Islamski Emirat Afganistan

Koljite se i gložite!
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 44 times
Been thanked: 33 times
Gender:

Post 16 Aug 2021, 01:49

Pretpostavljam da pratite situaciju u Afganistanu, portali su prepuni vijesti. Talibani će iz predsjedničke palače objaviti novo ime države: Islamski Emirat Afganistan. Država je potpuno u njihovim rukama, a strancima je, što uključuje i Hrvate, ostavljena sloboda da se evakuiraju iz Kabula. Predsjednik Afganistana Ašraf Gani pobjegao je u Taškent, u priopćenju iz Uzbekistana tvrdi da nije imao izbora. Svijet se ruga Amerikancima, koji su potrošili dva bilijuna dolara ni za što. To je, onako, mitraljeski.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju hrvatski politolog Vedran Obućina, stručnjak za Bliski i Srednji istok, na pitanje što možemo očekivati kad talibani preuzmu svu vlast odgovara: "Nije bez veze ona njihova: Bog je došao u Afganistan da se isplače." Istaknut ću još neke pojedinosti.
Afganistan nikada nije bio miran. Ta je država, ako je možemo nazvati državom, nastala kao tampon-zona između Ruskog Carstva i britanske Indije. To područje Afganistana bitno je iz prostog razloga što stvara ogromno razgraničenje između četiri velike sile, Rusije, Kine, Irana i Indije. On je svojevrsna tampon-zona, jer se nalazi u sredini svega. Afganistan kao zemlja nije privlačna, jer u njoj malo toga odnosno gotovo ništa ne funkcionira kako bi trebalo funkcionirati u pravoj državi. Tamo život još funkcionira po godišnjim dobima, tako imate dijelove zemlje u koje uopće ne možete doći ili ih ne možete prijeći zimi, dok vremenski uvjeti to ne dopuste. To je jednostavno skupina raznih plemena, od kojih svi oni imaju svoje interese i koji daju prividnu lojalnost Kabulu.
Amerikancima, koji očito tamo više nemaju interesa, prekipjelo je. Biden je apsolutno u pravu kada kaže da je SAD uložio golem novac za afganistansku vojsku, policiju, oružje, a da Afganistanci uopće ne žele tu pomoć. I tu je u pravu, jer je i sam ministar obrane Afganistana izjavio kako su morali hvatati svoje vojnike koji su napuštali položaje da bi ih vratili na bojišnicu. Stoga Amerikanci logično razmišljaju kada se pitaju zašto toliko ulažu i zašto toliko američkih vojnika gubi živote u Afganistanu ako Afganistancima ta pomoć uopće nije bitna.
U zaključku veli da su pred afganistanskim narodom teški dani. Talibanima je prepušten na milost i nemilost zato što čitav prostor nikoga ne zanima, tamo nema nikakve vrijednosti koja bi Zapadu mogla biti korisna.


Potpisi su za budale.
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 44 times
Been thanked: 33 times
Gender:

Post 17 Aug 2021, 01:34

Komentar Tomislava Jakića.
(...) Dakle, ovo je kraj, i to neslavni kraj. Ali to je, na dugi rok gledano, i mnogo više od toga. To je rušenje u prah i pepeo svih iluzija da demokratski Zapad na čelu sa Sjedinjenim Državama donosi, kako se nekada govorilo, bolje sutra. Ovo je krah svih moralnih vrijednosti što ih se tako često voli spominjati, a koje se – u srazu s interesima i računicom kapitala – pokazuju potpuno nevažnima. U protekla je dva desetljeća Amerikancima i saveznicima uspjelo vezati za svoj, u osnovi, okupacioni aparat desetke tisuća Afganistanaca, od logističara i prevoditelja, tzv. domaćeg osoblja u ambasadama, preko članova uprave na svim razinama do pripadnika vojnih i policijskih snaga. Ti su ljudi, zajedno sa svojim obiteljima, „obilježeni“. Oni su u očima talibana pomagači okupatora, neprijatelja, oni su kolaboracionisti. Što će biti s njima, što će biti s djevojčicama i djevojkama, onima još u školskim klupama i onima školovanima, što će biti s emancipiranim ženama, o tome jedva da tko vodi brigu. Osim što su, naravno, svi „jako zabrinuti“.
Potpisi su za budale.
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 44 times
Been thanked: 33 times
Gender:

Post 20 Sep 2021, 20:47

Taliban tells women and girls to stay home from work and school, prenosi CBS najnovije vijesti iz Kabula. Nije im dugo trebalo. Talibani su danas zaključali žene u kuće zabranivši im odlazak u školu i na posao.
The acting mayor of the capital Kabul said over the weekend that virtually every municipal city job held by women would be re-filled by men. Hamdullah Namony told reporters on Sunday that only women who could not be replaced by men would be allowed to keep working, including some skilled jobs in technical fields, and female public toilet attendants.
Potpisi su za budale.
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: AhrefsBot, CCBot and 0 guests