..split ili..svodjenje svijeta na svoju mjeru.
u splitu su citava nekadasnja globalna carstva zavrsila svoju karijeru, pa di nece bokun globalnih prsvjedica danasnjih. : D
malo sam zakasnio na prosvjed

, ne puno, ali ipak da zateknem skoro pun peristil. imao sam prije prosvjeda sastanak sa radnom revolucionarnom skupinom uz kiseli kupis i zera suvoga u onoj betulici u kruzicevoj i steta kupusa..nece valjda revolucija propast za pet minuta i radi dvije bevande? : ne zna:
malo me taj pun peristil iznenadio, mislio sam da ce bit vise pasa nego ljudi i ajd..bilo mi je drago vidjet toliko svita. doduse, tu je cekala jos najmanje jedna svadba, ali ih nisu pustali u svetog duju. zamandalilo se svetog duju, valjda iz straha od dogadjaja u rimu, to je cas posla od splitu, pa su se valjda prepali da se neko ne bi dosjetio i krenuo u povratak uzurpiranog mauzoleja pravom vlasniku.
ali, nije bilo straha za to. dapace..ali o tom poslije.
eto, malo sam isao okolo gledat koga ima, ono, kao da sam na otvorenju neke izlozbe, a ne na dispet skupu i to u sred splita. svi su tu skoro bili, svakakvog svita, sarenog..i, u tom pocetku mi je to bilo drago vidjet.
onda se malo nije znalo di ce, ko ce i sta ce, malo se nesto govorilo u megafon, pa se nije govorilo. onda su ovi sa jednog kraja peristila poceli govorti ovom s drugog kraja peristila da maknu svoje crvene zastave i slike tita. ovi to nisu makli, sto i nije neki problem. problem mi je bio to sto su ovi koji su vikali da se maknu te zastave, poslije dosli na sred peristila sa transparenticem..viva la revolucion. nista mi nije bilo jasno, ali valjda to tako treba bit.
onda je jedan poceo pivat dalmatinu, ali ga ostali bas i nisu pratili. to su bili ovi preko puta luksora, donji dom nekadasnjeg dzankijevskog peristila. svako malo su se od tamo culi povici..are, dalmacija; slanu srdelu za predsjednika; pot, cikara, zmul - draca, maslina, lazanjur..valjda, tako nesto.
pa je onda se docepao megafona sociolog profesor malenica sa prava. dvajst minuta je on govorio, super je govorio, pametno ka sta je i sam, ali u iskljuceni megafon i niko, ali niko nije rekao da ne cuje i niko mu nije htio rec da mu je megafon iskljucen i da ga treba upalit. to mi je bio jedan od boljih govora uopce koje sam do sada uopce cuo uopce.
izgleda da je to bila faza kad su snage sa pravnog fakulteta, onog poznatog pravnog fakulteta koji stanca hardkor nacionalisticke kadrove u splitu i ciji su studenti sasvim uspjesno ispizdili i onemogucili one studentske prosvjede - splitski ogranak i cija hadezeova mladez sigurnom rukom vlada splitskim studentskim vijecem.
pocelo se onda trkenjat o nekoj hrvatskoj, privatizaciji, globalizaciji, poginulim u ratu..i mislim se ja, zasto se 91. nisu nasli na peristilu prosvjedovat protiv kapitalizma, pa sad ne bi morali. onda se poceo spominjat i busic i dalje nisam htio cekat da se na prosvjedu pojave kerum, valnerica i da se prosvjedu iz svetog duje pridruzi nadbiskup barisic i isa sam ca.
..i nije mi zao sto sam bio, stvarno. u splitu je bilo izgleda vise ljudi na prosvjedima nego u tokiju, kako citam i ako sam dobro shvatio. ok, nije sad da je tokijo neko mjerilo neceg : zubo:, ali eto..
ucinio sam jos malo odjavni djir po peristilu, vidio neke ljude drage, cak sam i dezulovica vidio, davao je neku izjavu za neku televizijicu, dosta mi je angazirano djelovao i bas me zanima sta je govorio..i u to djiru su se malo culi komentari samog prosvjeda i..mogu rec, nezadovoljstvo se culo.
svjesni su ljudi svega..i manipulacije i uzurpacija prosvjeda i belaj politizacije i instrumantalizacije i lokalizacije i spinanja i jastreb predizborasenja..nemos narod zajebat. nikad nisam cuo vecu kolicinu ofrekord gundjanja i tako smislene kritike, komentara.
jednostavno, osjetio sam sljedeci korak sto se tice prosvjednog duha, u splitu barem, a to je konstruktivna i odlucna profilacija.
ako ko cita ovo po sluzbenoj duznosti, kasno mu je

. kriticna masa u splitu napokon postoji i..nije glupa. stovise, radi se vjerovali ili ne, o kriticnoj masi pameti i o kriticnoj masi volje.
ovaj prosvjed je bio dobar u najmanje tri pravca i ako je vjerovat brojcanim procjenama (a ja mislim da je broj prosvjednika bio dosta veci, bez obzira na opticku varku zatvorenog prostora peristila) radilo se o oko 500 prosvjednika. pisi tamo..njurok, toliko, rim, toliko, london, toliko, cirih toliko..split 500. 499 ako izostavimo utup malenicu. : zubo:
stavit cu poslije koju sliku i mozda jedan videjic, ali..lose je sve to napravljeno. nadam se da ce vremenom vit bolje, u fazi sam procesa zamisli plana nabave odgovarajuce video opreme kakva dolikuje mom statusu i osjecaju za vizualno. : zubo:
jos bih samo htio reci nesto sto mi je zanimljivo u veci ovih globalnih prosvjeda.
u njujorku su uhapsili ljude koji su htjeli zatvoriti svoj racun u sitibenku.
sta ce tek nas ovdje onda cekat. : rofl:
da imam sta zatvorit i ja bih zatvorio. uostalom, krajnje je vrijeme da se place i lova pocne isplacivat na ruke svima, kao nekad, a ne da samo neki zaobilaze gotovinom tokove novca koji se tako ne daju registrirati.