Aj da vidimo koliko ste pametni...

Stare teme i začeci foruma
Emericzy

Post 13 Sep 2013, 14:33

MightyMe » wrote: Da je u pitanju neko drugi, ovo bi doživio samo kao glupo trolanje.
Hvala na komplimentu. Ne, nije bilo trolanje. Samo je trebalo logički razmišljati.

Emericzy

Post 13 Sep 2013, 14:38

MightyMe » wrote:Onda opet nije odgovor beskonačno. Jer mješavini vode i leda ne možeš dovest beskonačno topline. Jer kad bi to pokušao nakon što dovedeš količinu topline koja je Q = m*lambda, mješavina prestane postojat. Derfor, odgovor beskonačno je netočan.
Ne govori se o apsolutnoj količini topline, nego specifičnoj.

Dakle govorimo o količini topline koja je potrebna da bi se temperatura određene količine konglomerata leda i vode podigla za jedan stupanj.

Budući da je temperaturu konglomerata leda i vode na normalnom tlaku i gravitaciji nemoguće maknuti od nule, ta je količina topline beskonačna.

Jedino što možeš postići je da otopiš led. A onda više nemaš konglomerat leda i vode nego vodu. A voda je nešto drugo.
MightyMe

Post 13 Sep 2013, 15:34

Emericzy » wrote: Ne govori se o apsolutnoj količini topline, nego specifičnoj.

Dakle govorimo o količini topline koja je potrebna da bi se temperatura određene količine konglomerata leda i vode podigla za jedan stupanj.

Budući da je temperaturu konglomerata leda i vode na normalnom tlaku i gravitaciji nemoguće maknuti od nule, ta je količina topline beskonačna.

Jedino što možeš postići je da otopiš led. A onda više nemaš konglomerat leda i vode nego vodu. A voda je nešto drugo.
Okej. Nema tu puno logike koliko semantike(valjda se to tako kaže. :misli: ). I ja i Kar smo govorili o situacijama i nakon. Da te zanima isključivo mješavina vode i leda trebaš posebno naglasiti jer fizikalni procesi ne prestaju kad se led otopi što smo i ja i Kar uzeli u obzir. To je kada da te ja pitam gdje ćeš izmjerit kraj štapa dugog metar ako se giba 3/4 brzine svjetlosti i ako mu je početak taman na oznaci koja označava 100m od nekog ishodišta, a ti meni odgovoriš nigdje jer ne vidiš takav štap nego jedan koji je dug 0.6614m. Istina, ti si u pravu, ali to nije suština problema.

Opet, inzistiranje da je specifična toplina beskonačno nije točno. U tom slučaju specifična toplina je neodređena. Zbog toga što dijeljenje s 0 nije definirano.[latex]\frac{c}{0} \neq \infty[/latex] Iako je to agument k'o kuća, da me ne bi kritizirao da je to čista tehnička stvar evo još jedan argument. U slučaju da je to beskonačno, led se ne bi nikad mogao otopiti. Zašto? Zbog toga što bi sva toplina koju bi davao sustavu išla u svladavanje te specifične topline. Naravno, ovdje ti se čini da brkam uzrok i posljedicu, ali nisam zato jer sam definirao specifičnu toplinu tamo gdje nije definirana. Beskonačnosti su zajebana stvar i valja se služiti s njima samo kad točno znaš o čemu pričaš.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 13 Sep 2013, 15:44

Možda treba logike, ali pitanje je kao otprilike... Ilija se bacio s litice, nikad nije pao, koliko dugo pada. Odgovor je beskonačno.

Dodato glede pitanja. Latentna toplina kopnjenja je 334 kJ/kg. Kad se u sustav ubaci specifična toplina od npr. 350 kJ/kg, odnosno [latex]q>r[/latex] više ne postoji mijenjanje faze što se tiče prvog stavka termodinamike. Bez obzira što je specifični toplinski kapacitet u trenutku ubacivanja bio formalno beskonačan.
Tea Tree

Post 13 Sep 2013, 23:07

Emericzy » wrote: Rekao sam lijepo da su filozofiranje i pokušaji računanja znak neznanja. Nema se tu što računati. Odgovor je beskonačna.
Tako je. Reci ti njemu. :zubo:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 15 Sep 2013, 09:39

Okej, kad riješite aktualni problem, možete preći na sljedeći: koliko su dve babe i tri žabe?
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 15 Sep 2013, 15:21

Mislim da su sve džabe
kurvanjski avatar, a
  • Information