njim.

Da se razumijemo, ne mislim da ne treba imati granice i principe. Ja zanm do kojeg nivoa mi se može okretati želudac za posao. Dalje od toga ne ide ni za zlatnu plaću.
Zaboravljaš da političko trgovanje nije nalik na ono koje sada upražnjavaš. U sadašnjoj situaciji nemaš moć. U politici imaš. Samim time, korozivno djelovanje tog trgovanja neusporedivo je snažnije. I svi mu podlegnu, prije ili kasnije. Svi.

Žalosno je bilo gledati zadnje političke dane Vlade Gotovca, kojemu se to isto desilo. (Srećom u vrlo blagom obliku za hrvatske prilike, ali ipak...)
schmokljan

Post 21 Sep 2011, 20:23

U čitavom svijetu, ne samo kod nas, vrijedi taj prešutni dogovor između upućenih i političara "Dakle, mi ćemo lagati, ali vi znate što od nas možete očekivati (ovi koji ne znaju - njih pokušavamo pridobiti)."

Kod nas je došlo do poremećaja sa Sanaderom - naime - previše ljudi mu je povjerovalo, čak i neki koji bi trebali spadati u "upućene", a čini se i on je sam sebi, barem neke stvari.

Danas tražimo vjerodostojnost. A oni nam je ne mogu dati. Po meni, nije krivica u političarima, nego u ljudima koji od političara traže vjerodostojnost.

Moji su zahtjevi, pak, puno manji. Da ne guta samoglasnike, da ne koketira s ustaštvom, da se pristojno ponaša, te da ne shvaća politiku kao sredstvo bogaćenja. I, za kraj, da nije član HDZ-a, HDSSB-a ili nekog od HSP-ova. Ne tražim previše, a dao bih glas.
  • Information