Čitam i preporučujem - ili ne?

Knjigom u glavu
User avatar
Eks
Posts: 2007
Joined: 24 Dec 2014, 00:45

Re: Čitam i preporučujem - ili ne?

Post by Eks » 24 Dec 2018, 11:50

Pred kraj sam napolitanske tetralogije i početno oduševljenje zamijenila je frustracija jer je postalo mrcvarenje, a želim vidjeti što se zbilo do kraja. No kako sam dobro i rekla na temelju ostalih romana, precijenjena Ferrante. Lik pripovjedačice je takva sapuničasta kolosalna glupača da mi se gadi uopće je dalje čitati, a čitam je samo da vidim što je bilo s njenom prijateljicom. Takve "likove" kao Elena Greco, beskarakterne bolesno zavidne mlohave tuke opsjednute (obično zauzetim) kurcem do krajnjeg samoponiženja unatoč tobožnjem intelektu, sam poznavala u životu u više stereotipnih slučajeva, ne trebam još o njima i čitati u tzv. literaturi svjetskog glasa.User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8032
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 27 Dec 2018, 18:11

Eks wrote:
24 Dec 2018, 11:50
(...) u tzv. literaturi svjetskog glasa.
Nisam pojma imala da je to literatura svjetskog glasa. Meni je to otprilike kao Andrea Andrassy ili Nives Celsius. :D Ne po tematici, nego po stavu: ja znam sve, a sad ću i vas tomu poučiti. :rolleyes:

Meni je sasvim slučajno ruku dopao Scottov Crni patuljak. Da, da, onaj Scott. Walter. Dobri stari romantičarski romani: duševna previranja u okvirima pristojnoga, vrištine i šuma, sve natopljeno melankolijom i očajem... ahhhh! Već sam i zaboravila kako to čovjeku može dobro činiti, kako se lijepo odmoriti od modernih trica i kučina.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 11666
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 27 Dec 2018, 23:08

Nije me baš zaintrigirala Elena Ferrante, ali do čitanja mi ni inače nije, imam posla. Vrijedi li što? Radije bih učio PHP. :D


Potpisi su za budale.

User avatar
Eks
Posts: 2007
Joined: 24 Dec 2014, 00:45

Post by Eks » 28 Dec 2018, 19:24

Dala sam se navući jer su je preporučali i neki ljudi čije mišljenje cijenim. No dobro Mme reče, Nives razina. Ne isplati ti se počinjati. Ja se mrzim što se tjeram pročitati kraj već danima. Kad sam već dogurala toliko daleko.User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8032
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 08 Jan 2019, 19:17

Nedavno sam pročitala Brixyja. Ne mogu reći ponovo jer ova dva romana nisam čitala. Doduše, mislila sam da jesam, ali za to nije kriv Brixy, nego moja zaboravnost. U pitanju su Tajna crvenog salona i Zagrebačka veza.

Timothyja Tatchera jako sam voljela, ali su me ova dva romana razočarala. Ili je opet na djelu zaborav. Puno petljanja, a malo dinamike, dugački i detaljni opisi, a vrlo malo radnje. Ono što ga izvlači dobri su štosevi, uglavnom na vlastiti račun, to jest na račun lika koji pripovijeda u prvom licu: tu se već nazire humor koji će nositi Alana Forda. No ipak je, sve u svemu riječ, o jadnom oponašanju Raymonda Chandlera.

Da se utuče vrijeme i lakše zaspi - idealno. :raspa:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8032
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 10 Jan 2019, 17:56

Na drugom sam mjestu preporučila jedan Pavičićev članak i njegove ću članke uvijek preporučivati. Kao novinar je sjajan, kao autor krimića ipak nešto manje.

Pročitala sam njegov prvi krimić (Ovce od gipsa) i nije me pretjerano oduševio, ali bio je novi krimi-pisac kod nas, i to oslobođen Tribusonovih i Pavličićevih: Tribuson se pravi pametan, ali mu završetak romana uvijek nekako ostane visjeti, kao da je bez veze nakalemljen na ostalo, a Pavličić je najprije hvatao na zagrebački sentiment, a kad je to potrošio, nije mu ostalo ništa o čemu bi pisao pa je počeo komplicirati. Pravog kriminalističkog zapleta od kojeg grizeš nokte nema ni kod jednoga od njih. Jurica Pavičić doima se kao piše jednostavno i bez truda, kao da romane izbacuje u jednom dahu, ne trudi se nasilu nasmijati čitaoca. Međutim, iako za njega u manjoj mjeri vrijedi izreka orator fit, poeta nascitur (govornikom se postaje, a pjesnikom rađa) nego za prve dvije spomenute veličine, no kako ideje za svoje romane zapravo uzima "iz života" i trudi se na papir prenijeti stvarnost, kao da piše novinski izvještaj - novinar ostaje novinar, sam sebi uskraćuje maštovitost.

Svejedno, publika ga je očito jedva dočekala jer nakon toga prvog romana nisam u knjižnici dugo mogla naći druge njegove romane, romane koje je poslije napisao, sve do Crvenkapice. Crvenkapicu ću i ponovo pročitati - nadnaravno je napisana, no sada sam sa zakašnjenjem pročitala Nedjeljnog prijatelja i Minutu 88, a oba su romana napisana jednako kao i prvi - dobro, ali nemaštovito.

I opet - idealno da čovjek prekrati vrijeme.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8032
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 19 Jan 2019, 22:45

Orhan Pamuk: Zovem se Crvena. Još ne znam kakav će biti roman, ali prijevod je sjajan. Znam da je Ekrem Čaušević stručnjak za turski, arapski i perzijski, no to ne mora biti garancija dobrog prijevoda. Zapravo, već se dugo spremam pročitati ovaj roman.

Naime, već je drugo poglavlje naslovljeno kao 'Zovem se Kara' pa sam pomislila da je Kara ta Crvena. Odnosno da će to postati. Nije. Naslov romana u izvorniku glasi Benim adim kirmizi, odnosno što bismo mi rekli 'grimizna'. :D A ja napeto čekam scenu u kojoj se muškarac, preodjeven u ženu, promatra u zrcalu. I govori o sebi.

Zajeb je u tomu što u turskome nema, bar su mi tako rekli, razlikovanja u gramatičkom rodu. Turskome piscu to je svejedno. Zajebano je prevodiocu koji se mora odlučiti hoće li upotrijebiti muški rod, kao neutralan, pa time upropastiti autorovu igru, ili pak prihvatiti privremenu zamjenu ... ne, ne, to ne bi išlo.

Svojevremeno je u vezi s tim prijevodom izbio skandal jer je roman "preveden" na srpski. Odnosno, hrvatski su prijevod ekavizirali i infinitive zamijenili sa 'da + prezent' te leksički koliko-toliko prilagodili. Upravo je Feral pisao o tome.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!