Vina
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
Dakle, ja baš volim vina. I bijela i crna. I roze.
Postoje određena vina koja volim malo jače, i mogla bih pogoditi neka po okusu, to jest znam razlikovati nekakvu graševinu od muškata, primjerice.
Mislim da bi bilo ok ovdje dijeliti mišljenja o vinima, koja volimo a koja nam nisu sjela, te zašto nam nisu sjela. Isto tako, kako puno pišemo o hrani, fali mi savjet koje vino ide uz koju hranu. Znam ja okvirno da je bijelo vino uz ribu a crno uz crveno meso, ali mislim da tu ima masu savjeta koji su dobrodošli.
Ja, na primjer, upravo idem otvoriti bocu bijelog, rajnski rizling Zrinščaka, vinogorje Kutjevo. Veli etiketa da je suho vino. Meni ide super nakon sira koji sam maloprije jela.
Postoje određena vina koja volim malo jače, i mogla bih pogoditi neka po okusu, to jest znam razlikovati nekakvu graševinu od muškata, primjerice.
Mislim da bi bilo ok ovdje dijeliti mišljenja o vinima, koja volimo a koja nam nisu sjela, te zašto nam nisu sjela. Isto tako, kako puno pišemo o hrani, fali mi savjet koje vino ide uz koju hranu. Znam ja okvirno da je bijelo vino uz ribu a crno uz crveno meso, ali mislim da tu ima masu savjeta koji su dobrodošli.
Ja, na primjer, upravo idem otvoriti bocu bijelog, rajnski rizling Zrinščaka, vinogorje Kutjevo. Veli etiketa da je suho vino. Meni ide super nakon sira koji sam maloprije jela.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
-
- Posts: 330
- Joined: 05 Nov 2011, 11:46
Mislim da nitko u mojoj obitelji nije kupio bocu vina pa jedno... 60- tak godina.
Imamo svoje vinograde.
Ne mogu ni reci da imamo neku šortu koja nam zauzima neki veci postotak vinograda.
Tjekom svih tih godina naslo se tu svega. Od sitnog babića do plavca i siraka.
Naravno, nema govora o produkciji vina kao u vinarija.
Bijelo grožđe, debita malo , pošipa puno i par panja necega a ne znam cega.
Bijelo mi kida živce ove godine. Danas smo ga pretakali i men se cini da je kiselkasto.
Jel imamo dežurnog enologa na trkeljanju?
Imamo svoje vinograde.
Ne mogu ni reci da imamo neku šortu koja nam zauzima neki veci postotak vinograda.
Tjekom svih tih godina naslo se tu svega. Od sitnog babića do plavca i siraka.
Naravno, nema govora o produkciji vina kao u vinarija.
Bijelo grožđe, debita malo , pošipa puno i par panja necega a ne znam cega.
Bijelo mi kida živce ove godine. Danas smo ga pretakali i men se cini da je kiselkasto.
Jel imamo dežurnog enologa na trkeljanju?
Mislin da san bija jasan
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
sve je u redu, i ovo je on topic
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Godinama sam pila crveno, suho do polusuho a zadnjih godina iskljucivo bijelo, opet polusuho. Meni bijela vina idu uz laganija jela, tima nesto povrtno uz rizota, pa i iz perad a crvena uz divljac, teletinu, svinjetinu i sva zimska jela.
pivu pijem jako rijetko, znaci vino je moj prvi izbor vani, ako se ne okrece neka zestica.
pivu pijem jako rijetko, znaci vino je moj prvi izbor vani, ako se ne okrece neka zestica.
- Stitch
- Head Honcho
- Posts: 16389
- Joined: 17 Sep 2011, 23:06
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
- Gender:
- Contact:
Evo ti odmah jedan - dobro si napisala ono "okvirno", jer uz ribu može ići i crno vino. Recimo, ako je pripremljena u nekom dobro začinjenom umaku. Sve ovisi o okusu. O težini, metaforički rečeno. Zato možeš kombinirati. I čisto usput, bijela se vina piju prije ružičastih i crnih, mlada prije starijih, suha prije polusuhih ili poluslatkih, ona koja sadržavaju manje alkohola prije jačih.Pješčana » wrote:Znam ja okvirno da je bijelo vino uz ribu a crno uz crveno meso, ali mislim da tu ima masu savjeta koji su dobrodošli.
Potpisi su za budale.
- Emericzy
- Posts: 3983
- Joined: 20 Sep 2011, 19:00
U Hrvata su desertna vina očajno nepopularna. Šteta. To zna biti tako budalasto da ti u restoranu, kad pitaš za desertno vino, kažu da ga daju samo na butelje. Halo?????????? Pa tko normalan popije butelju desertnog vina? Osim eventualno doma, polagano, uz čavrljanje u društvu, nezavisno od hrane. Ne možeš poslije jela popiti dva deci desertnog. To svinje rade.baja » wrote:ja sam seljak za vina, ne kužim se pretjerano ali sam kroz godine hedonizma probrala neka koja mi uvijek pašu, a to su slatka, da ne kažem desertna, vina
tokajac i traminac
- baja
- Posts: 4084
- Joined: 19 Sep 2011, 11:09
ja : svinja:Emericzy » wrote: Pa tko normalan popije butelju desertnog vina?
ali samo u okolnostima koje si opisao; društvo, trkeljanje...
i drago mi je da si spomenuo restorane; mogli bi općenito biti susretljiviji u odabiranju vina, nije da ćim butelja biti danima otvorena ako meni natoče čašu do dvije
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
Hek i baja, što su desertna vina, ona slatka?
sva slatka?
i ja bih rado da su vina po restoranima na čašu. nije mi cilj napiti se, a često se desi na pijemo svi baš vino.
sva slatka?
i ja bih rado da su vina po restoranima na čašu. nije mi cilj napiti se, a često se desi na pijemo svi baš vino.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Stitch
- Head Honcho
- Posts: 16389
- Joined: 17 Sep 2011, 23:06
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
- Gender:
- Contact:
Pojednostavnjeno, da. Prošek, porto, madeira i slična vina dobivaju se od prezreloga grožđa, koje može biti i prosušeno. I plijesan može igrati važnu ulogu, ovisno o vrsti.
Potpisi su za budale.
- Emericzy
- Posts: 3983
- Joined: 20 Sep 2011, 19:00
Sad ste me podsjetili na božanstveni sherry koji sam pio u Posestvu Pule pred dvije-tri godine. Uh...
- Tupelo
- Posts: 2937
- Joined: 21 Sep 2011, 09:41
- Location: Where Is My Mind?
baja » wrote: ja : svinja:
Ovo i mene muči.baja » wrote:ali samo u okolnostima koje si opisao; društvo, trkeljanje...
i drago mi je da si spomenuo restorane; mogli bi općenito biti susretljiviji u odabiranju vina, nije da ćim butelja biti danima otvorena ako meni natoče čašu do dvije
Moglo bi se reći da su restorani krivi za moje probleme s čašicom.
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
ja mislim da je gostoljubivost Hrvata kriva za moju ljubav prema alkoholu
non stop me nutkaju čim negdje dođem
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Sta nigdje nema na casu? Moje iskustvio gdje sam jela da jeftinija idu na casu a skupa na butelju. Jer ne isplati im se otvoriti vino za 500+ kuna i da stoji otvoreno par dana.Pješčana » wrote:Hek i baja, što su desertna vina, ona slatka?
sva slatka?
i ja bih rado da su vina po restoranima na čašu. nije mi cilj napiti se, a često se desi na pijemo svi baš vino.
- Emericzy
- Posts: 3983
- Joined: 20 Sep 2011, 19:00
Svi bolji restorani, a i pametniji 'obični' imaju vina i na čaše. Bar neki izbor. Fellini, recimo, koji ne nastoji biti vrhunski nego pristojan, svaki dan ima bar jedno bijelo i bar jedno crno kvalitetno vino koje nudi na čaše. Danas je blesavo ne raditi tako, osobito uz ručak.
Mene više muče desertna vina koja, ako društvo nije veliko i ne žele baš svi desertno vino, neće ni biti prodana u restoranu -- ako se ne toči na čaše. I onda ih restoran često ni nema u ponudi, jer mu "stoje". Naravno da ti stoje, budalo.
Mene više muče desertna vina koja, ako društvo nije veliko i ne žele baš svi desertno vino, neće ni biti prodana u restoranu -- ako se ne toči na čaše. I onda ih restoran često ni nema u ponudi, jer mu "stoje". Naravno da ti stoje, budalo.
- baja
- Posts: 4084
- Joined: 19 Sep 2011, 11:09
da, budale ne kuže da će se rijetko tko zadržati na jednoj čašiEmericzy » wrote:... I onda ih restoran često ni nema u ponudi, jer mu "stoje". Naravno da ti stoje, budalo.
-
- Posts: 2861
- Joined: 18 Sep 2011, 15:31
Kako kuhate vino?
Moj je recept svaki put različit od prošlog
Osnove su - jeftino vino, šećer, cimet, papar. Ostalo su finese - klinčići, slatka crvena paprika, limun...
Mislim da sam večeras pretjerala s paprom, žestoko je ali neloše.
Moj je recept svaki put različit od prošlog
Osnove su - jeftino vino, šećer, cimet, papar. Ostalo su finese - klinčići, slatka crvena paprika, limun...
Mislim da sam večeras pretjerala s paprom, žestoko je ali neloše.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
nikad u životu nisma probala papar. ali budem
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.