Gdje su, kud su...

Razgovor ugodni, divan natenane
Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 26 Jan 2025, 15:55

Jel Zekoslava naučila kineski?
Jel tipfelerova nabavila nove pase?
Gdje je biciklista? Jel mu karambol sad šofer?
Gdje je Miki? Stiže li eksaču?
Uteče li eksača?
Unda se okrenuo mačkama. U potpunosti.
Uvijek je bio mudriji.
Silajn psima. Uglavnom.
Stiže li Adis do Kana?
..

Kod mene niš novo. Djeca rastu, idu po protestima.. Srbija brajko. :zubo:

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 654 times
Been thanked: 1074 times
Post 26 Jan 2025, 17:57

Na prvo pitanje mogu ti odgovoriti - ne samo da je naučila nego je postala cijenjena prevoditeljica. :)
Potpisi su za budale.
Zmaj021

Post 26 Jan 2025, 21:48

To je sjajna vijest! :cheer:

Moja starija završava srednju i htjela bi takvim nekim putem. Čita knjige na engleskom, učila je još njemački i francuski, a samouko japanski.
Najbolje da upiše matematiku :zubo: Prof. smjer niko ne upisuje pa ti je posao zagarantovan. :facepalm:

Daklem, svi ste se pokarabasili. Jbga. :tuzni:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 654 times
Been thanked: 1074 times
Post 27 Jan 2025, 17:55

A kako joj materinski jezik ide? Dobar prevoditelj savršeno mora poznavati i jezik koji prevodi i jezik na koji prevodi. Jedno ne ide bez drugoga.

No da, učenje jezikâ može biti samo prednost. :)
Potpisi su za budale.
Zmaj021

Post 27 Jan 2025, 19:42

Maternji ide, naravno. Nije povukla na oca. :zubo:

Mada je imala profesorku oko koje smo se angažovali da je izbace iz škole. Na kraju su je samo uvalili drugima.
Najveći je problem što beskrajno frkiše pred odgovaranje, ono do paralize. Sad se već trese oko prijemnog.

Prošle godine je bila na opštinskom iz engleskom. Prvi put su pustili da rade i trećaci; imala je 80%. Razredna joj je englezara, ali se nisu dovoljno pripremali. Ove godine ne znam ni šta će biti od toga - u blokadi su od decembra..

Rasulo, al valjda ćemo zatvoriti ovaj višedecenijski krug zla. :ne zna:
drug mile
Has thanked: 131 times
Been thanked: 182 times

Post 27 Jan 2025, 20:07

Zmaj021 wrote:
27 Jan 2025, 19:42
Najveći je problem što beskrajno frkiše pred odgovaranje, ono do paralize. Sad se već trese oko prijemnog.
Nek čuva zdravlje koliko god može. Isto sam i ja prolazio sa dvoje djece. Zna škola ostaviti doživotne ožiljke, i ne zafrkavam se kad to kažem. Danas popizdim kad se škole predstavljaju kao neka utočišta za djecu, ono zaključavanje vrata, zaštitari, radionice ZA RODITELJE kako postupati sa djecom i tako to.
Zmaj021

Post 27 Jan 2025, 20:50

Kako ne. Dan danas imam traume i od srednje i od faxa. Trik s djecom je u tome što stvari shvataju ili neozbiljno ili preozbiljno, a dok ti pohvataš konce problem se već razvije.

YU školstvo je imalo jednu sadističku crtu koja je i danas prisutna na ovim prostorima. Možda je osnovni problem ukucana tvrda patrijarhalnost koje se oslobađamo generacijama i još nismo...
Ona gore pomenuta profesorka je stavova tipa "strahopoštovanje prema nadređenima" i sl. jbte ko da živimo u 19. vijeku.

Zdravlje joj je već narušeno, ali o takvim stvarima ne govorim. Svi imamo svoje muke.

Gledam da joj skinem teret. U najkraćem: njeno je da se organizuje, kad radi da radi ozbiljno, kad se zeza - raspašoj. :)
U vezi upisa: nek ode na faks, nek se upozna sa studentima, razgovara, vidi šta i kako, ono, druga je to fela ljudi. A ako i ne upiše iz prve - ok, sljedeći put će biti spremnija i to je to.

Svi stignemo tamo gdje smo naumili - problem je što stignemo razjebani. Dosta više i toga.
  • Information