Teški ljudi za teška vremena
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Izjasnio se već, nije li? Samo prigovara. 
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
miki, poslije određenih riječi&nastupa svaka komunikacija se prekida i ne samo na nivou foruma. vi ste nastavili. šta da mislim o tome?
sve topničke nisam pročitao, nije ni bilo potrebe, bar ne u ovom trenutku.
temu sam postavio naprečac, pod određenim utiscima i, posljedično - ne baš dobro. momenat kada sam zatražio ozbiljnost&apstrakciju.. ček, partizan dade gol
pitanje koje sam postavio je ciljalo na malo dublje promišljanje o tome šta je dobar forum, kako se uspostavlja i kako se održava.
istorija se ponavlja, ne zato što je ljudi ne poznaju, nego zato što iz nje ništa nisu shvatili.
imamo iskustvo fhr-a, imamo arhiv s lijepom istorijom jedne propasti. želite li bolji forum, nema vam druge nego zasukat rukave i razmrdat vijuge.
apstraktno razmišljati znači prepoznavati i odbacivati suvišnost. znači poopštavati stvar sve do mjere potrebnog razumijevanja za dobar kret u suprotnom smjeru, u smjeru konkretizacije.
didi kaže: daj čovjeku vlast da bi vidio kakav je. ok, vrijedi, ali šta imamo od toga? praksa će svakako pokazati nečiju kadrost, ali na osnovu čega se bira kadar?
stič reče da je problem u krivom kadru zbog opterećenosti ličnim odnosima.. šta ćemo s tim? biraćemo kadar koji nema lične odnose s drugima? apstrahovati je nužnost.
dakle, kada posmatrate the upise, ili kada se prisjećate nekih the trenutaka, odvojite izjave od konkretnih ljudi. i sebe posmatrajte s distance. posmatrajte pristupe i nastupe, posmatrajte način komunikacije. posmatrajte bilo šta što vam padne na pamet da bi moglo biti dobra prizma za bolje razumijevanje ili uopšte detektovanje problema foruma. zatomite sve što znate o bilo kome i pasirajte.
izaći će već nešto na osnovu čega će se postavljati bolja pravila i upute, na osnovu čega će se lakše i kvalitetnije moderirati, a samim tim i učestvovati na forumu.
ja mogu iznositi svoje vizije dobrog foruma, dobrog načina moderiranja.. općenito baviti se time & diskutovati o tome, no bez zajebancije.
..za zajebanciju su svi drugi topici.
- Stitch
- Head Honcho
Ali dovoljno će biti da budućim moderatorima ponudimo alkotest. Nije Didi zalud u potpis stavila ono: "Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!" - ima to svoje razloge. 
Potpisi su za budale.
alkotest u užem smislu ne pije vode. pod alkoholom se jako lijepo druži po klubovima, mada znam i lika koji je autom (namjerno) uletio u jedan.
o širem smislu ništa nisi rekao.
..ti bi priču o uzrocima ratova u kontekstu 2. svjetskog sveo na: ako vidite tipa s brčićima - jebite mu mater.
o širem smislu ništa nisi rekao.
..ti bi priču o uzrocima ratova u kontekstu 2. svjetskog sveo na: ako vidite tipa s brčićima - jebite mu mater.
- Stitch
- Head Honcho
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Zašto? Tko hoće komentirati, neka komentira. 
Potpisi su za budale.
nije lako i ne samo zbog nedostatka vremena. maločas se probudih i prve misli su mi bile vezane za undu i za tebe. evo, ti si se javila.
za početak, iznenadilo me je što treba objašnjavati misaoni nivo diskusuje kad je već eksplicitno naveden. to me je demoralisalo jer sam se pitao kako je moguć razvoj teme kada nema preduslova. eh, a kako nema preduslova kad smo ljudi, preduslov nam je imanentan..
dakle, imam problem sa izražavanjem; nisam kadar izbaciti plahtu za kratko vrijeme i, jbga, nisam spreman baviti se ovim ako nećete i vi.
dona, u arhivi sam naišao na tvoje upise kojima si lijepo skrenula pažnju na jedan, možda i ključni, detalj lošeg i odbijajućeg forumašenja, a kojem su mnogi skloni. (da te eksplicitnije ne pozivam na učešće
jasno, svi su dobrodošli.
dakle, da malo osvijestimo probleme, da probamo bolje razumjeti i sebe i druge. prođite kroz par tema u arhivi - ima se mnogo toga vidjeti.. entuzijazam prilikom mikijevog preuzimanja foruma, pičkaže iz februara, solidarnost po lastanovom odlasku..
a sve skupa ljudska mizerija - ne zbog eventualnog sranja, nego zbog gluposti koja nas limitira na kružne putanje..
unda bi stvari svodio na krug, intimno se nisam slagao.. možda zbilja ne možemo bolje, ali neki romantik, vjernik u meni, šta li, ipak bira spirale..
- MmeTipfeler
Ja sam rekla što sam imala: ne sviđa mi se nepoštovanja principa, nepoštovanje protokola, a posebno mi se, kada malo bolje razmislim, ne sviđa što sada ispada da su pravila (s čijim sam se sastavljanjem svojevremeno sama zajebavala) poslužila da se s Trkeljanja maknu pojedini forumaši.
Međutim, držim se glavnoga pravila: nijedan forum nije vrijedan mojih živaca. I ne samo forum. Kada mi dojadi, kada mi postane besmisleno, dignem se i odem.
Inače, ono što mene zapravo najviše privlači kod forumâ jest njihova apstraktnost. Ne vidiš osobu s kojom razmjenjuješ postove, ne znaš ništa o njoj, čak ni je li muško ili žensko, nego čitaš ono što piše, što govori, kao i između redaka. Zato najradije izbjegavam upoznavanje uživo, osim ako u pitanju nisu neki zajednički interesi.
Uglavnom, mene ovaj slučaj više ne zanima. U Stitchovim ste rukama.
stvari se (često) moraju tjerati do nivoa prostih rečenica - jer šum u mislima, šum u komunikaciji. a to baš i ne ide jer će se uvijek naći neko ko će se postaviti s visine, dakle staviti u ulogu znajućeg & omalovažavajućeg. kud to vodi - jasno je.MmeTipfeler wrote: ↑04 Nov 2017, 12:36Ja sam rekla što sam imala: ne sviđa mi se nepoštovanja principa, nepoštovanje protokola, a posebno mi se, kada malo bolje razmislim, ne sviđa što sada ispada da su pravila (s čijim sam se sastavljanjem svojevremeno sama zajebavala) poslužila da se s Trkeljanja maknu pojedini forumaši.
komuniciranje s poštovanjem je nužnost.
načini moderiranja moraju biti zapisani; slijede iz promišljanja o tome kakav se forum želi i kako se to postiže. prosto i jasno. struktura, jel. a hajd sad da pogledamo konkretan primjer - posljednje preuzimanja trkelja. entuzijazam, hajp, priča o raspodjeli funkcija.. pravi se nešto, a ne zna se baš šta; pojedinac se bavi načinom moderiranja, a drugi uskaču tu i tamo, na ove ili one načine - često ružne. jbga, hajp vlada, ide se iz previda u previd.
mme, rekao bih da je tvoj posao unaprijed bio osuđen na propast. jesi li znala tačno kakav se forum želi? jel se komuniciralo o tome? jel se komuniciralo o načinima komunikacije? šta je proizašlo iz toga?
znam, jbga, svi su odrasli, svi sve znaju; ispodrazumijeva se hrpa stvari i onda se dobije.. šta se dobije.
ma jasno, nego, man se živciranja.. pa igramo se, zar ne?Međutim, držim se glavnoga pravila: nijedan forum nije vrijedan mojih živaca. I ne samo forum. Kada mi dojadi, kada mi postane besmisleno, dignem se i odem.
- MmeTipfeler
Pa, gle, uglavnom se nije htjelo nikakav forum, a da ipak ostane forum. Apsurdno, ali istinito: da nitko prstom ne mrdne, a da se postovi sami pišu, a novi članovi samo hrle ovamo. Miky se snalazio kako se snalazio u tehnikalijama, ja nešto malo bolje od njega, a dvojica tadašnjih globalnih moderatora ili se nisu snalazili ili su se pravili blesavi. Stitch je uskočio kao pomoć iz prijateljstva prema meni jer ja jednostavno ne znam ni izdaleka toliko koliko on zna. I onda se sadržaj foruma na neko vrijeme sve na pičkaranje i baniranje kako je kome palo na pamet. Mene zbrka umara pa sam predložila Mikyju da ustanovimo pravila ponašanja, kako za forumaše, tako i za admine i modove, a on je rekao "sastavi". Ja sastavila pa smo adminsko-modovski počeli o tome raspravljati. Prva je reakcija bila "ne trebaju nam nikakva pravila". Onda smo se dogovorili za javnu raspravu koju si pročitao u Arhivu. Sadašnja pravila rezultat su prvobitnoga prijedloga i predloženih izmjena. Što ih se Stitch ne želi držati, nego ide prečicom jer mu je tako praktičnije, više nije moj problem. Preuzeo je forum od Mikyja pa neka radi što hoće.Zmaj021 wrote: ↑04 Nov 2017, 14:47mme, rekao bih da je tvoj posao unaprijed bio osuđen na propast. jesi li znala tačno kakav se forum želi? jel se komuniciralo o tome? jel se komuniciralo o načinima komunikacije? šta je proizašlo iz toga?
znam, jbga, svi su odrasli, svi sve znaju; ispodrazumijeva se hrpa stvari i onda se dobije.. šta se dobije.
Ne uzrujavam se ja. Što bih se uzrujavala? I am not amused.
Kao što već negdje rekoh, ja sam legalist: propisa, zakona, pravila ili se držimo ili ih mijenjamo. Ne kršimo ih. I za ovaj stav nipošto nije kriv autor politološke knjižurine koju prevodim već tko zna od kada...
- MmeTipfeler
E, sad, to je tvoje tumačenje, a u tuđe se brakove ne miješam.
P. S. Ja sam jasno i glasno na Moderatorskom rekla da ne želim ovdje detaljno pisati. Sam je Stitch neizravno rekao: "piši".
- Stitch
- Head Honcho
Tvoja je slika prilično uska. Hajdemo je proširiti: treba li forum poput Trkeljanja, s desetak stalnih posjetitelja, biti toksično mjesto? A bio je takav dok su Judolino i Leteća pisali ovdje. Trebamo li svi mi biti njihovi taoci? A bili smo, jer smo im dopuštali da rade što god žele. To je prvo.MmeTipfeler wrote: ↑04 Nov 2017, 18:14Ja sam jasno i glasno na Moderatorskom rekla da ne želim ovdje detaljno pisati. Sam je Stitch neizravno rekao: "piši".
Drugo, po kojem su pravilu Judolinu smanjene ovlasti? Nema ga, odlučili ste tako Miki i ti. I umjesto da to jasno i glasno kažete, izvlačili ste se na sustav. Koji sam mogao „popraviti“ da je itko od mene takvo što zatražio – ali nije. Bavljenje unutarnjim uređivanjem foruma, tj. postavljanjem moderatora i administratora, prepustio sam tebi. I nisam se miješao. Tada ti, zanimljivo, nisu smetale „vlasničke odluke“ i „praktičnost“.
Treće, ostavimo li po strani Judolinove mane, upravo je taj potez izazvao cijeli sukob. Umjesto da čovjeku u facu velite: „Nemaš smisla za moderiranje, nagao si i nasilan i rješavaš privatne razmirice banovima – zato te smjenjujemo“, odlučili ste sve izvesti skrivećki i, ako baš hoćeš – kukavički. Malo ti je kasno za predavanja o transparentnosti i korektnosti.
I napokon, četvrto – zašto uopće potežeš pitanje vlasništva? Jest, vlasnik sam domene i servera. Jesam li ikad ikome zbog toga rekao: „Tu sam ja šef, bit će onako kako kažem i nikako drukčije“ – i na otvorenom i na zatvorenom dijelu foruma? Nisam, je li tako? Upravo suprotno, razgovaram s vama, dogovaram se s vama. Nismo jednom spomenuli da Trkeljanje treba „kultivirati“, zar ne? Nisam li, uostalom, kazao da trebam više vremena za pripremu i da poslovne, razvojne i druge planove NEĆU objavljivati?! Već mjesec i pol uređujem klub, prije toga rješavao sam firmu – trenutačno mi udruga, neprofitna organizacija pod čijom bi se kapom forum trebao širiti i financirati, nije u fokusu. I o tome (još) ne treba drviti.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Nema "općenitih grešaka". Trkeljanje je savršen forum. 
- Stitch
- Head Honcho
Pisati? Misliš ono: dođeš, nadrljaš post i odeš?
Provedi po nekoliko sati ovdje svaki božji dan pokušavajući unaprijediti, poboljšati Trkeljanje na svim mogućim razinama. Pitat ću te tada za pogreške.
Potpisi su za budale.
stič, stani ba, osvrni se malo.. nije samo upri - šta ako upireš ukrivo?
(opet oštriš kandže.. ukinite taj smajli i forum će procvjetat
-
- Information
-