Ne postoji velika razlika u dva modela koje si naveo. Naime, u zapadnom modelu banka će izvršiti ovrhu nad nekretninom za koju ti je dala kredit, uzeti od iznosa za koji je stan prodan dio koji se odnosi na neotplaćenu glavnicu, a ostatak će pripasti tebi. Jedino gdje vidim mogućnost da islamski model ima prednost je ako ti je garantirano da ćeš dobiti određeni postotak od iznosa za koji je stan prodan i da banka neće imati daljnja potraživanja prema tebi; u zapadnom modelu postoji opasnost (osobito na početku) da će nekretnina biti prodana za iznos manji od neotplaćene glavnice (vidi slučaj CHF) te da ćeš u tom slučaju i dalje biti dužan banci ili da nećeš dobiti ništa novca od prodaje. No, budući da mi islamski model nije dobro poznat, možda i u tom modelu postoji takav rizik, ne znam.Lastan » wrote: Recimo, pogledaj kako izgleda stambeni kredit: digneš kredit, kupiš stan. Od kamate tijekom sljedećih 20-30 godina banci platiš 250-300% vrijednosti stana.
Ako u 29. godini od ukupno 30 više ne možeš otplaćivati kredit – banka ti uzima stan iako se dobrano već namirila.
Usporedi to s jednim od modela stambenog kredita u islamskom bankarstvu (u kojemu, među inim, ne postoji kamata): potpišeš s bankom partnerski ugovor za iznos cijene stana plus fiksnu naknadu za banku. Banka kupuje stan, ti ga otplaćuješ. Sa svakom uplaćenom ratom računa se udio u vlasništvu. Ako u nekom trenutku više ne možeš otplaćivati kredit, stan se prodaje – a novac od prodaje dijeli se između banke i klijenta u skladu s vlasničkim udjelom u stanu.
Zapadne su banke iznašle mnoge načine da cjelokupan rizik svojeg poslovanja prenesu na klijente. One zarađuju bez obzira na sve; ako i propadaju, ne nagrabuse njihovi vlasnici, već opet klijenti (pozdrav iz Ljubljane).
Evo banke, Cigane moj
Ovo je sasvim netočno. Banka ni u kom slučaju neće uzeti stan, nego će namiriti preostali dio duga svim sredstvima koja ima na raspolaganju, pa tako i stanom. Ostatak novca od prodaje stana će naravno dobiti vlasnik. Jedini rizik za vlasnika je što se stanovi na dražbama prodaju nešto ispod tržišne cijene.Lastan » wrote: Recimo, pogledaj kako izgleda stambeni kredit: digneš kredit, kupiš stan. Od kamate tijekom sljedećih 20-30 godina banci platiš 250-300% vrijednosti stana.
Ako u 29. godini od ukupno 30 više ne možeš otplaćivati kredit – banka ti uzima stan iako se dobrano već namirila.
Biti i mniti svemiropolisno
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
..koliko bi bilo dovoljno da ide ispod cijene da otkupis tako vlastiti stan i to jeftino?Emericzy » wrote: Čitaj: puno ispod tržišne cijene.
Čime? Da sam imao, ne bih bio dizao kredit u uvjetima niske inflacije...a unda » wrote: ..koliko bi bilo dovoljno da ide ispod cijene da otkupis tako vlastiti stan i to jeftino?
Otprilike. Ili je uvijek bio monopol, samo pažljivije zamaskiran. Ili nije važno.ElliQuinn » wrote: Oligopol koji teži monopolu?
- Borna Paro
Nemam pojma o matematici pa mi je lakše..
-
- Information
-