naime imam neke tu..aj, ne mogu rec bas kante jer su kante nova generacija prema ovom sto svasta imam ovdje, a ma jedno petsest tih kutija na struju, pa se nekako izvlaci iz jedne, stavlja u drugu i tako se krpari.
zadnjih godina mi nije trebao komp za nesto ozbiljnije radit, tj radilo se svasta, ne znam ni ja kako.
trenutno imam asusovu plocu p4ge mg sa 1 gb rama i te je nesto vrtilo, konvertiralo, renderiralo, miljun programa na njemu, ono, znao je po dva dana nesto kopirat, konvertirat
najprije mi je palo na pamet stavit jos gb rama i.. nista i, to je to, to je sve. o procesoru uopce necu pricat, to mi je u petom prioritetu, a prvi je ploca, pa onda ram, onda opet ide ram, pa onda da jos rama..
..e, sad, palo mi je na pamet da ja to sam pokusam nekako sklopit i odmah sam zastekao, na pocetku, kod ploce.
tih ploca ima miljardu, nadao sam se nesto starije nac, polovno, po povoljnoj cijeni, ali ono, izblesalo me samo tako.
prvi nekakav uvjet mi je bio da ima minimum 16 gb rama, ali.. kad je bal nek je maskenbal i ne to bide nekih m in 24 gb rama.
zatim, trebalo bi imat sto vise pci slotova. tri mi je malo, ali ajd, ako se nadje sta jeftino, prezivjet cemo, nekako cemo stat u ta tri slota.
onda, bilo bi dobro da ima te neke malo brze sata, usb i tako te transfere.
onda bi trebalo smislit i neku graficku i onda pomalo ic dalje. i sve to za, ono, nista love..
malo sam gledao, gledao i kazem, miljardu tih nekih ploca i ajd, rekoh, idem vidjet sta je bilo u 2010., valjda su to vec stare maticne i sad te skoro mole da ti ih poklone.
i nadjem ja tako nesto sto mi se nekako svidjelo.. Asus Sabertooth X58, pise da je onda kostala oko 200 usda i kazem ja, sace to bit dvajst usda, u vrh glave.
..ali je, kako ti kupus, ja ko prstom u govno.. ne, nisam znao odabrat. ko ono zenske, cipele za koje se mase u butigi, budu slucajno najskuplje.
na ebaju ide od cca 100 eura pa na vise i ko ce to, sta, mislim, jos dvista eura i auto mos kupit. ma tamica skoro mos nac za tu lovu.
..i, eto, jel ko zna, jel ko to mozda prati, jel se razumije nesto u to, jel ima neka slicna ploca, starija mozda, a jeftinija, nesto da bi se tu moglo na nju nesto prilipit, cekicem zakucat, pustit struju i da ona svitli i tako, da radi nesto..