Kad nema Mile, nema nikoga

Razgovor ugodni, divan natenane
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 16 Apr 2026, 14:27

I što vidiš? :kava:

Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 218 times
Been thanked: 232 times

Post 16 Apr 2026, 15:13

Vidim Pastir ne zna koristit sljez. :o
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
drug mile
Has thanked: 126 times
Been thanked: 178 times

Post 16 Apr 2026, 16:27

Pastir wrote:
15 Apr 2026, 18:03
Koliko to košta, je li skupo? Otvaranje firme, „papirologija“, najam prostora?
Iznenađujuće jednostavno i jeftino. Imam trošak računovođe od oko 170 eura mjesečno. Ostalo su jednokratni troškovi ili neko prebacivanje novca iz šupljeg u prazno, ili sitni troškovi koji se ne bi smjeli ni osjetiti.

Morao sam uplatiti 2500 eura početni kapital, to su mi par dana kasnije vratili. Registraciju firme sam odradio putem aplikacije "start", samo sjediš kući i klikaš po ekranu. Postupak košta 85 eura ako sam dobro upamtio.

Onda FINA certifikat da mogu fiskalizirati račune, to je par desetaka eura, vrijedi par godina. Znači zanemarivo.

Žiro račun u banci, par eura mjesečno.

Morao sam zaposliti sam sebe na radno mjesto direktora, što znači da si moram isplačivati plaću i doprinose. Ali ne gledam to kao trošak firme. Žiro račun firme, moj tekući račun, moj mirovinski račun, samo se novci prebacuju, ne troše.

Sa druge strane, sad kupujem stvari bez PDV-a što sam ranije plaćao s pdv-om. Gorivo, telefonske pretplate i uređaji, uredski pribor, a da ne govorim o instalacijskom materijalu. (stvari na koje kao obrtnik trošim mnogo novca, a na koje će doo trošiti i mnogo više)

Prostor mogu sam sebi iznajmiti, ali i to nije trošak nego muljaža za izbjegavanje poreza. Firmu sam registrirao na istu adresu gdje je registriran i obrt, i to na seosku kućicu usred šume. Ako firma bude imala neke velike prihode i budem trebao platiti veliki porez, to je "trošak". Pa umjesto da platim porez, ja firmi iznajmim vlastiti kućerak za 200-300 eura mjesečno. Tako firma prividno ima manju dobit, a ja kao iznajmljivač imam veći prihod. Znači opet se novci prebacuju sa mog računa na moj račun, uz nešto niže troškove nego da si dignem plaću za 300 eura, ili da si isplatim dobit na kraju godine.

Ali kad sve sumiram, sa ušteđevinom od 3 tisuće eura otvoriš firmu, i ostane ti 2.5 tisuće za plaću dok ne smisliš od čega će firma "živjeti".
Pastir
Has thanked: 1000 times
Been thanked: 484 times
Post 16 Apr 2026, 18:52

Šabović Adis wrote:
16 Apr 2026, 15:13
Vidim Pastir ne zna koristit sljez. :o
Nije mi nikad trebao. Kad su djeca bila bolesna, čajeve je žena kuhala.

Mile, hvala na detaljnom objašnjenju. :top:
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
  • Information