Windows 11

Računala, IT, nove tehnologije, gadgeti...
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 50 times
Been thanked: 44 times
Post 08 Oct 2021, 09:19

This PC doesn't currently meet all the system requirements for Windows 11 - ta me poruka dočekala jutros, s uputom da uz pomoć aplikacije PC Health Check provjerim sustav i popravim nedostatke koji me sprečavaju da besplatno nadogradim računalo. E pa neću! Taman sam se naviknuo na Windows 10, ne pada mi na pamet prčkati po savršeno funkcionalnom kompjutoru. Kako čujem, Windows 11 daleko je od idealnog OS-a, troši previše resursa i nakićen je pizdarijama. Kad ništa ne radi, treba sedam gigabajta RAM-a. Ehej, sedam gigabajta! Pa tko je to osmislio?

Ne diram ništa, neka se Gates slika. Zašto bih mijenjao ono što radi, nisam blesav. :bruce:

Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 09 Oct 2021, 17:52

AMD Ryzen katkad sporije radi na novom operativnom sustavu pa ako imate taj tip procesora, strpite se do novog ažuriranja prije instalacije, piše Bug.hr. Pad performansi uzrokovan je utrostručenom latencijom L3 cachea, zbog čega pogođeni programi rade lošije za tri do pet posto, a kod nekih videoigara može se primijetiti pad performansi od 10 do 15 posto.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 10 Oct 2021, 13:01

Za nestrpljive.

Potpisi su za budale.
drug mile
Has thanked: 30 times
Been thanked: 9 times

Post 10 Jan 2025, 09:40

Prije par mjeseci, na jednom od laptopa sam prešao sa Win10 na Win11, najviše iz znatiželje. Nisam bio uopće impresioniran, radio je sve što i Win10, samo lošije, mnoge postavke koje često trebam (npr. promjena IP adrese) su totalno zakomplicirane, umjesto 4 klika na Win10, sad mi treba 14 klikova... Nažalost, prekasno sam shvatio da mi se ne sviđa i nisam više mogao vratiti na Win10.

I odjednom, Win11 počini suicid. Jednu datoteku si pošaljem sa desetke na jedanajsticu, otvorim tamo i sruši se sustav. I više se ne želi startati, da ga ubiješ. Probao sve, uključujući onaj "rapair" putem instalacijskog USB-a, ništa. Na kraju, rekao to je to, i instalirao Win10 na isti laptop.

I od tada radi bez ikakve mane. Jedino što me i dalje upozorava da instaliram 11-icu. Znači, promijenio sam sve postavke za automatski update, sve onesposobio, pratio upute sa neta kako potpuno onemogućiti windowse da išta sami ažuriraju, procesi zaustavljeni... I opet mi svako malo iskoči poruka da moram prijeći na 11-icu.
Stitch
Head Honcho
Post 10 Jan 2025, 11:32

Ne moraš ništa. Desetka se i kod mene vrti, jednostavno zato što je dobra, provjerena i pouzdana. :)
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 10 Jan 2025, 12:58

Stitch wrote:
10 Jan 2025, 11:32
Ne moraš ništa. Desetka se i kod mene vrti, jednostavno zato što je dobra, provjerena i pouzdana. :)
U firmi imamo preko 10 računala sa win10, cijeli sustav nam održava vanjska firma. Svi uredno odbijamo prelazak na Win11, ili samo trepnemo kada sustav javi da nije moguće preći na 11. I jednog jutra, na računalu kod direktora, Win11. On me uvjerava kako nije ni na što pristao. Zvao je firmu koja nam održava računala i protestirao, oni kažu da iz Microsofta mogu daljinski ažurirati ciljana računala i da oni ne mogu ništa po tom pitanju. I tako je instaliran novi sustav bez pristanka. Ja nekako vjerujem da Microsoft nije ništa napravio bez pristanka korisnika računala, i najviše sumnjam u nekog operatera u toj firmi koja nam održava računala. Ili je direktor kliknuo na krivo dugme, događa se.
Stitch
Head Honcho
Post 28 Mar 2025, 17:02

Na Windowsima 7 i 10 funkcionira koristan trik koji omogućuje da na jednome mjestu imate sve konfiguracijske aplikacije, inače razbacane u Control Panelu i drugim dijelovima operativnog sustava. Nisam siguran da to vrijedi za Windows 11, ali možete provjeriti.

Trebate učiniti sljedeće: prvo, otvorite novi direktorij (dakle ne datoteku, direktorij!).

Drugo, imenujte ga točno kako piše.

Code: Select all

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Treće, direktorij koji sada ima ikonicu sličnu Control Panelu, ali bez imena, prebacite tamo gdje vam je najpraktičnije. Trebao bi sadržavati više od 200 alata za administriranje računala. I to je tô. :)
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2025, 20:02

Imate otprilike 12 sati da dobijete Windows 11 za manje od 15 dolara.

No bit će poslije drugih ponuda pa nemojte gubiti nadu. ;)
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 01 Apr 2025, 08:10

Onaj PC na kojem sam imao havariju sa Win11 i na kojeg sam vratio Win10, sada mi prijeti ažuriranjem kada ga restartam. I dobro znam da sam nakon instalacije 10-ke isključio bilo kakva ažuriranja, s time da sam pratio i neke neovisne stranice koje daju upute što sve moram napraviti da spriječim ažuriranja. I unatoč tome, windowsi su nekako pokupili update i ne dozvoljavaju gašenje računala (već samo hibernaciju) bez prethodnog ažuriranja. I kliknuo bih na update ako bi se radilo o normalnoj zakrpi za 10-ku, ali tko će ga znati. Možda mi se ponovno zavuče 11-ica unutra? Gurati ću bez gašenja što duže.
Stitch
Head Honcho
Post 01 Apr 2025, 12:59

Pokušaj ovako, u članku tvrde da svi načini funkcioniraju.

4 Ways to Easily Disable Windows Updates in Windows 10
Key Points

- Pause Updates Temporarily: Go to Settings > Windows Update > Pause updates for up to 5 weeks.

- Disable via Group Policy (Windows Pro & Enterprise): Open gpedit.msc, navigate to Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update, then enable Configure Automatic Updates and select Disabled.

- Turn Off via Registry Editor: Open regedit, navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU, create or modify NoAutoUpdate (DWORD) and set it to 1.

- Disable Windows Update Service: Open Services (services.msc), find Windows Update, set Startup type to Disabled, and stop the service.
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 03 Apr 2025, 21:42

Hvala, za sada mi izgleda ok. Napravio sam sve sa ovog citiranog popisa, osim editiranja registrija jer nisam našao \Windows\WindowsUpdate. Možda je tipfeler ili je kod mene to nekako drugačije označeno, nebitno za sad.

Sa prve dvije stavke (pause updates, disable via group policies) nije mi se ništa dogodilo jer Windowsi već odranije imaju zakazano da trebaju odraditi update i traže restart. Znači pauzirao sam i onemogučio, ali i dalje kaže "Install updates".

Za kraj sam zaustavio servis "Windows update" i tad je nestalo ovo upozorenje da ažuriram i restartam. Problem je što sam sve ovo sa popisa napravio i prošle godine, citiram :
drug mile wrote:
10 Jan 2025, 09:40
I od tada radi bez ikakve mane. Jedino što me i dalje upozorava da instaliram 11-icu. Znači, promijenio sam sve postavke za automatski update, sve onesposobio, pratio upute sa neta kako potpuno onemogućiti windowse da išta sami ažuriraju, procesi zaustavljeni... I opet mi svako malo iskoči poruka da moram prijeći na 11-icu.
Pa pretpostavljam da se na neki način ove postavke same vrate u tvorničko stanje nakon nekog vremena. Evo zabilježio sam da sam danas onemogućio ažuriranje, pa ćemo vidjeti hoće li opet doći samo od sebe.
  • Information