Babićev TasteAtlas
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 429 times
- Been thanked: 532 times
Nismo govorili o projektu osnivača Indexa Matije Babića, (navodno) prvom svjetskom atlasu lokalne hrane. Ondje trenutačno stoji: "World Food Atlas: 11400 traditional dishes, 6770 local ingredients, 20807 authentic restaurants. EAT AUTHENTIC."
TasteAtlas pokrenut je u listopadu 2018. godine, piše - gle čuda - upravo Index.hr.
Portal je informativan, donosi obilje podataka o jelima, pićima, sastojcima, restoranima itd.; može se čitati kao svojevrsna digitalna enciklopedija gastronomije - što mi se sviđa - ali ne znam koliko je objektivan. Je li to plaćena promidžba ili stvarna slika stanja na terenu? Što mislite?
TasteAtlas pokrenut je u listopadu 2018. godine, piše - gle čuda - upravo Index.hr.
Portal je informativan, donosi obilje podataka o jelima, pićima, sastojcima, restoranima itd.; može se čitati kao svojevrsna digitalna enciklopedija gastronomije - što mi se sviđa - ali ne znam koliko je objektivan. Je li to plaćena promidžba ili stvarna slika stanja na terenu? Što mislite?
Potpisi su za budale.
TasteAtlas u teoriji koristi mišljenja stručnjaka i korisnika, no u praksi su top-liste i ocjene često proizvoljne. Postoje optužbe da je dio sadržaja sponzoriran, osobito na rang-listama koje se redovno „viralno“ šire po društvenim mrežama. Primjerice, kada se u top 10 jela svijeta niotkuda pojavi slavonski fiš ili kajmak iz Kolašina, nije teško posumnjati u motivaciju.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Da, hrvatska, srpska, bosanska i druge slične kuhinje imaju blagu prednost.
Alternativa su Google Maps plus recenzije lokalaca (puno toga se sazna čitanjem komentara, pogotovo ako znaš lokalni jezik), Reddit (npr. r/travel, r/solotravel, r/EuropeTravel), pa i bloggeri i YouTube kanali (Mark Wiens, The Food Ranger, Migrationology, Strictly Dumpling — Mike Chen).
Ako želiš pravi savjet što jesti, tamo ćeš naći objektivnije ocjenjivanje.
Alternativa su Google Maps plus recenzije lokalaca (puno toga se sazna čitanjem komentara, pogotovo ako znaš lokalni jezik), Reddit (npr. r/travel, r/solotravel, r/EuropeTravel), pa i bloggeri i YouTube kanali (Mark Wiens, The Food Ranger, Migrationology, Strictly Dumpling — Mike Chen).
Ako želiš pravi savjet što jesti, tamo ćeš naći objektivnije ocjenjivanje.
- Stitch
- Head Honcho
Meni je, velim, najzanimljivija (pa i najvrednija) informativnost; mogu izabrati opskurnu kategoriju poput jela od insekata - i naučiti štogod. Tu je Babić pogodio i namjenu i sadržaj općega gastronomskog atlasa. Recenzije nisu jedino na što se čovjek treba usredotočiti kad izrađuje takav portal. Bitno je tu štošta, od korisničkog iskustva (preglednost, navigacija, brzina učitavanja) do poštenja u iznošenju ponude i donošenju sudova.
Potpisi su za budale.
TasteAtlas je ambiciozan i koristan projekt, ako ga tretiramo kao entuzijastičan atlas hrane s međunarodnim dosegom, koji može pomagati putnicima i poticati kulturnu razmjenu. Međutim, nema garancije za nepristranu i objektivnu reprezentaciju svake kuhinje — posebno u regijama gdje nema dovoljno recenzenata ili interesa.
Plava Kamenica je bez konkurencije najbolji hrvatski gastronomski portal ako mjerimo po kvaliteti pisanja, poznavanju restoranske scene, uređivačkoj konzistenciji, autorskom tonu. No, nije za svakoga. Ona ne stremi širini — ni u formi ni u tonu. Namijenjena je publici koja već ima referentni okvir („fine dining“, somelijerstvo, kulinarska scena) i koju zanima što jedu, kuhaju i misle hrvatski „chefovi“ i somelijeri.
- Stitch
- Head Honcho
Eh, tu sam te čekao. To "nije za svakoga" ključno je za objektivnu procjenu vrijednosti. Posrijedi je elitistički, snobovski projekt dijelom zasnovan na tzv. tajnim kupcima, a dijelom na prostituiranju novinarstva. Butković iskorištava vlastiti utjecaj da bi se ogrebao gdje god stigne, o čemu se pisalo na društvenim mrežama i forumima. A bilo je i ugostitelja koji su javno govorili o nerealnim ocjenama i podmazivanju, bilo novčano bilo besplatnom večerom.
Butković je, uostalom, 2008. pokazao kakav je novinar, kada je objavio razgovor vođen elektroničkom poštom (!) s tobožnjim premijerom. Možda su njegovi chefovi i somelijeri profesionalci. Možda je dobar dio članaka kvalitetan. No riba smrdi od glave. Ako je Butković sumnjiv, onda je sumnjiva i Kamenica. Ili da radije kažem - pokvarena?
Butković je, uostalom, 2008. pokazao kakav je novinar, kada je objavio razgovor vođen elektroničkom poštom (!) s tobožnjim premijerom. Možda su njegovi chefovi i somelijeri profesionalci. Možda je dobar dio članaka kvalitetan. No riba smrdi od glave. Ako je Butković sumnjiv, onda je sumnjiva i Kamenica. Ili da radije kažem - pokvarena?
Potpisi su za budale.
U redu, zanemarit ćemo KPK.
Ako tražiš najbolji portal u smislu širine teme, kvalitete pisanja i međunarodne relevantnosti, onda je moj izbor Eater.com. Ima dozu duhovitosti, kritičnosti i ozbiljnosti, sve u istom paketu. Ne boji se obrađivati ni društveno-političke teme kroz gastronomsku prizmu. Američki je, što znači da najviše gleda to tržište, ali objavljuje i reportaže iz svih dijelova svijeta.
https://www.eater.com/
Provjeri i Fine Dining Lovers, koji je internacionalan.
https://www.finedininglovers.com/
Ako tražiš najbolji portal u smislu širine teme, kvalitete pisanja i međunarodne relevantnosti, onda je moj izbor Eater.com. Ima dozu duhovitosti, kritičnosti i ozbiljnosti, sve u istom paketu. Ne boji se obrađivati ni društveno-političke teme kroz gastronomsku prizmu. Američki je, što znači da najviše gleda to tržište, ali objavljuje i reportaže iz svih dijelova svijeta.
https://www.eater.com/
Provjeri i Fine Dining Lovers, koji je internacionalan.
https://www.finedininglovers.com/
- Stitch
- Head Honcho
Hvala na linkovima, zavirit ću. Meni je Tripadvisor bio dovoljan za većinu potreba, koje ionako nisu bile ni česte ni velike. Google Maps također, ali tu si adresu spomenuo.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Osveta "Kulta Plave Kamenice": Butković nije zaštitio brend, otkupio ga kuhar kojeg je kritizirao
Tema na drugom forumu sadržava razne detalje o Butkoviću. Preporučujem.
Tema na drugom forumu sadržava razne detalje o Butkoviću. Preporučujem.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-