Dobro.
A kako se to točno zove?
Jebala te kapula i musolini i kaligula...Morticia » wrote:Ok, onda mi mama danas kuha varivo od mesa, mrkve i graška.
Ali meso dinstano na puno kapule.
judolino » wrote: Ako ćemo pravo, Mira Vučetić navodi recepte za razne vrste uštipaka od kojih se neki prže u tavi, a neki peku na limu u pećnici. Prema tome, fritula je samo dalmatinski naziv jedne vrsta uštipaka,
Ovo nije, jer to naprosto nije ista stvar.a ista se vrsta priprema i na kontinentu, samo što tamo ne volimo talijane nego švabe pa ih zovemo krafnama ili krofnama. Buhtle su praktično ista stvar, ali obično se nečim pune i peku na limu u pećnici.
Stari ti je legenda, ne jebe se s pizdarijama.Margarita » wrote:Sve te uštipačste kerefeke moj stari zove priganice.
Pa da.judolino » wrote: Stari ti je legenda, ne jebe se s pizdarijama.
Daj, Džomba, saberi se. Sve su to uštipci, samo što ih ima više vrsta, a neke vrste imaju više naziva.m.za » wrote:
Ovo je točno.
Ovo nije, jer to naprosto nije ista stvar.
Obje (obje tri) su samo vrsta uštipka.
Također, i američke krafne s rupom tj. donuts bi bili uštipci, ali niti su to buhtle, a još manje ih možeš nazvati fritama/fritulama.
Kad smo kod fritula, za njih se tvrdi da su u Veneciju došle "zahvaljujući vezama prevedre Republike i Kine nakon povratka Marka Pola s njegovog putovanja na Daleki istok u vrijeme kužne pandemije 1348. godine"
A zašto i bi kad je napravio kćerku koja mi je uvijek draga gošća na temi?
Fritule=krafne?! Ujmeeussovo.judolino » wrote: Ako ćemo pravo, Mira Vučetić navodi recepte za razne vrste uštipaka od kojih se neki prže u tavi, a neki peku na limu u pećnici. Prema tome, fritula je samo dalmatinski naziv jedne vrsta uštipaka, a ista se vrsta priprema i na kontinentu, samo što tamo ne volimo talijane nego švabe pa ih zovemo krafnama ili krofnama. Buhtle su praktično ista stvar, ali obično se nečim pune i peku na limu u pećnici.
Tema za jezična pitanja nalazi se ovdje: https://trkeljanje.com/viewtopic.php?f=21&t=867
Zar se to smije slaviti? Kaj to nije neki poganski ritual?m.za » wrote:Nitko nije spomenuo da za krafnu postoji hrvatski naziv pokladnica
Sjetila me priča o fritulama da je vrijeme maškara.judolino » wrote: Zar se to smije slaviti? Kaj to nije neki poganski ritual?
Ja odavdejudolino » wrote: Klonka, otkud si ti?
Users browsing this forum: ClaudeBot and 1 guest