Perspektiva HR klupskog i reprezentativnog nogometa

Svi smo mi izbornici
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 07:13

Jel' nam sad Bilić opet dobar - onako, do sljedećeg kiksa?

Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 11:43

Malo sam razočaran forumskim nogometašima. Nakon gromoglasnog "Dajte nam PDF da se igramooooooo", ja spremiJo kokice i očekivao smislenu analizu tkoštokako - a kad tamo, ništa.

Ja, naravno, i sve oko nogometa gledam kao terarij :D - mislim da je Bilićev osnovni problem u tome što nije postao prvak Svemira, jer je to našoj reprezentaciji jednostavno zapisano u zvijezdama.

Taj fenomen mi je najkuliji u cijeloj priči: imamo domaću ligu koja je temeljita sprdnja, imamo domaće klubove koji se sramote čim s druge strane stane imalo ozbiljnije europsko ime - a opće je uvjerenje da bi nam, samo da imamo pravog izbornika, svi ti brazili argentine španjolske klincipalci pušili po 3 komada već u prvom poluvremenu.
Lastan

Post 12 Nov 2011, 11:50

Lord Byron » wrote:Taj fenomen mi je najkuliji u cijeloj priči: imamo domaću ligu koja je temeljita sprdnja, imamo domaće klubove koji se sramote čim s druge strane stane imalo ozbiljnije europsko ime - a opće je uvjerenje da bi nam, samo da imamo pravog izbornika, svi ti brazili argentine španjolske klincipalci pušili po 3 komada već u prvom poluvremenu.
Ček, kakve to veze ima jedno s drugim? Kaj ne igraju naši reprezentativci uglavnom po raznim Njemačkama? :misli:
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 11:54

Lastan » wrote: Ček, kakve to veze ima jedno s drugim? Kaj ne igraju naši reprezentativci uglavnom po raznim Njemačkama? :misli:
Imaš dva osnovna "bazena" iz kojih se crpe reprezentativni resursi: jedno su neznamkoja generacija iseljenika koja ima pravo na državljanstvo, a Hrvatske se nije bogznakoliko nagledala (Šimunić, Rakitić, Petrić, Klasnić, valjda ima još ali se ne mogu sjetiti - navodno se u svlačionici više čuje njemački od hrvatskog), i one koji su potekli iz hrvatske lige (ti se onda dijele na one koji se još nisu i one koji se već jesu prodali vani). Oba su "bazena" poprilično malena: iseljeništvo je malobrojno, a hrvatski nogomet ima sve klimaviju bazu.

E, ali onda kreću mitovi i legende o našem bogomdanom talentu za ekipne sportove, dinaroidnim nadčovjecima i tako to. :D
daze

Post 12 Nov 2011, 12:34

Lastan » wrote: Kao što rekoh, ja kurca ne znam o nogometu. Ali prema nekakvoj statistici koju sam vidio – znam, takvim se trivijalnostima zamaraju samo neznalice poput mene – Bilić je bolji od bilo kojeg svojeg prethodnika od neovisnosti naovamo. Veći postotak pobjeda i sve nešto u tom stilu.
*random klišej o statistici*

Ja osobno Biliću najviše zamjeram neodlazak na Svjetsko. To nijedan izbornik Hrvatske nije preživio, čak je i Ćiro šutnut dvije godine nakon osvajanja bronce. Znači tu mu se zažmirilo i dobio je povjerenje kao nitko ranije. Ali Hrvatska je igrala sve lošije i lošije. U ovom ciklusu smo čak dobili najlakšu skupinu što je trebala biti šetnjica. Ali beskrvnom i ružnom igrom sve je prosuto, poraz u Gruziji, mučenje i hvatanje rezultata u Hrvatskoj, te ona ružna predstava u Grčkoj. Tu je stvarno svima prekipilo.

Zato je ovaj rezultat tako neočekivan i dijelom se iskupio što se tiče ovog ciklusa. Jer cilj je i bio kvalificirati se, zbog lake skupine se to moglo i ranije i bez toliko šokova. Ali eto, nek završi sad ovaj ciklus i Euro a onda svježa krv.
0 new messages
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 12:42

daze » wrote:Ali eto, nek završi sad ovaj ciklus i Euro a onda svježa krv.
Ono što mene kao lajbeka za nogomet zanima je procjena nekoga tko se prati, a nije balvan (sad ide standardno "daj pitaj nekog pametnog frenda" :rofl: ): misliš li da Hrvatska doista ima resurse (od igračkih pa nadalje) na kojima se temelje očekivanja da jednostavno moramo biti na svakom Svjetskom i Europskom prvenstvu? Pitanje nije provokacija, nego baš pitanje.

Meni je Bilić drag na jednoj sasvim nenogometnoj razini: ako netko treba biti "role-model" klincima, draže mi je da to bude netko tko nije alkoholičar, tko ne vuče kojekakve repove za sobom, tko se uspio i razvesti civilizirano, tko je roker a ne cajkaroš - konačno, netko tko je uspio završiti i fakultet (pustimo sad spike "otac..." i to - jebiga, čovjeku se dalo zezati s tim).
daze

Post 12 Nov 2011, 13:09

Lord Byron » wrote: Ono što mene kao lajbeka za nogomet zanima je procjena nekoga tko se prati, a nije balvan (sad ide standardno "daj pitaj nekog pametnog frenda" :rofl: ): misliš li da Hrvatska doista ima resurse (od igračkih pa nadalje) na kojima se temelje očekivanja da jednostavno moramo biti na svakom Svjetskom i Europskom prvenstvu? Pitanje nije provokacija, nego baš pitanje.

Meni je Bilić drag na jednoj sasvim nenogometnoj razini: ako netko treba biti "role-model" klincima, draže mi je da to bude netko tko nije alkoholičar, tko ne vuče kojekakve repove za sobom, tko se uspio i razvesti civilizirano, tko je roker a ne cajkaroš - konačno, netko tko je uspio završiti i fakultet (pustimo sad spike "otac..." i to - jebiga, čovjeku se dalo zezati s tim).
A gledaj, kapaciteta ima. U Europi i svijetu tek nekoliko stožernih reprezentacija, mjesta je jako puno na tim natjecanjima. I dokazano je već više puta da je tamo i Hrvatskoj mjesto. Prilično jednostavno je zapravo. Dobio si posao da nas odvedeš na to natjecanje, to je norma. Svi znamo što se dešava ako ne ispuniš normu na poslu.

Ali nije ni tu sav problem, problem je i u igri koja je stagnirala još od onog prošlog Eura. Svaku utakmicu sve lošije. Tu se izgubila i perspektiva neke bolje budućnosti. Ajde da smo igrali super, pa sad nesretno ispadnemo, lopta ode 2 mm od vratnice jebiga dešava se. Ali ovo je bilo mučenje iz utakmice u utakmicu.

A što se tiče ovog role modela, koliko je to zapravo bitno u poslu/sportu itd.? To je samo bonus. Ako je netko uspješan i k tome još primjer u privatnom životu, super. Ali nisam vidio da se netko bunio na Mourinha kad je osvojio treble jer mu je kvario djecu. :D
0 new messages
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 14:15

daze » wrote: A što se tiče ovog role modela, koliko je to zapravo bitno u poslu/sportu itd.? To je samo bonus. Ako je netko uspješan i k tome još primjer u privatnom životu, super. Ali nisam vidio da se netko bunio na Mourinha kad je osvojio treble jer mu je kvario djecu. :D
Nas dvojica stojimo "s različitih strana" te priče, rekao bih: ti si "unutra", ja sam "izvan". :D

Naime, jest meni stalo do rezultata i sve je to lijepo - ali, od bilo kojeg sportskog uspjeha daleko mi je važniji nekakav "društveni utjecaj" koji cijela ta stvar ima. Ja na sport gledam prvenstveno kao na "sredstvo za nekvarenje djece", u izvjesnom smislu. BTW, uopće ga ne gledam kao na posao, jer je uloga "posla" u društvu sasvim različita.

Bilićev "profil" nije bitan (možda) za uspjeh reprezentacije - ali, mislim da jest za društvo.
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 15:17

daze » wrote: Ali eto, nek završi sad ovaj ciklus i Euro a onda svježa krv.
Koga vidiš kao "svježu krv"? Domaćeg trenera? Stranca?

Meni cijela hrvatska scena izgleda kao kruženje dvadeset uvijek istih trenerskih guzica na petnaestak trenerskih stolaca. Zadnje (hm, zapravo mi nijedno drugo ne pada na pamet) novo ime koje možda ima neki potencijal (iako je, rekao bih, prerano za zaključke) je Bašić u Splitu.
daze

Post 12 Nov 2011, 16:59

Lord Byron » wrote: Koga vidiš kao "svježu krv"? Domaćeg trenera? Stranca?

Meni cijela hrvatska scena izgleda kao kruženje dvadeset uvijek istih trenerskih guzica na petnaestak trenerskih stolaca. Zadnje (hm, zapravo mi nijedno drugo ne pada na pamet) novo ime koje možda ima neki potencijal (iako je, rekao bih, prerano za zaključke) je Bašić u Splitu.
Odmah da se ogradim od ovoga. Ja uopće ne pratim domaći nogomet, pratim samo repku. Moje primarne lige su talijanska i u zadnje vrijeme me engleska nešto više zainteresirala. Uz to pratim i eurokupove.

Tako da uopće ne mogu dati neko relevantno mišljenje. Nek se ovi glavonje brinu oko toga. :durica:
0 new messages
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 803 times
Been thanked: 1533 times
Post 12 Nov 2011, 17:24

Nisam nešto za raspravu o repki, ali možda se poslije oraspoložim. :zubo: Reći ću tek da ne znam zašto se nitko još nije sjetio Katalinića. Bio je član stručnog stožera reprezentacije koja je na SP-u u Francuskoj 1998. osvojila brončanu medalju, igrao je s Hajdukom u četvrtfinalu LP-a, osvojio s njim po dva prvenstva, kupa i superkupa... Ova imena koja se stalno vrte - ma ništa od toga.
Potpisi su za budale.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 12 Nov 2011, 17:35

A ako može ikako bilo bi mi draže da nije neko ko je sa Žužulima i Sanaderima tikve sadio. Sve najbolje mislim o njegovom trenerskom radu, al...ajmo nekog bez mogućnosti obaveze vraćanja dugova.
Strejndžera, što da ne?
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 19:53

nina williams » wrote:...ajmo nekog bez mogućnosti obaveze vraćanja dugova.
Zašto misliš da im je išta dužan? Uveo je rookie prvoligaše u Europu, a oni mu pukli vritnjak nakon jenog i pol poraza.
schmokljan

Post 12 Nov 2011, 19:54

Felix jebeni Magath. On je od seoskog džilkoša Mandžukića stvorio Olića++. To bi bila momčad koja bi igrala najjači mogući presing. Uvijek, a ne kao pod Bilićem svaku desetu utakmicu.
nina williams

Post 12 Nov 2011, 20:22

Lord Byron » wrote: Zašto misliš da im je išta dužan? Uveo je rookie prvoligaše u Europu, a oni mu pukli vritnjak nakon jenog i pol poraza.
Jer bi mogao bit. Jer je kod nas dosad to uvijek tako ispadalo, pa eto inercija učini svoje. Mislila sam onomad i za Bilića drugačije, a sad mi se čini da će Sammir ipak igrat za nas kad mu prođe onih 5 godina koje FIFA traži. (Da ne bude zabune, nije stvar u Sammiru, neg u Mamiću.)
Chiro

Post 12 Nov 2011, 22:30

daze » wrote:Odmah da se ogradim od ovoga. Ja uopće ne pratim domaći nogomet, pratim samo repku. Moje primarne lige su talijanska i u zadnje vrijeme me engleska nešto više zainteresirala. Uz to pratim i eurokupove.

Tako da uopće ne mogu dati neko relevantno mišljenje. Nek se ovi glavonje brinu oko toga. :durica:
Silom prilika, ja pratim domaći nogomet. :zubo: I, iskreno, ne vidim nijedno trenersko ime koje je kapacitet za klupu nacionalne vrste. Ili je riječ o nedostatku taktičke kvalitete, nedostatku autoriteta, oboje, ili nešto treće. Bašić ima sreću što je naslijedio ekipu koja je bila 1,5 sezonu pod Katalinićem, i prošla s njim dvoje pripreme. Tako da o Bašiću možemo pričati tek nakon dvije pune sezone na klupi.
Katalinić pak ima, kako je to popularno reći danas, jak personality, i to bi mu na klupi reprezentacije sigurno bio veći minus nego plus. Na kraju krajeva, to ga je i koštalo posla u Splitu. :)

S obzirom da je, kada govorimo o kontekstu mogućih izbora novih izbornika reprezentacije, riječ o zatvorenom krugu u koji netko može ući samo ako napravi nešto što graniči sa čudom, za očekivati je nekoliko imena: Cico Kranjčar, Branko Ivanković, netko od Vatrenih (Asanović, Ladić :facepalm: ) ili :tadadadadadantadan: Kruno Jurčić. :rofl:
Skinheadsi, takav si!
daze

Post 12 Nov 2011, 22:37

Pa evo, sad kad si spomenuo krug bivših Vatrenih, odmah mi pada na pamet Prosinečki. Znam da je pad repke dobio zamaha sa njegovim odlaskom, ali ne znam kakve je rezultate ostvario u Srbiji?
0 new messages
Lord Byron

Post 12 Nov 2011, 22:57

Chiro » wrote:Silom prilika, ja pratim domaći nogomet. :zubo: I, iskreno, ne vidim nijedno trenersko ime koje je kapacitet za klupu nacionalne vrste.
Upravo tako.

Meni se sviđa i to što je Bilić uz sebe okupio nekolicinu "vatrenih" i što, barem gledano izdaleka, fakat djeluju kao tim u kojem ne vidim neko posebno "egotripanje".

Sva ostala imena koja spominješ su mi :facepalm:

PS: Bašić je doveo Splita u 3 godine niotkuda do Prve lige. Nije to lako u tim nižim kaubojskim ligama. Ali, slažem se da će se na kraju sezone moći vidjeti što i kako (mislim da je već pacerski izgubio u Rijeci, moglo bi toga biti još).
Chiro

Post 12 Nov 2011, 23:02

daze » wrote:Pa evo, sad kad si spomenuo krug bivših Vatrenih, odmah mi pada na pamet Prosinečki. Znam da je pad repke dobio zamaha sa njegovim odlaskom, ali ne znam kakve je rezultate ostvario u Srbiji?
Koliko ja znam, niti je podbacio, niti je ostvario neki megauspjeh. Partizan je u odnosu na Zvezdu nešto što je Dinamo u odnosu na Hajduk, što organizacijski, što igračkom kvalitetom.
Problem s Prosinečkim je taj da mu javnost neće biti sklona upravo zbog avanture u Srbiji, tako da će vjerojatno morati proći još neko vrijeme dok se to sve slegne, da se steknu preduvjeti za njega na klupi HR reprezentacije. A dotad, tko živ, tko mrtav. :zubo:
Skinheadsi, takav si!
Chiro

Post 12 Nov 2011, 23:20

Lord Byron » wrote: PS: Bašić je doveo Splita u 3 godine niotkuda do Prve lige. Nije to lako u tim nižim kaubojskim ligama.
U drugoj rečenici se krije i rješenje zagonetke. Jer, te lige su baš to, kaubojske. I najjači kauboj wins it all, a Žužuli to jesu. Iole veća financijska injekcija u klub, i pola posla je obavljeno, druga polovica je konstantni pritisak na savez, sudačku organizaciju, sav onaj popratni folklor. Gledao sam jednu njihovu utakmicu u 2. ligi, protiv Lučkog prije dvije godine, bilo je 4-1 za Split i jasno se vidjelo koliko je ta momčad jača od ostalih drugoligaša. Lučko je tada bilo u top 5 ili tako nešto. Kada su ušli u prvu ligu, napravili su nekoliko sjajnih transfera, ponajprije Vidića i Budišu koji su bili stup obrane Šibenika u sezoni kad su dogurali do finala Kupa i bili u top 5, par iskusnih veznjaka, napadača, i to je bilo to.
Skinheadsi, takav si!
nina williams

Post 13 Nov 2011, 00:04

Ajd sad kad je naslov već ovakav...što mislite da li bi klupskom nogometu pomogla kakva regionalna liga? Mislim, polazim od pretpostavke da nam je klupski nogomet na jako niskim granama, ako se tko ne slaže možemo i o tom.
A ni u komšiluku nije bolje. Talijanci nisu taj komšiluk....još.
Ja bi, a što drugo od mene i o čekivat neg Jugo-rješenja, uvela zabranu odlaska u inozemne klubove do 25-e. Na, recimo, sljedećih 10-15 godina. Pa kad se malo izdignemo, i postanemo bolji neg Premier Leauge, i kad stranci počnu dolazit nama ne zato što su kruva gladni u domovini, neg zato što će nam Sky davat masnu paru da svi gledaju HNL...ondak možemo i dokinut zabranu odlaska mladih i perspektivnih.
Bokte što sam vizionarna, a?
daze

Post 13 Nov 2011, 00:32

nina williams » wrote:Ajd sad kad je naslov već ovakav...što mislite da li bi klupskom nogometu pomogla kakva regionalna liga? Mislim, polazim od pretpostavke da nam je klupski nogomet na jako niskim granama, ako se tko ne slaže možemo i o tom.
A ni u komšiluku nije bolje. Talijanci nisu taj komšiluk....još.
Ja bi, a što drugo od mene i o čekivat neg Jugo-rješenja, uvela zabranu odlaska u inozemne klubove do 25-e. Na, recimo, sljedećih 10-15 godina. Pa kad se malo izdignemo, i postanemo bolji neg Premier Leauge, i kad stranci počnu dolazit nama ne zato što su kruva gladni u domovini, neg zato što će nam Sky davat masnu paru da svi gledaju HNL...ondak možemo i dokinut zabranu odlaska mladih i perspektivnih.
Bokte što sam vizionarna, a?
Ma kakvi. Je li nogometu i top zemljama pomogla Liga prvaka? Nije, samo se još produbio jaz a repke se pokušavaju spasiti sa pravilom o homegrown igračima. Mislim da Hrvatska ima čak i previše talenta s obzirom na broj stanovnika. Eventualno bi se mogli poboljšati uvjeti treniranja, ali ne znam koliko bi to pomoglo pošto Hrvatska izbacuje samo prirodne talente. :D
0 new messages
slafko

Post 13 Nov 2011, 00:35

Lord Byron » wrote:Jel' nam sad Bilić opet dobar - onako, do sljedećeg kiksa?
Biliću ja ne bih dao da mi trenira cirkus buha, kamoli reprezentaciju. Mislim, tip bez imalo problema provali "Nije bitno pobijedimo li ili ne" (ili nešto u tom stilu, ne sjećam se točno) prije utakmice. WTF?! Momčad se takvim stavom ne vodi jer ako izborniku puca kurac, jasno je da će igračima kurac pucati barem dvostruko jače.

Drugi je problem što se masa škvadre isfurava na velike nogometne znalce, svi su uvjereni da bi oni bolje, a mediji takve kretenizme dodatno potpiruju parolama o "četiri i pol milijuna izbornika". Onak, dajte više sjašite s tim preseravanjima kako je pijenje piva i navijanje za nogometnu momčad kul. Retardirano je i jedini razlog zašto se čini da svi tako razmišljaju je činjenica da ste glasni i da mediji samo čekaju kakve uopćene gluposti kojima bi mogli trubiti jer to je daleko lakše od pravog novinarskog posla.

Nogomet... :facepalm:
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
nina williams

Post 13 Nov 2011, 00:37

daze » wrote:Ma kakvi. Je li nogometu i top zemljama pomogla Liga prvaka? Nije, samo se još produbio jaz a repke se pokušavaju spasiti sa pravilom o homegrown igračima. Mislim da Hrvatska ima čak i previše talenta s obzirom na broj stanovnika. Eventualno bi se mogli poboljšati uvjeti treniranja, ali ne znam koliko bi to pomoglo pošto Hrvatska izbacuje samo prirodne talente. :D
Ne kužim te, što "ma kakvi"? Za regionalnu ligu?
A Ligu prvaka nisam ni spominjala...jel to opet nešto sa spajanjem topića?
daze

Post 13 Nov 2011, 00:42

nina williams » wrote: Ne kužim te, što "ma kakvi"? Za regionalnu ligu?
A Ligu prvaka nisam ni spominjala...jel to opet nešto sa spajanjem topića?
Pa nama bi regionalna liga bila kao LP europskim velikanima. Nije im to nešto diglo repke, čak znaju istrčati na teren bez domaćeg igrača.
0 new messages
  • Information