Italija

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
User avatar
Gile
Posts: 1025
Joined: 23 Feb 2017, 14:20
Been thanked: 6 times

04 Jan 2020, 19:32

Hvala Prolaznice. Montepulciano nam je na kontra stranu od smjera kretanja tako da to nećemo ali Volterra bi mogla dobro doći. :top:
Danas smo išli u San Gimignano. A Lucca? Bio netko?
San Marino pamtim po hladnoći :D a bio sam u 5.mjesecu. Nadam se da ćeš imati više sreće, danas je dan bio idealan u Toskani a temperatura do 14 C.


User avatar
Prolaznica
Posts: 840
Joined: 22 Feb 2017, 09:53
Has thanked: 6 times

04 Jan 2020, 19:35

Luccu mi je kolega s posla jako hvalio da mu se svidjela
collect moments, not things
User avatar
Gile
Posts: 1025
Joined: 23 Feb 2017, 14:20
Been thanked: 6 times

04 Jan 2020, 23:58

Planirao sam tamo, probat ću sutra ako stignem. Tebi hvala i sretan put. :)
User avatar
Gile
Posts: 1025
Joined: 23 Feb 2017, 14:20
Been thanked: 6 times

05 Jan 2020, 23:45

Bili danas u Volterri, lijep je gradić, hvala na preporuci isplatilo se. :top: Navečer preko Lucce do La Spezie. Lucca također izgleda vrijedna posjete, žao mi je što sam je vidio samo po noći.
User avatar
sandra555
Posts: 682
Joined: 25 Feb 2018, 17:15
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

17 Feb 2020, 22:33

Podijeliti ću s vama info o mom putovanju na Sardiniju, pa možda nekome pomogne prilikom planiranja. Copy/pastet ću ovo što sam napisala, ne znam stane li sve u jedan post ili moram u više :)
User avatar
sandra555
Posts: 682
Joined: 25 Feb 2018, 17:15
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

17 Feb 2020, 22:33

Putovali smo 06.01. - 10.01.2020. iz Venecija Marco Polo aerodrom u Cagliari. Karte sam kupila 5 tjedana ranije. EasyJet oko 44 eura po osobi. Kasnije sam nadoplatila još jednu prtljagu jer mi je trebalo.
Putovali smo suprug, kćer (12) i ja.
Budući da je let bio rano ujutro (u 6 sati) išli smo dan ranije i prespavali u hotelu blizu aerodroma. Tamo smo i ostavili parkiran auto za vrijeme dok smo na Sardiniji, a hotel nas je shuttle kombijem prebacio ujutro na aerodrom i došli su po nas kad smo se vraćali.
Radi se o Ca' Tessera Venice Airport
https://www.booking.com/hotel/it/agritu ... #hotelTmpl
Nismo išli do Venecije, malo smo samo po tom mjestašcu prošetali i pojeli super večeru u restoranu Al Quadrante


1. dan – ponedjeljak 06.01.
U Cagliari smo sletili oko pola 8 ujutro i na aerodromu smo rentali auto, koji smo rezervirali dva tjedna ranije, sve riješili mailom sa Autonoleggio Sardinya http://www.autonoleggiosardinya.it/auto ... _sardegna/
Vrlo jednostavan dogovor, na mail odgovaraju u roku sat-dva i nikakvih problema nije bilo. Uzeli smo kategoriju C sa kompletnim kaskom i cijena je 200 EUR za 5 dana. 100 platite odmah, a drugih 100 kad smo došli po auto. Kada imate full kasko depozit je 300 EUR. Dobili smo Renault Clio, novi model, dizel, super stanje, full oprema, navigacija, bluetooth... Prilikom preuzimanja auta smo upozorili na nekoliko ogrebotina na retrovizoru, po branicima i to što se vidi i lik je to sve pribilježio. Uglavnom auto smo preuzeli u roku 10 minuta.
Odmah smo se zaputili prema sjeveru otoka i to ovim redom
Bosa - Capo Caccia - Alghero – Sassari
Dakle prvo stajanje Bosa, parkirali smo na parkingu kod mosta. Parking je bio besplatan, možda zato što je bio blagdan. Pješke prošetali kroz grad, popili kavu, pojeli neki suhi tost i malo poslikali. Nismo se penjali gore na tvrđavu. Gradić je slatki i vrijedan zaustavljanja. Na parkingu gdje smo ostavili auto ima neki mali dućan gdje smo se prije odlaska opskrbili s vodom, sokom, keksima, voćem i krenuli smo dalje uz obalu prema Capo Caccia. Parkirali smo se tamo gdje kreću stepenice za spuštanje prema Neptunovoj špilji, ali nismo se spuštali. Malo smo se tamo promuvali, poslikali na sve strane.Jako je lijepo, ali moje mišljenje je da ako nemate namjeru spuštati se stepenicama, nema potrebe dolaziti po zimi. Ništa posebno drugačije nismo vidjeli. Po ljeti je vjerojatno to sve puno bolje i po ljeti ima i izleta brodom iz Alghera što se sigurno isplati, ali po zimi nema tih izletničkih brodova, a nisam baš tip koji bi se penjao po stepenicama u stijeni.
Zatim smo otišli u Alghero i tu smo se parkirali na velikom parkingu uz obalu, besplatno jer je bio praznik. Alghero mi je prekrasan i svakako vrijedan posjeta. Tu smo se zadržali par sati, pojeli tjesteninu u nekom restoranu u gradu i taman kad je počeo padati mrak krenuli smo prema Sassariju gdje smo imali rezerviran hotel za prva dva noćenja. Hotel je bio Hotel Carlo Felice
https://www.booking.com/hotel/it/carlo- ... #hotelTmpl
i hotel je izvrstan. Imali smo trokrevetnu sobu s doručkom i nemam nikakve zamjerke na hotel.
Tu večer nismo ništa drugo planirali jer smo bili prilično umorni budući da smo se ujutro digli prije 4. Samo smo malo prošetali oko hotela do Lidla, kupili malo narezaka, soka, voća... tuširanje i spavanac.
Ovo je ruta prvog dana
https://www.google.hr/maps/dir/Cagliari ... !3e0?hl=hr
Kako sam rekla, s obzirom na doba godine, mogli smo bez Capo Caccia i više se zadržati u Algheru ili stati na dva sata u Oristano (onda ne bi trebali tamo stati 4. dan).


2. dan – utorak 07.01.
Ujutro smo imali doručak u hotelu i poslije doručka i kave smo se uputili u Castelsardo. I tu smo parkirali besplatno na parkingu preko puta groblja. Od tuda smo se prošetali do grada i popeli se gore do Castella. Prekrasan gradić i obavezno za posjetiti. U smo se zadržali par sati i krenuli prema Santa Teresa Gallura. Tu smo se spustili do plaže, malo gledali Korziku, prošetali, popili kavu i išli dalje. Na žalost ovaj dan je dosta puhalo i nije se baš moglo uživati na otvorenom, a mi smo baš taj dan odabrali za obilazak obale. U ovo doba godine se tu nema baš nešto posebno za vidjeti.
Odavde smo se zaputili u Porto Cervo. Dakle u siječnju je ovo grad duhova. Hodaš po mjestu i jedino što čuješ je kuckanje čekića i kojekakvih alata jer ljudi preuređuju i popravljaju po apartmanima. Mjesto je lijepo, slatko, meni se vile koje su tamo sviđaju, nekako su mi simpatične, uklapaju se u okoliš, nisu preglomazne, nekako su okruglaste, samo sam čekala da mi neki hobit izađe iz neke kućice... uglavnom jako mi je lijepo, ali totalno pusto. Ne moram niti spominjati da su svi dućani zatvoreni. Ima lijepa crkvica tamo Stella Maris, ali inače slobodno možete preskočiti po zimi. Tu smo već bili dosta umorni, vjetar nas je prilično propuhao i nije nam se dalo više ići do Olbie, pa ne znam jesmo li tamo što propustili. Možda bi bilo bolje da smo iz Castelsarda odmah išli do Olbie. Kako god već je bilo kasno popodne i trebalo se vratiti do Sassarija putem koji je cesta preko gora i planina, zavoj na zavoju, nepoznato i nije nam se baš sviđala ideja da nas mrak uhvati na toj cesti, pa smo se zaputili nazad. Cesta je bila prava avantura. Meni kao suvozaču uživancija, ali muž baš i nije uživao, on više voli ravnu cestu da može potegnut.
Kad smo se vratili u hotel odlučili smo malo prošetati po gradu i nešto pojesti. Bilo ke oko 7 sati i nismo mogli naći restoran koji se otvara prije 8. Centar grada je jako lijep, ali mi smo se frustrirani i gladni vratili u hotel. Hotel ima super restoran, pa smo tamo večerali. Nakon toga odmor i u krevet.
Ovo je ruta drugog dana
https://www.google.hr/maps/dir/Hotel+Ca ... !3e0?hl=hr


3. dan – srijeda 08.01.
Ujutro poslije doručka smo se odjavili iz hotela, natankali auto, svratili u Lidl i krenuli prema Oristanu. Prošetali po gradu, popili kavu, promuvali se oko 2 sata i zaputili se prema Tharrosu. Prije samog Tarrosa smo stali u mjestašce San Salvatore di Sinis. Kas smo dođli tamo nismo bili ziher jesmo li na dobrom mjestu. Sve je totalno pusto, ali na način sa imaš dojam da su nestali prije desetak minuta. Nigdje nikoga, sve zatvoreno, nijedna vrata i prozor nisu otvoreni, ne mogu to opisati. Izgledalo je kao da su se svi sakrili. Ali nekako jako simpatično selo. A za tarros nemam riječi. Tu ne znaš na koju stranu bi gledao, kamo bi se popeo, kuda se uputit... prekrasno je. Na koju god stranu pogledaš je predivno. Tu smo se dosta zadržali i mogla bi ostati još toliko. Imala sam dojam da se penjem na Tower of Joy u jednom trenutku, samo sam čekala da mi mladi Nes Stark izviri od nekud.

Ja sam imala u planu da ovaj dan još odemo do Tempio di Antas, a smještaj nam je bio Agriturismo Su Sattisceddu između Urasa i San Nicolò d'Arcidano i bilo je malo na knap s vremenom da bi stigli do tamo i onda do smještaja jer put vodi po nekim lokalnim cesticama, preko brda i još je dio neke ceste bio zatvoren... uglavnom odustali smo od Antasa i to mi je žao, ali što je tu je. Tu sad možda da smo Oristano obišli onaj prvi dan umjesto Capo Caccie onda ovaj dan bi mogli Tarros i Antas obaviti, ali mogu sad plakat koliko god, kasno je. Umjesto toga smo se nakon Tarrosa zaustavili u mjestu Terralba (simpatično, ali ništa posebno) i nakon toga u smještaj
https://www.booking.com/hotel/it/su-sat ... #hotelTmpl
Ne znam što bi rekla o ovom smještaju, ima ocjene preko 9 na bookingu. Cura čija je kuća je izuzetno draga i simpatična. Kuća je velika i lijepa. Mi smo bili jedini gosti i nisam bila pretjerano oduševljena. Iako nisam se ništa bunila, vjerujem da sam išla bilo što tražiti da nebi bilo problema i da bi sve dobili. Uglavnom mislim da je to odličan smještaj u neko toplije doba godine i kada je tamo više ljudi. Nama je soba bila dosta mračna i prilično hladna, jedino grijanje kooje ima je preko lklime. Npr. ručnici nam se od jedne do druge večeri nisu posušili niti malo pa smo tražili nove. Doručak je jako siromašan bio iako je na bookingu nahvaljen kao odličan... Tako da ne znam što bi rekla, možda me ovaj prethodni hotel razmazio, a i inače sam snob što se tiče smještaja.
Navečer smo opet bili u potrazi za restoranom koji radi i nakon što smo na dva mjesta poljubili vrata iako na se Google kune da su otvoreni pronašli smo u mjestu Uras nešto što je radilo i večerali. S'Axrjoba ristorante e pizzeria. Ništa posebno, pizza i tjestenine, ali korektno i ne skupo. Može se preporučiti.
Ovo je ruta trećeg dana
https://www.google.hr/maps/dir/Hotel+Ca ... !3e0?hl=hr


4. dan – četvrtak 09.01.
Ujutro smo se zaputili u Orgosolo i to je prema mom mišljenju vrijedno posjeta. Meni je prekrasno kako su te kuće ocrtane, ti murali... nešto posebno i mislim da se to ne bi trebalo propustiti. Treba se vidjeti. Nakon par sati uživanja tamo krenuli smo prema Su Nuraxi di Barumini i tu smo uzeli vođenu turu na kojoj smo bili samo nas troje. Isplati se jer samo s vodičem možeš se penjati po tom kamenju i tim građevinama. Nakon toga htjela sam posjetiti neki park dinosaura u blizini, međutim poljubili smo vrata, ne radi do proljeća. Ručali smo u restoranu Cavallino della Giara pokraj Su Nuraxi i klopa je bila fina, jako ukusna, ali izbor nikakav. Janjetina na jedan ili drugi način u nekakvim saftevima. Ali iznenađujuće fino. Inače je u ovo doba godine po cijeloj Sardiniji teško pronaći restoran koji radi cijeli dan i koji ima u ponudi više od nekoliko jela. Možda to i nije loše, možda samo znači da friško kuhaju i nemaju unaprijed puno toga pripremljeno. Jer gdje god smo jeli bilo je jako fino. I svugdje su ljudi bili izuzetno ljubazni i dragi i spremni pomoći. U Orgosolu nas je neki djedica zaustavio na ulici i deset minuta nam pričao o povijesti i što i gdje trebamo ići vidjeti. Nakon ručka smo imali još vremena i gledali smo kamo bi uokolo još svratili, pa smo otišli u neko mjestašce Sanluri. Tamo smo došli taman u sumrak i mjesto mi je prekrasno izgledalo u tom polusvjetlu. Simpatičan gradić za malu šetnjicu.
Ovo je ruta četvrtog dana
https://www.google.hr/maps/dir/Agrituri ... !3e0?hl=hr


5. dan . Petak 10.01.
Ujutro nakon doručka smo se spakirali i krenuli u Cagliari. Sparkirali se preko puta željezničkog i šetali po gradu Popeli se gore na Castello, prošetali, popili kavu, otkrili neki lijepi park Giardini Pubblici, spustili se do San Benedetto, odmarali, ručali negdje usput, pili kavu i uživali. Bio je prekrasan sunčani dan i prava uživancija sjest na klupu i samo odmarati i sunčati se. Negdje iza 5 smo se odlučili krenuti prema aerodromu i prije toga je trebalo natankati auto i oprati ga. To smo obavili Pinguino Verde autolavaggio u blizini aerodroma. Benzinska je self service i unaprijed ukucaš za koliko eura ćeš točiti što je nezgodno jer ne znaš koliko ćeš natočiti. Trebalo je do vrha i nismo bili ziher da li nekako vraća novce ako ne stane goriva koliko si rekao. Srećom ukucali smo 50 Eura i natočili za 49 i nešto sitno. Poslije smo pročitali da ne vraća ostatak.
Vraćanje auta je prošlo u par minuta. Donijeli smo ključeve, frajer je otišao sam na parking pogledati, vratio se za manje od 5 minuta, skinuo depozit i gotovo. Let za Veneciju nam je malo kasnio tak da smo sletili skoro u ponoć i ponovo smo prespavali u istom hotelu prije puta u Hrvatsku.

Eto, to je to. Možda nekom pomogne. Sigurno bi drugi put neke stvari drugačije organizirala, ali sve u svemu je bilo jako lijepo. Žao mi je što nisam uspjela otići do Chiesa della SS. Trinità di Saccargia u blizini Sassarija, do Antasa, Olbie, Nuora... ali znam da je 5 dana premalo za vidjeti cijeli otok. Ono što mislim da nikako ne treba propustiti je Tharros, Castelsardo, Alghero i dodala bi i Su Nuraxi di Barumini, a i stari dio Cagliarija je jako lijep.
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

17 Feb 2021, 14:21

Etna je jučer po***dila:





Nije da se itko odavde spremao uskoro tamo ( :D ), ali, eto, da se zna.
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

17 Feb 2021, 14:52

Za slovenski kulturni praznik sam “bio” kraj drugog vulkana, u Napulju.
Naravno, samo u teoriji i kupljenim tefundiranim kartama.

A sad ucim portugalski i spremam se za teoretski Brazil.
A trenutno imam i previse slobodnog vremena jer sam dobio dozu prirodnog cijepiva pa sam 10 dana off.
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

17 Feb 2021, 15:42

Nukac wrote:
17 Feb 2021, 14:52
A trenutno imam i previse slobodnog vremena jer sam dobio dozu prirodnog cijepiva pa sam 10 dana off.
Čestitam! :rofl:

Ja se ne uspijevam nikako zaraziti. :misli:
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

17 Feb 2021, 15:52

Ja sam se dobro cuvao. Godinu dana je sve bilo uspjesno. Izolirao se.
Na kraju nemam pojma gdje sam se zarazio, cca 99% vjerojatnosti da na poslu.
E sad, kako mi je 5-ti dan, vjerojatno vise nisam zarazan, tako da ti ne pomaze da dodjes k meni na kavu. Najvise ljudi sam zarazio u petak i subotu. Temperaturu sam dobio tek u subotu.
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

17 Feb 2021, 16:22

Drži se, Nuki. :)
Potpisi su za budale.
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

17 Feb 2021, 21:03

Hvala.
nasmijanonebo
Posts: 720
Joined: 08 Apr 2019, 20:31
Been thanked: 10 times

17 Feb 2021, 21:56

Ozdravi!
User avatar
sandra555
Posts: 682
Joined: 25 Feb 2018, 17:15
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

18 Feb 2021, 18:00

Čuvaj se Nuki, nadam se da nemaš drugih simptoma i da će sve proći vrlo blago
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

18 Feb 2021, 18:58

Danas mi je 6 dan. Za sad nije bilo nekih ozbiljnijih problema, samo temperatura i to ne bas visoka, do 38. I nesnosni bolovi u ledjima.
Jucer sam izgubio okus i miris. Jedes mentol bombone i kao da imas komad drveta u ustima.
Ili nakon cijelodnevnog preznojavanja, posnjofas se i mislis - pa uopce ne smrdim jel se trebam tusirat.

Eto, jos par dana pa ce valjda to biti iza mene.
nasmijanonebo
Posts: 720
Joined: 08 Apr 2019, 20:31
Been thanked: 10 times

18 Feb 2021, 19:05

Fakat te onda copili i simptomi.
Aj ozdravi i da to se sto prije vrati okus njuha i mirisa.
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

21 Feb 2021, 07:28

Da, grde bolove u leđima je imao i jedan moj frend. Gutao je Lupocete danima. Boloovi su mu onda prešli u ruke i noge.

Desetak dana nakon što je ozdravio (ili "ozdravio") dobio je novu rundu temperature (blažu i kraću), ali za to nije nikada bilo utvrđeno je li se radilo o nekoj potpuno neovisnoj prehladi ili o "repu" kovida. :misli:

Ozdravi čim prije! :)
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

23 Feb 2021, 03:13

Nukac wrote:
18 Feb 2021, 18:58
Danas mi je 6 dan. Za sad nije bilo nekih ozbiljnijih problema, samo temperatura i to ne bas visoka, do 38. I nesnosni bolovi u ledjima.
Jucer sam izgubio okus i miris. Jedes mentol bombone i kao da imas komad drveta u ustima.
Ili nakon cijelodnevnog preznojavanja, posnjofas se i mislis - pa uopce ne smrdim jel se trebam tusirat.
Trebao si bol(es)nički dnevnik voditi, ovako nemamo pojma što se događa. :D

Keep us posted, please. :five:
Potpisi su za budale.
Post Reply