Herp » wrote:
A je, to je kad si sirotinja pa se moraš najist od zdjele korova, pa staviš zericu vrhnja da imaš osjećaj da si bar nešto pojeo.

..da. znam ljude koji bi vrhnje i na srdele sa gradela stavili.
da, sirotinja. opet cu ispricat po ko zna koji put. dosao umprofor ili neki drugi for u bazu u divulje. to im je bila baza za bosnu.
i, tako dosli oni, raspakirali se, vojska ko vojska, ozbiljno shvatili zadatak, dosli u ratnu zonu, postavili straze, svijet gleda na svaki njihov korak, ono..pomoc ljudima u nevolji, humanitarci s oruzjem, sve nesto plemenito, ma i bez place bi radili koliko su humani, trla, brla i tako to..
elem, jedna baka dosla van zice od te baze, brat..sparoge, zutincu, sta li vec, uglavnom ono sto mejnstrim hrvati zovu ritko na plitko, korov, ispasa za krave, itd.
strazar koji je uocio to sasvim ekstremno djelovanje, cudno djelovanje, mislim da se radilo o nekom belgijancu, nizozemcu, pod ocitim kulturnim sokom i sa iznimnom humanitarnom svijescu, nakako uspio razumjet babu da ona to bere za jest i obavijestio urgentno o tome svoje nadredjene.
ubrzo..baka bere, bere, polako..trazi..nabrala ona vec toga dosta, kad..evo dzipa hamera, skocila vojska iz dzipa i..na babu. privode je..
prepala se ona..nemojte dico, nisam ja nista napravila, kuka, place..ali, ovi neumoljivi, stavili je u dzip i goni u bazu.
u bazi pitaju da ko je, da gdje zivi, a ona jadna sve priznala i place, kuka. ovi kao da ih ne zanima, odveli je opet u taj neki dzip, kamioncin, pun vreca od brasna, konzevri, makarona, soli, mlijeka, kobasica, hambrgera, odveli je domna, iskrcali to, ostavili babu u cudu i sretni i zadovoljni, valjda, vrate se natrag, pisat, opet valjda, izvijestaj u jedinjenim narodima o aktivnostima na terenu..
eto, tako to izgleda kad neki straii vojnik dodje u dalmaciju i u panici obavijesti svoje dezurne da su ljudi ovdje gladni i da beru travu za jest i da treba te jadne ljude nahranit..
to ste se ta trava zove sparoge ili zutinica, njima je to manje vazno. sve sto ne skvici, sto ne bjezi i sto nije krumpir i kupus, to nije civilizirano jest..