Farmaceutska industrija ili mafija?

Jeremijin dispanzer
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

19 Aug 2015, 22:32

Nisam baš siguran da razumijem što misliš reći, @Nenia, ali kad već spominješ normabel...

Charles Joseph Whitman, poznat kao Teksaški strijelac sa tornja, 1. kolovoza 1966. usmrtio je 16 ljudi, i ranio 32.

U prvom dijelu oproštajne poruke koju je počeo tipkati dan uoči svog smrtonosnog pohoda, stajalo je:
"I do not quite understand what it is that compels me to type this letter. Perhaps it is to leave some vague reason for the actions I have recently performed. I do not really understand myself these days. I am supposed to be an average reasonable and intelligent young man. However, lately (I cannot recall when it started) I have been a victim of many unusual and irrational thoughts."
Dalje je napisao da zahtijeva autopsiju svog tijela, kako bi se otkrio uzrok njegovih postupaka i čestih glavobolja. Napisao je i da je odlučio ubiti majku i ženu, ali kako nije siguran iz točno kojih razloga, osim kako ih želi osloboditi životne patnje i sramote zbog njega samog.

Nakon ponoći, odvezao do stana svoje majke, onesvjestio ju i probo joj srce lovačkim nožem.
Kraj nje je ostavio poruku čiji je ovo dio:
"To Whom It May Concern: I have just taken my mother's life. I am very upset over having done it. However, I feel that if there is a heaven she is definitely there now [...] I am truly sorry [...] Let there be no doubt in your mind that I loved this woman with all my heart."
(inače nije bio znan kao agresivan čovjek, i nakon što je u dva navrata u svađi udario svoju suprugu, povjerio se prijatelju kako ne želi postati takav kao i njegov otac od kojega se majka rastala zbog obiteljskog nasilja).

Zatim se vratio kući, gdje je usmrtio i suprugu dok je spavala, tri puta probivši joj srce nožem.
Kraj nje je ostavio već natipkanu oproštajnu poruku, kraj koje je kemijskom olovkom dopisao bilješku:
"Friends interrupted. 8-1-66 Mon. 3:00 A.M. BOTH DEAD."
... i nastavak:
"I imagine it appears that I brutally killed both of my loved ones. I was only trying to do a quick thorough job [...] If my life insurance policy is valid please pay off my debts [...] donate the rest anonymously to a mental health foundation. Maybe research can prevent further tragedies of this type [...] Give our dog to my in-laws. Tell them Kathy loved "Schocie" very much [...] If you can find in yourselves to grant my last wish, cremate me after the autopsy."
Dodao je i bilješke za neke banalne detalje i poruke za svoja dva brata, i sve je to stavio u omotnicu markiranu kao "Misli dana", na koju je dopisao:
"8-1-66. I never could quite make it. These thoughts are too much for me."

Zatim je ujutro tog dana obišao nekoliko prodavaonica oružja, nakupovao gomilu pištolja, pušaka i municije, odgovarajuću opremu (godinu i pol je odslužio kao uzoran i odlikovan marinac i snajperist), odvezao se do kampusa Teksaškog Univerziteta u gradu Ostinu, sa opremom se liftom uspeo na vrh, tamo je kundakom jedne od pušaka smrskao lubanju recepcionarki na ulazu za promatračnicu, kulturno proćaskao sa jednim parom u prolazu koji nije ništa slutio, zabarikadirao se na vrhu, i u pucnjavi koja je trajala sat i pol usmrtio 14 slučajnih prolaznika oko zgrade (među kojima jednu mladu trudnicu i nekoliko drugih tinejđera), i ranio 32, dok i sam nije prekasno ubijen od tada za takve situacije neopremljene i neosposobljene policije.

Obdukcija je pokazala da je u mozgu imao tumor veličine i oblika badema (što je očito uzrokovalo česte glavobolje), koji je u preliminarnom izvještaju odbačen kao uzrok Whitmanovih postupaka, ali je kasnija komisija neuroznanstvenika teoretizirala kako je tumor vjerojatno vršio pritisak na jednu od para žlijezda zvanih amigdale, koja učestvuje u kognitivnom procesu za bori-se-ili-bježi reakcije, dok su psihijatri bili još neodređeniji:
"The psychiatric reviewers contributing to the Connally report concluded that "the relationship between the brain tumor and ... Whitman's actions ... cannot be established with clarity. However, the ... tumor conceivably could have contributed to his inability to control his emotions and actions",[81] while the neurologists and neuropathologists concluded that "the application of existing knowledge of organic brain function does not enable us to explain the actions of Whitman on August first.""

***

Ono što čitav slučaj povezuje s ovom temom, jest uvid u Whitmanovu medicinsku dokumentaciju koji pokazuje da je on u jesen-zimu prethodne godine radi glavobolja posjetio pet različitih specijalista, nakon kojih je završio kod psihijatra koji mu je prepisao Valium.
Whitman u svojoj oproštajnoj poruci spominje i razgovor sa drugim, univerzitetskim, psihoterapeutom, dr. Heatlyjem:
"I talked with a Doctor once for about two hours and tried to convey to him my fears that I felt come [sic] overwhelming violent impulses. After one visit, I never saw the Doctor again, and since then have been fighting my mental turmoil alone, and seemingly to no avail."
Isti psihoterapeut je o Whitmanu zabilježio ovo:
"This massive, muscular youth seemed to be oozing with hostility [...] that something seemed to be happening to him and that he didn't seem to be himself.
He readily admits having overwhelming periods of hostility with a very minimum of provocation. Repeated inquiries attempting to analyze his exact experiences were not too successful with the exception of his vivid reference to 'thinking about going up on the tower with a deer rifle and start shooting people'."

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Whitman

Dakle, u slučaju Charlesa Josepha Whitmana, ne samo da je jedan psihijatar propisao jedan "lijek" po difoltu farmaceutske industrije, već je i drugi bio nesposoban da prepozna stanje svog pacijenta i anticipira njegove moguće postupke -što vodi do pitanja: je li psihijatrija zapravo pseudoznanost koja se infiltrirala u jednu znanstvenu disciplinu, zvanu medicina, koja priznaje jedino pouzdano utvrđene međuodnose i predviđanja?
To pitanje još više potiče i nešto drugo, Rosenhanov eksperiment:
http://www.istrazime.com/klinicka-psiho ... perimenta/


***

Inače, Valium je brendirano ime za diazepam, diazepam je još jedan od psihofarmaka koji je usko vezan uz kriminalno-agresivno ponašanje:
http://www.benzact.org/crime.htm
Nenia je pokazala da je taj diazepam sastojak i Normabela koji se prodaje u Hrvatskoj i BiH. Taj isti Normabel je uobičajena farmakoterapija za ratni PTSP, davan je i vojnicima na bojištu koji u ratu naravno nisu imali taj luksuz da odu na bolovanje. Neki rezultati tih "lječenja" vide se u Hagu.


what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

22 Nov 2015, 23:57

Prema pisanju visoko respektabilnog Mother Jones magazina koji se bavi istraživačkim novinarstvom (https://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Jones_(magazine)), u masovnim pucnjavama po američkim gradovima u razdoblju 1982-2012, od 62 slučaja sa 64 inicijatora njih 41 su bili korisnici prepisanih psihotropnih medikamenata, u velikoj većini slučajeva nekom miksu antidepresiva i anksiolitika.
http://www.wnd.com/2015/06/big-list-of- ... d-killers/

Najmlađi od njih je bio tada12-godišnji Christopher Pittman, koji je, ljutit na djeda zbog disciplinske mjere zbog tučnjave u školskom autobusu, puškom sačmaricom na spavanju usmrtio djeda i baku koji su skrbili o njemu i potom zapalio njihov dom, i koji je na sudu ovako opisao što mu se dešavalo:
"Ustao sam, uzeo pušku, uspeo se stepenicama i povukao okidač. Čitavo to vrijeme, izgledalo mi je kao da gledam svoj omiljeni TV-šou. Znate što će se dogoditi, ali ne možete učiniti ništa da to zaustavite."
Obrana dječaka (kojemu su sudili kao punoljetnom, i koji je dobio 30-godišnju kaznu) je tvrdila da su uzročnik bile teške doze antidepresiva koje su mu oduzele kontrolu nad njegovim umom. Uoči zločina je na lječnički recept dobio Paxil i Zoloft.

Paxil ima, prema tvorničkoj etiketi odobrenoj od strane savezne američke državne agencije za nadzor hrane i lijekova (FDA http://www.fda.gov/), štetne nuspojave od kojih su neke: manija (mahnitost, opsjednutost), insomnija (nesanica), anksioznost (tjeskoba, uznemirenost), agitacija (huškanje, nagovaranje), konfuzija (smetenost, zbunjenost, komešanje), amnezija (gubitak sjećanja, zaboravljivost), depresija (potištenost), paranoidne reakcije, psihoze (ovo dvoje valjda ne treba prevoditi), neprijateljstvo, delirijum (buncanje, groznica), halucinacije (priviđanja), abnormalno (poremećeno) razmišljanje, depersonalizacija (otuđenje, temeljita promjena osobnosti), i nedostatak emocija.

Zoloft ima još dužu listu po psihu pogubnih negativnih nuspojava:
http://www.drugs.com/sfx/zoloft-side-effects.html
http://www.webmd.com/drugs/2/drug-35-80 ... ideeffects

Zaista odlični "lijekovi" za 12-godišnjaka s problemima u socijalizaciji. :facepalm:


Ovdje je zbirka od preko 6 000 manje poznatih slučajeva koji su se pojavili u medijima (novine, TV, znanstveni žurnali) a koji povezuju devijantno i nasilničko ponašanje sa uzimanjem psihotropnih lijekova:
http://ssristories.org/
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

23 Nov 2015, 03:24

U SAD preko 9% školske djece ima dijagnosticiran ADHD poremećaj, čiji su simptomi manjak pažnje, hiperaktivnost i impulzivnost. Po američkom psihijatrijskom pravilniku, uzrok je neurološki kemijski poremećaj koji treba tretirati (beskonačno, naravno) amfetaminskim stimulantima poput Ritalina, Adderalla i Concerte. Tako su samo u 2010-toj godini američki školarci pozobali 84 tone raznoraznog legaliziranog speeda.
http://www.huffingtonpost.com/larry-dil ... 03886.html

Sa druge strane velike bare, tek 0,5% francuskih školaraca (pola posto, pet promila, dvadest puta manje) ima isti problem. Kako su mali francuzići uspjeli izbjeći epidemiju koja je zahvatila SAD? Je li razlog tome što francuski psihijatri ADHD tretiraju kao prirodno medicinsko stanje koje ima situacijske uzroke sa psihosocijalnim kontekstom, a ne patološki poremećeni kemijski disbalans, pa problematične individue upućuju na psihoterapije i obiteljska savjetovanja?
https://www.psychologytoday.com/blog/su ... -have-adhd

Sa svoje strane, antropolozi kažu kako su tzv. ADHD djeca savršeno prilagođena lovačko-sakupljačkom načinu života koji je bio uvjet opstanka ljudske vrste kroz veliki period našeg postojanja, samo što nije najbolja adaptacija za moderno industrijsko/postindustrijsko društvo.
https://www.psychologytoday.com/blog/th ... ion=106559

Neki to objašnjavaju time što je francuski "frojdovski" pristup zastario, a američki je mnogo suvremeniji i efikasniji. Ako je tako, onda zašto se jedino američki školarci, koji se tako ekstenzivno "liječe" psihofarmacima, svako malo hvataju automatskog oružja da razrješe svoje emotivne poteškoće? Zašto nema slučajeva masovnih školskih pucnjava po drugim školama zapadnog svijeta?

Zapravo ima i drugdje ponekad nešto takvo: Anders Breivik, monstrum koji je pobio 92 osobe, uglavnom djece, kome su djela pripisana njegovoj ideologiji. Ali je li baš sasvim tako, jel' nakaradna ideologija može premostiti psihološke zapreke montirane u svakom ljudskom biću? Pa i nacističke plinske komore su uvedene jer su izvršitelji masovnih ubojstava (https://en.wikipedia.org/wiki/Einsatzgruppen), imali teške psihičke zapreke prema ubijanju djece, iako ih je njihova ideologija na to podsticala, i koji su za to bili ciljano obučavani.
Ali i u slučaju Breivik ima jedna po industriju neugodna činjenica koja se na svaki način prelazi: kreten je također bio zahvalni potrošač psihotropnih supstanci poput anaboličkih steroida kao stanozolol, u kombinaciji sa amfetaminskim* efedrinom, začinjenim kafeinom.
*da; isti ti amfetamini koji se prepisuju američkim ADHD školarcima koji svako malo propucavaju po školama ili kućama.
**ne, nije "I'll be back" kultura nasilja kriva, jer svugdje na zapadu se školarci oduševljavaju istim holivudskim filmovima, i igraju se istih ratnih igara, a samo se po američkim školama puca.
Last edited by haram on 23 Nov 2015, 03:46, edited 2 times in total.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

23 Nov 2015, 03:29

Kako je moguće da dođe do tako nečega u ovom našem demokratskom zapadnom svijetu, u kojem su, navodno, temeljna prava na zdravlje i život pojedinca u društveno uređenje utkani imperativi nad svime ostalim, čak i nad kapitalističkom svetom kravom neograničenog profita?

Pa, lako.
Na primjer; u listopadu 1995. američka državna agencija za borbu protiv zloupotrebe narkotika, filmski opjevana DEA (http://www.dea.gov/index.shtml), zaprimila je od odbora Ujedinjenih Naroda za kontrolu narkotika (INCB)(http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... sh/un.html) obavijest o zabrinutosti zbog financijskog povezivanja kompanije Ciba-Geigy, tadašnjeg proizvođaća Ritalina (koji se propisuje za ADHD), sa Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (CHADD)(http://www.chadd.org/About-CHADD/Missio ... story.aspx), navodno neprofitnom, od poreza oslobođenom, nacionalno utjecajnom organizacijom koja sama otkriva kako joj manipuliranje kreiranjem državne politike nije niti malo strano (https://www.chadd.org/Portals/0/advocac ... makers.pdf).
Ono na što je UN-ov odbor upozoravao američku DEA-u je Ciba-Geigy-jeva jednokratna "donacija" CHADD-u od barem $775,000 (a po nekim naznakama zapravo preko 1 milion zelembaća).
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... iness.html

I to je samo jedan primjer i vrh ledenog brijega kako se bogata i beskrupulozna industrija može infiltrirati u segmente društva u kojima nema što tražiti osim vlastitog profita.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

16 Feb 2016, 16:08

Dijelovi iz jednog vrlo zanimljivog teksta gdje je očita veza sa našom trenutnom situacijom.

"...
Suprotno toj fascinaciji opće javnosti i nepristojno neinformiranih političara, farmaceutske tvrtke, međutim, odavno nisu radni inkubatori za vrijedne entuzijaste poput Jonasa Salka, koji danonoćno sjede u laboratorijima, zatim izume nešto veliko što spasi čovječanstvo, a usput se i dobro proda. Radi se o prodavačima bezbrojnog mnoštva kopija lijekova, takozvanih generika, njihovih skupih varijanti, takozvanih „me-too“ lijekova i možda pokojim stvarno korisnim proizvodom u jednom cijelom desetljeću, koji se brutalnim metodama uvaljuju svojim najvećim tržištima – oficijelnim državama – jer ne postoji drugačija metoda da se održi suludi rast industrije, stvar je u samoj naravi tog biznisa. Ako na tržištu lijekova u samo jednoj državi postoji, primjerice, 20 replika iste molekule, kako se odvija borba jednog od proizvođača ili njegovog predstavnika Tima Oreškovića za komad kolača na državnoj listi lijekova? Što treba napraviti da država ili bolnica plati novi, pet puta skuplji, a gotovo isti lijek? Pa, treba ulagati u ono što se skromno i pristojno naziva političkim lobiranjem, marketinškom aktivnošću, plaćenom „stručnom suradnjom“ s ključnim opinion i decision makerima, i tako dalje i tako dalje, sve dok proračuni država ili osiguravajućih društava ne popucaju na sve strane od suludog i bespotrebnog bildanja potrošnje. Kada proračuni popucaju, treba osigurati da države ne ograniče industrijske apetite raznim regulatornim metodama, već da teret liječenja prebace na bolesnike i cijelo stanovništvo, no to tad već odavno nije nikakav problem, jer s prodajom čuda u šaci odavno držite cijelo čovječanstvo. Teva iz koje je Orešković došao službeno priznaje prihod od preko 20 milijardi dolara u 2014. godini, od toga na istraživanje i razvoj odlazi 1,4 milijarde, a troškove prodaje preko pet milijardi; ostatak industrije troši barem dvostruko više na oglašavanje, nego na razvoj i istraživanja. Evo dijela opisa Oreškovićevih obaveza u Tevi, specijalno za Radimira Čačića:

- Upravljao skupinom od 16 profesionalaca usredotočenih na politike u području zdravstvene skrbi, javne i privatne zdravstvene skrbi, odnosa s dionicima, studije ekonomike zdravstva i strateško određivanje cijena.

- Poticao skupine dionika na utjecaj na vladine politike i pokretanje inicijativa koje podupiru održavanje ili poboljšavanje statusa na listi proizvoda za sve regionalne planove lijekova, kako bi se zaštitilo 300 milijuna dolara od prodaje.“

... Šesnaest profesionalaca usredotočenih na odnose s dionicima zdravstvene skrbi, kako bi ih poticao na utjecaj na vladine politike? Pali li se lampica?..."


http://lupiga.com/vijesti/zelje-i-teznj ... -oreskovic
Last edited by haram on 16 Feb 2016, 16:11, edited 1 time in total.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

16 Feb 2016, 16:09

"... Salesmani farmaceutskih industrija su, ukratko, stručnjaci za sve varijante neformalnog dopiranja do državne administracije, osiguravajućih društava, liječnika, liječničkih organizacija, znanstvenih organizacija i magazina, medicinskih ustanova, udruga pacijenata, i tako dalje s logičnim ciljem da ih što više opelješe ili kupe, a da što manje potpadnu pod bilo kakav državni režim obuzdavanja, bilo cijena, bilo etike poslovanja. Postoje neki ozbiljni ljudi – stvarni stručnjaci za klinička ispitivanja – poput voditelja Cochrane centara, koji farmaceutsku industriju zato nazivaju mafijom i javno obznanjuju njihove mafijaške metode.

Ne govorim, naravno, da je Orešković korumpiran i pokvaren, već samo za što je točno stručan: za tržišnu utakmicu industrije koja se najvećim dijelom svodi na pelješenje državnih proračuna i bolesnika te prodaju iluzije da će svima biti bolje ako kupujemo što više njihovih proizvoda i koristimo ih što češće, po mogućnosti i onda kada nismo bolesni. Budući da se visoko pozicionirani direktori farmaceutskih kompanija bave, dakle, proizvodnjom utjecaja na vladine politike diljem svijeta, oni ne samo da poznaju makroekonomiju, nego je dijelom i kreiraju. O ostalome ćemo kad slika o Oreškoviću postane jasnija.

Nemoral farmaceutskih CEO-a je uostalom impersonalan, sve dok god se u rijetkim prilikama ne dokaže suprotno. Svakog tko kaže da je ovo pretjerano i da farmaceutske kompanije rade nešto romantično – proizvode lijekove kojima se ljudi spašavaju i onda ih pod najpovoljnijim i najsigurnijim uvjetima dostavljaju do razdraganih bolesnika – izazivam da mi pokažu jedan svježi primjer lijeka kojeg je industrija otkrila i proizvela i na tome ostvarila svoj rast na državnim jaslama ili izvan njih ili opstanak na listi jedne od pet najmoćnijih industrija svijeta. Viagra?

Po meni, osim toga, sama činjenica da je oktroirani premijer direktor jedne od najmoćnijih industrija na svijetu, sadrži skandaloznu moralnu konotaciju, baš kao da je netko kupio Hrvatsku. Mario Monti, s čijim ustoličenjem mnogi uspoređuju ovu situaciju – pa čovjeku dođe da lupi glavom o zid – barem je bio profesor ekonomije. Na koncu, znajući od ranije da je zdravstvo prvo koje će doći na udar svake politike u Hrvatskoj, kao drugi javni potrošač proračunskih novaca nakon mirovinskog sustava, i da su se sve ključne stranke odavno očitovale da žele radikalnu komercijalizaciju zdravstva, ali to iz oportunizma nisu stavile u programe za predizbornu utrku, mogućnost eksploatacije nekih hrvatskih resursa u ovoj je kombinaciji vrlo realna."
...


http://lupiga.com/vijesti/zelje-i-teznj ... -oreskovic
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

16 Feb 2016, 16:21

what we've got here is failure to communicate
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

16 Feb 2016, 21:59

Ko bi to reko? :misli:

Zli komunisti i mrzitelji svega hrvatskog iz dana u dan podizali su ovakove kompanije i otvarali radno mjesto za radnim mjestom a Hrvatsku uvrstili među svega nekoliko zemalja na svijetu koje su sposobne proizvesti vlastiti antibiotik i spojiti visoku znanost s industrijom.

A veliki domoljubi iz HDZ-a uspjeli sve to razjebati i isporučiti strancima...
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

17 Feb 2016, 14:38

Pa nije kapitalizam džabe najbolji od svih sustava... nekima.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

24 Feb 2016, 11:34

Čuli ste za za sve veću rezistentnost bakterija koja se javlja radi pretjerane upotrebe antibiotika?
Evo još jedan zanimljiv tekst u vezi toga:
http://www.lupiga.com/vijesti/mikrobi-i ... ntibiotika

O psihološkom utjecaju marketinga farmaceutske industrije na potencijalne potrošače piše još jedan specijalist-neurolog:
"Suptilna manipulacija ciljnom skupinom želi postići da se u reklami proizvodu pridruže i ona obilježja koje on nužno nema, a to je da je isti „čarobna pilula“ za rješavanje određenog problema. Isto direktno korelira sa potrebom bolesnika da brzo i bez većeg angažmana riješe svoje zdravstvene tegobe pa ovakva reklama pada na plodno tlo. Na taj način se komuniciraju laži, odnosno poluistine, o lijekovima i njihovim mogućnostima.
Biti svjestan marketinških trikova važno je u svim segmentima života, a posebice u medicini kako bismo sačuvali kritičnost, a ne iluzije u odnosu na proizvode koji nam se nude."

http://dr-roje.com/medicina/neuro/farma ... industrija
what we've got here is failure to communicate
User avatar
Donna Sole
Posts: 3242
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley
Been thanked: 1 time

24 Feb 2016, 11:57

Što smo utvrdili? ( jel se kaže utvrdili ili ustvrdili ) da su farmaceuti mafija ?
Znamo to a znaju i oni ali oni imaju više love i načina da uvjere sve da su bolesni.
kurvanjski avatar, a
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

24 Feb 2016, 12:42

Utvrdili smo da moramo ustvrditi kako je došlo do ovoga što nam se događa :D, kako oni koji idu našim stopama ne bi radili iste greške, i možda naučili kako da izbjegavaju nove.
Oduzmi industriji tržište, i oduzeo si joj moć. A lova može kupiti pamet, al ju ne može stvoriti.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

07 Mar 2016, 18:54

Tamna strana čudotvornog lijeka, dokumentarni film

THE DARK SIDE OF A PILL
odličan dokumentarac danas na HTV3

zbilja sam bio u pravu kad sam rekao da je reći za farmaceutsku industriju da je mafija zapravo uvreda za mafiju...

Na Zapadu svaka deseta odrasla osoba pije antidepresive. Ovaj lijek koji se dobiva na recept, a godišnje donosi zaradu od otprilike 20 milijarda dolara, jedan je od najunosnijih proizvoda medicinske industrije. No taj čudesni lijek ima i mračnu stranu.
Amerikanac David nikada nije bio nasilan niti se sukobljavao s policijom sve dok odjednom nije počinio stravičan zločin samo nekoliko dana nakon što je počeo piti antidepresive: nožem je nasmrt izbo svoje blizanke. U Kanadi jedna shrvana majka tuguje jer je ubojica njezina sina iz zatvora pušten nakon samo 14 mjeseci. Sudac je presudio da je za smrt sina kriv "Prozac". U Njemačkoj je supruga i odana majka počinila samoubojstvo samo dva tjedna nakon što je počela uzimati "Prozac". Njezin suprug uvjeren je da su samoubojstvo i antidepresivi povezani. Ima li pravo?
Antidepresivi se prodaju kao snažno sredstvo za unošenje mira i spokoja u izmučeni um. No je li moguće da ista tableta može otvoriti i vrata najmračnijih kutaka naše duše? U Nizozemskoj će sud donijeti presudu u nevjerojatnom slučaju koji bi mogao promijeniti način na koji Europa gleda na antidepresive. Razmatraju mogućnost da ubojicu proglase nevinim jer je zločin počinio pod utjecajem antidepresiva. Postoji li zaista veza između antidepresiva i nasilja? Je li moguće da je ta veza odavno poznata, čak i prije nego što je lijek pušten na tržište?
Ovo nije dokumentarac koji zagovara ili blati antidepresive. Ovo je dokumentarac koji govori o informiranom odabiru te skreće pozornost javnosti na to kako se stvarni problem krije u činjenici da je 10-15% svjetske populacije na lijeku koji mijenja kemiju mozga, a posljedice toga mogu biti iznimno snažne.

Redatelj: Poul-Erik Heilbuth Producent: Ole Hjortdal Trajanje: 58 Godina proizvodnje: 2013.
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

08 Mar 2016, 00:49

I ovaj je isto dobar:
PSIHIJATRIJSKI RECEPT ZA NASILJE


a ovaj jednostavno ne smijete propustiti pogledati:
PRIRUČNIK ZA MENTALNE POREMEĆAJE -NAJSMRTONOSNIJA PSIHIJATRIJSKA PREVARA



Inače, prvi dokumentarac je bio linkan na ovoj temi prvobitno otvorenoj na Društvenim Znanostima foruma.hr,
"Bezglava masovna ubojstva u Americi"
http://www.forum.hr/showthread.php?t=903622
- gdje je jedan pametan, mlad, naočit, nadaren i obdaren forumaš (:zubo:) obznanio u postu #14 što je posrijedi, a u postu #24 na 2.stranici pokazao kako jedna učesnica u raspravi, Ista dy Ajelo -Bastard's acolyte (kako prikladan podnaslov), koja je odbacivala vezu školskih pucnjava s psihofarmacima, i koja je slučajno bila i novopečena moderatorica dotičnog podforuma, dakle kada je postalo očito da ta učesnica/moderatorica nabacuje floskule, nonsense i krafne u oči, tema je sa DZ naprasno preseljena na podforum Alternativa, među teme naslovljene kao npr. "Evo zašto ne vjerujem znanstvenicima", "Teorije zavjera", "TV mi čita misli", "Otključavanje mozga", "Pritisak u glavi prije utonuća u san", "Ayahuasca", "Demoni, koji zarobljavaju duše i ulaze u ljudska tijela", "Predviđanja Babe Vange" -i sl., a taj brilijantni mladi forumaš ( :zubo: ) je permabaniran, kao i još jedan isto super inteligentan i turbo seksi učesnik koji se kasnije javio ( :angeleye: ) kako bi ukazao na problem sa moderaturom.

Kad se takav moderatorski postupak zbroji sa onime kako se moderira podforum Psihologija istoga foruma -a to je da se učesnike sa problemima u RL potiče na što veće korištenje psihofarmaka premda ovi po vlastitim svjedočenjima od njih ne znaju više gdje im je glava a gdje guzica (vidjeti Temu o psihofarmacima vol. I-II http://www.forum.hr/showthread.php?t=168540), a opoziciju se guši svim sredstvima, nije teško dokučiti ni koja je prava istina o forumu.hr i njegovoj medijskoj ulozi po tom pitanju.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

08 Mar 2016, 14:14

Euklid » wrote:zbilja sam bio u pravu kad sam rekao da je reći za farmaceutsku industriju da je mafija zapravo uvreda za mafiju...
Dovoljno je vidjeti odakle oni vuku pokrića za hipoteze koje im omogućju masovnu prodaju psihofarmaka.

Emil Kraepelin (/ˈɛ:.mil ˈkrɛ:pɛ.lin/; 15 February 1856 – 7 October 1926) was a German psychiatrist. H. J. Eysenck's Encyclopedia of Psychology identifies him as the founder of modern scientific psychiatry, as well as of psychopharmacology and psychiatric genetics. Kraepelin believed the chief origin of psychiatric disease to be biological and genetic malfunction. His theories dominated psychiatry at the start of the 20th century and, despite the later psychodynamic influence of Sigmund Freud and his disciples, enjoyed a revival at century's end.
...
He was a strong and influential proponent of eugenics and racial hygiene. His publications included a focus on alcoholism, crime, degeneration and hysteria.[12] Kraepelin was convinced that such institutions as the education system and the welfare state, because of their trend to break the processes of natural selection, undermined the Germans’ biological "struggle for survival".[5] He was concerned to preserve and enhance the German people, the Volk, in the sense of nation or race. He appears to have held Lamarckian concepts of evolution, such that cultural deterioration could be inherited. He was a strong ally and promoter of the work of fellow psychiatrist (and pupil and later successor as director of the clinic) Ernst Rudin to clarify the mechanisms of genetic inheritance as to make a so-called "empirical genetic prognosis".[12]
...
Kraepelin saw a number of "symptoms" of this, such as "weakening of viability and resistance, decreasing fertility, proletarianisation, and moral damage due to "penning up people" [Zusammenpferchung]. He also wrote that "the number of idiots, epileptics, psychopaths, criminals, prostitutes, and tramps who descend from alcoholic and syphilitic parents, and who transfer their inferiority to their offspring, is incalculable". He felt that "the well-known example of the Jews, with their strong disposition towards nervous and mental disorders, teaches us that their extraordinarily advanced domestication may eventually imprint clear marks on the race".

https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Krae ... f_the_race
http://www.sciencemuseum.org.uk/brought ... lkraepelin


Dakle, jedan od začetnika nacističke ideologije je kamen temeljac moderne "znanstvene" psihijatrije koja ljude usmjerava na ekstenzivnu upotrebu psihofarmaka.
:kava:
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

08 Mar 2016, 14:40

According to critics, the chemical imbalance hypothesis has been overpromoted and continues to be advanced as factual by pharmaceutical companies.[10] They believe the general population and many journalists have accepted this hypothesis into their understanding of mental illness uncritically.[11] Some academics believe that the advertisements are oversimplified and don't fully explain what is happening.[12]
Recently biologists researching the gut microbiome have begun to form a better explanatory model of the aetiology of mental health disorders as an alternative to the oversimplified chemical imbalance theory and this emerging field is commonly referred to as Nutritional Psychology.[13]
Dr Ronald Pies, the current editor in Chief Emeritus of Psychiatric Times stated in on July 11, 2011 that "In truth, the 'chemical imbalance' notion was always a kind of urban legend—never a theory seriously propounded by well-informed psychiatrists."[14]

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_ ... Criticisms

Dakle, ljude se masovno fila psihotropnim kemikalijama na temelju pseudoznanstvenih hipoteza.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

08 Mar 2016, 17:15

Meni je zastrašujuće kako su u SAD-u Prozac i Praxil reklamirali među maloljetnicima iako su imali vlastita istraživanja koja su ukazivala na enormno povećanje suicidalnosti samo kako bi razni menađerčići uhvatili dolarske bonuse.

Srećom se našlo par zviždača koji su izvukli ta istraživanja na vidjelo pa ih je sud odrapio za 3 milijarde dolara ali šta to vrijedi onima čije djece više nema...
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

08 Mar 2016, 17:53

Euklid » wrote:Meni je zastrašujuće kako su u SAD-u Prozac i Praxil reklamirali među maloljetnicima iako su imali vlastita istraživanja koja su ukazivala na enormno povećanje suicidalnosti
Nije to još ništa, talidomid se za iste indikacije prodavao samo pod drugim imenima i nakon što se otkrilo kakve posljedice uzrokuje.
samo kako bi razni menađerčići uhvatili dolarske bonuse.
Jel ti to misliš na našeg vrlog novog premijera? :cerek:
Srećom se našlo par zviždača koji su izvukli ta istraživanja na vidjelo pa ih je sud odrapio za 3 milijarde dolara ali šta to vrijedi onima čije djece više nema...
I s 3 milijarde se oni lako pomire kada samo za vrijeme otplate zarade 33 milijarde, a odgovornim pojedincima ne padne niti dlaka s glave.
http://www.nytimes.com/2012/07/03/busin ... ement.html
what we've got here is failure to communicate
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

08 Mar 2016, 18:08

da, to je zapanjujuće kako novac kupuje sve... nema veze što si odgovoran za smrt masu ljudi, jednostavno platiš globu i slobodan si... :ne zna:

..i sad se taj nakaradni sustav preslikao kod nas...
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

08 Mar 2016, 18:56

Joseph L. Biederman, vodeći autoritet na polju dječje psihijatrije, lik koji je "otkrio" pedijatrijski bipolarni poremećaj, rekao je kako on može početi od momenta kada novorođenče otvori oči.

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Biederman
http://www.selfgrowth.com/articles/chil ... tric-fraud
https://www.newscientist.com/article/mg ... -industry/
what we've got here is failure to communicate
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

31 Jan 2017, 18:32

Pola lijekova na tržištu je neučinkovito i nepotrebno

''Poznati francuski liječnici, bivši direktor pariške bolnice Necker Philippe Even i zastupnik francuskog parlamenta i liječnik Bernard Debre, u novoobjavljenoj knjizi “4000 korisnih, beskorisnih i opasnih lijekova” ustvrdili su da je pola lijekova koji se trenutno nalaze na tržištu neučinkovito i nepotrebno, a pet posto ih je opasno za zdravlje pacijenata. Stručnjaci idu dalje pa tvrde da bi francuska država uštedjela čak 10 milijardi dolara ako bi s polica ljekarni izbacila lijekove čija se potrošnja u djelomičnom ili cjelokupnom iznosu financira iz državnog proračuna. ''
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

31 Jan 2017, 20:49

Euklid wrote:
31 Jan 2017, 18:32
Pola lijekova na tržištu je neučinkovito i nepotrebno

''Poznati francuski liječnici, bivši direktor pariške bolnice Necker Philippe Even i zastupnik francuskog parlamenta i liječnik Bernard Debre, u novoobjavljenoj knjizi “4000 korisnih, beskorisnih i opasnih lijekova” ustvrdili su da je pola lijekova koji se trenutno nalaze na tržištu neučinkovito i nepotrebno, a pet posto ih je opasno za zdravlje pacijenata. Stručnjaci idu dalje pa tvrde da bi francuska država uštedjela čak 10 milijardi dolara ako bi s polica ljekarni izbacila lijekove čija se potrošnja u djelomičnom ili cjelokupnom iznosu financira iz državnog proračuna. ''
I kaj oćeš reć?
Da ne uzimaš lijekove?
Da nisi sklon terapiji - ni dida, ni ćaća, ni ti?
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

31 Jan 2017, 22:10

judolino wrote:
31 Jan 2017, 20:49
I kaj oćeš reć?
Da ne uzimaš lijekove?
Da nisi sklon terapiji - ni dida, ni ćaća, ni ti?
Kad već do sada nisi shvatio, napisat ću ti ja nekaj kaj malo veće face od banana-državno ovlaštenih dilera o tzv. "uzimanju lijekova" hoće reć, u novoj temi. A ponešto i o čistoj humanoidnoj psihologiji.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4820
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

31 Jan 2017, 22:24

Strukovni po znanstveno prihvaćenim normama prijedlog (koji se može protumačiti i kao satirično-sarkastičan) da doživljaj sreće bude klasificiran kao još jedan mentalni poremećaj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... 2-0040.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1619629

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bentall

Dakle; u ludaru i sa svima koji su sretni!
Last edited by haram on 31 Jan 2017, 22:48, edited 1 time in total.
what we've got here is failure to communicate
User avatar
miky0
ST Leader
Posts: 10897
Joined: 29 Sep 2012, 09:38
Been thanked: 4 times

31 Jan 2017, 22:35

haram wrote:
31 Jan 2017, 22:24
Strukovni znanstveno validni prijedlog da doživljaj sreće bude klasificiran kao mentalni poremećaj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... 2-0040.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1619629

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bentall

Dakle; u ludaru i sa svima koji su sretni!
Smijem te nesto pitat? Zamislit cu tvoj odgovor potvrdnim.

Jesi li se imao kada potrebu lijeciti u posebnim ustanovama?

Nemoj se uvridit mom pitanju, tu je iz ciste radoznalosti ;)
Post Reply