Nije to dovoljno — iako se čini puno.
Trumpov drugi mandat već kontroverzniji od prvoga?!
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 469 times
- Been thanked: 640 times
Nije, naravno. To je kombinacija proračunske potpore (plaće, mirovine, država), obnove infrastrukture, logistike, dijela vojne nabave, servisiranja dugova... Drugim riječima, to je novac da država funkcionira dok ratuje, ne novac da rat dobije.
Tih 90 milijardi eura nije dovoljno za odlučujuću protuofenzivu koja bi slomila Rusiju, ali jest dovoljno za stabilizaciju fronte, smanjivanje tzv. sivih zona i sprečavanje ukrajinskoga kolapsa (ako se disciplinirano troši i ako dotok ne presuši).
Tih 90 milijardi eura nije dovoljno za odlučujuću protuofenzivu koja bi slomila Rusiju, ali jest dovoljno za stabilizaciju fronte, smanjivanje tzv. sivih zona i sprečavanje ukrajinskoga kolapsa (ako se disciplinirano troši i ako dotok ne presuši).
Potpisi su za budale.
Čini mi se da je više od reanimacije — Europa govori da će, za razliku od Trumpa, jasno stati uz Ukrajinu. To je poruka.
EU će radije trošiti na taj rat, koji je ipak jeftiniji nego što bi mogao biti, nego plaćati višestruko više da bi svaka država za sebe izgradila vlastitu obranu. I tako može godinama.
A može li Putin? U Rusiji sigurno cvjetaju ruže, gospodarstvo nikad bolje nije stajalo.
EU će radije trošiti na taj rat, koji je ipak jeftiniji nego što bi mogao biti, nego plaćati višestruko više da bi svaka država za sebe izgradila vlastitu obranu. I tako može godinama.
A može li Putin? U Rusiji sigurno cvjetaju ruže, gospodarstvo nikad bolje nije stajalo.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 180 times
- Been thanked: 166 times
Govori pa šta, talk is cheap. Pitanje je hoće li Evropi prije ponestati para ili Ukrajinaca.
Za Rusiju si u pravu, nakon Kine, SAD i Indije najveća ekonomija je ruska. Pod uslovom da se zanemari dug, jel.
Za Rusiju si u pravu, nakon Kine, SAD i Indije najveća ekonomija je ruska. Pod uslovom da se zanemari dug, jel.
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Stitch
- Head Honcho
Mislim da je bio ironičan.Šabović Adis wrote: ↑20 Dec 2025, 23:54Za Rusiju si u pravu, nakon Kine, SAD i Indije najveća ekonomija je ruska. Pod uslovom da se zanemari dug, jel.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Vjerujem da je namjera i bila takva no nesvjeesno je pogodio u srijedu.
Možda nećeš vjerovati, no postoje mimovi gdje Rusi Amerikancima zahvaljuju na sankcijama. "Američke investicije" u Rusiju nisu isto što investicije u sopstvenu zemlju budući da su tu radi profita investitora a ne radi blagostanja Rusa (ko god misli da banka daje kredit za dobro kreditiranog treba pod hitno na pregled glave!). Faktički, parazit se sam skinuo s domaćina bez da je domaćin morao i metka ispaliti na njega. Ne treba valjda napominjati da je Rusija najbliže autarhiji - malo šta, ako išta, Rusima treba iz ostatka svijeta za opstanak. Osim veš mašina, jel, vražji čipovi...znaju satelit lansirat u orbitu i ICBM napravit al čip nikako.
- Stitch
- Head Honcho
Nema to toliko veze sa znanjem koliko ima sa specijaliziranošću. Primjerice, vjerojatno najvažnija tvrtka za koju nikad nisi čuo zove se ASML Holding. Bavi se izradom strojeva za fotolitografiju, skupinu vrlo sofisticiranih postupaka kojima se izrađuju poluvodički elementi. Riječju, ono što ti treba da proizvedeš čip naručit ćeš od te nizozemske korporacije s tridesetak tisuća zaposlenih, a ti su uređaji bajoslovno skupi i koštaju od 30 do 150 milijuna dolara, ovisno o tome je li posrijedi klasična ili ultraljubičasta fotolitografija. S prijevozom i postavljanjem troškovi nerijetko premašuju milijardu dolara jer u tvornici naručitelja treba sastaviti stroj težak 180 tona koji se transportira u 40 kontejnera. Za isporuku, uglavnom u Aziju, trebaju tri Boeinga 747 i dvadeset šlepera. Najveći proizvođači čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing i Samsung Electronics, u cijelosti rabe nizozemsku tehnologiju. ASML Holding, treba i to reći, pokriva većinu svjetskog tržišta, vrijedi oko 300 milijardi dolara, a koncern Philips ima 25 posto udjela u vlasništvu.Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 01:18Ne treba valjda napominjati da je Rusija najbliže autarhiji - malo šta, ako išta, Rusima treba iz ostatka svijeta za opstanak. Osim veš mašina, jel, vražji čipovi...znaju satelit lansirat u orbitu i ICBM napravit al čip nikako.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Naravno da sam čuo. Čuo sam i za TSMC a nVidia mi pogoni Samsung monitor na kojem te čitam.Stitch wrote: ↑21 Dec 2025, 03:57Nema to toliko veze sa znanjem koliko ima sa specijaliziranošću. Primjerice, vjerojatno najvažnija tvrtka za koju nikad nisi čuo zove se ASML Holding. Bavi se izradom strojeva za fotolitografiju, skupinu vrlo sofisticiranih postupaka kojima se izrađuju poluvodički elementi. Riječju, ono što ti treba da proizvedeš čip naručit ćeš od te nizozemske korporacije s tridesetak tisuća zaposlenih, a ti su uređaji bajoslovno skupi i koštaju od 30 do 150 milijuna dolara, ovisno o tome je li posrijedi klasična ili ultraljubičasta fotolitografija. S prijevozom i postavljanjem troškovi nerijetko premašuju milijardu dolara jer u tvornici naručitelja treba sastaviti stroj težak 180 tona koji se transportira u 40 kontejnera. Za isporuku, uglavnom u Aziju, trebaju tri Boeinga 747 i dvadeset šlepera. Najveći proizvođači čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing i Samsung Electronics, u cijelosti rabe nizozemsku tehnologiju. ASML Holding, treba i to reći, pokriva većinu svjetskog tržišta, vrijedi oko 300 milijardi dolara, a koncern Philips ima 25 posto udjela u vlasništvu.
No reci, jel ti uistinu vjeruješ da Rus zna napraviti periferiju, dakle matičnu ploču sa sve soketom i pratećim komponentama al eto ne zna čip, a taj se čip jedino iz veš mašina može izvući oko kojeg je Rus, gle čuda, iskonstruisao komplet PVO, avijaciju i ne znam šta sve ne? Iskandere, Kindžale, UMPK aviobombe, Krasnopolje, Uragane, Geranije, Orešnike, Burevestnike itd. itd. Ono, military grade čipovi se inače ugrađuju u appliances poput veš mašina, a ako malo proguglaš mogao bi i flux capacitor složit bez po muke? Tako zamišljate vojnu infrastrukturu, pušite te fore? Msm, nije Ursula tamoneka baba iz brijačnice već čelni čovjek EU, pa kad ona to kaže onda mora da je tako, jel.
- Stitch
- Head Honcho
Rusija ima Mikron, koji za vojsku može proizvesti čip u 90-nanometarskoj tehnologiji, a nada se da će do 2030. uspjeti doći do 28-nanometarske. TSMC, usporedbe radi, proizvodi 3-nanometarske i 5-nanometarske čipove, što je za Putinove baćuške doslovce svemirska tehnologija.
Rusija ima Mikron, koji za vojsku može proizvesti čip u 90-nanometarskoj tehnologiji, a nada se da će do 2030. uspjeti doći do 28-nanometarske. TSMC, usporedbe radi, proizvodi 3-nanometarske i 5-nanometarske čipove, što je za Putinove baćuške doslovce svemirska tehnologija.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Pa dobro, reci mi kad su to Rusi uspjeli proizvesti procesor na razini Intela ili AMD-a. Prosvijetli me jer, eto, ne znam. Motorola, nVidia i niz drugih proizvođača godinama masovno izbacuju ono što Mikron može proizvesti u ograničenoj seriji (ili serijama), i to s desetljećima zaostatka u razvoju.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Stiče dragi, šta će im procesor na razini Intela i AMDa? Za vojsku?
Ne. Rus nije toliko blesav da jednu tako bitnu stvar učini ovisnom o uvozu (poput nekih drugih država, da ih ne imenujem
).
Rus ne uvozi tenkove, proizvodi ih. U Rusiji. Ne uvozi avione, proizvodi ih. Ne uvozi PVO rakete i sisteme, proizvodi ih. Ne uvozi krstareće i hipersonične rakete, proizovdi ih. I izvozi. Ugasiš li GPS Ukrajinac (a i mnogi drugi
) će da oslijepi, Rus ne. Rus ima GLONAS. Razumiješ li šta ti govorim? Ima već, odavno, nije ga kupio na posljednjem CESu. Ukrajinac ne može pucati HIMARSom ili ATACMSom bez ISR koji dobiva direktno od Jenkija, koji mu saopštava koordinate (što ga nedvosmisleno saučesnikom čini) i daje odobrenje za paljbu. Ukrajinac povlači obarač, ništa više. Rus nije ovisnik o Zapadu, Ukrajinac jest. A sankcije imaju efekta samo ne one koje držiš u šaci, što Rus nije. 
Ne. Rus nije toliko blesav da jednu tako bitnu stvar učini ovisnom o uvozu (poput nekih drugih država, da ih ne imenujem
Rus ne uvozi tenkove, proizvodi ih. U Rusiji. Ne uvozi avione, proizvodi ih. Ne uvozi PVO rakete i sisteme, proizvodi ih. Ne uvozi krstareće i hipersonične rakete, proizovdi ih. I izvozi. Ugasiš li GPS Ukrajinac (a i mnogi drugi
- Stitch
- Head Honcho
Jasno mi je to, ali posrijedi je tek segment. Govoriš o vojsci, a računalni sustavi upotrebljavaju se svuda - u energetici, gospodarstvu, prometu, transportu, medicini, telekomunikacijama, obrazovanju itd. Reći da je Rusija potpuno neovisna i neosjetljiva na sankcije nije samo netočno - suludo je.
Uvozi ih iz Kine, uostalom, snašli su se što se opskrbe čipovima tiče. Barem privremeno.
Uvozi ih iz Kine, uostalom, snašli su se što se opskrbe čipovima tiče. Barem privremeno.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Uvoze štošta iz Kine, no znaj uvijek jedno - ono što uistinu vrijedi to se ne prodaje. To se čuva kao zjenica oka a prodaje se samo ono bez čega se može, faktički samo smeće.
Zapitaj se ovo: koliko moćan, napredan, mora biti procesor da te odvede do mjeseca i nazad? To je kudikamo teže nego nanišaniti Pariz, zar ne?
Gledaj:

Zapitaj se ovo: koliko moćan, napredan, mora biti procesor da te odvede do mjeseca i nazad? To je kudikamo teže nego nanišaniti Pariz, zar ne?
Gledaj:
Za Ruse nedostižno, jel tako.(...)with a ~2 MHz clock speed, ~2KB RAM, ~36KB ROM, running on 55W, (...)
- Stitch
- Head Honcho
Ozbiljno? Uspoređuješ kompjutorske sustave iz šezdesetih i sedamdesetih godina - onakve kakve Rusi vjerojatno i danas rabe
- s modernima? Pa s kojeg si ti planeta pao? 
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Očito nisi shvatio poentu. Ili me driblaš.
Da te pitam ovo sad:
Jel ovo kod vas prolazi pod diplomat?
Jesi znao da ona i u tvoje ime govori? Msm, valja ti se složit sa njom inače nisi dio uređenog vrta evropskog. Ja, istina, ne znam kako ona uspije zinut a da ne dobije paradajz u glavu al to je valjda zato što nisam Evropa. I identitet. Nešto. Pa može da me boli ćošak za sve to.
Da te pitam ovo sad:
Jesi znao da ona i u tvoje ime govori? Msm, valja ti se složit sa njom inače nisi dio uređenog vrta evropskog. Ja, istina, ne znam kako ona uspije zinut a da ne dobije paradajz u glavu al to je valjda zato što nisam Evropa. I identitet. Nešto. Pa može da me boli ćošak za sve to.
- Stitch
- Head Honcho
Ili ti nisi shvatio mene. Okej, proširit ću: let na Mjesec računalna je sitnica u odnosu na meteorologiju. Ili nuklearne simulacije. Ili bilo što čime se današnji superkompjutori bave. AGC je mogao biti jednostavan zato što su problemi koje je rješavao u osnovi jednostavni: malo Newtonove mehanike, malo korigiranja putanje. Apollo nije ništa drugo doli balistički projektil - ako znaš početni položaj, brzinu, masu i potisak, možeš izračunati putanju vrlo precizno. No cijena su pogreške ljudski životi - i zato se let na Mjesec doživljava kao nešto čudesno. Da se razumijemo, ne kažem da nije - kažem da je to u odnosu na teoriju kaosa u predviđanju vremena pičkin dim. Matematički, fizikalno i informatički. MIT-ovi inženjeri mogli bi se samo gledati da im je NASA šezdesetih godina predložila takvo što. Cray to ne može, ehej! Superkompjutor s tko zna koliko jedinica i tranzistora puši se dok obrađuje meteorologiju, koja je - za razliku od Apolla - nelinearna, kaotična, visokodimenzionalna, stohastična i stravično osjetljiva na početne uvjete. Kužiš sad?
Nismo li o Kaji Kallas već razgovarali?Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 19:27Da te pitam ovo sad: (...)
Nije to glupost, a nije ni klasični povijesni revizionizam u akademskom smislu, to je svjesna politička instrumentalizacija povijesti. Dugoročno vrlo opasna. Kallasova ne tvrdi doslovno da SSSR nije podnio goleme žrtve, da Crvena armija nije slomila Wehrmacht ili da Kina nije imala ključnu ulogu u vezivanju japanskih snaga. Ono što ona radi jest selektivno kadriranje: naglašava imperijalni i represivni karakter SSSR-a, prebacuje fokus s ratnog doprinosa na poslijeratnu okupaciju, briše razliku između uloge u pobjedi nad nacizmom i poslijeratnog ponašanja itd. To je retorička zamjena teza, ne povijesna analiza. Normativni revizionizam koji redefinira što se smije priznati, a što se mora moralno delegitimirati. Drugim riječima, Kallasova otprilike veli: "Možda ste pobijedili Hitlera, ali to vam ne daje nikakav povijesni kredit." To je svjesna odluka, a ne neznanje.
No zašto to dolazi baš od baltičkih političara (i to je ključ konteksta)? Za Estoniju, Latviju i Litvu 1945. godine nije bilo oslobođenja nego se dogodila nepravda - zamjena jedne okupacije drugom. Njihovo kolektivno sjećanje sadržava deportacije, gulage i nasilnu sovjetizaciju. Zato ne mogu emocionalno priznati sovjetske zasluge jer im to zvuči kao legitimizacija vlastite traume. To je psihološki razumljivo, ali politički problematično.
EU pak to tolerira (čak i potiče) jer služi trenutačnom strateškom cilju, obezvređivanju Rusije i Kine u sadašnjosti. Ako je Rusija agresor, a Kina revizionistička sila, onda se njihova povijesna legitimnost mora potkopati jer ne smiju imati moralni kapital. To je meki oblik sankcija, simbolički rat. No cijena je visoka, gubi se povijesna istina zato što ne postoji ozbiljan povjesničar koji negira presudnu ulogu SSSR-a i masovne kineske žrtve. Kad politika to relativizira, gubi se kredibilitet Zapada, jača se dojam licemjerja - i daje se savršeno oružje Moskvi i Pekingu. Rusija i Kina razmišljaju ovako: "Zapad nam ne želi priznati ni ono što je povijesna činjenica - zašto bismo mu vjerovali danas?", a to učvršćuje unutarnju mobilizaciju i paranoju.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Šta kužim li? Da Rusima treba čip iz veš mašine da bi lupali po Ukrajini? Po Evropi? Americi? Da im treba Core ultra 285k? Neki superkompjuter?Stitch wrote: ↑21 Dec 2025, 22:12Ili ti nisi shvatio mene. Okej, proširit ću: let na Mjesec računalna je sitnica u odnosu na meteorologiju. Ili nuklearne simulacije. Ili bilo što čime se današnji superkompjutori bave. AGC je mogao biti jednostavan zato što su problemi koje je rješavao u osnovi jednostavni: malo Newtonove mehanike, malo korigiranja putanje. Apollo nije ništa drugo doli balistički projektil - ako znaš početni položaj, brzinu, masu i potisak, možeš izračunati putanju vrlo precizno. No cijena su pogreške ljudski životi - i zato se let na Mjesec doživljava kao nešto čudesno. Da se razumijemo, ne kažem da nije - kažem da je to u odnosu na teoriju kaosa u predviđanju vremena pičkin dim. Matematički, fizikalno i informatički. MIT-ovi inženjeri mogli bi se samo gledati da im je NASA šezdesetih godina predložila takvo što. Cray to ne može, ehej! Superkompjutor s tko zna koliko jedinica i tranzistora puši se dok obrađuje meteorologiju, koja je - za razliku od Apolla - nelinearna, kaotična, visokodimenzionalna, stohastična i stravično osjetljiva na početne uvjete. Kužiš sad?![]()
Ne treba. Kužiš li ti? Četiri godine danonoćnog lupanja bi trebalo da ti je dovoljan dokaz.
Ne trebaju "druge riječi", čuo sam je. Ne moraš navoditi šta Kaja ne tvrdi, poenta je na onome što tvrdi a to je da se radi o "battle of naratives", da joj je novost da su SSSR i Kina sarađivali u borbi protiv nacista itd. Pitanje je stoji li ona iza svojih riječi ili iza njenih riječi stoji neko drugi. Tipujem na nekog drugog, Kaja je jedna obična tuka ispranog mozga koja svoju bezumnost nakon pretvorbe širi s najviših političkih pozicija. Nije ona izuzetak, to je ujedno i javno mnijenje u EU koje spodobe poput nje ili kreiraju ili održavaju, nu:Nismo li o Kaji Kallas već razgovarali?
Nije to glupost, a nije ni klasični povijesni revizionizam u akademskom smislu, to je svjesna politička instrumentalizacija povijesti. Dugoročno vrlo opasna. Kallasova ne tvrdi doslovno da SSSR nije podnio goleme žrtve, da Crvena armija nije slomila Wehrmacht ili da Kina nije imala ključnu ulogu u vezivanju japanskih snaga. Ono što ona radi jest selektivno kadriranje: naglašava imperijalni i represivni karakter SSSR-a, prebacuje fokus s ratnog doprinosa na poslijeratnu okupaciju, briše razliku između uloge u pobjedi nad nacizmom i poslijeratnog ponašanja itd. To je retorička zamjena teza, ne povijesna analiza. Normativni revizionizam koji redefinira što se smije priznati, a što se mora moralno delegitimirati. Drugim riječima, Kallasova otprilike veli: "Možda ste pobijedili Hitlera, ali to vam ne daje nikakav povijesni kredit." To je svjesna odluka, a ne neznanje.

Iste face imaju i ravnozemljaši kad po prvi put čuju da Zemlja nije ravna ploča, a ako nisi među njima onda si Ork, bot, divljak, komunist, Mordor...ne brini, neka etiketa će se već naći.
Da, jadni kvislinzi, nikako ne kuže šta je toliko loše bilo u kolaboriranju s Hitlerom te ne mogu da se pomire s kaznom. Baš kao i Banderisti. Nepravda pa to ti je.No zašto to dolazi baš od baltičkih političara (i to je ključ konteksta)? Za Estoniju, Latviju i Litvu 1945. godine nije bilo oslobođenja nego se dogodila nepravda - zamjena jedne okupacije drugom. Njihovo kolektivno sjećanje sadržava deportacije, gulage i nasilnu sovjetizaciju. Zato ne mogu emocionalno priznati sovjetske zasluge jer im to zvuči kao legitimizacija vlastite traume. To je psihološki razumljivo, ali politički problematično.
Daj me nemoj.
BTW, jesi znao da je rođendan Stepana Bandere (oca današnje, moderne, Ukrajine
Kakvu paranoju?EU pak to tolerira (čak i potiče) jer služi trenutačnom strateškom cilju, obezvređivanju Rusije i Kine u sadašnjosti. Ako je Rusija agresor, a Kina revizionistička sila, onda se njihova povijesna legitimnost mora potkopati jer ne smiju imati moralni kapital. To je meki oblik sankcija, simbolički rat. No cijena je visoka, gubi se povijesna istina zato što ne postoji ozbiljan povjesničar koji negira presudnu ulogu SSSR-a i masovne kineske žrtve. Kad politika to relativizira, gubi se kredibilitet Zapada, jača se dojam licemjerja - i daje se savršeno oružje Moskvi i Pekingu. Rusija i Kina razmišljaju ovako: "Zapad nam ne želi priznati ni ono što je povijesna činjenica - zašto bismo mu vjerovali danas?", a to učvršćuje unutarnju mobilizaciju i paranoju.
Paktiranje s neprijateljskim državama nije razlog za uzbunu? To bi pod paranoju podveo? Nagovještavanje Njemačke da će izgraditi najjaču vojsku Evrope teba ignorisati zato što - paranoja? Njemačka?! Kako su oni od klečatelja i molitelja za oprost postali neki faktor koji se pita za bilo šta? Sami sebi oprostili ono za šta zastare nema? Sami sebi otpisali dugove, jel?
Amerika se, čini mi se, odmiče od Evrope valjda shvatajući u kakvoj se septičkoj jami skupa s rečenima nalaze. Kvari im prosjek to. A i nemaju više para za bacanje, 38.000 milijardi dolara duga nije šala. Ne stižu kamate poplaćati, glavnica im se uvećava. I kako riješiti problem? Ubiti kreditora? Vjerovatno bi to i učinili kad bi mogli proći bez posljedica. Zato će najvjerovatnije zaskočiti nekoga u komšiluku, možda i šire, orobit ga i tako...tipujem na Venecuelu.
- Stitch
- Head Honcho
Govorim ti da let na Mjesec i vojna tehnologija nisu mjerilo učinkovitosti čipova i procesora ni dokaz računalne samodostatnosti. Rusija je daleko od informatičke neovisnosti, što dokazuje i uvoz iz Kine.Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 23:14Šta kužim li? Da Rusima treba čip iz veš mašine da bi lupali po Ukrajini? Po Evropi? Americi? Da im treba Core ultra 285k? Neki superkompjuter?
Ne treba. Kužiš li ti? Četiri godine danonoćnog lupanja bi trebalo da ti je dovoljan dokaz.
Pa rekoh ti da je to oblik rata.Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 23:14Ne trebaju "druge riječi", čuo sam je. Ne moraš navoditi šta Kaja ne tvrdi, poenta je na onome što tvrdi a to je da se radi o "battle of naratives", da joj je novost da su SSSR i Kina sarađivali u borbi protiv nacista itd. Pitanje je stoji li ona iza svojih riječi ili iza njenih riječi stoji neko drugi. Tipujem na nekog drugog, Kaja je jedna obična tuka ispranog mozga koja svoju bezumnost nakon pretvorbe širi s najviših političkih pozicija. Nije ona izuzetak, to je ujedno i javno mnijenje u EU koje spodobe poput nje ili kreiraju ili održavaju (...)
Bandera je, pogotovo od 2014., simbol borbe za ukrajinsku neovisnost. Što te toliko čudi?Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 23:14Da, jadni kvislinzi, nikako ne kuže šta je toliko loše bilo u kolaboriranju s Hitlerom te ne mogu da se pomire s kaznom. Baš kao i Banderisti. Nepravda pa to ti je.
Daj me nemoj.![]()
BTW, jesi znao da je rođendan Stepana Bandere (oca današnje, moderne, Ukrajine) ujedno i nacionalni praznik? Ima tu i gomila nekih kipova podignutih njemu u čast, nije da to Ukrajinci kriju, baš naprotiv, time se diče...
Paranoja je misliti da je Zapad neprijatelj. Nije. Zapadu trebaju i Kina i Rusija.Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 23:14Kakvu paranoju?
Paktiranje s neprijateljskim državama nije razlog za uzbunu? To bi pod paranoju podveo? Nagovještavanje Njemačke da će izgraditi najjaču vojsku Evrope teba ignorisati zato što - paranoja? Njemačka?! Kako su oni od klečatelja i molitelja za oprost postali neki faktor koji se pita za bilo šta? Sami sebi oprostili ono za šta zastare nema? Sami sebi otpisali dugove, jel?
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
A jbg, govorimo jedan mimo drugog.
Moja poenta je da je namjenska industrija namjenska. Što valjda ima značiti da nije ona opšte namjene nego usko spezijalizovana.
Uzmi za primjer MIG-31. To je prvenstveno presretač, to mu je primarna namjena. Dakle, treba da što brže uzleti, podigne se na propisanu visinu, ispali rakete na dodiljeljni mu cilj sa zemlje, napravi borbeni zaokret i hop - kući. Za tu namjenu ima sve što mu treba. Naravno, genijalci sa zapada pronalaze mane tipa ne može da manevriše, nema dolet, ovo ono...kao da namjena uopšte i ne postoji. Isto tako, topovsku cijev kalibra 125 mm jedino u tenkove možeš ugraditi, i to u T-72, T-80 i T-90. Ne može u kanalizaciju. Niti kanalizaciona cijev može u tenk. E sad, kojem genijalcu je palo na pamet da ustvrdi da čip iz veš mašine paše u neki soket koji se nalazi na nekom projektilu je beyond me. Niti su ikad tačno rekli koji tip veš mašine, model, marka i tačno u koji prejektil to ide, niti ko je vidio ugradnju...ništa, valjda je to sve kompatibilno jedno s drugim pa nema veze. Znači, bum-tras kradu veš mašine zbog čipova i gotovo.
Što se tiče informatičke neovisnosti i samodostatnosti, misliš da kad ukineš internet u globalu Rusija neće preživjeti? Misliš Rusi ne mogu bez kompjutera? Ne mogu bez luksuza? Kod njih je luksuz baš luksuz a ne prijeka potreba.
To na Zapadu da učiniš momentalno bi nastupio kolaps, vjerovatno i građanski rat.
mkejPa rekoh ti da je to oblik rata.
Ne znam kojom logikom su došli do toga da je nečija marioneta simbol borbe za neovisnost od bilo čega, to mi je čudno.Bandera je, pogotovo od 2014., simbol borbe za ukrajinsku neovisnost. Što te toliko čudi?
Iako javno i zvanično tvrde upravo suprotno?Paranoja je misliti da je Zapad neprijatelj. Nije. Zapadu trebaju i Kina i Rusija.
Bome, ti bi trebao skoknuti malo do Centrale po svoje mišljenje.
- Stitch
- Head Honcho
Ako govorimo o prosječnome Rusu, on vjerojatno nije toliko ovisan o računalima kao Zapadnjaci. No ako govorimo o državi, najvećoj na svijetu, ona itekako treba informatičke sustave. Kako bi inače upravljala tim golemim prostorom, kako bi se povezivala? Imaš li uopće predodžbu o tome koliko je Rusija velika? Izbroji vremenske zone, od Poljske na zapadu do Aljaske na istoku.Šabović Adis wrote: ↑22 Dec 2025, 02:03A jbg, govorimo jedan mimo drugog.
Moja poenta je da je namjenska industrija namjenska. Što valjda ima značiti da nije ona opšte namjene nego usko spezijalizovana.
Uzmi za primjer MIG-31. To je prvenstveno presretač, to mu je primarna namjena. Dakle, treba da što brže uzleti, podigne se na propisanu visinu, ispali rakete na dodiljeljni mu cilj sa zemlje, napravi borbeni zaokret i hop - kući. Za tu namjenu ima sve što mu treba. Naravno, genijalci sa zapada pronalaze mane tipa ne može da manevriše, nema dolet, ovo ono...kao da namjena uopšte i ne postoji. Isto tako, topovsku cijev kalibra 125 mm jedino u tenkove možeš ugraditi, i to u T-72, T-80 i T-90. Ne može u kanalizaciju. Niti kanalizaciona cijev može u tenk. E sad, kojem genijalcu je palo na pamet da ustvrdi da čip iz veš mašine paše u neki soket koji se nalazi na nekom projektilu je beyond me. Niti su ikad tačno rekli koji tip veš mašine, model, marka i tačno u koji prejektil to ide, niti ko je vidio ugradnju...ništa, valjda je to sve kompatibilno jedno s drugim pa nema veze. Znači, bum-tras kradu veš mašine zbog čipova i gotovo.![]()
Što se tiče informatičke neovisnosti i samodostatnosti, misliš da kad ukineš internet u globalu Rusija neće preživjeti? Misliš Rusi ne mogu bez kompjutera? Ne mogu bez luksuza? Kod njih je luksuz baš luksuz a ne prijeka potreba.
To na Zapadu da učiniš momentalno bi nastupio kolaps, vjerovatno i građanski rat.
A nije ti čudno što su Hrvati u Domovinskom ratu izvikivali "Za dom spremni!" i nosili crne uniforme?Šabović Adis wrote: ↑22 Dec 2025, 02:03Ne znam kojom logikom su došli do toga da je nečija marioneta simbol borbe za neovisnost od bilo čega, to mi je čudno.
Rat je po svemu ekstreman fenomen, ne možeš ga racionalno braniti.
Imam ja mišljenje o svemu, ne boj se.Šabović Adis wrote: ↑22 Dec 2025, 02:03Iako javno i zvanično tvrde upravo suprotno?
Bome, ti bi trebao skoknuti malo do Centrale po svoje mišljenje.
No pogledaj kako se Zapad ponaša - nitko ne daje Ukrajini ono što joj treba za pobjedu. Doslovce nitko. Svima se kosa na glavi diže od ideje da bi zemlja s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu, makar slučajno, mogla biti poražena - jer slijedi kaos, ne bi se znalo tko pije, a tko plaća. Zapadu je neprijateljska a stabilna Rusija stoput draža od prijateljske a nestabilne. Čisti politički pragmatizam. Isto vrijedi za Kinu.
Izostavio sam ovo da ne prekidam nit, ali sad vidim da se moram vratiti. Amerika se od Europe odmiče zbog rastućeg antiglobalizma, to je primarni razlog. Trump je s talibanima potpisao sporazum o nenapadanju i povukao se iz Afganistana, maknuo se s Bliskog istoka, a sada i Europu smatra problematičnom. Zašto? Nekoliko je uzroka - prvo, Amerikanci misle da je Europa dovoljno bogata za rješavanje vlastitih problema; drugo, u Trumpovim očima NATO je trošak, a EU konkurent. Odmicanje je oblik pritiska. Treće, NATO i transatlantsko jedinstvo nisu prirodno stanje, to je bio reaktivni savez protiv SSSR-a. Kad je SSSR nestao, strukturna veza postala je slabija. Četvrto, od Koreje i Vijetnama postoji averzija prema dugotrajnim stranim intervencijama, da izbjegnu rizik - Ameri se jednostavno ne žele miješati. I peto (iako ima još), kršćanska desnica iznimno je jaka, a ona ima svoju (ekstremnu) agendu, nespojivu s ukrajinskim pravoslavljem.Šabović Adis wrote: ↑21 Dec 2025, 23:14Amerika se, čini mi se, odmiče od Evrope valjda shvatajući u kakvoj se septičkoj jami skupa s rečenima nalaze. Kvari im prosjek to. A i nemaju više para za bacanje, 38.000 milijardi dolara duga nije šala. Ne stižu kamate poplaćati, glavnica im se uvećava.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
A jebote...Rusija je manja nego SSSR, kako li su se oni snalazili bez kompa?Stitch wrote: ↑22 Dec 2025, 06:37Ako govorimo o prosječnome Rusu, on vjerojatno nije toliko ovisan o računalima kao Zapadnjaci. No ako govorimo o državi, najvećoj na svijetu, ona itekako treba informatičke sustave. Kako bi inače upravljala tim golemim prostorom, kako bi se povezivala? Imaš li uopće predodžbu o tome koliko je Rusija velika? Izbroji vremenske zone, od Poljske na zapadu do Aljaske na istoku.
Misliš da se ne bi mogli vratiti "crtanju rapidografima" kad im "krepa ploter"? Misliš zaboravili su šta je krivuljar? Zaboravili su kako napraviti uglomjer? BTW, već su se bili vratili korak nazad - u devedesetima, a za razliku od Ukrajaine koja je postala potpuno ovisna o Zapadu Rusi su se dočekali na noge. Mene uopšte ne čudi što se na bojištu nađe i T-55 i svašta nešto. Šta, top 100mm odjednom nije smrtonosan po pješadiju, pa ga vrijedi ismijavati? Pitaj one koji su "on the receiving end" šta o tome misle.
Od novih tehnologija izvana uzimaju šta im treba i prilagode ga sebi, oni "osvajaju tehnologiju". Negdje se to zove i "reverse engineering".
Misliš da non-stop kupuju Šahede od Iranaca? Ne kupuju. Kupili su nekad nešto malo što im je trebalo, što nisu mogli izbjeći, i onda razvili Geranij. Sada već u trećoj inačici, na mlazni pogon. Misliš Iran ih može nekako sankcijama spriječiti da ga proizvode? Oduzeti im licencu? Rusima licenca nije potrebna, to je za sitnu boraniju.
Hrvati izvikivali? Ne vjerujem.A nije ti čudno što su Hrvati u Domovinskom ratu izvikivali "Za dom spremni!" i nosili crne uniforme?
Rat je po svemu ekstreman fenomen, ne možeš ga racionalno braniti.
A čudno mi je što se izvikivače konstantno podvodi pod Hrvate. Odnosno Hrvate pod izvikivače, e to mi je čudno.
Zapravo nije.
Nema imat svoje mišljenje! Ti si zalutala ovca i moraš nazad do Centrale na rekalibraciju. U protivnom vuk će te pojest.Imam ja mišljenje o svemu, ne boj se.
Vrijedi i za SAD. Kako se to porazi neko ko ti garantuje uništenje? Ko bi se zdravog razuma upustio nešto takvo?No pogledaj kako se Zapad ponaša - nitko ne daje Ukrajini ono što joj treba za pobjedu. Doslovce nitko. Svima se kosa na glavi diže od ideje da bi zemlja s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu, makar slučajno, mogla biti poražena - jer slijedi kaos, ne bi se znalo tko pije, a tko plaća. Zapadu je neprijateljska a stabilna Rusija stoput draža od prijateljske a nestabilne. Čisti politički pragmatizam. Isto vrijedi za Kinu.
To što to neki ne znaju ili smetnu s uma, prave se blesavi...šta li...ono, Hektor prvo ubije Ahila. Al onda oplače.
Šta je kršćanska desnica? Ozbiljno pitam.Izostavio sam ovo da ne prekidam nit, ali sad vidim da se moram vratiti. Amerika se od Europe odmiče zbog rastućeg antiglobalizma, to je primarni razlog. Trump je s talibanima potpisao sporazum o nenapadanju i povukao se iz Afganistana, maknuo se s Bliskog istoka, a sada i Europu smatra problematičnom. Zašto? Nekoliko je uzroka - prvo, Amerikanci misle da je Europa dovoljno bogata za rješavanje vlastitih problema; drugo, u Trumpovim očima NATO je trošak, a EU konkurent. Odmicanje je oblik pritiska. Treće, NATO i transatlantsko jedinstvo nisu prirodno stanje, to je bio reaktivni savez protiv SSSR-a. Kad je SSSR nestao, strukturna veza postala je slabija. Četvrto, od Koreje i Vijetnama postoji averzija prema dugotrajnim stranim intervencijama, da izbjegnu rizik - Ameri se jednostavno ne žele miješati. I peto (iako ima još), kršćanska desnica iznimno je jaka, a ona ima svoju (ekstremnu) agendu, nespojivu s ukrajinskim pravoslavljem.
Koliko se razumijem, pravoslavci su kršćanska desnica a katolici ljevica.
- Stitch
- Head Honcho
Kršćanski desničari nisu homogena skupina nego koalicija triju tipova aktera. Jedni su religijski tradicionalisti (žele povratak kršćanskog morala u javni prostor), drugi politički oportunisti (rabe religiju kao mobilizacijski alat), a treći oni koji ne polaze od koherentne ideologije, ne nude pozitivan projekt društva, a identitet shvaćaju kao posljednju liniju obrane, ne kao kulturni projekt. Nemam za njih ime, ali važni su na izborima jer reagiraju obrambeno i afektivno, a vjera im je često simbol, ne duhovna praksa.
U SAD-u ključan je protestantski, apokaliptični, mesijanski model u kojem su dominantna baza bijeli evanđeoski protestanti, pentekostalci, baptisti, born again kršćani itd. Katolici postoje, ali nisu nositelji pokreta. Ključni su ciljevi kontrola kulture, ne države (škole, kurikuli, rodni narativi); antisekularizam (Amerika kao kršćanska nacija); pro-life politika (pobačaj kao središnje moralno pitanje); savez s Izraelom (eshatološki, apokaliptični motivi) i autoritarni populizam (snažan vođa božji je instrument). Paradoks Trumpa u tome je što je osobno nemoralan, ali prihvaćen jer ispunjava božji plan. Religija je tu politička teologija moći, ne etika.
U Europi pak ključan je pretežno katolički, obrambeni, civilizacijski model s dominantnom bazom sastavljenom od katolika (Poljska, Mađarska, Italija, Španjolska, dijelom Hrvatska) i pravoslavaca na istoku (Rusija, Srbija). Bitne razlike istaknut ću poslije, ali ključni su ciljevi zaštita kršćanske Europe od migracija, islama, multikulturalizma; demografski strah (pad nataliteta, nestajanje naroda); suverenizam (slabljenje EU institucija); obiteljski model (heteronormativna obitelj kao temelj nacije) te savez Crkve i države (kulturna hegemonija, ne teokracija). Ovdje religija znači civilizacijski identitet, ne nužno dogmu.
Zajednički su nazivnici bez obzira na denominaciju reakcija na modernost (feminizam, LGBT prava, sekularizam, individualizam); strah od gubitka kontrole nad tijelom (pobačaj), nad djecom (obrazovanje), nad narativom (povijest, jezik); instrumentalizacija prošlosti (zlatno doba koje nikad nije postojalo, mit o homogenoj naciji) i autoritarni afiniteti (Orban, Trump i Putin, svaki na svoj način, ističu red prije slobode).
Zapadna desnica tu nije neprijatelj istočnoj, ali nije joj ni saveznik u punom smislu. To je taktička koegzistencija, a ne ideološko bratstvo. Zapadna kršćanska desnica želi očuvati ili vratiti zapadni poredak pod svojim uvjetima, vidi sebe kao nasljednika Rima / kršćanske civilizacije, a istočna (ruska / pravoslavna) desnica želi razbiti zapadni poredak, vidi sebe kao alternativnu civilizaciju, a ključni su joj neprijatelji Zapad kao takav, NATO i univerzalizam ljudskih prava. Ciljevi su dakle suprotni: jedni žele popraviti Zapad, a drugi ga žele srušiti.
U SAD-u ključan je protestantski, apokaliptični, mesijanski model u kojem su dominantna baza bijeli evanđeoski protestanti, pentekostalci, baptisti, born again kršćani itd. Katolici postoje, ali nisu nositelji pokreta. Ključni su ciljevi kontrola kulture, ne države (škole, kurikuli, rodni narativi); antisekularizam (Amerika kao kršćanska nacija); pro-life politika (pobačaj kao središnje moralno pitanje); savez s Izraelom (eshatološki, apokaliptični motivi) i autoritarni populizam (snažan vođa božji je instrument). Paradoks Trumpa u tome je što je osobno nemoralan, ali prihvaćen jer ispunjava božji plan. Religija je tu politička teologija moći, ne etika.
U Europi pak ključan je pretežno katolički, obrambeni, civilizacijski model s dominantnom bazom sastavljenom od katolika (Poljska, Mađarska, Italija, Španjolska, dijelom Hrvatska) i pravoslavaca na istoku (Rusija, Srbija). Bitne razlike istaknut ću poslije, ali ključni su ciljevi zaštita kršćanske Europe od migracija, islama, multikulturalizma; demografski strah (pad nataliteta, nestajanje naroda); suverenizam (slabljenje EU institucija); obiteljski model (heteronormativna obitelj kao temelj nacije) te savez Crkve i države (kulturna hegemonija, ne teokracija). Ovdje religija znači civilizacijski identitet, ne nužno dogmu.
Zajednički su nazivnici bez obzira na denominaciju reakcija na modernost (feminizam, LGBT prava, sekularizam, individualizam); strah od gubitka kontrole nad tijelom (pobačaj), nad djecom (obrazovanje), nad narativom (povijest, jezik); instrumentalizacija prošlosti (zlatno doba koje nikad nije postojalo, mit o homogenoj naciji) i autoritarni afiniteti (Orban, Trump i Putin, svaki na svoj način, ističu red prije slobode).
Zapadna desnica tu nije neprijatelj istočnoj, ali nije joj ni saveznik u punom smislu. To je taktička koegzistencija, a ne ideološko bratstvo. Zapadna kršćanska desnica želi očuvati ili vratiti zapadni poredak pod svojim uvjetima, vidi sebe kao nasljednika Rima / kršćanske civilizacije, a istočna (ruska / pravoslavna) desnica želi razbiti zapadni poredak, vidi sebe kao alternativnu civilizaciju, a ključni su joj neprijatelji Zapad kao takav, NATO i univerzalizam ljudskih prava. Ciljevi su dakle suprotni: jedni žele popraviti Zapad, a drugi ga žele srušiti.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-