Turisti tvrde da nemamo temu o pivu. Okej, ispravit ćemo to. Prvo ćemo o teoriji, a onda o praksi.
Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića u povijesti. Prema starim iskopinama i zapisima, arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo još 7000 godina p. n. e. Imali su 16 sorti piva, a za vrenje su iskorištavali ječmeni šećer i pšenicu. Odande se proizvodnja piva prenijela u stari Egipat, Perziju, Grčku i druge zemlje. Egipćani su poznavali proizvodnju piva 2000 godina p. n. e., a Grci su primajući civilizaciju od njih naučili i vještinu proizvodnje piva, za njima Rimljani, pa stari Germani i onda ostale europske zemlje.
U to se doba pivo proizvodilo od šećera, ali bez hmelja, a dodavale su mu se različite trave poput pelina i šafrana. Pivo su mnogi indoeuropski narodi nazvali prema glagolu "piti", toliko je uobičajeno bilo. Nekad je sadržavalo manje alkohola pa su ga pila i djeca. U našem jeziku očita je veza, ali i engleski beer dolazi od latinskog bibere, riječi koja znači isto.
Pivo se spominje u prvom pisanom zakonu na svijetu – 1700. godine prije Krista kralj Hamurabi osmislio je zakonik u kojem je, među ostalim, naveo da u pivu ne smije biti previše vode i da ne smije biti preskupo.
Mnogi griješe kad kažu da se pivo proizvodi od hmelja. Pivo se pravi od vode, ječma ili pšenice, kvasca i hmelja – koji se dodaje samo da popravi okus i pridonese svježini. Prvi su hmelj u pivo počeli dodavati redovnici, i od tada se upotrebljava u standardnoj proizvodnji.
Pivo su često pili radnici i težaci zbog njegova okrepljujućeg i hranjivog svojstva. Potpuno je prirodan i biološki uravnotežen proizvod pa se s pravom drži tekućom hranom. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka. Većina liječnika slaže se u tvrdnji da manja količina piva (pola litre dnevno) povoljno djeluje na liječenje nekih teških bolesti i sprečava pojavu drugih. Dovode to u vezu sa sastojcima piva te mišljenjem da uživanje piva smanjuje psihosocijalni stres. Preporučuju ga kao sredstvo za mršavljenje jer pospješuje odvajanje masti i vode iz tijela. Korisno je jer normalizira krvni tlak, pomaže protiv slabokrvnosti i iscrpljenosti, povećava prokrvljenost srca, bubrega, mozga, pospješuje rad bubrega, umiruje djelovanje želučane kiseline…
Pivo je odlično sredstvo protiv zatvora, kiselina i celulita. Zbog vitamina H (B7) korisno je u dermatologiji jer biotin sprečava ispadanje kose i stvaranje peruti. Pivo ima i dijetetsku vrijednost jer sadržava enzime koji pospješuju razgradnju hrane. Zbog niske pH vrijednosti piva i zbog antiseptičkog učinka alkohola i gorkih sastava hmelja pivo pomaže protiv razvoja raznih bolesti uzrokovanih mikroorganizmima, djeluje umirujuće na živčani sustav te širi krvne žile i time pospješuje krvotok.
Nije istina da se ljudi od piva debljaju. Pivo deblja kao i svaka druga namirnica ako se konzumira u većim količinama nego što je organizmu potrebno. Kad smo već kod pogrešaka, zaboravite i stereotipno shvaćanje da je pivo isključivo muško piće. Prema procjenama, više žena u svijetu pije pivo, posebno svijetlo ale (lagano pivo bakrene boje, voćne arome i vrlo ukusno), nego ikada prije. Činjenica je da moderna žena više ne igra pasivnu ulogu u potrošnji ili oglašavanju piva pa je sve manje tradicionalnih reklama gdje mlada, zgodna i prsata konobarica poslužuje pivo isključivo muškoj klijenteli. Vrijeme kada su uglavnom muškarci vodili pivsku politiku i zadovoljavali muški ego polako nestaje. U Sjedinjenim Američkim Državama žene popiju 25 posto od ukupne količine piva, a one između 21 i 30 godina piju više piva od žena ostalih grupa. Postupno se povećava i broj žena starijih od 50 koje piju pivo.
I kad smo već počeli o vrstama, osnovna podjela piva ovisi o načinu fermentacije. Ale smo spomenuli, ostaje nam lager. Pri fermentaciji lagera kvasac se sliježe na dno, fermentacija teče sporo i na niskoj temperaturi. To pivo potječe iz Češke i Bavarske, i tradicionalno se odlagalo da leži u tamnim i hladnim špiljama, otkud mu potječe i ime (lagern na njemačkom znači "staviti da odleži", prema liegen: ležati). Takav način fermentacije daje pivo bez ostatka šećera (suho), čiste arome. Danas golema većina piva spada u tu skupinu, pri čemu mislimo i na hrvatska.
Ale je pak pivo kojem kvasac fermentira pri višoj temperaturi. Prije pojave lagera sva su piva bila ale. Fermentacija tog piva ne završava potpunom pretvorbom šećera u alkohol, stoga su piva ale gušća i malo slađa, ne toliko suha kao lageri. Također, fermentacija im nije tako čista – daje velik broj različitih nusproizvoda, što aleu daje bitno veću kompleksnost nego lageru.