Otkazi trudnicama, abortusi i društveno licemjerje

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

31 Jan 2019, 21:32

Puna su usta brige našim političarima zbog negativnih demografskih kretanja, upozorenja kako nas je sve manje, kako smo nacija u kojoj se više umire nego rađa, kako je krajnje vrijeme za demografsku obnovu... Istodobno majčinstvo ženama na našem tržištu rada otežava položaj i diskriminira ih kod poslodavaca. Poražavajuće zvuči podatak pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić da čak 55 posto žena koje su bile trudne i iskoristile zakonska prava jer su imale obaveze prema djeci ostaje bez posla. Od toga u 34 posto slučajeva bile su suočene s neprodužavanjem ugovora o radu, a 21 ih je posto dobilo otkaz zbog trudnoće i iskorištavanja prava povezanih s rođenjem djeteta. (link)

S tim je uzročno-posljedično povezan i porast broja abortusa. "Zahtjev za pobačaj najčešće postavljaju žene između 30. i 39. godine života koje već imaju djecu, i to više njih, koje su zaposlene i strahuju da će zbog nove trudnoće izgubiti posao. Ujedno, boje se tko će im čuvati djecu koju već imaju, kao i tko će im se brinuti za novorođenče ako se one budu morale brzo nakon poroda vratiti na posao. Da žene imaju bolji položaj u društvu i bolja zaposlenja, da su bolje plaćene i da su neovisnije, bilo bi, smatram, i puno manje pobačaja. Stoga postavljam pitanje bi li se pobačaj morao promatrati ponajprije kao socijalno, a ne samo etičko pitanje", kaže dr. Robert Vulić, poznati splitski specijalist ginekolog, koji je ujedno i sudski vještak iz ginekologije i opstetricije. (link)

Zašto se poslodavci koji nezakonito daju otkaz trudnicama ne prozivaju i kažnjavaju? Imamo čak apsurdne situacije da inspektori rada ne smatraju prijepornim što su u Centru za posebno skrbništvo izvanredni otkaz uručili trudnici u petome mjesecu trudnoće! (link)

U zemlji koja se deklarativno zalaže za povećanje populacije prema majkama se odnosimo kao prema zadnjem smeću, i to je ono što me jako ljuti.


Potpisi su za budale.
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

01 Feb 2019, 06:55

Stvari baš i nisu ovako crno-bijele kako si ih prikazao.

Nedavno sam se našao u suprotnoj situaciji. Naime, majci-dojilji na porodiljnom nismo produljili ugovor o radu.
Razlozi su vrlo jednostavni. Žena je bila lijena, nije ispunjavala radne obveze, bezobrazna i totalni netimski igrač.
Nažalost, ja sam joj bio dodijeljen kao mentor. A ona me uopće nije doživljavala kao mentora, već je radila po svojem, bez da se u većini stvari kozultirala sa mnom. Jer njoj je to bilo ispod časti da ima mentora. I napravila totalni nered u poslu.
A najgoru stvar je napravila kod odlaska na porodiljni.
Službeno - nikad nikome na poslu nije rekla da je trudna. Iako je već imala popriličan trbuh, to je bila javna tajna. Negdje usred te trudnoće, rekla je na poslu da je sljedeći dan neće biti jer mora ići k zubaru. I nakon toga više se nije pojavila na poslu, samo je emailom javila da je ona na porodiljnom.
Bez da je završila projekte na kojima je radila, meni kao metoru predala važne datoteke, ili ikome predala svoj posao.
Vrlo bezobrazan način za odlazak na porodiljni.
I kad joj se istekao ugovor na određeno, ama baš nitko nije imao želju bavit se produljenjem njezinog ugovora.
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

01 Feb 2019, 10:24

Nisi me demantirao. Jedan suprotni primjer ne može srušiti godišnju statistiku ni dokazati da trudnice ne dobivaju otkaz zbog svog stanja - što je, ponavljam, nezakonito. Ne može, napokon, zanijekati ni tezu da se poslodavci, uglavnom privatnici, na sve moguće načine izvlače od obaveze da ženu koja je rodila vrate na prijašnje radno mjesto. Kao što ne može ni potvrditi da se takve stvari događaju tek iznimno, a ne masovno i sustavno.
Potpisi su za budale.
User avatar
MmeTipfeler
Posts: 9913
Joined: 23 Mar 2012, 21:20

01 Feb 2019, 17:16

Rekla bih da je s jedne strane problem u preširokim zakonskim pravima trudnica - pa sad skočite na mene da si uzajamno kopamo oči, a s druge u gotovo potpunoj općih radničkih prava. Radnike i njihova prava ama baš nitko ne štiti niti se za njih zauzima, a trudnice se dižu na pijedestal, slavi se sveopći marijanski kult.

Savršen primjer moja je doktorica opće prakse za koju godinama nitko nije imao pojma da radi u našoj ambulanti, nego se se jednog dana samo pojavila, a ja sam blesavo pitala: "Vi ste zamjena? Doktorica je bolesna?" Dakako, ispostavilo se da je doktorica koja nas je godinama primala u ambulanti, a inače sjajna liječnica, zapravo radila na zamjeni, a naša službena doktorica za to je vrijeme odradila tri trudnoće i tri rodiljna dopusta, svaki od po tri godine. Mošmislit što je nakon desetak godina uopće znala i recept ispuniti, a kamoli nešto drugo! :rolleyes:

Ne kažem da treba krvnički navaliti na trudnice, kako se to radi u Americi, gdje žene porod obave praktički preko vikenda ili uzmu najviše tri neplaćena slobodna dana samo da ne bi izvisile s dobro plaćenog radnog mjesta, ali brate mili, što je previše, previše je.

Uglavnom, upravo s pižđenjem o ženinoj glavnoj ulozi u životu kao žene, majke, kraljice počelo je i njezino negiranje kao ravnopravne osobe u društvu.

Jebiga, ako te već Crkva i društvo guraju u kuću i pretvaraju u stroj za rađanje, što ne bi to iskoristila? Ako predsjednici države i gradonačelnici za Novu godinu obilaze rodilišta i tu se radi politička pompa, jasno je da će Bara iz Pripizdine Donje sa suzama u očima pred TV kamerom pokazivati novorođenog sina - kćer nije tako reprezentativan uzorak, molim lijepo!

A ono što bi se trebalo učiniti u praksi, od toga ništa! Trebalo bi organizirati jaslice i vrtiće s takvim radnim vremenom da ne moraš kao bez duše trčati s posla da pokupiš dijete, škole s dnevnim boravkom gdje će klinci moći napisati zadaću, a ne škole u kojima nerijetko nema ni uvjeta za normalan rad, osigurati jednaku plaću za muškarce i žene na istome radnom mjestu i općenito zajebati sakrosanktnu tajnost plaće, zabraniti dugoročno zapošljavanje na ugovor - ili trebaš nekoga da radi na tom mjestu ili ne trebaš, nemoj zajebavati s produžavanjem privremenih poslova, te utvrditi uvjete pod kojima se netko može i smije otpustiti... I tako.

Dakako, najprije bi trebalo sve razjebati i početi iznova. Ovo do sada bio je samo neuspio pokus. :raspa:
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

01 Feb 2019, 17:42

MmeTipfeler wrote:
01 Feb 2019, 17:16
Rekla bih da je s jedne strane problem u preširokim zakonskim pravima trudnica - pa sad skočite na mene da si uzajamno kopamo oči, a s druge u gotovo potpunoj općih radničkih prava.
Ovo mi je nejasno, rekao bih da nešto fali. Ostalo štima iako si raspravu odvukla dalje nego što sam zamislio. :D
Potpisi su za budale.
User avatar
MmeTipfeler
Posts: 9913
Joined: 23 Mar 2012, 21:20

01 Feb 2019, 17:52

Stitch wrote:
01 Feb 2019, 17:42
Ovo mi je nejasno, rekao bih da nešto fali. Ostalo štima iako si raspravu odvukla dalje nego što sam zamislio. :D
Ništa ne fali. Pod pretpostavkom da žena ima normalne šanse za rad i pristojnu plaću, uvjete da dijete nakon godinu dana može negdje ostaviti, a to ne mora nužno biti "baka servis" i skupo čuvanje, nakon godinu dana vraća se na posao. Nema zašto sjediti doma. Poslodavac pak ne smije trudnoću iskoristiti kao izliku da zaposlenicu otpusti, jasno, ako je riječ o zaposlenju na neodređeno vrijeme. Zato sam i rekla da treba najprije općenito regulirati radnička prava.

U onom nesretnom udruženom radu, kad bi se netko zaposlio, nije bilo šanse da dobije otkaz pa ma što učinio. Danas, nema šanse da netko dobije stalno radno mjesto pa makar plesao na trepavicama. Ni jedno ni drugo nije dobro.
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

01 Feb 2019, 18:31

Ma da, ali "u gotovo potpunoj" - što? Ne razumijem. :o
Potpisi su za budale.
User avatar
MmeTipfeler
Posts: 9913
Joined: 23 Mar 2012, 21:20

01 Feb 2019, 21:12

Stitch wrote:
01 Feb 2019, 18:31
Ma da, ali "u gotovo potpunoj" - što? Ne razumijem. :o
A to! Kao da ja više znam. Vjerojatno sam htjela napisati 'obespravljenosti radnika' pa sam to pokušala zamijeniti s 'gotovo posvemašnje kršenje radničkih prava' ili nešto slično, a ostao mi je ženski rod i prvobitni pridjev. Uglavnom, to je bila ideja. Možda do sutra nešto smislim. Sad mi se ne da.

Što bi rekao Nuki: nemam inspiracije. :D
Post Reply