enivej, evo neki su se zaželil teme sa pošićnim slasticama, pa je otvaram!
ove godine sam rano počela razmišljat o tome što ću slatko radit za pošić, al o planovima koji drugi dan!
dakle, ovo je mjesto gdje ćemo izmjenjivati recepte, slike i savjete za pošićne slastice! možda neko dobije inspiraciju za neki kolač!
meni su ove godine keksi #1, pa će tako jedna od slastica ovaj pošić bit raspuknutići! inače, prošle su godine bili jako jako popularni tamo, i ja sam ih radila 2 puta! jako čokoladni, jako sočni i mekani! i lagani za napravit!
recept-
RASPUKNUTI KEKSI:
200 g tamne čokolade
80 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo
šećer i šećer u prahu
Čokoladu otopite na pari. Prebacite ju u zdjelu za miksanje i dodajte maslac, šećer i ekstrakt vanilije pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i lagano miksajte. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao pa miješajte pjenjačom dok se sve ne sjedini. Stavite u frižider na minimalno tri sata (a može i preko noći). Žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice koje najprije uvaljajte u obični šećer pa zatim obilno uvaljajte u šećer u prahu. Kuglice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da se malo prohlade (par minuta) prije vađenja. Smjesa je dovoljna za 40ak kuglica, ovisno o veličini.

slika je moja, ofkors
napomene: potrebno je kekse uvaljati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu! zašto? smjesa je vlažna, šećer u prahu bi se namočio i otopio i kolačiči ne bi bili ovako bijeli! dakle, prvo ga uvaljate u kristal šećer da se obloži njime, a tek onda u šećer u prahu...obilno, nemojte istresati šećer s njih, što bjelji, to bolji!
pećnica nek bude dobro ugrijana, jer će se inače otopiti šećer u prahu, ako dugo budu stajali u pećnici!
kad su tek pečeni, jako jako su mekani...ostavite ih da se malo prohlade, tek onda ih premještajte...inače ćete ih masakrirat (iskustvo
i još nešto...danas je na jednom blogu cura stavila recept za ove kekse, ona ih je promijenila tako da je u njih dodala aromu naranče i ušećerenu koricu naranče! druga mi je forumašica rekla da je u njih stavljala pola kockice čokolade! dakle, ako volite neki okus sa čokoladom, možete ih nadopuniti nekim okusom! ja nisam pokušavala, ovakvi su mi fenomenalni!
eto, to je za početak! sljedeći tjedan ću keljit druge recepte koje planiram probat!
p.s. napomena za temu: naslove recepata boldajte, da je lakše nać neki recept!