Kuhanje za neznalice
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Da to znam. Al utisnuti rukom znaci utisnuti rukom u kalup ili ne? Jer ako je vec u kalupu sto bih ga onda hladila? Smiksam ga masinom, ne mjesim ga rukom. U formi za mafine nisam nikad radila, to su neke mini pitice?Mulica » wrote: ruke su tople, tope maslo! a tijesto mora bit hladno!
kad ga radim u kalupima za muffine, triba ga prvo izvaljat, pa rezat krugove, pa utiskivat ih u kalupe...dok to sve napraviš, tijesto se već 'rastopi', odnosno maslo u njemu!
pa ih uvik prije pečenja ubacim još 15ak min u frižider!
bios blago tebi kad ti uvijek uspije. Moja mama je maher za sve u vezi kuhinje pa joj ipak nekad ispadne lose. Kaze kad je mislila na nesto deseto, neki problem.
-
- Posts: 3313
- Joined: 18 Sep 2011, 20:59
a baš, i ja se mislim!Bios » wrote:Popoku, koliko filozofiranja oko običnog tijesta. To ide, onako, odoka i po sluhu. Uvijek ispadne kako treba.
Nah.
raspravljamo o ovome već u nekoliko postova, a nećemo ništa zaključit!
nego...obzirom da se natežem s njih dvije na 2 teme, više ni ne znam kad na kojoj pišem!
meg ti je glupa!!! :xlux:
-
- Posts: 3313
- Joined: 18 Sep 2011, 20:59
pa da se maslo opet stvrdne...zato ga hladiš!ombia » wrote:
Da to znam. Al utisnuti rukom znaci utisnuti rukom u kalup ili ne? Jer ako je vec u kalupu sto bih ga onda hladila? Smiksam ga masinom, ne mjesim ga rukom. U formi za mafine nisam nikad radila, to su neke mini pitice?
u kalupima za muffine dobiješ mini tartiće...doslovno 2 zalogaja! al puno slađe izgledaju nego jedna velika pita!
i puno je više muke oko njih
meg ti je glupa!!! :xlux:
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
u principu da mi se stijenke ne spuste ako nisu ''prilijepljene'' dovoljno visoko (nemam one tipicne plitke kalupe za pite, pecem u onom za tortu, a jako rijetko stavljam na predpecenje s teretom, uglavnom ispecem golo). iako ne stavljam uvijek na hladjenje, isto mi se ne da, a cesto ne ispadne nista losije.ombia » wrote:I ja kad sam lijena utisnem rukom. Zasto mora onda jos na hladjenje jez?
Imala sam danas malo premalo jabuka, to je bilo spontano pecenje pite. Tako da da, fila nije imala od cega natopiti tijesto.
Budem sutra kupila sladoleda od vanilije da ublazi tu prhkost.
I jez koliko maslaca ti onda stavljas?
Meni tek sad pravo vrijeme za pite stize, rabarbare sam vidjela na placu , pa sumsko voce stize jos malo...
stavljam kako kada. sad sam, recimo, za quiche stavila oko 150 g maslaca (ili malo vise, rezem otprilike, bez vaganja) i oko 220 g brasna, plus zumanjak i malo vode i slatkog vrhnja. nekad stavim manje maslaca (ali nikad duplo manje) pa na kraju ubacim slatkog vrhnja ili svjezeg sira. ne volim kad je pretvrdo/zilavo. inace u slatkom prhkom volim vise maslaca nego u slanom i rjedje koristim jaje.
Last edited by *jezebel* on 11 Apr 2012, 00:05, edited 2 times in total.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
jelda? a jos najbolje ispadne kad se najmanje opterecujes i dodas malo ovog pa bih mogla jos malo onog - e! sad je taman! savrseno! - pa poslije pizdis sto nisi tocno zapisala.Bios » wrote:A kad se samo sjetim onog maminog ili bakinog: Koliko traži.
Ma šta koliko traži. Daj mi brojeve, mjere, nešto.
Skužih.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- Bios
- slučajna nakupina stanica
- Posts: 1755
- Joined: 18 Sep 2011, 09:08
- Location: U pokretu...
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
Bios » wrote:E, pa, to. Malo ovoga, malo onoga.
Ne treba zapisati. Idući put ću ionako dodati i oduzeti nešto drugo.
Tako mi i treba kad sam učila u hodu i s Dalmatinskom kuharicom.
ja sam ucila sama od sebe i od internetsa i nisam tak' lose ispala. za prhko sam u pocetku mislila jao pa kako cu ja to, pa moram imat' neku tocnu mjeru... ma moram k****. dodam, oduzmem, dodam jos malo, pa nakon par puta dobijem osjecaj i to je to. sad mi ne pada na pamet da za te kisaste pite gledam u recept. samo, 'bemmusunce, stvarno volim taj maslac... to valjda kompenziram zato sto ga gotovo nikad ne mazem na kruh.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Rastopice se ionako zacas u pecnici.Mulica » wrote: pa da se maslo opet stvrdne...zato ga hladiš! fl:
Ae.iako ne stavljam uvijek na hladjenje, isto mi se ne da, a cesto ne ispadne nista losije.
Ovo sa svjezim sirom, kravljim, to ispadne mekse?
I ja od sebe i internetsa, kad nisam htjela od mame dok smo jos bile blizu. Prhkog sam se bojala dugo. Dizanog se i dalje bojim. To obicno dam muskom da rijesi. Ni ja maslac ne mazem na kruh.ja sam ucila sama od sebe i od internetsa i nisam tak' lose ispala. za prhko sam u pocetku mislila jao pa kako cu ja to, pa moram imat' neku tocnu mjeru
A u gradu ne mogu ni kupiti sendvic bez da nisu malo premazali, to im je svima ko biblija. I amen pride.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Ne stavljam prašak za pecivo u obični biskvit. Onaj samo s jajima, šećerom i brašnom. Žutanjke i šećer pošteno umutim mikserom a snijeg i brašno na kraju dodajem malo po malo i ne miksam nego ručno lagano umiješam. I digne se. Onako prelijepo spužvast.Aristocat » wrote:Zelim napraviti biskvit, ali da mi se digne i da bude onako prelijepo spuzvast. Svaki put kad probam ispadne kao tanka kora. Sto mi je ciniti da dobijem veliki spuzvasti biskvit?
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
-
- Posts: 3313
- Joined: 18 Sep 2011, 20:59
možda je do bjelanjka!Aristocat » wrote:Zelim napraviti biskvit, ali da mi se digne i da bude onako prelijepo spuzvast. Svaki put kad probam ispadne kao tanka kora. Sto mi je ciniti da dobijem veliki spuzvasti biskvit?
njega umiješaš na samom kraju, i to polako! prvo jednu žlicu umiješaš u ostatak, bez miksanja, bez pjenjače..obična drvena kuhača! i miješaš tako da dižeš smjesu s dna i preklapaš preko gornjeg dijela! ne miješaj žustro, jer će bjelanjci past i neće bit pjenasti! onda umiješaš još pola i na kraju ostatak! ne smiješ puno miješat, bitno je da ti se sve poveže i ostane pjenasto!
i miješaj non stop u istom smjeru...ne znam zašto, kažu da se tako mora
meg ti je glupa!!! :xlux:
- Aristocat
- Posts: 1088
- Joined: 10 Nov 2011, 23:41
Hvala vam na odgovorima. Nisam imala pojma za bjelanjak a i pecnicu sam znala otvarati.
A od koliko jaja radite biskvit? Sve sto znam o normi za biskvit je 'kao jaja moraju biti friska i ne iz frizidera', tj, ostaviti ih na sobnoj temperaturi. Je li to uopce potrebno? I koji je omjer brasna...
Zapravo, ima li netko dobar, ali stvarno dobar, isproban recept za lijep, dignut i spuzvast biskvit?
Naravno i ukusan -- obicno su biskviti za cupavce dignuti i spuzvasti ali potpuno bezukusni, bar meni.
A od koliko jaja radite biskvit? Sve sto znam o normi za biskvit je 'kao jaja moraju biti friska i ne iz frizidera', tj, ostaviti ih na sobnoj temperaturi. Je li to uopce potrebno? I koji je omjer brasna...
Zapravo, ima li netko dobar, ali stvarno dobar, isproban recept za lijep, dignut i spuzvast biskvit?
Naravno i ukusan -- obicno su biskviti za cupavce dignuti i spuzvasti ali potpuno bezukusni, bar meni.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Bolje je sa snijegom koji se podvuce pod smjesu, ali kad mi se zuri, stavim cijelo jaje odjednom. Svaki put mi se digne. Biskvit.
Jedino je bitno ne otvarati pecnicu na pocetku.
U vecini recepata smanjim kolicinu jaja.
Meni najbolji i najlaksi, meksi i socniji biskvit je onaj sa jogurtom i uljem. Koliko ga nahvale kako je mekan i socan. Eh kad bi znali.
Recept na salice.
Ide 250 ml vrlo kremastog nikako vodenastog jogurta.
150-200 ml secera
2 jaja
vanilin secer
pecilni
400 ml brasna
Nikad ne omane.
Jedino je bitno ne otvarati pecnicu na pocetku.
U vecini recepata smanjim kolicinu jaja.
Meni najbolji i najlaksi, meksi i socniji biskvit je onaj sa jogurtom i uljem. Koliko ga nahvale kako je mekan i socan. Eh kad bi znali.
Recept na salice.
Ide 250 ml vrlo kremastog nikako vodenastog jogurta.
150-200 ml secera
2 jaja
vanilin secer
pecilni
400 ml brasna
Nikad ne omane.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Aristocat » wrote:...ali da mi se digne i da bude onako prelijepo spuzvast...
Margarita wrote:I digne se. Onako prelijepo spužvast.
Cure, koji vam je biskvit?
- Aristocat
- Posts: 1088
- Joined: 10 Nov 2011, 23:41
Ombia, samo 2 jaja? Sigurna si 100 %? Koliki biskvit ispadne od ovih sastojaka sto si navela?
Jeli to kao za manji kolac ili standardan? Uh, sto je standardan u pm..... mozda za tepsiju velicine 35 x25? (Pliz bez smijanja ako sam provalia glupost - moj kuharski ego to nece moci podnijeti ).
- Aristocat
- Posts: 1088
- Joined: 10 Nov 2011, 23:41
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Da "samo" dva. Radim u onom obicnom kalupu za torte. U nekim verzijama pise i tri, ali ja uvijek smanjim jaje. Ne volim kad je "jajasto", a zbog toga rozatu ne volim.
Vidi jednu od verzija, malo drugaciji omjeri
http://www.coolinarika.com/recept/kolac ... i-visanja/
Zaboravila sam u receptu napisati ulja , ide 100 ml. Kolace s puno jaja ne volim ter ne radim.
Naravno ima i grupacija nema kolaca bez maslaca kojoj sam i ja pripadala i ovo probala iz zajebancije. Nista mu ne fali, dapace.
Vidi jednu od verzija, malo drugaciji omjeri
http://www.coolinarika.com/recept/kolac ... i-visanja/
Zaboravila sam u receptu napisati ulja , ide 100 ml. Kolace s puno jaja ne volim ter ne radim.
Naravno ima i grupacija nema kolaca bez maslaca kojoj sam i ja pripadala i ovo probala iz zajebancije. Nista mu ne fali, dapace.