Bas sam i ja napisao da treba biti obrnuto, i onda mi je nestao post.Gazda wrote: Kao i svaki Hrvat. Umjesto da bude obratno. Zato i jesmo u kurcu. Mahneš šahovnicom i..proračun? Šta je to?
Ili ga je ona stara komunjara Lastan pobrisala.
Bas sam i ja napisao da treba biti obrnuto, i onda mi je nestao post.Gazda wrote: Kao i svaki Hrvat. Umjesto da bude obratno. Zato i jesmo u kurcu. Mahneš šahovnicom i..proračun? Šta je to?
Ovo u cijelosti moram citirati, zato što se pitam navlas isto.Emericzy wrote:Eto s ovim tvojim komentarima također je lako izmjeriti dubinu gluposti hrvatske oporbe.
Nitko mi nikada nije uspio objasniti zašto se oporba ne trudi izgledati domoljubno. Zašto zazire od Domovinskog rata, od branitelja, od obljetnica? Što je u tim temama (na deklarativnoj i na principijelnoj razini) protivno zasadama na kojima počivaju oporbene političke platforme?
Ništa. Bježanje od deklarativnog domoljublja kardinalna je glupost, koju si jedan političar ne bi smio dozvoliti. Jedini razlog da ga izbjegava jest činjenica da se takvim domoljubljem kite HDZ i desnica. Ali, što onda? Ako će se obje strane njime kititi, domoljublje će se konačno početi podrazumijevati, prestat će biti predizborni adut i hvalabogu će konačno splasnuti na neku normalnu razinu. A ovako se umjetno održava kao znak raspoznavanja. Domoljublje=HDZ. Oporba=antihrvatstvo.
Na ovaj način, čak i oni brojni mrzitelji HDZ-a desno od političkog centra ne mogu prihvatiti oporbu i radije će apstinirati ili glasovati za HDZ stisnuta nosa.
Josipović je to, izgleda, shvatio i on čini mi se relativno vješto pronalazi put prema nekom svom deklarativnom domoljublju koje je biračima prihvatljivo a istovremeno nije nepodnošljivi kič. Zašto to SDP i ostatak oporbe nije u stanju? Zašto oni sve vezano uz domoljublje prihvaćaju s bolnom grimasom na licu? To je u najmanju ruku necivilizirano, a politički graniči s samoubojstvom.
Mislim da je tu više razloga:kukuriku » 10 minutes ago wrote:
Ovo u cijelosti moram citirati, zato što se pitam navlas isto.
Koji đavo spriječava SDP i HNS i ine da se deklariraju kao hrvati i/ili hrvatski domoljubi. Hoće li im otpast kita? Što?
Naime toga što to ne žele učiniti, puše glasova da je to fantastično.
Ne bih o tome.kukuriku » wrote:emer, imaš na avataru pijetla! jel i kukuriče?
Hocu reci, kad su u parlamentu, rade i pravu stetu. Trenutno zatvaraju njemacke nuklearke i cine drzavu jos ovisnijom o ruskom plinu i francuskoj struji.Emericzy » wrote: Hoćeš reći, kad su u parlamentu, trkeljaju i prave gluposti? Kako neobično!
Umjesto o ruskom kavijaru i francuskom vinu. Da, znam, zeleni su budale. Ali, tko nije, dragi moj JPK? Tko nije? Ima li koga na političkom obzoru modernog svijeta tko nije. OK, možda onaj Lula u Brazilu, ali gle, i njega maknulo. A i da nije, daleko je nama Brazil.JPK » wrote: Hocu reci, kad su u parlamentu, rade i pravu stetu. Trenutno zatvaraju njemacke nuklearke i cine drzavu jos ovisnijom o ruskom plinu i francuskoj struji.
Nema tu mjesta relativizaciji, u energetskoj politici postoje dobri i losi izbori. Francuska je odlucila biti energetski neovisna tako da se osloni na nuklearnu energiju, i danas ima vrlo jeftinu struju i najveci je svjetski izvoznik iste.Emericzy » wrote: Umjesto o ruskom kavijaru i francuskom vinu. Da, znam, zeleni su budale. Ali, tko nije, dragi moj JPK? Tko nije? Ima li koga na političkom obzoru modernog svijeta tko nije. OK, možda onaj Lula u Brazilu, ali gle, i njega maknulo. A i da nije, daleko je nama Brazil.
Oh, jesu. Ali između njih i Zelenih morao bih jako dugo razmišljati koji su manje zlo. Isto kao s Pernarom, recimo.Emericzy » wrote:A HDZ nisu kreteni? A na vlasti su koliko ono godina? Šesnaest? Sedamnaest? Pobijedili na koliko općih izbora? Pet?
Nikad neću shvatiti kako se nitko, ali nitko od vladajućih nije sjetio jednostavnom "rješavanju Pernara": trebalo je samo reći "joj, baš dobro da ste se okupili, evo, odmah ćemo sjesti s vama za stol, samo se najprije, radi uštede vremena, dogovorite i formulirajte svoje zahtjeve".Lastan » wrote:Isto kao s Pernarom, recimo.
Pa zato to valjda i nisu napraviliLord Byron » wrote: Nikad neću shvatiti kako se nitko, ali nitko od vladajućih nije sjetio jednostavnom "rješavanju Pernara": trebalo je samo reći "joj, baš dobro da ste se okupili, evo, odmah ćemo sjesti s vama za stol, samo se najprije, radi uštede vremena, dogovorite i formulirajte svoje zahtjeve".
U roku od sat vremena policija bi morala razdvajati demonstrante u strahovitoj međusobnoj tučnjavi.
Hm.Silajn » wrote:Zar nije njima sva ta traljavost najviše išla na ruku? Ono, izgledalo je na televiziji da živimo u demokraciji![]()
Pa, neka istraživanja iz kojih se može procijeniti kako će ljudi reagirati - postoje. I rade se redovno. Tko ih sve koristi, ne znam, ali Vlada ih koristi sigurno, dobar dio ih se i plaća iz proračuna.Lord Byron » wrote: Hm.
Volio bih nekad negdje saznati je li stvarno netko bio tako genijalno vidovit pa ispravno zaključio da od toga neće biti veće štete. Naime, cijela se stvar ispuhala zato što se na prosvjedima u cjelokupnom izvanzagrebačkom ostatku Hrvatske okupilo ljudi k'o na manjem vjenčanju.
Da je to krenulo sa širenjem, ne bi izgledalo lijepo na televiziji (disclaimer: mislim da je sve to skupa bilo promašeno, iz puno razloga).
Jel' se možeš ti sjetit' koji je nick imao onaj optimistični curetak koji je spominjao prosvjećivanje biračkog tijela i tako to - mislim, da joj forwardam ovo...Silajn » wrote:koji je većinski sustav vrijednosti u Hrvatskoj? Kakve su generacijske razlike? Stupanj obrazovanja? Informiranost? Društvena kohezija? (...)
Koliko se ja sjećam, taj curetak ti je poručio da ima potrebu vjerovati da se stvari mogu mijenjati na bolje, iako ciniik u njoj zna da je i ovako i onako loše, sve je loše (Kolakowski)Lord Byron » wrote: Jel' se možeš ti sjetit' koji je nick imao onaj optimistični curetak koji je spominjao prosvjećivanje biračkog tijela i tako to - mislim, da joj forwardam ovo....
Josipoviću sam prigovorila zbog populizma i samo se nasmijao i rekao da se ne isplati antagonizirati ljude zbog nevažnih stvari. I morala sam se složiti. Milanoviću sam spočitnula da je antipatičan biračima (ne sjećam se sad u kakvu sam formu to zamotala da ne zvuči ovako direktno) pa se nafurio, što nije poželjna reakcija mudrog političara, od njih očekujem da me pokušaju pridobiti. Meni je domoljublje isprazni sentiment, nudiš ga kad ne pružaš ništa bolje i/ili kad to bolje spremaš sebi u džep. Ne znam ni sama bih li posezala za njim da sam u poziciji lidera stranke.Emericzy » wrote: Josipović je to, izgleda, shvatio i on čini mi se relativno vješto pronalazi put prema nekom svom deklarativnom domoljublju koje je biračima prihvatljivo a istovremeno nije nepodnošljivi kič. Zašto to SDP i ostatak oporbe nije u stanju? Zašto oni sve vezano uz domoljublje prihvaćaju s bolnom grimasom na licu? To je u najmanju ruku necivilizirano, a politički graniči s samoubojstvom.
Stvar je u tome da pametan političar, mislio on/ona o domoljublju kao ispraznom ili manje ispraznom, sentimentalnom ili racionalnom, ne bi trebao suditi po sebi misli li pridobiti glasove većine.Margarita » wrote:Meni je domoljublje isprazni sentiment, nudiš ga kad ne pružaš ništa bolje i/ili kad to bolje spremaš sebi u džep. Ne znam ni sama bih li posezala za njim da sam u poziciji lidera stranke.
Nikada nisam u ništa 100% sigurna.Lord Byron » wrote:Ti si baš sigurna u radost svojeg bavljenja politikom? Hm.
Politika je, nužno, i trgovanje - i to ne trgovanje sa sebi sličnima, nego trgovanje s ljudima s kojima ne bi sjela u isti tramvaj. To što vjeruješ da znaš što i kako treba, to što vjeruješ da ne bi podlegla izazovima korupcije, opsesijom moći i tako to - to je predivna teorija. Ali, i dalje je teorija.
Osim u nekoj situaciji apsolutne moći i vlasti ("It's good to be the king!"), svaka tvoja politička želja, koliko god pametna i pravilna bila, može se ostvariti samo trgovanjem. I onda se u trenu nađeš u situaciji da, uime te i takve trgovine, pristaješ na stvari od kojih ti se stišće želudac.
Lord Byron » wrote: Nikad neću shvatiti kako se nitko, ali nitko od vladajućih nije sjetio jednostavnom "rješavanju Pernara": trebalo je samo reći "joj, baš dobro da ste se okupili, evo, odmah ćemo sjesti s vama za stol, samo se najprije, radi uštede vremena, dogovorite i formulirajte svoje zahtjeve".
U roku od sat vremena policija bi morala razdvajati demonstrante u strahovitoj međusobnoj tučnjavi.
Deklarativnom domoljublju ne bi trebalo biti mjesto na koliko-toliko urednoj političkoj sceni, ali u demokratskoj smo politici mi još uvijek na stupnju jednostaničnih organizama. Zato je normalno da se argument domoljublja žilavo drži na javnoj sceni. Dok on jest tu, idiotski je da ga politički lideri ignoriraju.Margarita » wrote:Meni je domoljublje isprazni sentiment, nudiš ga kad ne pružaš ništa bolje i/ili kad to bolje spremaš sebi u džep. Ne znam ni sama bih li posezala za njim da sam u poziciji lidera stranke.
Zaboravljaš da političko trgovanje nije nalik na ono koje sada upražnjavaš. U sadašnjoj situaciji nemaš moć. U politici imaš. Samim time, korozivno djelovanje tog trgovanja neusporedivo je snažnije. I svi mu podlegnu, prije ili kasnije. Svi.nemam pojma » wrote:
Nikada nisam u ništa 100% sigurna.
Ali da, mislim da bi se s radošću bavila politikom u normalnoj zemlji.
I sada trgujem s ljudima od kojih mi se okreće želudac. I pristajem na stvari na koje mogu pristati samo i isključivo zbog posla. Pa vjerujem da bih, za "bolje sutra" moje djece, države, a i same sebe, bila u mogućnosti proširiti paletu tih stvari.
Na kraju krajeva, većina poslova je neki vid trgovanja. I kad - tad će se pojaviti netko od koga ti se okreće želudac. A zbog posla ćeš morati trgovati s njim.
Da se razumijemo, ne mislim da ne treba imati granice i principe. Ja zanm do kojeg nivoa mi se može okretati želudac za posao. Dalje od toga ne ide ni za zlatnu plaću.
Users browsing this forum: ClaudeBot, Google [Bot], GPTBot and 0 guests