Općenito o pivu

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
Post Reply
User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Općenito o pivu

Post by Stitch » 03 Mar 2017, 11:20

InterMezzo wrote:
03 Mar 2017, 01:39
Kakav je ovo forum a da nema poštene teme o pivu na njemu???
Turisti tvrde da nemamo temu o pivu. Okej, ispravit ćemo to. Prvo ćemo o teoriji, a onda o praksi. :raspa:

Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića u povijesti. Prema starim iskopinama i zapisima, arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo još 7000 godina p. n. e. Imali su 16 sorti piva, a za vrenje su iskorištavali ječmeni šećer i pšenicu. Odande se proizvodnja piva prenijela u stari Egipat, Perziju, Grčku i druge zemlje. Egipćani su poznavali proizvodnju piva još 2000 godina p. n. e., a Grci su primajući civilizaciju od njih naučili i vještinu proizvodnje piva, za njima Rimljani, pa stari Germani i onda ostale europske zemlje.

U to se doba pivo proizvodilo od šećera, ali bez hmelja, a dodavale su mu se različite trave poput pelina i šafrana. Pivo su mnogi indoeuropski narodi nazvali prema glagolu “piti”, toliko je uobičajeno bilo. Nekad je sadržavalo manje alkohola pa su ga pila i djeca. U našem jeziku očita je veza, ali i engleski beer dolazi od latinskog bibere, riječi koja znači isto.

Pivo se spominje u prvom pisanom zakonu na svijetu – 1700. godine prije Krista kralj Hamurabi osmislio je zakonik u kojem je, među ostalim, naveo da u pivu ne smije biti previše vode i da ne smije biti preskupo.

Mnogi griješe kad kažu da se pivo proizvodi od hmelja. Pivo se pravi od vode, ječma ili pšenice, kvasca i hmelja – koji se dodaje samo da popravi okus i pridonese svježini. Prvi su hmelj u pivo počeli dodavati redovnici, i od tada se upotrebljava u standardnoj proizvodnji.

Pivo su često pili radnici i težaci zbog njegova okrepljujućeg i hranjivog svojstva. Potpuno je prirodan i biološki uravnotežen proizvod pa se s pravom drži tekućom hranom. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka. Većina liječnika slaže se u tvrdnji da manja količina piva (pola litre dnevno) povoljno djeluje na liječenje nekih teških bolesti i sprečava pojavu drugih. Dovode to u vezu sa sastojcima piva te mišljenjem da uživanje piva smanjuje psihosocijalni stres. Preporučuju ga kao sredstvo za mršavljenje jer pospješuje odvajanje masti i vode iz tijela. Korisno je jer normalizira krvni tlak, pomaže protiv slabokrvnosti i iscrpljenosti, povećava prokrvljenost srca, bubrega, mozga, pospješuje rad bubrega, umiruje djelovanje želučane kiseline…

Pivo je odlično sredstvo protiv zatvora, kiselina i celulita. Zbog vitamina H (B7) korisno je u dermatologiji jer biotin sprečava ispadanje kose i stvaranje peruti. Pivo ima i dijetetsku vrijednost jer sadržava enzime koji pospješuju razgradnju hrane. Zbog niske pH vrijednosti piva i zbog antiseptičkog učinka alkohola i gorkih sastava hmelja pivo pomaže protiv razvoja raznih bolesti uzrokovanih mikroorganizmima, djeluje umirujuće na živčani sustav te širi krvne žile i time pospješuje krvotok.

Nije istina da se ljudi od piva debljaju. Pivo deblja kao i svaka druga namirnica ako se konzumira u većim količinama nego što je organizmu potrebno. Kad smo već kod pogrešaka, zaboravite i stereotipno shvaćanje da je pivo isključivo muško piće. Prema procjenama, više žena u svijetu pije pivo, posebno svijetlo ale (lagano pivo bakrene boje, voćne arome i vrlo ukusno), nego ikada prije. Činjenica je da moderna žena više ne igra pasivnu ulogu u potrošnji ili oglašavanju piva pa je sve manje tradicionalnih reklama gdje mlada, zgodna i prsata konobarica poslužuje pivo isključivo muškoj klijenteli. Vrijeme kada su uglavnom muškarci vodili pivsku politiku i zadovoljavali muški ego polako nestaje. U Sjedinjenim Američkim Državama žene popiju 25 posto od ukupne količine piva, a one između 21 i 30 godina piju više piva od žena ostalih grupa. Postupno se povećava i broj žena starijih od 50 koje piju pivo.

I kad smo već počeli o vrstama, osnovna podjela piva ovisi o načinu fermentacije. Ale smo spomenuli, ostaje nam lager. Pri fermentaciji lagera kvasac se sliježe na dno, fermentacija teče sporo i na niskoj temperaturi. To pivo potječe iz Češke i Bavarske, i tradicionalno se odlagalo da leži u tamnim i hladnim špiljama, otkud mu potječe i ime (lagern na njemačkom znači "staviti da odleži", prema liegen: ležati). Takav način fermentacije daje pivo bez ostatka šećera (suho), čiste arome. Danas golema većina piva spada u tu skupinu, pri čemu mislimo i na hrvatska.

Ale je pak pivo kojem kvasac fermentira pri višoj temperaturi. Prije pojave lagera sva su piva bila ale. Fermentacija tog piva ne završava potpunom pretvorbom šećera u alkohol, stoga su piva ale gušća i malo slađa, ne toliko suha kao lageri. Također, fermentacija im nije tako čista – daje velik broj različitih nusproizvoda, što aleu daje bitno veću kompleksnost nego lageru.


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 03 Mar 2017, 11:23

Osnovni su sastojci piva voda, etanol, ugljični dioksid i neprevreli dio ekstrakta (suhe tvari) sladovine. Udio etanola ovisi o koncentraciji suhe tvari u sladovini od koje je pivo proizvedeno i stupnju prevrenja. Ovisno o vrsti piva, udio alkohola može biti različit, tj. manji od 0,5 posto kod "bezalkoholnih" piva i veći od 8 posto kod ječmenih. Osim etanola, pivo sadržava i male koncentracije viših alkohola te između 0,2 i 0,3 posto glicerina. Lager-piva sadržavaju do 0,5 posto ugljičnog dioksida, koji im daje svježinu i reskost te bitno utječe na pjenjenje. Stabilnost pjene ovisi o koncentraciji i kemijskom sastavu neprevrelog dijela ekstrakta pa se piva s više ekstrakta jače pjene. Ipak, pjenjivost piva ovisi o specifičnim sastojcima ekstrakta (bjelančevine, peptoni, pektinske tvari i hmeljne smole), koji zajedno čine samo manji dio neprevrelog ekstrakta.

Ključni sastojak piva jest slad. On određuje okus piva, boju, gustoću i jačinu. Proces pretvaranja ječma u slad bogat šećerom najvažniji je za dobivanje piva. Slad se može napraviti i od drugih žitarica osim ječma; mogu se upotrijebiti i pšenica, zob ili raž. Za neke je vrste piva poput njemačkih pšeničnih piva potreban upravo pšenični slad. Za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavala se u velikoj mjeri zob, jer je bilo malo ječma. No ječam stvara najviše šećera pa su mu pivari općenito skloniji.

Pivski kvasac dugo nije bio korišten u proizvodnji piva jer ljudi nisu znali za njega. Vrenja su bila spontana i nekontrolirana. Pronalaskom kvaščevih gljivica i znanstvenim stvaranjem novih, čistih kultura pivski kvasac postaje jedan od četiri bitna sastojka piva. Time je omogućeno dobivanje piva standardizirane kvalitete. Pivski kvasac određuje vrstu piva, hoće li to biti lager ili ale. Procesom donjeg (ili hladnog) vrenja uz pomoć gljivica Saccharomyces carlsbergensis dobivaju se lagani lageri, a gornjim (ili toplim) vrenjem pomoću gljivica Saccharomyces cerevisiae jaki i teški aleovi. Kvasac također stvara alkohol u pivu i prirodno ga gazira jer šećer iz slada pretvara u alkohol i ugljični dioksid (CO2).

Češeri hmelja u početku se stavljaju u pivo kao konzervans. Oni sprečavaju da se pivo ukiseli, ali daju i karakterističan gorak okus i aromu piću. Ako slad daje pivu izgled i boju, hmelj bitno utječe na njegov okus mijenjajući slatkoću slada oštrim gorkim dodatkom. Hmelj pivu također daje aromu, on je začin u ječmenom obroku. Srednjovjekovne vjerske zajednice u središnjoj Europi bile su prve koje su pravile pivo s hmeljom. Svećenički pivari bili su oduševljeni hmeljom, koji je produžavao život njihovih piva.

Voda je jako bitan faktor kvalitete piva. Njezina tvrdoća utječe na pivo koje želimo dobiti, a najpoznatija je plzenjska. Ona je jako meka i omogućuje dobivanje vrlo kvalitetnog češkog piva. U odnosu na kvalitetu i tvrdoću vode pravile su se različite vrste piva. Danas se modernim tehnologijama voda može optimizirati pa se praktično sve bakteriološki ispravne vode mogu iskoristiti za proizvodnju.


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 03 Mar 2017, 11:33

Što se pak prakse tiče, u Belgiji doista prave dobra piva, i to uglavnom od pšeničnog, a ne ječmenog slada. Zbog toga su i drukčija od većine s kojima se svakodnevno srećete. Leffe ćete u Hrvatskoj naći u boljim kafićima, nije problem. Teže je nabasati na Chimay, Orval, Rochefort, Westvleteren ili Achel. Ovisno o vrsti, to su svijetla i tamna pšenična piva. Proizvode se u tri-četiri inačice pa ih treba probati sve. Po mogućnosti, ne odjednom. :D

Osim belgijskih, volim i češka i irska piva. Dok je na Trešnjevci postojao specijalizirani dućan, ženica i ja išli smo po O'Hara's Irish Stout, O'Hara's Irish Red - i još neke vrste kojih se ne sjećam. :zubo:


Potpisi su za budale.

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 3263
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 03 Mar 2017, 12:12

Pa imaš pivoteku na Cvjetnom naselju, kod pizzerije Maslina.



User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 03 Mar 2017, 12:25

Našao sam je bio svojedobno, kad sam tražio kamo su otišli Tomljanovići, koji su na spomenutoj Trešnjevci otvorili Kuću piva. Oni su mi bili genijalni. Kad sam vidio da je vlasnik netko drugi, zapamtio sam mjesto, ali otišao nisam.


Potpisi su za budale.

User avatar
AliceInMess
Posts: 549
Joined: 22 Feb 2017, 18:13
Location: Hampshire

Post by AliceInMess » 03 Mar 2017, 14:48

Ja volim Peroni i Asahi, ako nema toga, Fosters je OK :raspa:


Informationes Amnestiae internationalis habeo; solummodo huius anni festo ad Humac, CC innocentium agnūs necati sunt.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 03 Mar 2017, 14:56

Prva dva nisam probao, treće mi je tako-tako. Popit ću ga, nije da neću, ali da sam baš oduševljen njime - nisam.


Potpisi su za budale.

User avatar
AliceInMess
Posts: 549
Joined: 22 Feb 2017, 18:13
Location: Hampshire

Post by AliceInMess » 03 Mar 2017, 15:05

Prvo je talijansko, drugo japansko. Malo skupo, ali zato imamo Fosters, ali njega najvise iz limenke volim. I mora biti 4pack I kad pijem zadnju, mora ostati ona plastika sta ih drzi skupa na limenci. To je moj oblik OKP-a :D


Informationes Amnestiae internationalis habeo; solummodo huius anni festo ad Humac, CC innocentium agnūs necati sunt.

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 3263
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 03 Mar 2017, 15:12

Uf, Asahi, pogotovo crni mi je mrak. A u Japanu ih ima puno vrsta.
Jedno vrijeme se Asahi mogao kupit u Lidlu.

Evo japanski asahi.

Image



User avatar
AliceInMess
Posts: 549
Joined: 22 Feb 2017, 18:13
Location: Hampshire

Post by AliceInMess » 03 Mar 2017, 15:25

Nisam probala crni. Asahi toceni je zakon :S
Jest da je to jedina piva od koje sam rigala, ali vrijedilo je :rofl:


Informationes Amnestiae internationalis habeo; solummodo huius anni festo ad Humac, CC innocentium agnūs necati sunt.

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 3263
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 03 Mar 2017, 18:46

Ja ga probao u Londonu. Mr. Taro restoran u SOHO. Japanski restoran.



User avatar
AliceInMess
Posts: 549
Joined: 22 Feb 2017, 18:13
Location: Hampshire

Post by AliceInMess » 03 Mar 2017, 18:55

Ja uvijek u istom pubu u Portsmouthu :zivili:


Informationes Amnestiae internationalis habeo; solummodo huius anni festo ad Humac, CC innocentium agnūs necati sunt.

User avatar
InterMezzo
Posts: 43
Joined: 11 Feb 2017, 11:35

Post by InterMezzo » 03 Mar 2017, 21:30

Meni je puno toga dobrog, ostavio sam finu slikovnicu na FHR, ako koga zanima (forum.hr -- Turizam-- Tema "S pivom po svijetu") , ali mi je pravi Disneyland za pivo zapravo SAD. Ameri rade najbolje pive (tu ne govorim o Walmart pisswater proizvodima kao Bud, Miller, Coors i sl.)



User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 04 Mar 2017, 08:59

InterMezzo wrote:
03 Mar 2017, 21:30
Ameri rade najbolje pive (tu ne govorim o Walmart pisswater proizvodima kao Bud, Miller, Coors i sl.)
To me prilično iznenađuje. Ali uglavnom sam i pio te proizvode iz Walmarta. :zubo:

Govoriš o manjim, lokalnim pivovarama, pretpostavljam? U Ameriku se mnogo Nijemaca doselilo u 19. stoljeću. Ameri su vjerojatno štošta od njih o pivu naučili.


Potpisi su za budale.

User avatar
InterMezzo
Posts: 43
Joined: 11 Feb 2017, 11:35

Post by InterMezzo » 04 Mar 2017, 09:07

Microbreweries postoje s ove strane velike bare već jako dugo, ono što po svijetu zovu "craft", ovdje postoji stoljećima. Neke su opstajale "tajno" za vrijeme prohibicije. Ovdje je umjetnost craft piva dovedena skoro do savršenstva i ne čudi da je po mnogim listama više od 90 američkih u top 100 (BeerAdvocate, ratebeer.com i sl.).

Europa se, nažalost, pogubila s komercijalizacijom pivskog biznisa, u SAD se dogodilo obratno. Još kako-tako Beligija se nekako drži. Za nadati se da će recentni procvat crafta u Europi donijeti neke trajnije promjene, a vjerovatno i hoće.



User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 04 Mar 2017, 09:11

Ima li ta proizvodnja neka posebna pravila? O jačini piva, sastojcima i sličnim stvarima? Po čemu se ustvari razlikuje od industrijske?


Potpisi su za budale.

User avatar
InterMezzo
Posts: 43
Joined: 11 Feb 2017, 11:35

Post by InterMezzo » 04 Mar 2017, 09:29

Stitch wrote:
04 Mar 2017, 09:11
Ima li ta proizvodnja neka posebna pravila? O jačini piva, sastojcima i sličnim stvarima? Po čemu se ustvari razlikuje od industrijske?
Mislim da nema baš nekih posebnih pravila.

Uglavnom male serije, mada su neke pivovare već prešle na veću proizvodnju i mogu se redovno kupiti u određenim dućanima. Po običaju dobar izbor kvalitetnih maloserijskih piva u boci bude u Whole Foods i Fresh Market samoposlugama. No najbolje je otići direktno u pivnicu gdje pivo i rade a po većim gradovima ih ima više. Jedan od mojih favorita je Triple Voodoo Brewery and Taproom, u San Franciscu, nalazi se u ne-turističkom dijelu grada koji se zove Dogpatch. U istom kvartu i nedaleko Triple Voodoa je i odlični Anchor Brewing!

Evo i nekih hvalevrijednih primjera:

Conjure Cauldron Mystik Smoked Porter
Image

Pavement Pounder IPA
Image

Bourbon Barrel Shadowboxing Imperial Stout
Image

Mo-Ville Pale Ale
Image

NYC ima puno dobrih, malih pivnica, New Orleans, Seattle i drugi gradovi također. Kod mene na Floridi valjaju Cigar City, Funky Buddha...

Dakle, jedno s Floride:

Cigar City Blueberry Muffin Brown Ale
Fort Myers, FL
Image



User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 04 Mar 2017, 09:44

Ništa od tog nisam probao. :tuzni:


Potpisi su za budale.

User avatar
InterMezzo
Posts: 43
Joined: 11 Feb 2017, 11:35

Post by InterMezzo » 04 Mar 2017, 09:52

Nema ovih Triple Voodoo po dućanima u Europi, rijetko i u SAD, tak da ih se zapravo proba "na licu mjesta" gdje ih i prave. Tu su svježa i nema boljeg piva od svježe napravljenog pa točenog!

Anchor Brewing ima razvijeniju proizvodnu liniju i ima ih po drugim gradovima u SAD. Definitivno preporučujem.

Našao sam, na primjer, Anchor Porter u New Yorku, odista fantastično pivce!

Anchor Porter
Dos Caminos, NYC
Image



User avatar
haram
persona non grata
Posts: 2495
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: Area 67

Post by haram » 07 Mar 2017, 04:47

There are only two times when it's OK to drink beer. :mudri:

1. when you're thirsty

2: when you're not thirsty



https://www.facebook.com/TheBEERBible.net/



User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6199
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 07 Mar 2017, 07:30

Bogo mili! Ožednjela sam čitajući pivsku povijest. :D

Što se piva tiče, imam potumplano nepce - meni su sva ista i obično kupim nekakvo najjeftinije u Lidlu pa ga upotrijebim za kolače.

Moja su pića vino i votka (u malim količinama i umiješana u sok). Zapravo je svejedno koja žestica, ali za votku kažu da je piće za poljupce pa zato. :kiss:

Da ne kvarim temu, otvorit ću svoju. :raspa:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
X-Plosiv
Posts: 59
Joined: 06 Mar 2017, 07:25
Location: Pula

Post by X-Plosiv » 07 Mar 2017, 09:04

Ja volim piti piva, više manje tamna/stout. Moram priznati da me u zadnje vrijeme oduševilo pivo Garden Brewery iz Zagreba. http://thegarden.hr/brewery/

Ne znam da li je netko imao prilike kušati, Stout preporučujem, a niti Pale im nisu loša...


Brainstorm so much that my head is filled with rainbows.

User avatar
karambol
Posts: 8020
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post by karambol » 12 Mar 2017, 18:27

phpBB [video]


Ne treba ići daleko po dobro pivo. Evo kako se cijeni hrvatski Porter. :D


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10318
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 02 Sep 2017, 19:08

Nitko ne piše o pivu. Šteta. :(

Jacob Christian Jacobsen, danski industrijalac, rođen je na današnji dan 1811. godine. Shvatio je da se proizvodnja piva treba iz malih obiteljskih pivnica preseliti u industrijalizirana postrojenja temeljena na znanstvenim metodama. 1844. godine osnovao je pivnicu Carlsberg. Pivo ste, vjerujem, pili. :zivili: No danas je obrnuto, pogriješio je - traže se craft-piva, koja u nas proizvode i pivovare. :D

Nedavno sam pio 5th Element, American Blond Ale. :cerek: Nefiltrirano i nepasterizirano pivo, blažu, laganiju varijantu američkog ale-piva s nešto manje hmelja nego inače, ali dovoljno gorko. Odlično je, ali nisam stigao probati sve. Još nisam. :cerek:

Proizvodi ga Pivovara Daruvar, osnovana 1840. godine na imanju grofa Jankovića. Kako od osnutka do danas djeluje na istome mjestu, slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj. :)


Potpisi su za budale.

Post Reply