Najbolje na Trkeljanju

Od 9 do 99 godina
User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14969
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Najbolje na Trkeljanju

Post by Stitch »

Tema je Međugorje - vjerski turizam ili kršćanska neposlušnost?
nvnk wrote:
13 Mar 2017, 09:43
Nije u tome stvar. Nije pitanje kome ide lova (ona, u krajnjem slučaju, ide jednima i drugima) nego kada. ;)

Tkogod štogod mislio o Vatikanu, nikad ga nisu vodile budale. A glede svih tih ukazanja, uvijek je bilo isto mudro pravilo: Ne priznavat dok god postoji šansa da se bilo tko od vidjelica "predomisli" i kaže "samo sam se zajebavao/la" (i u produžetku "a vi, budale, to priznali i sada to slavite, hahaha"). :p

E, sad, kod Lourdesa i Fatime je bila ta sretna/"sretna" okolnost da su sve (ili skoro sve) vidjelice spomrle u samo par desetljeća nakon događaja, tako da se na to priznanje čekalo relativno kratko. Samo 15-tak godina u slučaju Fatime, ipak nešto duže u slučaju Lourdesa, jer je tamo još i francuska država kočila, ali isto brže nego što će to biti s Međugorjem. (Samo je jedna od vidjelica iz Fatime poživjela dulje od priznanja, ali je ona bila zaređena, dakle nju je Crkva imala pod kontrolom.)

Kod Međugorja je glede toga situacija bitno složenija jer vidjelica ima cijela četa. Dakle, em' bitno veća opasnost od predomišljavanja, em' se, još i uz pogodnosti medicine 21. stoljeća, ne očekuje njihovo ukupno umiranje (pa tako ni vatikansko priznanje) još bar 50 godina.

U stvari, kod nekih starijih, srednjevjekovnih sličnih događaja, na priznanje se čekalo i dok svi potomci nisu pomrli (u slučaju Fatime i Lordesa ih nije bilo), jer bi nešto tipa "rekla mi mama u povjerenju da se zajebavala" bilo jednako pogubno. Dakle, priznanje će skoro neminovno doći, samo će ga malo tko od nas doživjet.

I to je razlog zašto lokalni franjevci pritišću, a Vatikan ne da: Vatikan je višetisućljetna institucija, ima i bez Međugorja prihoda kolko hoće, briga njega hoće li mu lova počet kapat sada ili za 100 godina, glavno da počne i kad počne da ne stane (tj. da se nitko ne predomisli). Dok franjevci, hebiga, ko i svi mi, imaju život jedan i to kratak.... Briga njih ako se tko za 20 godina predomisli, glavno da se u tih 20 godina pobere što više. :D
Jako mi se sviđa post. :top:


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14969
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Post by Stitch »

Tema: Masakr u Splitu
MmeTipfeler wrote:
28 Jan 2020, 22:08
Friško sam pogledala Labirint. I doznala nekoliko novih elemenata - priznajem, nisam pretjerano pratila slučaj, a ni javnost i mediji, zanimljivo, nisu bili previše zainteresirani. Razumijem da je puno zanimljivije što neki ministar ili dužnosnik ima dovoljno nekretnina da može prijaviti ne parcelu, nego prostorno-građevinski plan, ali i to govori o nama kao glupoj naciji. Da glupoj. Naciji koja nikako da shvati što je bitno i konkretno kao problem, a što ostaje na razini bla-bla truć-truć i pogodno je za kafanske razgovore. Nakon kojih svatko lijepo ode doma, naždere se popije pivo i odspava pred TV-om.

Užasavaju me naši centri za socijalni rad i nonšalantne izjave kako zlostavljanje u ovisničkoj obitelji nije bilo ništa drukčije od drugih sličnih slučajeva. Pa jebote! Ako imaš dovoljno "sličnih slučajeva", napravi nešto, a nemoj samo premetati fascikl s lijeve strane stola na desnu. I defektologova izjava kako Zavadlav nije znao kome se treba obratiti. Krasno! Je li se itko potrudio pružiti mu tu informaciju - ne samo njemu, nego i svima. Znamo li uopće kome se uspješno možemo obratiti primijetimo li da u našem susjedstvu "nešto ne štima". Znamo i odgovor je jednostavan - nikome.

Filip je zajeban za cijeli život, obranio ga advokat ili ne. A sve zato što su, da citiram, "institucije radile svoj posao". Plus što su još trojica platila glavom. Mali je neuračunljiv, ali to nije niti može biti obrana za ono što je počinio.

No neuračunljiva nam je i država, a ni to nije niti može biti obrana za ono što se u ovdje događa 30 godina nakon uspostave suverene hrvatske države. Suverene, mošmislit! Da bi bio suveren, moraš biti i pametan. A kod nas bi pametno radila jedino giljotina. :mad:
Nemam tomu što dodati. :frajer:
Potpisi su za budale.