Lagani prilozi
- Aristocat
- Posts: 1088
- Joined: 10 Nov 2011, 23:41
Njami. Riba.Potjeh » wrote:Pitanje je jednostavno. Imam zgodan komad fine ribe za večeru. Što je idealan prilog za vas? Najvažnije od svega je da roba ostane 'zvijezda' na tanjuru. Nedostaje mi inspiracije.
Moguci prilozi: blitva s maslinovim uljem i bijelim lukom, riza (dinstana kapula, paprika i pamidori kao temelj, dodati rizu i malo vegete) savrseno; brdo mjesane salate s komadima prepecenog kruha na maslacu.... , kuhani krompir zaliven maslinovim uljem i bijelim lukom i persinom, juha od pamidora s okruglicama od griza.... ne znam dalje.
- Aristocat
- Posts: 1088
- Joined: 10 Nov 2011, 23:41
Pa znas kako. Krkes maslinovog ulja i povrca u njega ili oko njega i voila, njami.ombia » wrote:Kus kus je neutralan sad dal ide uz ribu.
Sjetila sam se jos priloga: kelj na leso, pasta s bosiljkom i opet uljem...
Bez ulja masline zivot ne bi bio isti
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Ja sam prije pola sata u dućanu gledao odreske od lososa i tune i nisam kupio jer nemam pojma što za prilog. Pa sam kupio smrznutu pizzu.Potjeh » wrote:Pitanje je jednostavno. Imam zgodan komad fine ribe za večeru. Što je idealan prilog za vas? Najvažnije od svega je da roba ostane 'zvijezda' na tanjuru. Nedostaje mi inspiracije.
Ali dobri prilozi bi bili krumpir, riža i kruh s maslinovim uljem i češnjakom.
Biti i mniti svemiropolisno
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Istina. Odlični prijedlozi (dobro, juha mi je malo čudna kao prilog )!
Priznajem, namirnice su mi relativno nepoznate (kulinarski gledano tj.). Gdje se to uopće može kupiti ? Proso kao brašno bi me također jako interesiralo jer radim svoj kruh.ombia wrote:Sjetih se jos bulgur, proso. Sve na cemu sam ja jer mi je dojadila riza. No uz ribu bih ipak povrce na leso.
Elaboriraj detaljnije ako imaš vremena. Komorač tek upoznajem dok je buča već dugo moja ljubav.Margarita wrote:Ja bih zdinstala buču na maslacu s malo komorača.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Od tih zrnatih stvarčica bih još dodala amaranth, sitnija su zrnca od prosa i ugodno pucketaju pod zubima. Kuskus mi je drag zbog instant pripreme. Ima za kupiti u svim većim supermarketima, DM-ovima, bio&bioima.Potjeh » wrote:
Priznajem, namirnice su mi relativno nepoznate (kulinarski gledano tj.). Gdje se to uopće može kupiti ? Proso kao brašno bi me također jako interesiralo jer radim svoj kruh.
Elaboriraj detaljnije ako imaš vremena. Komorač tek upoznajem dok je buča već dugo moja ljubav.
Moja baka je buču uvijek radila s listićima kopra pa mi ta aroma uvijek prija. Ako imaš sjemenke komorača samo ih dodaj u naribanu buču kod dinstanja ili kuhanja. Ako imaš korijen (zapravo ni ne znam je li to korijen ili debeli dio stabljike) ja bih ga naribala kao i buču i zajedno pravila. Jednom sam ga jela naribanog s jabukom kao podlogu za nekakav carpaccio, zaboravila sam koji jer me podloga previše iznenadila. Ugodno.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
- blitva ili rastika
- rikula ili matovilac (a mozes probati smutiti i neki umak od rikule)
- ako imas samo svjezu rikulu, mozes pored napraviti i neku kremicu, npr. od avokada i limuna ili od vlasca i maslinovog ulja. s tim se mozes ili raspistoljiti ili nacrtati par ukusnih tockica na tanjuru.
- leso brokula
- krumpir
- svjeze jabuke (pa dodajes medvjedji luk, majonezu, sto ti vec pase…), to mi pase uz pastrvu. mozes probati i s pireom od jabuka.
- rizoto s malo rize i puno zelenoga (nedavno sam pravila s rikulom, radicem i jabucnim octom u kojem je stajala cikla)
- bruskete
- sparoge
- pire od bundeve (iako mi ovo nije najsretnija kombinacija. ne znam, nekako mi je preteska, prekontinentalna, ne znam zapravo reci sto mi ne pase, ali ne slaze mi se dovoljno s ribom. iako nije ni da je prelose. doduse, koristila sam samo hokkaidicu.)
ustvari uz dobru ribu ne treba puno toga, ja volim jednostavno.
naravno, u rezervi uvijek moras imat' maslinovog ulja, cesnjaka i limuna.
inace, bas i ne volim zitarice (a ni pseudozitarice) uz ribu. nekako su mi redundantne. osim tu i tamo rizoto, ali, kako napomenuh, s vrlo malo rize.
margarita, jesi li kombinirala bundevu i svjezi komorac? meni se to cini malo too much uz ribu. svjezi komorac jest blag, ali i karakteran. radila sam varivo od tikvica (zucchini) i komoraca, to mi je bilo ok. ali komorac i narancasta bundeva, uffff, ne znam bas da bih to htjela jesti uz ribu. mozda samo malo svjezeg ili lagano prepecenog komoraca? eh, vidis, to sto si spomenula s jabukom, moglo bi bit' dobro.
- rikula ili matovilac (a mozes probati smutiti i neki umak od rikule)
- ako imas samo svjezu rikulu, mozes pored napraviti i neku kremicu, npr. od avokada i limuna ili od vlasca i maslinovog ulja. s tim se mozes ili raspistoljiti ili nacrtati par ukusnih tockica na tanjuru.
- leso brokula
- krumpir
- svjeze jabuke (pa dodajes medvjedji luk, majonezu, sto ti vec pase…), to mi pase uz pastrvu. mozes probati i s pireom od jabuka.
- rizoto s malo rize i puno zelenoga (nedavno sam pravila s rikulom, radicem i jabucnim octom u kojem je stajala cikla)
- bruskete
- sparoge
- pire od bundeve (iako mi ovo nije najsretnija kombinacija. ne znam, nekako mi je preteska, prekontinentalna, ne znam zapravo reci sto mi ne pase, ali ne slaze mi se dovoljno s ribom. iako nije ni da je prelose. doduse, koristila sam samo hokkaidicu.)
ustvari uz dobru ribu ne treba puno toga, ja volim jednostavno.
naravno, u rezervi uvijek moras imat' maslinovog ulja, cesnjaka i limuna.
inace, bas i ne volim zitarice (a ni pseudozitarice) uz ribu. nekako su mi redundantne. osim tu i tamo rizoto, ali, kako napomenuh, s vrlo malo rize.
margarita, jesi li kombinirala bundevu i svjezi komorac? meni se to cini malo too much uz ribu. svjezi komorac jest blag, ali i karakteran. radila sam varivo od tikvica (zucchini) i komoraca, to mi je bilo ok. ali komorac i narancasta bundeva, uffff, ne znam bas da bih to htjela jesti uz ribu. mozda samo malo svjezeg ili lagano prepecenog komoraca? eh, vidis, to sto si spomenula s jabukom, moglo bi bit' dobro.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Zanimljiva ideja. Pretpostavljam da je ključno imati dobar omjer vlasca i maslinova ulja. Samo, čime to smutiti? Količna je premala za mikser, vlasac je prežilav za viljušku. Mužar?*jezebel* wrote: - ako imas samo svjezu rikulu, mozes pored napraviti i neku kremicu, npr. od avokada i limuna ili od vlasca i maslinovog ulja. s tim se mozes ili raspistoljiti ili nacrtati par ukusnih tockica na tanjuru.
Jabučni ocat u kojem je stajala cikla?! Misliš na ocat u kojem se cikla kiselila? Originalno. Pretpostavljam da će to zacrveniti rižoto, ubiti zelenu boju u pojam?*jezebel* wrote: - rizoto s malo rize i puno zelenoga (nedavno sam pravila s rikulom, radicem i jabucnim octom u kojem je stajala cikla)
Isprobat ću kombinaciju bundeve i komorača. Jako sam znatiželjan.
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
da, treba dosta vlasca (svjezeg, naravno), da bude lijepo kremasto-mousseasto. imas mlinac za kavu? ja sa stapnim mikserom imam majusnu sjeckalicu koja je velicinom najbliza mlincu za kavu. prethodno narezem vlasac, ali nikakvo sjeckanje, cisto da ne bude predugacak i da ga nozici mogu zahvatiti. ovo inace super pase i sa svjezim sirom, znala sam radit' i kuglice od sira: samo lagano posolim i formiram rukama, unutra moze ici i sjeckani vlasac i malo maslinovog, stavim u papirnate kosarice, lagano spljostim i na svaku kuglicu nabacim debelu tockicu te kremice od vlasca. ljudi su jeli bez kruha k'o da je rafaello.Potjeh » wrote:
Zanimljiva ideja. Pretpostavljam da je ključno imati dobar omjer vlasca i maslinova ulja. Samo, čime to smutiti? Količna je premala za mikser, vlasac je prežilav za viljušku. Mužar?
Jabučni ocat u kojem je stajala cikla?! Misliš na ocat u kojem se cikla kiselila? Originalno. Pretpostavljam da će to zacrveniti rižoto, ubiti zelenu boju u pojam?
Isprobat ću kombinaciju bundeve i komorača. Jako sam znatiželjan.
da, ali ja sam stavljala jabucni (bijeli ocat ne jedem) i cikla je u njemu stajala mozda dva dana. mozes probati i s rizinim octom (ali ja ga nikad nisam probala, ne znam kakav je). ideju za rizoto od radica i rikule sam dobila od jednog forumasa, ali sam radila nesto drukcije, on je koristio vino, ja nisam i trebalo mi je nesto da mi komplimentira pa sam ugledala tu teglicu s ciklom i ulila malo. bez nje mi je bilo malcice bezveze. od ostalih sastojaka sam stavila kapulice, ruzmarin i malo bijelog papra. mislim da nisam vise nista, osim, dakako, soli i ulja.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- blaze
- Posts: 2370
- Joined: 20 Sep 2011, 23:00
uz ribu dobro ide ribana crna rotkva (povrtnica)
naravno, crna joj je samo kora, kad se oguli iznutra je bijela
riba se na one veće rupice pa ispadnu rezanci. samo se malo poulji i posoli
kad se ne riba uz ribu , doda joj se na suho poprženih suncokretovih sjemenki (poprže se minuticu na tavici bez ulja, jušna žlica količinski)
naravno, crna joj je samo kora, kad se oguli iznutra je bijela
riba se na one veće rupice pa ispadnu rezanci. samo se malo poulji i posoli
kad se ne riba uz ribu , doda joj se na suho poprženih suncokretovih sjemenki (poprže se minuticu na tavici bez ulja, jušna žlica količinski)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
- blue
- Asgard
- Posts: 3913
- Joined: 20 Sep 2011, 10:42
Baš imam pola crne rotkve doma Sviđa mi se.blaze wrote:uz ribu dobro ide ribana crna rotkva (povrtnica)
naravno, crna joj je samo kora, kad se oguli iznutra je bijela
riba se na one veće rupice pa ispadnu rezanci. samo se malo poulji i posoli
kad se ne riba uz ribu , doda joj se na suho poprženih suncokretovih sjemenki (poprže se minuticu na tavici bez ulja, jušna žlica količinski)
Ja sam ju radila u kombinaciji s posnim sirom, kukuruzom, vrhnjem i crvenim lukom - ispadne osvježavajuće, doduše nije prilog, više samostalni obrok
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
danas sam jela brancina s narancom. samo sam je filetirala i stavila pored. fino je pasalo. uz to malo maslaca s persinom i bijelim paprom. drugi put cu maslac pomijesati s ribanom koricom narance. a kad sam vec kod ribe i narance, uskoro cu probati i nesto slicno ovome: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=1094
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Nemrem vjerovat.
Pokretač teme kaže da ima "ribu" i uopće ne kaže radi li se o morskoj ili riječnoj ribi, a svi pretpostave da se radi, naravno, o morskoj.
Jeste li vi ikada čuli za riječnu ribu, o gastronomski znalci?
Pokretač teme kaže da ima "ribu" i uopće ne kaže radi li se o morskoj ili riječnoj ribi, a svi pretpostave da se radi, naravno, o morskoj.
Jeste li vi ikada čuli za riječnu ribu, o gastronomski znalci?
- Nikolajevna
- Posts: 1034
- Joined: 28 Sep 2011, 22:51
Pa što? Koliko se puta na forumu spomene grad i svi odmah pretpostave da se radi o Zagrebu. Ako nije naznačeno drugačije, obično i jest Zagreb. Tako je i s ribom.judolino » wrote:Nemrem vjerovat.
Pokretač teme kaže da ima "ribu" i uopće ne kaže radi li se o morskoj ili riječnoj ribi, a svi pretpostave da se radi, naravno, o morskoj.
Jeste li vi ikada čuli za riječnu ribu, o gastronomski znalci?
Inače, par puta sam žvačući riječnu ribu žvakala mulj i pijesak. Je li to normalno?
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
umjesto da trkeljate, doprinesite i vi temi.
btw, vecina ovdje zna da je potjeh iz dubrovnika. takodjer, mnogi slatkovodnu ribu uopce ne vole. ja rado pojedem samo pastrvu.
btw, ako modovi citaju, ja bih ovu temu radije preimenovala u ''prilozi uz ribu'' (?), pa nek' si netko odabire lagane. jer ako su ovdje samo ''lagani prilozi'', onda cemo propustiti neke mozda jako lijepe priloge uz ribu, plus sto ce se mozda netko uvaliti s, ne znam, svinjetinom, pa smo sve s*ebali.
btw, vecina ovdje zna da je potjeh iz dubrovnika. takodjer, mnogi slatkovodnu ribu uopce ne vole. ja rado pojedem samo pastrvu.
btw, ako modovi citaju, ja bih ovu temu radije preimenovala u ''prilozi uz ribu'' (?), pa nek' si netko odabire lagane. jer ako su ovdje samo ''lagani prilozi'', onda cemo propustiti neke mozda jako lijepe priloge uz ribu, plus sto ce se mozda netko uvaliti s, ne znam, svinjetinom, pa smo sve s*ebali.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Taj juznije je Grod.Hekatonhir » wrote:A ne. Zna se što je Grad. Samo je jedan. I mnogo je južnije.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Fala bogu da bar netko neš zna.Hekatonhir » wrote:Čuli smo. Pastrva je kraljica svih riba, ne samo riječnih. A smuđ... Joj.
A vi kaj njupate mulj i pijesak, to je zato kaj ste iz Grada. U manjim mjestima ljudi znaju bolje birati ono kaj kupuju...
- Nikolajevna
- Posts: 1034
- Joined: 28 Sep 2011, 22:51
Ja nisam iz Grada. I ja riječnu ribu ne moram kupovati.judolino » wrote:
A vi kaj njupate mulj i pijesak, to je zato kaj ste iz Grada. U manjim mjestima ljudi znaju bolje birati ono kaj kupuju...
Blitva ili kaol ili salata od krumpira.*jezebel* wrote:umjesto da trkeljate, doprinesite i vi temi.
Sve ostalo je kompliciranje.