15. O - prosvjed

Stare teme i začeci foruma
klonka

Post 18 Oct 2011, 13:11

Mrzim indiferentne :mig:

Bahatost, glupost, agresivnost i zlo pobjeđuju baš zato što računaju na apatičnost.
Ze. » wrote:Najvjerojatnije će se desit opća glad, žeđ i neimaštvo. Osim za par gradova-državica u kojem će ostati ista elita koja i danas kroji sudbinu svijeta.
Kako se može desiti ako kao jedan od 99% imaš mogućnost kontrole nad time da se ne desi? I... u redu bi ti bilo da se desi?

Mislim, ja znam da sad ovdje ispadam neki nepopravljivi idealist i utopist. Nisam. Ne mislim da se može izboriti za to da nam bude bolje. Ali mislim da se može i treba boriti za to da nam ne bude gore.

gonj špadi
Morticia

Post 18 Oct 2011, 13:14

A što ja znam, kad se sjetim kako sam se prošle zime smrzla k'o pička pičketina prosvjedujući na onom Mostu branitelja među svega 50-ak ljudi dođe mi slabo.
I nekako me stvarno prođe volja.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Ze.

Post 18 Oct 2011, 13:15

Morticia » wrote:A što ja znam, kad se sjetim kako sam se prošle zime smrzla k'o pička pičketina prosvjedujući na onom Mostu branitelja među svega 50-ak ljudi dođe mi slabo.
I nekako me stvarno prođe volja.
Ne laži, bilo nas je barem sedamdeset! :rofl: :rofl:
vrrrlet

Post 18 Oct 2011, 13:15

Ze. » wrote:A vi mislite da će ova vampirska globalna oligarhija nestat od mirnih prosvjeda?

Možda, ali samo ako - prestanemo trošit njihove proizvode pa izumru. Maleni problemčić predstavlja što smo postali ovisni o njima isto koliko i oni o nama. Zapravo, ne biramo više sami što ćemo i kako trošit, već biraju oni za nas.
Točno, glavni problem nije u zlim financijskim belosvetskim institucijama (iako one jesu zle :D), nego u nama samima. Kad se kita dizala, nije bilo prosvjeda. Sada kad se kita više ne diže, sada su banke krive. A krive su jednako kao i prije par godina, ali onda ljudima nije bilo moguće objasniti da bi trebali prestati jesti toliko sladoleda.

Glede tenkova, ja ih nemam, tako da ih niti ne prizivam, a vi pomnije proučite moje postove. Nisam za revoluciju jer je kontraproduktivna. Možda ne bi bila da smo svi mi revolucionari pametni, ali da smo svi pametni, opet ne bi trebali revoluciju.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Morticia

Post 18 Oct 2011, 13:17

Ze. » wrote:
Ne laži, bilo nas je barem sedamdeset! :rofl: :rofl:
:rolleyes:
Naravno.
I većina je žderala hamburgere.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Ze.

Post 18 Oct 2011, 13:20

klonka » wrote:Mrzim indiferentne :mig:

Bahatost, glupost, agresivnost i zlo pobjeđuju baš zato što računaju na apatičnost.

Kako se može desiti ako kao jedan od 99% imaš mogućnost kontrole nad time da se ne desi? I... u redu bi ti bilo da se desi?

Mislim, ja znam da sad ovdje ispadam neki nepopravljivi idealist i utopist. Nisam. Ne mislim da se može izboriti za to da nam bude bolje. Ali mislim da se može i treba boriti za to da nam ne bude gore.
Može ti biti bolje. Samo se prepusti konzumerizmu i generičkim lijekovima protiv depresije. Mislim da je Brave New World poprilično pogodio smjer civilizacijskog 'napretka' (naravno, ako se prije ne iscrpe resursi).

Uostalom, ne pobjeđuju bahatost, agresivnosti glupost. Pobjeđuje, naprotiv, lukavost, prepredenost, inteligencija, obrazovanje i, da, zlo i sebičnost - sve u jednom paketu. Oni koji to nemaju grcaju dolje u blatu.
vrrrlet

Post 18 Oct 2011, 13:28

klonka » wrote:Mrzim indiferentne

Staviti ćemo ustavnu klauzulu kojom zabranjujemo Yellowstoneu da eksplodira? :D

Borba, borba... mijenjam svoj mikrokozmos, i to je otprilike sve što mogu. Borim se čekićon, a razglas koristim za muziku uz rad, govora mi je dosta. Ako su i pametni, nebitni su, pošto ih shvaća par posto ljudi.
Ze.

Post 18 Oct 2011, 13:29

vrrrlet » wrote:
Točno, glavni problem nije u zlim financijskim belosvetskim institucijama (iako one jesu zle :D), nego u nama samima. Kad se kita dizala, nije bilo prosvjeda. Sada kad se kita više ne diže, sada su banke krive. A krive su jednako kao i prije par godina, ali onda ljudima nije bilo moguće objasniti da bi trebali prestati jesti toliko sladoleda.

Glede tenkova, ja ih nemam, tako da ih niti ne prizivam, a vi pomnije proučite moje postove. Nisam za revoluciju jer je kontraproduktivna. Možda ne bi bila da smo svi mi revolucionari pametni, ali da smo svi pametni, opet ne bi trebali revoluciju.
Ne bi nitko ni "a" rekao da nije krize. Nikom ne bi smetalo što se neke tamo zle institucije bogate, jer vidi - imam stan, auto (ili dva), plazmu i pun frižider, ne razmišljam o tome!

E, sad je puklo, sad je sranje, sad je vidi ove zlikovce što nam rade. Ko da nisu jučer, prekjučer ili prije 10 godina. Sad kad imamo gaće na štapu, sad se borimo protiv nepravde u svijetu.

Fak, upravo sam ponovio tvoj post. :rofl: :facepalm:
klonka

Post 18 Oct 2011, 13:30

Think globally, act locally. :mig:

Pa, meni je drago da je ljudima kriza došla do grla i da ih je tako približila onima kojima je uvijek bila kriza. I uopće ne mislim da je to što su nekad imali i trošili kao pijani milijarderi razlog da im se izrugujem što danas protestiraju. Da barem oće i drugima tako doć iz guzice u glavu.

Image
gonj špadi
vrrrlet

Post 18 Oct 2011, 13:39

klonka » wrote:Think globally, act locally. :mig:

Pa, meni je drago da je ljudima kriza došla do grla i da ih je tako približila onima kojima je uvijek bila kriza. I uopće ne mislim da je to što su nekad imali i trošili kao pijani milijarderi razlog da im se izrugujem što danas protestiraju. Da barem oće i drugima tako doć iz guzice u glavu.

Image
Pa neka emigriraju iz Amerike u Hrvatsku. Tu je zdravstvo bolje, i većina ima svoje kuće i stanove.
klonka

Post 18 Oct 2011, 13:43

Zdravstvo koje ćemo privatizirati i plaćanje visokog obrazovanja koje ćemo uvesti na mala vrata zajedno s ukidanjem stipendija i uvođenjem studentskih kredita u bankama, je li o tome govorimo? I o onim kućama i stanovima koji su od društvenog vlasništva otkupljivani za male pare?
gonj špadi
Ze.

Post 18 Oct 2011, 13:45

Neka ljudi protestiraju, samo ... we have bigger fish to fry.
Ova sprdnja od naše vlasti i dalje sjedi gore. Ok, maknut će se, ali pogledaj točno što su sve morali napraviti da ne dobiju izbore (dobro, taj dio nadam se nije upitan, jer ako opet dobiju... :facepalm:)
Nemamo mi problema sa globalizacijom, već sa općom pljačkom. A moj doprinos antiglobalizacijskom pokretu bit će na EU referendumu.

PS. Pojašnjenje ovog o pljački - koristi se model "privatiziraj sve", as seen on american TV, kao krinka za rasprodaju svega, trpanje love u džep i krpanje nesposobnosti (svaka strana korporaciju izvoza naše državnike kao malu djecu). Ja sam oduvijek za socijalistički pristup privatizaciji - dakle, ima grana djelatnosti koje treba privatizirati i one koje se privatizirati nipošto ne smiju (voda, energenti, zdravstvo, školstvo...).

Privatizirat ćemo sve jer glasamo za stranku koja sve hoće privatizirati. Onda kad se to desi, onda će ti isti glasači u čudu zavapiti - kako, zašto?!
schmokljan

Post 18 Oct 2011, 13:50

Nisam indiferentan, klonka, vjeruj mi, intenzivno mrzim HDZ, lažne branitelje, liječnike koji uzimaju novce od pacijenata, profesore koji prodaju ispite, dilere drogom i obiteljske nasilnike...Ali, ne vjerujem, bogme, niti ekipi koja živeći na državnoj sisi zaziva neku revoluciju. Ne vjerujem ekipi s FFZG-a, koja tijekom cijelog svog postojanja nije bila u stanju osmisliti kolegij zvan "Krležologija". Ne poznaju Krležu, a vodili bi revoluciju. Pih!

Meni je taj Kapović samo ekvivalent ekipi iz HRAST-a koja zaziva desničarsku revoluciju, a uposlenici su MVP-a i MORH-a. Fakof, braćo mila! Vjerodostojni ste k'o Kosorica kad priča o borbi protiv korupcije.
vrrrlet

Post 18 Oct 2011, 13:50

klonka » wrote:Zdravstvo koje ćemo privatizirati i plaćanje visokog obrazovanja koje ćemo uvesti na mala vrata zajedno s ukidanjem stipendija i uvođenjem studentskih kredita u bankama, je li o tome govorimo? I o onim kućama i stanovima koji su od društvenog vlasništva otkupljivani za male pare?
Joj daj ne drami. Tko se ovdje uopće i obrazuje, par posto stanovništva. A ako se i obrazuje, zaista ne znam za šta se obrazuje, posla nema više ni za ferovce.

Bilo bi zgodnije da ne privatiziramo zdravstvo, ali tada ne bismo imali novaca za kupnju fensi mobitela i laptopa, jer zdravstvo košta, a mi imamo prioritete.

I sami smo glasali za pljačku samih sebe '91. Tko nas jebe.
klonka

Post 18 Oct 2011, 14:06

schmokljan » wrote:Meni je taj Kapović samo ekvivalent ekipi iz HRAST-a koja zaziva desničarsku revoluciju, a uposlenici su MVP-a i MORH-a.
Pa jeboga ja, što se zamaraš s Kapovićem i HRAST-om? Hoćeš li da to bude tvoja revolucija ili njihova? Ima i meni tamo ljudi koje ne mogu smisliti i ne slažem se sa svim idejama, upravo me to neslaganje i tjera na ulicu. Zašto da dozvolim da umjesto mene govori netko drugi?
Ze. » wrote: Privatizirat ćemo sve jer glasamo za stranku koja sve hoće privatizirati. Onda kad se to desi, onda će ti isti glasači u čudu zavapiti - kako, zašto?!
Nemaš izbora. Osim ultradesničara, svi se zalažu za privatizaciju. Možeš jedino na ulicu. :D
gonj špadi
Ze.

Post 18 Oct 2011, 14:11

klonka » wrote:

Nemaš izbora. Osim ultradesničara, svi se zalažu za privatizaciju.
Ne znam da li baš trebaš biti ultradesničar da privatiziraš vodu, struju i energente, da ne pričamo zdravstvo i školstvo? Zapravo, za SDP ovih dana uopće ne znam što misle. Mislit će što bude potrebno da misle, najvjerojatnije.

Jesam ja za privatizaciju, ali do određene, razumne granice. Jer i na te resurse koji život znače barem donekle odlučuješ glasanjem.
schmokljan

Post 18 Oct 2011, 14:23

Otkud sad da je SDP za privatiziranje zdravstva? Nikad čuo. A za privatiziranje HŽ-a sam i ja.

I nema revolucije, ako želiš promjene moraš osnovati stranku i izaći pred birače. Pa onda izglasati obvezne referendume putem SMS-a o svim iole bitnijim pitanjima, recimo.
klonka

Post 18 Oct 2011, 14:30

Zdravstvo nisam gledala, ali program za visoko obrazovanje im je isti kao i HDZ-ov. Besplatno za "izvrsne" nije besplatno. Nemam volje dvije i po godine tupiti zašto nije i teško će mi biti glasati za takve. Ne znam zašto onda i zdravstvo ne bi imalo sličnu klauzulu.

Iskustvo privatizacije željeznica u drugim zemljama (konkretno, u Britaniji) pokazalo je da se ne ulaže u infrastrukturu i da se gase "neprofitabilne" linije čime se ruralniji dijelovi zemlje samo dodatno odsijecaju od razvijenijih. Kod nas ih se želi privatizirati pod krinkom neprofitabilnosti i činjenice da se iz HŽ-a izvlače gomile para, a ista je stvar kao i s HEP-om ili škverovima - radi se na sustavnom upropaštavanju od strane onih koji bi privatizirali. Iscicaju se sve pare, firma se uvali u dugove, stanje se proglasi neodrživim i onda se odbacuje.

Protiv. :kava:
gonj špadi
Ze.

Post 18 Oct 2011, 14:48

Visoko obrazovanje ko visoko obrazovanje. Kad sam ja studirao, valjda 50% ljudi upisalo je faks iz znatiželje, jer su mogli.

Nigdje znanje nije besplatno, barem ne ono visokospecijalizirano. Slažem se da izvrsnima, a socijalno ugroženima treba omogućiti besplatno visoko školovanje. Na taj način daješ priliku svatkome tko to želi. Ali, nisam baš prodan u pogledu besplatno studiranje za sve i svakoga u trenutnoj situaciji. U svakom slučaju mislim da ova država ima daleko ozbiljnijih problema i daleko previše diplomiranih ekonomista.
klonka

Post 18 Oct 2011, 14:50

Smanji kvote, povisi kriterije na prijamnim ispitima, ali ne uvjetuj studiranje financijskim mogućnostima. Neka studira 20 ljudi, ali 20 koji vrijedi, a ne 20 koji imaju para.
gonj špadi
Ze.

Post 18 Oct 2011, 14:58

klonka » wrote:Smanji kvote, povisi kriterije na prijamnim ispitima, ali ne uvjetuj studiranje financijskim mogućnostima. Neka studira 20 ljudi, ali 20 koji vrijedi, a ne 20 koji imaju para.
Pa nešto slično. Ako netko zbilja želi, a nema para, uvijek može zadovoljiti razinu za besplatan upis.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 18 Oct 2011, 15:05

klonka » wrote:Smanji kvote, povisi kriterije na prijamnim ispitima, ali ne uvjetuj studiranje financijskim mogućnostima. Neka studira 20 ljudi, ali 20 koji vrijedi, a ne 20 koji imaju para.
Oni koji nemaju para ne vrijede. Da vrijede imali bi para.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
klonka

Post 18 Oct 2011, 15:24

Ze. » wrote:Pa nešto slično. Ako netko zbilja želi, a nema para, uvijek može zadovoljiti razinu za besplatan upis.
Nije slično. Razine za nebesplatan upis ne smije biti. Zašto bi onaj koji ima para imao veća prava upisati fakultet od onoga tko je jednako "glupav" ili pametniji, ali ne dovoljno pametan da bude u prvih 10%, ali nema para za razliku od svog kolege?

Razina za besplatan upis smanjivala se od 80% na 50%, a danas ti je svedena na linearno plaćanje. Prvih 10% ne plaća, a ostali prema zaslugama. Tako se na mala vrata uvodi plaćanje za sve.

Neka onda studira onih 10%, ali neka studira tako da ih se financijski ne opterećuje. Ako država misli da ih treba biti više, neka plati. Ako misli da ih je previše, ajoj, gle, nije li to baš ona golema brojka nezaposlenih ekonomista s burze koje smo pustili da studiraju preko kvote jer smo odlučili biti pohlepni i naplaćivati studij?

Danas govorimo o 6.000 ili 10.000 kuna, sutra ćemo o 30.000, a prekosutra o 100.000.
gonj špadi
Morticia

Post 18 Oct 2011, 15:25

Slažem se sa klonkom, u potpunosti.
Strašno je da obrazovanje bude luksuz koji će si moći priuštiti samo bogati. Strašno.
Ze.

Post 18 Oct 2011, 15:45

Zašto ne bi bilo razine? Ta razina je po meni ona razine za ljude koji bi trebali studirati, to bi i trebali biti ljudi koji će završiti fakultet.

Školovanje košta i onu kvotu, odnosno razinu željnih i pametnih koja se upiše će subvencionirati država. Ostali po želji i mogućnostima. Isto kao što su i dobri studenti (u principu) dobivali domove, ostali su morali plaćati stanove. Nemali broj si to nije mogao priuštiti i vratili su se kućama. Da li im je država trebala platiti iste? Možda. Da li je to bilo ostvarivo? Teško.

Smatram da osnovno i srednješkolsko obrazovanje treba biti besplatno. Zašto i fakultet? Je li on toliko nužan, neophodan i za život bitan? Zar ga baš svatko treba imati?

Naravno, ne kažem da je to nešto ekstra etički ili moralno čist postupak. Da, ovi s više para moći će se okušati u studiranju jer imaju para. U takvom svijetu (i državi) živimo. Takvo obrazovanje zaista košta. Država nema para za apsolutno ništa, pa tako ni za socijalno studiranje s velikim upisnim kvotama.
  • Information