Rasizam u nogometu (i sportu općenito)

Svi smo mi izbornici
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 09 Jan 2012, 16:29

Posljednjih mjeseci svako malo iskrsne neka rasistička afera u nogometu, evo zadnji neslavan primjer: http://gol.dnevnik.hr/clanak/svjetski_n ... amota.html. Nedavni istupi 'velikih' kao što su Terry, Fabregas i Suarez, ne govore ništa dobro. Prije par mjeseci veliki šef je baš u vezi ponašanja ovog potonjeg izrekao težu glupost: http://www.youtube.com/watch?v=HI8Mm-rwZSU, ali stvari kao da su se utišale oko tog, iako je u početku bilo poziva na ostavku.

Ne znam uopće ocijeniti da li je to eskalacija u svlačionicama i na travnjacima ili samo novinari više pišu o tom. Da li su stvari prije rješavale na Blatterov način, tj. 'unutar kuće', a sad je nekom prikipjelo? Ne bi me čudilo, i Marković je jako sličnu retoriku koristio u prigovoru Malešu na prijavu očitog kriminala.
I zašto Platini šuti? Misli isto il ne misli uopće?

Ide mi na živac rasizam, općenito. I niko me ne može uvjerit da navijačko hukanje i banane nisu rasistički ispadi, nego da samo služe provociranju protivnika. Nađi nešto drugo sa čim ćeš provocirat, nemoj udarat tamo di ne smiješ, gdje čak i zakon kaže da ne smiješ.

Naravno, navijači su još jedan sasvim drugi par opanaka. Općenito mislim da su UEFA-ine kazne kod takvih slučajeva (klupskih i reprezentativnih) premale. Što je možda i još jedan od uzroka ovakvog sve 'javnijeg' ponašanja igrača. Tj. ako UEFA umanjuje problem na tribinama, nije čudno da se on počne ispoljavat i na travnjaku. U tom smislu mi se primjer Fabregas-Kanoute tu čini kao 'svjetlija' točka, jer se sasvim fino vidi da se ostatak Barcelone na neki način solidarizirao s protivničkim igračem i pokušava ga zaštititi.
Također, sve najbolje mislim o reakcijama Gerrarda i Kuyta s početka priče. Ne samo što su pomogli isprovociranom protivničkom igraču, pokušali su i urazumiti vlastite navijače. (Moram napomenuti i da neko jako dobro radi svoj cenzuristički poso, jer je praktično nemoguće na Jubitou naći klip sa ovim događajem, a da radi. Ko je vidio, vidio je; ubrzanim se ritmom stvari metu pod tepih.)

Daklem, neko pitanje za kraj koje bi bilo sukus svega, da li mislite kako je Blatter u pravu ili stvari gledate drugačije?

vrrrlet

Post 10 Jan 2012, 11:30

Ako moderatori na ovom vrlom forumu pišu ovako:
vrrrlet » wrote:
Crnci u Africi sasvim lijepo pjevaju i plešu bez empetrija. Oni su bogatiji od tebe, a ni cipele nemaju.
bliss wrote:
Super, možda bi oni više cijenili tvoj humor. Ja imam nešto više kriterije.
... kako onda očekivati od polupismenih ukrđenih mužjaka da ne huču i tuču? :crying: :crying: :crying:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 10 Jan 2012, 14:13

vrrrlet » wrote:Ako moderatori na ovom vrlom forumu pišu ovako:

... kako onda očekivati od polupismenih ukrđenih mužjaka da ne huču i tuču? :crying: :crying: :crying:
Alaj si ti mod? :zubo: Božemeprosti, svakom to ovdje daju, to ko u Bosni-ako živiš tamo dovoljno dugo sve su šanse daš bar 2x bit ministar.

Ne očekujem ja od ukrđenih puno, neg od policija i sudova. Nek se hapsi nek se globi. :usama:
  • Information