Procitala to o virtualnom zivotu, i ono emino i tvoje i ovo tu.ex anais » wrote:
Ma ko ima? Karl nema, ti nemaš, Bara je isto online, Majti doduše možda ima, a Zec vjerojatno spava dok joj se toča blitva.
Da, kuzim sto hoces reci, da nekad djelujes sam sebi blesavo jer trcis na stroj koji ce te povezati s istim takvim strojem. Ok, na njegovim krajevima su ljudi koji pisu ali je ipak izmedju velika udaljenost.
Koja nije samo fizicka, ono, ne vidis se, ne cujes, ne poznajes pa je u neku ruku lakse komunicrat, nego je tu velika mogucnost selekcije onog sto ti odgovara i dilejtiranja onog sto ti se nece citat. Cak i onih koji ti se cine dobrima pa ti radi neceg pocnu ici na zivce i tu se onda puno lakse maknut.
A jebiga, u direktnom kontaktu to ne ide tako lako, kad zivis u grupi moras postovati pravila grupe cak i kad ti se nece ako zelis biti prihvacen. Da ni ne govorim kako ti i oni najblizi i najdrazi znaju ic na zivce, idem sama sebi nekad, a di ne bi drugi.
Ali, ono sto se meni cini veci problem te virtuale je sto ona postaje zanimljivija od direktnog kontakta. Gledam moju djecu koja se druze sa svojim prijateljima najvise preko neta u slobodno vrijeme. Kad bi skolovanje postalo virtualno, od doma, kao oni sastanci preko kompa, pa se ujutro ukljucis na net u svoj razred, imas profesora koji tumaci ili pita, vidis li ne vidis druge, mislim da bi ljudi postali jos osamljeniji i asocijalniji. Danas broj takvih sve vise raste, mozda je to moj pogresan dojam, ali kao da se teze danas druziti uzivo nego sto je nekad bilo. Stovise, kao da se ne zna druziti uzivo.
Privatnost se strasno cijeni, na zivce ide bilo kakvo interesiranje o nekome, stav je ...sta te briga kako netko zivi, gledaj sebe i svoje posle, sve to dovodi do vece otudjenosti koja ne izaziva zadovoljstvo, prije frustraciju.
Nadjes se sjeban izmedju zelje za ugodom koju proizvodi druzenje i nelagode koju isto to druzenje s ljudima izaziva.
Kazu da je kreativan rad dobar za dusu, da se treba baviti necim sto mozes vidjeti kao konkretni rezultat svog rada, sasijes nesto, napravis stol, nanizes perle, posadis vrtal pa gledas kako raste ili vec nesto sto te veseli.
Samo sto je vecina stvari ljudima dosadna, oni bi zadovoljstvo bez ulozenog truda a cini mi se da to ne ide.